Maailma on pullollaan hyviä ratsastajia. Niitä, jotka osaavat teknisesti paljon paitsi teoriassa, myös käytännössä itse hevosen kanssa toimiessa. Hyviä ratsastajia löytyy myös Suomesta, ihan vaikka ratsastuskouluistakin siihen tasoon suhteutettuna - siitäkin huolimatta, että me suomalaiset pyritään hyvin usein väheksymään omaa ratsastustasoamme. Eihän maamme ole hevoskulttuurillisesti loistokkainta ykkösluokkaa, mutta kyllä meiltä löytyy osaamista.
Hyvän ja huonon ratsastajan erot ovat häilyviä, sillä määritelmä riippuu pitkälti vastaajan näkökulmasta. Toisten mielestä hyvän ratsastajan meriitteihin kuuluu hevosystävällisyys ja yleiset hevosenlukutaidot. Määrätietoisuutta, hyvää istuntaa ja eleettömyyttä arvostetaan. Asenteen tulee olla kunnossa: nöyryys ja halu oppia vie pitkälle. Hyvän ratsastajan kanssa hevoset pysyvät terveinä pitkään. Lista on loputon, sillä määrittelijöinä ovat ne kaikki lajimme harrastajat, jotka pyrkivät täyttämään hyvän ratsastajan kriteerit. Jokainen eri lähtökohdistaan.
Voimme ehkä todeta yhdessä, että hyvän ja huonon ratsastajan erot on mahdollista jäsennellä omiksi ryhmikseen ja vielä olla niistä lopulta yhtä mieltä. Olin viime viikon perjantaina Ville Vaurion koulutunnilla, jossa sain uutta miettimisen aihetta hyvän ratsastajan tai hyvän ratsastuksen näkökulmalle. Onko hyvä ja taitava ratsastaja sama asia? Ei, vaikka äkkiseltään voisi siltä kuulostaa. Ville esittikin mulle kysymyksen: "mikä erottaa sun mielestä hyvän ratsastajan taitavasta ratsastajasta? Taitava ratsastaja on loputtoman täsmällinen. Se, mitä mä haluan sun ratsastukseen todella paljon lisää, on sellainen esteratsastajille vieras käsite kuin täsmällisyys."
Hetkinen. Minäkö en ratsasta täsmällisesti? No, en tosiaan! Tuohon mennessä en ollut ratsastanut tunnilla ainuttakaan kulmaa, vaan lähinnä surffaillut päämäärättömästi maneesia ympäri esittäen jonkinlaisia pääty-ympyröitä ja suunnanmuutoksia sen kummemmin asiaa miettimättä. Villen sanojen seurauksena aivoni rupesivat raksuttamaan kiivaasti ja miettimään, miten normaali ratsastukseni yleensä tapahtuu. Olenhan kirjoittanut useaan otteeseen täälläkin, kuinka ratsastukseni saattaa muuttua ilman valmentajan jatkuvaa ohjausta lähinnä ratsasteluksi paikasta a paikkaan b. Siis sellaiseksi, missä ei ole mitään varsinaista järkeä. Kyllähän mä olen sisäistänyt jo ajat sitten, että mun pitäisi ratsastaa paljon enemmän ajatuksen kanssa. Miksi sen toteuttaminen on niin kamalan haastavaa?
"Se visio on hirveän tärkeä. Ei pelkästään siitä, miten
se hevonen menee, vaan minne se menee."
- Ville Vaurio
Kulmien ja muiden pikkutarkkojen asioiden tekeminen tuntuu välillä työläältä. Itsenäisesti ratsastaessa saatan helposti tyytyä siihen, että kun hevonen liikkuu hyvin, on kokonaisuus yleensä kiitettävä. Kun ratsastan pitkällä sivulla avotaivutusta, saatan lopettaa liikkeen hyvän pätkän jälkeen hieman puolihuolimattomasti ja ratsastaa seuraavalle pitkälle sivulle aloittaakseni uuden avotaivutuksen sen sijaan, että suoristaisin hevosen kunnolla, ratsastaisin kulman sataprosenttisesti keskittyen, pitäisin saman keskittymisen lyhyen sivun sekä vielä toisen kulman ajan ja aloittaisin vasta sitten avotaivutuksen uudelleen. Yksinkertainen ja niin itsestäänselvä asia, ettei sitä tule ajatelleeksi. Jokainen askel tulisi ratsastaa täsmällisesti ja tarkoituksenmukaisesti, eikä ajelehtia kohti seuraavaa tehtävää.
Hevosilla ei ole loputtomasti kilometrejä käytettävänä. Toiset hajoavat ennemmin kuin muut, mutta pitkäikäisinkin hevonen tulee jossain vaiheessa ratsastuskäyttönsä tien päähän. Ville totesikin, että visio ratsastuksesta on hirvittävän tärkeä osa tekemistämme. Ei pelkästään visio siitä, miten se hevonen liikkuu: onko sen selkä ylhäällä, takajalat aktiivisena ja pää luotiviivalla. Tärkeää on myös visio siitä, minne hevonen on menossa. Haluanko, että hevonen jatkaa avotaivutuksesta suoraan ja taipuu kulmassa hyvin, eikä valu kohti seuraavaa pitkää sivua "vähän sinnepäin" ratsastetulla reitillä?
