perjantai 12. elokuuta 2016

#773: Festareita ja hevoshuolia

Tasan viikko sitten Helsingin Kyläsaaressa vietettiin viidettä kertaa Weekend Festivaleja. Kuten blogissa jo aiemmin mainitsin, olin paikalla lauantaina perjantain jäädessä väliin omien työkuvioideni takia. Ehkä ihan hyvä ratkaisu näinkin, sillä nämä olivat mun osalta kesän kolmannet ja mahdollisesti viimeiset festarit - ellen sitten innostu lähtemään tänä viikonloppuna flow'hun..

Lauantai alkoi normaalista festivaalipäivästäni poiketen aamun työvuorolla, josta suuntasin lähestulkoon suoraan kaverini Millan luokse Helsinkiin. Meillä ei ollut mikään kiire alueelle, sillä ensimmäinen artisti, jonka halusimme nähdä, aloitti kolmen jälkeen. Milla oli tilannut kotiinsa ruokaa, joten chillailimme siellä jutellen mukavia hänen ja poikaystäväni kanssa. Lopulta pääsimme lähtemään matkaan, emmekä myöhästyneet suunnitellusta aikataulusta kovinkaan pahasti. Melkoinen saavutus, kun ottaa huomioon seurueen jäsenet ;)

Festivaalialueella oli tuttuun tapaan paljon nähtävää. Lavojen lisäksi alueella oli erilaisia huvipuistolaitteiden tyyppisiä vempeleitä sekä esimerkiksi benji-hyppytorni, josta olen pari vuotta takaperin itsekin tullut alas. Anniskelualueiden välistä löytyi ruokakojuja ja pisteitä, joista jokainen halukas pystyi ostamaan vaikkapa lein kaulaansa. Tänä vuonna olen pitänyt sellaista tai useampaakin koristamassa asujani, joten näillä festareilla tuo look sai jäädä unholaan. Olin valinnut päälleni aina niin klassista mustaa aina kengistä päällystakkiin asti. Takkia ei onneksi tarvinnut käyttää, sillä säät suosivat ja Helsinki näytti parhaat puolensa festarikansalle!

Meitä oli lopulta liikkeellä suunniteltua isompi ryhmä, kun mukana heilui sekalainen esteratsastajista koostuva joukkio. Hauskaa oli vaikka muille jakaa, kun vietimme aikaa festivaalin päälavan edustalla ja vipissä. Kiersimme Millan kanssa muidenkin lavojen ympärystöt, mutta meille mieluisimmat artistit esiintyivät juurikin päälavalla, minkä vuoksi se vakiintui nopeasti oleskelupaikaksemme. Aiempina vuosina olen katsonut lähes jokaisen artistin juurikin lavan edustalla yleisön joukossa, mutta tällä kertaa kuuntelimme keikkoja myös hieman kauempaa. Varsinaisesti lavan edustalla vietimme aikaa esimerkiksi Tungevaag & Raabanin, Martin Garrixin ja Hardwellin keikkojen aikana. Hardwell onkin aina ollut mun ykkössuosikki, tämä taisi olla kolmas kerta, kun näin hänen settinsä livenä.

Iso kiitos siis kaikille mukana olleille, ensi vuonna ehdottomasti uudelleen! Weekend on aina ollut mulle eräänlainen kesän lopetus, sillä sen jälkeen syksy tuntuu olevan paljon lähempänä opiskelujen ja muiden osalta. Niin myös tänä vuonna, vaikka opintoni alkavatkin vasta syyskuun puolella. Tässä on kuitenkin tulossa yhtä jos toista jännää juttua lähiaikoina, tiedä vaikka muuttaisin ihan pian omilleni. 