Itse valmennuksessa keskityimme työstämään perusasioita. Ville katsoi meitä hetken aikaa kaikissa askellajeissa, jonka jälkeen hän sanoi samoja asioita, mitä olin aluksi hevosestani kertonut: kuinka sillä on hieman ongelmia tasaisen tuntuman kanssa ja miten se on herkästi niin sanotusti kahdessa osassa, etuosa ja takaosa erillisinä kappaleinaan. Äitini oli kuvaamassa tunnista videota, jossa näkyy oikeastaan kaikki materiaali koko puolen tunnin valmennusajasta. Jätin tällä kertaa videoon äänet, sillä valmentajan ääni kuuluu oikeasti melko hyvin, eikä mulla ole siihen juuri lisättävää näin kotona jälkikäteen.
Täsmällisyyden pohtimisen lisäksi keskityimme valmennuksessa omien apujeni käyttöön. Ville halusi, että olisin itse nopeampi omien apujeni kanssa, jotten jäisi kantamaan Champia ja tekemään siitä sen vuoksi etupainoista. Apujen tuli olla harvat ja pienet, mutta päästäkseen tähän lopputulokseen tuli niitä tarvittaessa käyttää selkeästi. En saanut pitää jalkaa kiinni kyljessä pohjetta lukuunottamatta, eikä jalkaa saanut käyttää muutenkaan kuin pakollisissa tilanteissa. Eteenpäinpyrkimystä treenattiin keskiaskellajien avulla ja apujen käyttöä kulmienratsastuksilla, joissa mun tuli pystyä ratsastamaan kulman läpi taivutetulla hevosella ilman, että sisäjalkani olisi ollenkaan kiinni. Aluksi kovin haastavaa, mutta lopulta varsin hyödyllinen harjoitus.
Kontaktin eli tuntuman hataruuden vuoksi Ville sanoi, että Champ voisi hyvin kulkea hieman syvemmässä muodossa. Sen pitäisi hänen mielestään liikkua hieman enemmän juuri sään edestä pyöreänä, sillä se kohta on helposti liian paikallaan - kaula nimittäin taipuu kyllä suuntaan jos toiseen. Muutenkin teimme valmennuksen aikana paljon perusjuttuja aina väistöistä siirtymisiin, sillä tämä oli ensimmäinen kerta, kun Ville näki Champin varsinaisesti liikkeessä. Ensimmäiset kerrat ovat aina vähän sellaista tsekkausta siitä, mitä minkäkin ratsukon kohdalla tulisi tulevaisuudessa lähteä työstämään.
Villen valmennus antoi siis hieman ajattelemisen aihetta siitä, mikä lopulta erottaa taitavan ratsastajan hyvästä ratsastajasta. En osaa sanoa, olenko yksin ajatukseni kanssa, mutta tämä kyllä jälleen avasi silmiäni ja pisti miettimään omaa tekemistäni hevosen selässä. Oivallukset ovat toki hienoja asioita, sillä ilman niitä tämä laji olisi melkoisen paljon tylsempi harrastus!
Mikä sinun mielestäsi erottaa taitavan ratsastajan hyvästä ratsastajasta?
Oho, pitkästä aikaa sun blogissa ja kylläpä Champ näyttää ihan erilaiselta sileän kuvissa, kuin mitä viimeksi oon katsonut! :D Parempaan suuntaan ainakin mun silmään, niinkun yleisilmeeltään tuo hevonen, vaikka vähän epätasaiseltahan se näytti. Kivoja pätkiä kuitenkin, niinkuin Villekin tossa videolla sanoi! Tsemppiä teille treeneihin, tää oli tosi kiva postaus! :)
VastaaPoistaKiitos paljon :) Kiva, että muutosta on sunkin silmään tapahtunut!
PoistaTämä teksti pisti kyllä miettimään omaa tekemistä. :)
VastaaPoistaOletko tulossa viikonloppuna Ainoon kisoihin?