Jännitystä elämään on tuonut myös rakas hevoseni Champ. En ole tainnut mainita blogissa aiemmin, mutta ruunalla on ollut riviä toisessa takajalassaan kesäkuun puolesta välistä lähtien. Syytä sille on vaikea tietää, sillä hevosen tarha, karsina ja oikeastaan kaikki elinolosuhteet ovat kuivia - syy saattaa siis olla ruokinnallinen. Toisaalta mikään ruokinnassa ei ole muuttunut, eikä hevosella ole koskaan Suomessa ollessaan ollut riviä. Mulla ei ole ylipäänsä koskaan ollut rivihevosta hoidettavanani, joten en todellakaan tiennyt, miten tätä pitäisi lähteä hoitamaan. Kyselin vinkkejä ja sainkin monia, mutta välillä laiminlöin hoidon ajatellen rivin menevän ohi ajan kanssa itsekseen. Se ei näyttänyt pahentuvan, muttei lähtenyt poiskaan.

Aloin hoitamaan riviä aktiivisesti heinäkuussa, jolloin ostin siihen tarkoitukseen hoitoshampoon ja rivirasvaa. Katselin tuota tulosta viikon verran, mutta homma ei oikein lähtenyt menemään suuntaan tai toiseen. Rupi kyllä irtosi, mutta jalka rupesi haavautumaan rivikohdasta. Jos laitoin jalkaan siteen, alkoivat haavat märkiä kosketuksen vuoksi. Toisaalta pigmentitön iho reagoi auringonpaisteeseen, jolta se olisi ollut hyvä suojata siteellä. Maanantaina jalka oli turvonnut impparin takia, jolloin heitin hanskat tiskiin ja hankin klinikalta hoito-ohjeet lääkkeineen päivineen. Nyt olenkin käynyt tallilla parhaimmillani neljästi päivässä, sillä jalka pitää pestä ja hevonen lääkitä tulehduslääkkeellä aamuin illoin. 


Olisi siis ehkä pitänyt suhtautua tuohon riviin vakavammin jo alusta asti, mutta onneksi näistä virheistä voi ottaa opikseen. Champ on kuitenkin ollut täysin ratsastuskäytössä, eikä rivi muuten estä elämää. Impparikin onneksi laskee liikkeessä pois ja liikuntahan on tuohon vaivaan paras lääke. Tulehduslääkkeen neljän päivän dopingvaroajan vuoksi meillä jäi nyt viikonlopun kisat välistä, mutta sen sijaan kävimme treenaamassa rataa Riders Innissa Hyvinkäällä. Tästä on tulossa omaa postaustaan ensi viikolla, sillä vaikka olin ensimmäistä kertaa yksin liikenteessä hevosen kanssa, sain kuin sainkin videoita valmennuksesta. 

Nyt mä painun pehkuihin, jotta jaksan herätä aamulla hoitamaan tuon nelijalkaiseni riviä. On tämä hevosenomistajan elämä ihanaa - vapaapäivä tai ei, herätys on syystä tai toisesta aina aikainen. No, en valita! Kun menen aamulla talliin ja näen Champin korvat pystyssä karsinassaan sen tunnistaessa ääneni, valaistuu synkempikin päivä ihan uudelle tasolle. On se vaan niin kovin rakas 

Onko teidän hevosella ollut joskus riviä? Miten hoiditte sitä?

34 kommenttia

 1. Oon hoitanu vuokrahepan jalkaa niin että ensin huuhtelen hieman kädenlämpöä lämpimämmällä vedellä (tosi huolellinen huuhtelu), sitten kuivaan puhtaalla pyyhkeellä, sit oon kaatanu betadine-vesi liuosta suoraan jalkaan(melko vahvaa/ betadine suoraan purkista oli vähän liian vahvaa), hetki annetaan lioksen vaikuttaa ja kuivataan ylimääräinen puhtailla vanulapuilla ja lopuksi helosania tosi reilusti! Tarvittaessa/alkuvaiheessa peitin jalan pintelillä. Melko nopeasti vaikutti.:)

  VastaaPoista
 2. WKND oli kyllä huippu! Oli hauskaa nähdä esim. kanadalaisia ja sveitsiläisiä mukana! Toivottavasti rivi helpottaa, meillä kanssa käytettiin betadinea!

  VastaaPoista
 3. Mun hevosella oli kesällä sama ongelma, toiseen takajalkaan ilmestyi riviä. Hoidan riviä niin, että ensin huuhtelen jalan lämpimällä vedellä ja sen jälkeen tietenkin kuivaan jalan. Tämän jälkeen laitan hevosille tarkotettua pihkavoidetta. Se on auttanut ihan super hyvin! Pihkavoide on muutenkin hevosen hoidossa ihan super hyvää, on auttanut mm. haavoihin ja kaviomätään. Suosittelen!!

  VastaaPoista
 4. Tervapohjainen ihoöljy on tepsinyt meillä tosi hyvin rivin hoitoon, pehmittää rupia juuri sopivasti ja hoitaa muutenkin ärsyyntynyttä ihoa. Tämä tietty yhdistettynä rivialueen puhtaana- ja kuivanapitoon niin hyvin kun se näillä alkavilla mutakeleillä on mahdollista :)

  VastaaPoista
 5. Vanhan kansan konsti on hunaja. Ja se auttaa kyllä haavaan ku haavaan. Suosittelen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksi hunajaa sisältävä rasva on vetramil jota todella suosittelen muuhunkin haavan hoitoon!! :)

   Poista
  2. Kiitti näistäkin vinkeistä :)

   Poista
 6. meillä on ollut, vauvojen zinkki (tai joku tällänen :D) rasva ja vasta keritty, käsittelemätön lampaankarva esim bottien alla rivikohtaa vasten on karkoittanut pahan rivin pois hetkessä

  VastaaPoista
 7. Mun hevosella ei ole ikinä riviä, ja se myös väänsi kesällä helkkarillisen rivin etujalkoihin ja takasiinkin, sellaisen, joka aina puhkeaa ihan hulluna juuri kun se on rauhoittunut. Ell määräsi antibioottivoiteen ja sillä se saatiin kuriin ja katoamaan - suosittelen siis tätä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mekin saatiin elliltä jotain voidetta :)

   Poista
 8. Ehdottomasti Vetramil, hunajavoude apteekista. Puhtaalle, hyvin kuivatulle iholle ja ihan paras!! Kokeilin itsekin eläinlääkärin lääkkeet ym mutta tuo vei vaivan nopeasti! :) ei siis mikään "hihhuli luontaistuote" ;)

  VastaaPoista
 9. Vuokraponille annettiin kurkumaa 2 rkl päivässä ruoan yhteydessä viikon kuurina - kyllä lähti! Tietty myös huolellinen pesu päivittäin :) pestiin sellaisella Teepol- nimisellä pesuaineella jota hevoskonkarit kehuivat. Eivät tiedä mikä siinä tarkalleen on siinä aineessa mutta aina on toiminut kaikkeen :D

  VastaaPoista
 10. Vuokraponille annettiin kurkumaa 2 rkl päivässä ruoan yhteydessä viikon kuurina - kyllä lähti! Tietty myös huolellinen pesu päivittäin :) pestiin sellaisella Teepol- nimisellä pesuaineella jota hevoskonkarit kehuivat. Eivät tiedä mikä siinä tarkalleen on siinä aineessa mutta aina on toiminut kaikkeen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kurkuma edelleen riviongelmaan. :) kannattaa kokeilla, ei paljoa maksa rahaa tai vaivaa kokeilla josko teidänkin kohdalla löytyisi apu tähän! Meillä tosiaan sen jälkeen kun aloitettiin vihdoin kurkuma kuurina (rivi oli ollut jo parisen viikkoa päällä) lähti noin viikossa kokonaan pois. Testaa ihmeessä, kurkumalla on tutkittuja parantavia vaikutuksia terveyteen niin eläimillä kuin ihmisilläkin.