Kiva kuulla! Olen tulossa, huomenna hoitajana ja sunnuntaina kisaamaan :)
Poistaootko tutkinu miksi champ roikottaa kieltä ? ei ainakaan normaalia käytöstä ole et joku siel on vikana :)
VastaaPoistaOletko sattunut lukemaan mun kirjoituksia aiheeseen liittyen? Kannattaa tsekata, saat vastauksen kysymykseesi ja vältyt tällaisilta analyyseiltä :D
PoistaIhan mitenkään arvostelematta, tuli mieleen tuosta Champin kielen heiluttelusta. Oletko vielä käyttänyt Ohjastuntuma-mittauksen aikana saatuja oppeja vai ovatko ne osoittautuneet turhiksi pitemmän päälle/jonkun muun valmentajan opit olleet parempia? Ihan mielenkiinnosta kysyn, koska tuntuma on mulle ongelma, niin haluaisin tietää, pitääkö sitä käden liikettä miettiä tietyn kaavan mukaan (kahdeksikko käynnissä, ovaali ravissa, D-kirjain laukassa jne.) koko ajan. Ja voisitko avata ihan offtopic tuota ovaalinmuotoista liikettä ravissa, että tekeekö kumpikin käsi sitä yhtäaikaa vai lapojen liikkeen mukaan vähän kuin vuorotellen. Käsittääkseni pointti on se, että kaikki liike tapahtuu tietysti pisteestä eteenpäin ja sen jälkeen palaa siihen pisteeseen, eikä missään nimessä sen taakse, vai olenko oikeilla jäljillä? -Piiu
VastaaPoistaEn ole miettinyt tuota tiettyä käden liikkumistapaa aktiivisesti, sillä käden liike tulee melko luonnostaan - toki tuollaiset harjoitteet avaavat niitä aina hyvin ratsastajalle. Käden pitäisi liikkua hevosen mukana, ei koskaan mennä liikkeen taakse. Näin mä olen asian sisäistänyt, voin toki olla väärässäkin :) Mulle opetettiin tuolloin mittauskerralla liikkeen tapahtuvan yhtä aikaisesti, mutta nyt kun sitä miettii lapojen liikkeen kannalta, niin tuntuu kyllä hassulta. En osaa sanoa, kumpi on parempi. Kokeilemalla selviää? :)
PoistaMun hevosella tulee lapojen liike tosi pitkälle ja on lisäksi herkkä suustaan, huomaan sen jäävän etujaloistaan tikittäväksi helposti. Satula on sovitettu ja istuntaa on hiottu, niin että lonkka pysyy auki eikä polvi/reisi purista. Ainut mitä keksin enää vaihtoehdoksi epätasaisuudelle, on mun käsi ja olen koittanut miettiä, mikä siinä voi mennä pieleen. Voisitko esim. seuraavan kerran ratsastaessasi kiinnittää huomiota käsiisi ja kertoa sen jälkeen, miten ravissa + laukassa kättä käytät? Munkaan järkeen ei käy, että ravissa kädet menee yhtäaikaa eteen, koska lavat liikkuu eri tahtia... Hankala laji, prkl.... :D
VastaaPoistaNo sanos muuta, pirun hankala laji :D yritin tänään miettiä noita samalla kun ratsastin, mutta ravissa olevaa mielikuvaa en osannut vielä hahmottaa sanoiksi (pitää joku kerta miettiä ajatuksen kanssa). Laukassa kädet menivät hevosen liikkeen mukaisesti vähän eteen ja palautuivat sitten takaisin paikalleen (yksi pyörähdys per askel), ulkokäsi ehkä aavistuksen sisäkättä edempänä? Ja jousto nimenomaan kyynärpäästä. Muistin alkaa pohtia asiaa vasta laukan kohdalla, niin pitää palata raviin myöhemmin lisää :)
PoistaMiksi jousto nimenomaan kyynärpäästä? Käden joustonhan tulisi lähteä olkapäistä ja lapaluista
PoistaToki, mutta jos kyynärpää on paikallaan, on tuntuma todella epätasainen. :)
PoistaSori, nyt vasta tajusin kirjautua, terveisin Piiu :)
VastaaPoistaHyvä ratsastaja omaa hyvät lajitaidot, mutta taitava ratsastaja osaa soveltaa itsenäisesti ja joustavasti taitojaan esimerkiksi erityyppisille hevosille, pohjille, esteradoille yms.
VastaaPoistaTotta tämäkin! :)
PoistaMitä Ville sanoi tossa videon lopussa, kun video loppui? Jotain Champin hankaluudesta? :) Mikä on syynä Champin muodon epätasaisuuteen, vaikuttaa aika paljon heittelevän päätään? Ihan voiman puute vai se, ettei liiku rehellisesti pohkeen edessä? Mutta kiva video, kiitos siitä! Sun istunta on tosi kaunis :)
VastaaPoistaKiitos! Ville sanoi, että Champ on vähän hankala hevonen ratsastaa vaikkei ehkä näytä siltä. Tai sillä on omat hankaluutensa :) tuo epätasaisuus johtuu juurikin siitä ettei se ole pohkeen edessä. Toki tässä tunnilla myös voiman puutteesta, champ ei ole tottunut liikkumaan noin isosti eteen ja sen vuoksi se ei jaksanut kantaa itseään kunnolla.
PoistaTosi hyvä video taas! :) Mä mietin samaa kuin eräs edellisistä kommentoijista, että mitä Ville mahtoi sanoa videon lopussa siitä, että Champ on vähän haastava tms?
VastaaPoistaNoista tämän postauksen kuvista näkyy, miten hyvässä kunnossa ja lihaksikas Champ on! :D
Kiitos :) lue tuo edellinen vastaus, siinä tulee vastaus Ville-juttuun!
PoistaOma ratsastuksen opettajani panostaa aina, että tunti laiset keskittyisivät enemmän juuri et mihin hevonen menee eikä miten se liikkuu vaikka sekin on tärkeää.
VastaaPoista