   Poista
  2. Tämä kurkuma edelleen riviongelmaan. :) kannattaa kokeilla, ei paljoa maksa rahaa tai vaivaa kokeilla josko teidänkin kohdalla löytyisi apu tähän! Meillä tosiaan sen jälkeen kun aloitettiin vihdoin kurkuma kuurina (rivi oli ollut jo parisen viikkoa päällä) lähti noin viikossa kokonaan pois. Testaa ihmeessä, kurkumalla on tutkittuja parantavia vaikutuksia terveyteen niin eläimillä kuin ihmisilläkin.

   Poista
 11. Hevosellani on ollut joskus riviaa ja nytkin keväällä oli rivian alkua. Meidän tallilla kenttä ja maneesi suolataan ja ollaan todettu sen tekeevän riviaa. Ollaan saatu hyvin pysymään se poissa ihan vain ratsastuksen jälkeen huuhtelemalla vedellä vuohiset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai, onpa ikävä jos suolaus on sitä aiheuttanut :(

   Poista
 12. Moikka! Tämä ei nyt liity aiheeseen, mutta ajattelin kysästä sulta. Osaatko sanoa noista Wahlstenin suitsista, että onko Full koko minkä kokoinen suhteessa muihin fulleihin? :D Oman pää on just väliinputoaja tuossa full/xfull kohdassa ja en sitten tiedä mitä tilata..
  Itse asiasta:
  Rasvahauteella irrotin ensin vähän rupea ja sit ell antamaa antibioottirasvaa. Myös Hexocil pesu päivittäin ja kunnon vaikutusaika. Meilläkin oli sukkajalka ja meni KAUAN et lähti, mutta ollut nyt puolisen vuotta poissa! Muista hoitaa kunnes iho on terve, ei kunnes ruvet on irti, koska sillon ne sit aina palaa parissa päivässä.. >.<

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en osaa sanoa, millaista kokoa on suhteessa muihin, kun en muista minkä kokoiset meidän edelliset suitset ovat olleet :D Toivottavasti löydät tähän jostain vastauksen!

   Poista
 13. Meillä riviä aiheutti kaura. Kun siirryttiin kaurattomaan täysirehuun niin rivimäinen rupi katosi kuin itsestään. Tämä rupi ei siis kasvanut isommaksi eikä pienemmäksi vaan pysyi aina saman kokoisena hoidoista huolimatta kunnes tallinvaihdon takia jouduttiin jättämään kaura pois. Ja kas kummaa, niin katosi rivikin. Eli kannattaa tarkistaa ruokinta jos tuo rivi ei katoa muuten hoitamalla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, tosin meillä ei ruokinnassa ole muuttunut mikään :/

   Poista
 14. Osallistu Riviera Maisonin pyyhkeiden arvontaan mun blogissa.

  VastaaPoista
 15. Kivoja kuvia :) Oot nätti ja kans toi vaalea kaverisi (esiintyy mm. viimeisessä kuvassa, jossa istut hänen olkapäillään) on todella kaunis! No joo, en yleensä kommentoi kenenkään ulkonäköä mutta nyt oli pakko ;)

  Hoitoponillani oli aikanaan riviä, mutta ongelma postui kun siirrettiin kuivempaan tarhaan. Kyseisellä tallilla oli aina syksystä kevääseen kauheat "mutatarhat"... Mutta se taitaa olla aika yleinen ongelma talleilla. Onneksi oma heppani asuu tallilla, jossa on siistit ja kuivat hiekkatarhat! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Millalle välitetty nämä terveiset ;)

   Poista
 16. Minun hevosellani tulee rupea kesäisin vuohisiin helposti, koska ne ovat niin vaaleat. Ne yksinkertaisesti palavat auringossa, josko tässäkin olisi kyse samasta asiasta? :) aurinkorasva ehkäisee siinä tapauksessa koko ruven syntyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että tässä tapauksessa ei voi olla kyse palamisesta - nyt kun aurinko ei edes enää ole paistanut niin voimakkaasti :(

   Poista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat