perjantai 23. helmikuuta 2018

#952: Oppia ikä kaikki + arvonta!

Jos viime viikolla sain ahaa-elämyksen Macon ratsastuksen suhteen viime postauksessa kertomani tavoin, sisältyi samaiseen viikkoon myös toinen ahaa-elämys liittyen ihan hevosenomistajuuteen yleensä. Nimittäin siihen, että kun itsellä on tietty fiilis asioiden laidasta, niin yleensä siihen kannattaa luottaa. Vaikka kukaan muu ei olisi muuta sanonutkaan.

Meillä oli suunnitelmana hypätä sunnuntaina Riders Innissa ratatreenit, sillä Ypäjälle ajaminen yhden luokan takia tuntui ikävältä ajatukselta. Tiedättehän, pitkä matka, kylmyys ja yleisesti huono sää. Viikonlopuksi sattui kuitenkin ihan huikean hyvä keli, mikä pisti miettimään, että olisihan sinne kisoihin ollut kiva ajella. Onneksi tässä on koko vuosi aikaa! Ja toisaalta, samalla tavalla tuolla vieraassa maneesissa tulee treenattua rataa kisatyyppisesti. Riders Innissa oli ollut kisat juuri samana päivänä, mutta siellä isoin luokka oli metri, joten emme siksi menneet osallistumaan kisojen oikeina lähtijöinä.

Tämä oli siis suunnitelma. Mutta kuten kaikki hevosihmiset tietävät, ei suunnitelmat aina mene ihan putkeen. Lauantaina tallille tultuani huomasin Macoa harjatessani, että sillä on kintereen kohdalla jalan etupuolella ihan hyvän kokoinen vekki, todennäköisesti tarhakaverin nirhaisema. Haava oli pintahaava, eikä siitä ollut lähtenyt juuri nahkaa enempää irti. Haavakohta oli tuore, koska siihen ei ollut muodostunut vielä rupea päälle. Kyllä mä hetken taas mietin mielessäni, että on tämä rakas ruunani osoittautunut oikein tapaturma-alttiiksi. Toisaalta Pämppis tarhasi aikanaan yksin, eikä sillä siksi ollut koskaan mitään haavereita tarhauksen jäljiltä.

Kaikki kuvat kyseiseltä sunnuntailta, kuvista kiitos Millalle :)


Tunnustelin haavakohdan, eikä se aristanut ollenkaan. Jalka oli haavan kohdalta ehkä aavistuksen lämpimämpi, mutta ei turvonneen oloinen. Tuo kohta jalassa on siitä hankala, että se ei oikeasti turpoa, koska kinner pääse turpoamaan kovin suureksi. Nesteiseksi kyllä, mutta ei palloksi. Kävin pyöräyttämässä ruunaa liinan päässä tarkistaakseni tilanteen ja todetakseni, että se liikkui vähintään yhtä hyvin kuin ilman naarmuaan. Siispä suuntasin lauantaina pellolle höntsäilemään, jonka jälkeen kylmäsin jalan ja laitoin haavaan puhdistusaineen. Mitään sidevirityksiä tuohon kohtaan on hankala laittaa, koska ne valuvat alaspäin poikkeuksetta. Hevonen pääsi vielä takaisin tarhaan, olihan ulkona mahtava sää aurinkoa myöten.

Sunnuntai koitti, eikä tallinomistajamme laittanut aamulla hälyttäviä tietoja jalan tilanteesta. Lähdin luottavaisin mielin tallia kohden, enkä ajatellut asiaa sen enempää. Tallille päästyäni kokeilin jalan, eikä se ollut sen nesteisempi kuin edellisenä päivänä. Lämpimämpi taas aavistuksen juuri haavan kohdalta, mutta mitään muita merkkejä ei ollut. Pintanaarmu oli parantunut hyvin, mutta tokihan se siinä edelleen olemassa oli. Kävin taas pyöräyttämässä ruunaa liinassa hetkisen verran, eikä liikkeessä ollut mitään moitittavaa. Macon ilme oli kuitenkin vähän närkästynyt: sellainen "onko pakko, tuntuu ikävältä" -tyyppinen. Se ei ollut eilen pellolla ollut superinnoissaan, mitä se yleensä on ollut. Mutta se liikkui puhtaasti, enkä siksi osannut kyseenalaistaa tilannetta kummemmin.

Pohdin tallilla, kannattaako mun lähteä treenaamaan. Yritin soittaa valmentajalleni mielipidettä kysyäkseni, mutta hän ei ollut puhelimen ääressä. Siispä pakkasin tavarat ja hevosen autoon suunnaten Riders Inniin. Ajattelin, että tehdään sen verran, mitä voidaan.




Treenit lähtivät hyvin käyntiin ja Maco tuntui sileällä oikeinkin kivalta. Verryttelyhypyt teimme pystylle kahdeksikolla, ja yllätyksekseni vasen kierros oli paljon helpompi. Oikeassa suunnassa Maco tuntui tappelevan kunnollista taipumista vastaan, eikä se halunnut ottaa sisätakajalkaa kunnolla alleen. Samaa jalkaa siis, missä sen haava oli. Hypyt itsessään sujuivat kuitenkin ongelmitta, vaikka jouduin tekemään paljon normaalia enemmän töitä hyppyjen väleissä. Valmentaja ohjeisti tekemään oikeita asioita, mutta ihmettelin samalla, miksi tekeminen oli paljon epätasaisempaa kuin normaalisti. Tai ehkä epätasainen on väärä sana - oikeastaan voisi sanoa, että tekeminen ei ollut niin helppoa kuin se on ollut. Maco on niin suoraviivainen hypätessä, että tällaiset asiat pistää heti miettimään.

Kun siirryimme tekemään linjoja, korostui tuo ongelma entisestään. Maco kyllä eteni, mutta se ei todellakaan ollut raiteilla: esteiden välissä se punki takaosaansa oikealle ja heittäytyi ihan pohkeen taakse. Sitä se ei tee koskaan, sillä sen ajatus on normaalisti aina kohti estettä. Ei se nytkään jarruttanut esteitä kohden, mutta se ei vaan selkään tuntunut ollenkaan niin hyvältä kuin normaalisti. Ulospäin ero ei kuulemma näkynyt muuten kuin "on vähän rytmi hukassa" -tyyppisesti.

Ensimmäisen radan jälkeen sanoin valmentajalle, että uskon kaiken menossa olevan epätasaisuuden johtuvan puhtaasti tuosta takajalasta. Vaikka hevonen liikkuu puhtaasti, eikä jalka ole arka, voi se silti kinnata ikävästi kintereen kohdalta. Valmentaja kokeili jalan, eikä Maco aristellut vahvaakaan puristusta. Sanoin kuitenkin, että ei se tunnu normaalilta esteillä. Joku toinen olisi varmaan katsomosta käsin sanonut, että ratsasta paremmin hevonen apujen väliin, niin kyllä se siitä. Mutta en mä halunnut käskeä hevosta tekemään paremmin, kun takaraivossa oli koko ajan tunne siitä, että se jalan haava aiheuttaa nuo "ongelmat". Ja jos käsken hevosta tekemään töitä silloin, kun se ei ole 100% kunnossa, häviää työnteosta ilo. Se on viimeinen juttu, minkä haluan Macon kohdalla tehdä.




Niinpä hyppäsimme vielä viimeisen linjan, ja kun kaikki sujui hyvin tässä, keventelin loppuravit ja lopetin hommat siihen. Valmennus jäi siis lyhyeksi, mutta se ei ollut asia, mikä mua harmitti. Olin vähän pettynyt itseeni, kun lähdin valmennusreissulle, vaikka mun olisi pitänyt tietää olla menemättä. Mistä? Alkuvuodesta Macolla oli samassa kintereessä vastaava haava, jota se ei ontunut, mutta joka ärsytti sitä liikkeessä selvästi. Silloin se saattoi alkukäynneissä laittaa korvat luimuun, vaikka liike oli puhdas. Silloin kävelimme, koska en halunnut kiusata hevosta treenillä.

No, nyt tiedän, että vastaavissa tilanteissa jäädään kotiin ja katsotaan myöhemmin uudelleen. Tällä viikolla Maco saikin kevyemmän jakson, kun maanantaina ohjasajoin sitä hyppäämisen palautteluna, ja ruuna oli maanantaina sekä tiistaina kävelytyskoneessa. Keskiviikkona Sanni ratsasti ruunan kevyesti, mutta halusin antaa sen vielä torstainakin vain hölkötellä, joten menimme ilman satulaa käyntiä ja vähän laukkaa. Tulinpa samalla seisoneeksi Macon selässä! Se on kyllä niin kiltti. Tänään perjantaina ruuna oli kävelytyskoneessa ja sillä oli kiropraktikon käsittely aamusta. Illalla menen tallille kävelyttämään pojan mahdollisen klippauksen ohella. Viikonloppuna höntsäillään maastossa ja nautitaan auringosta :)




Sellaista sitten! Ihanan aurinkoisen sään ansiosta ei tällainen oma typeryys loppujen lopuksi kauaa ärsyttänyt, ja odottelen innolla ensi viikkoa. Se onkin kovin tapahtumarikas, sillä edessä on oma muuttoni ja viikonloppuna Helsinki Horse Fair. Ajatuksenani on tulla paikalle molempina päivinä, sillä lupauduin groomiksi kaverini hevoselle hänen kisatessa messuilla esteluokissa. Samallahan siellä ratkotaan Blogiexpon palkinnot, joissa mä olen ehdolla "Vuoden ratsastusblogi" -kategoriassa. Jos haluat, voit jättää äänesi omille suosikeillesi täältä.

Mulla on tapahtumaan ylimääräisiä lippuja, joten ajattelin arpoa ne lukijoideni kesken täällä blogissa. Kommentoi tähän postaukseen oma nimesi/nimimerkkisi ja sähköpostiosoitteesi keskiviikkoon 28. helmikuuta mennessä, niin olet mukana neljän koko viikonlopun messulipun arvonnassa. Yhden lipun arvo on 19 euroa. Lipulla pääsee osallistumaan GoExpo-messuille kokonaisuudessaan kahtena päivänä aikavälillä 2.-4.3. Arvonta ei ole yhteistyö. Voittajille ilmoitan henkilökohtaisesti.

Mukavaa viikonloppua teille kaikille! :) 

75 kommenttia

  1. Mimmi Posio
    mimmi.posio@gmail.com

    Voittaminen olisi kiva, sillä en ole koskaan käynyt horse fair messuilla ja se kiinnostaisi minua todella! Samalla voisin antaa serkulleni myös mahdollisuuden päästä messuille.

    VastaaPoista
  2. Noora Tanskanen
    n.m.tanskanen@hotmail.com

    VastaaPoista
  3. Anni Jormanainen
    anni.e.jormanainen@gmail.com

    Olisi huippukivaa voittaa liput, ekaa kertaa pääsisin tuohon messuun.

    VastaaPoista
  4. Sara Lehtinen
    slehtinen72@gmail.com

    VastaaPoista
  5. Janina Sara
    janinasaraa@gmail.com

    VastaaPoista
  6. Susanna Lammia
    susanna.lammia@outlook.com

    VastaaPoista
  7. Anni Tyyskä
    tyyskaanni@gmail.com

    olis kiva voittaa liput, koska siellä kilpailee meidän vanha hepo :)

    VastaaPoista
  8. Aada Heikkinen
    aada.e.heikkinen@gmail.com

    VastaaPoista
  9. Anni Muotka
    anni.muotka@gmail.com

    VastaaPoista
  10. Meiju Penttinen
    meiju.penttinen@gmail.com

    VastaaPoista
  11. Lotta Aaltonen
    lotta1.aaltonen@gmail.com

    VastaaPoista
  12. Linnea Pättiniemi
    Linskutuupa@gmail.com

    VastaaPoista
  13. Mea Manninen
    mea.manninen@wippies.fi ��

    VastaaPoista
  14. Sara Laukkanen
    saralaukk@gmail.com

    VastaaPoista
  15. Veera suonpää
    veera.1997@windowslive.com

    VastaaPoista
  16. Enni Lampinen
    ennilampinen02@gmail.com

    VastaaPoista
  17. vilma.ruohola@gmail.com
    vilma ruohola

    VastaaPoista
  18. Nea Levonius
    nea.levonius@gmail.com
    Olisi tosi kiva voittaa niin päästäis törsäämään rahaa uusiin kisakamoihin perhaps

    VastaaPoista
  19. Jaana Saarenpää
    Jaanskuu@hotmail.fi

    VastaaPoista
  20. Johanna Pehkonen
    johanna.pehkonenx@gmail.com

    VastaaPoista
  21. Anni Nousiainen

    kauraturvankanssa@gmail.com

    VastaaPoista
  22. Mira Karvonen
    mirakar03@gmail.com

    VastaaPoista
  23. Sofia Soilu
    sofia.soilu@hotmail.fi

    VastaaPoista
  24. Ella Nousiainen
    ellanous1@gmail.com

    VastaaPoista
  25. Aliisa Hakala
    aliisa1.hakala@gmail.com

    VastaaPoista
  26. Eeva Piha
    eevapiha@hotmail.com

    VastaaPoista
  27. Emma Frilander
    Emma.a.frilander@gmail.com

    VastaaPoista
  28. Salla Koivuniemi
    salla.koivuniemi@hotmail.com

    VastaaPoista
  29. Mirka Riikonen, mirka.kuvat@gmail.com

    VastaaPoista
  30. Ada Pajari
    ada.pajari@icloud.com

    VastaaPoista
  31. Helmi Westergren
    helmi.westergren@edu.kerava.fi

    VastaaPoista
  32. sara bohadjum
    sara.bohadjum@gmail.com

    VastaaPoista
  33. Sandra Näkki
    tiiasandrasofia@gmail.com

    VastaaPoista
  34. Sara Duché sara.l.duche@gmail.com
    Olisi upeaa voittaa!��

    VastaaPoista
  35. Vilja varpomaa
    Kamu.varpomaa@gmail.com

    VastaaPoista
  36. Villa Vesanto
    @viltsunheppaelamaa.v@gmail.com

    VastaaPoista
  37. Saana Jussila
    saana.k.jussila@gmail.com

    VastaaPoista
  38. Ihana postaus jälleen ja olisi kiva voittaa nuo liput,kun olen aina haaveillut että pääsisin noille messuille
    Mia Manninen
    manmia004@gmail.com

    VastaaPoista
  39. Susanna Palokas
    palokaa.susanna@gmail.com

    VastaaPoista
  40. Josefiina Nygren
    josefiinaadaviola@gmail.com

    VastaaPoista
  41. Petra A
    petra.alapiha@gmail.com ��

    VastaaPoista
  42. Karoliina Ojanaho
    ojanahokaroliinaa@gmail.com

    VastaaPoista
  43. Sara R
    rusisara@gmail.com

    VastaaPoista
  44. Kyl mäkin ku muutkin :D
    piiahokas at geemail.com

    VastaaPoista
  45. Sofia Nyström
    nyso.sofia@gmail.com

    VastaaPoista
  46. Elviira Sarakoski
    elviira.s@gmail.com

    VastaaPoista
  47. Alina Paaso-Rantala
    alinavpr@gmail.com

    VastaaPoista
  48. Milka Suninen
    milka.suninen@gmail.com

    VastaaPoista
  49. Siskon kanssa
    anna.lapinlampi@gmail.com

    VastaaPoista
  50. Roosa Hämäläinen
    roosa0hamalainen@gmail.com

    VastaaPoista
  51. Jenni M
    emiliajenni.m@gmail.com

    VastaaPoista
  52. Essi Roivainen
    essi.roivainen@gmail.com

    VastaaPoista
  53. Wilma L
    wilmaequestrian@gmail.com

    VastaaPoista
  54. Hannamari Karjalainen
    hanis96@hotmail.com

    VastaaPoista
  55. anniina.karttunen@edu.hel.fi

    VastaaPoista
  56. Minna P
    gabriella@luukku.com

    VastaaPoista
  57. Aino Saukko
    aino.saukko@hotmail.com

    VastaaPoista
  58. Emilia Lampela
    emilia00_@hotmail.com

    VastaaPoista
  59. Christin Ein
    christinein2002@gmail.com

    VastaaPoista
  60. Enni Honkanen
    enni.penni9@gmail.com

    VastaaPoista
  61. Nea Kautto
    nea.kautto@gmail.com

    VastaaPoista
  62. Ilona Valtanen
    ilona-valtanen@hotmail.com

    VastaaPoista
  63. Sanni Määttä
    sannihannaemmiina@gmail.com

    VastaaPoista
  64. Melissa Nordman
    m.nordman1@gmail.com

    VastaaPoista
  65. Guaggo
    khtmelody99@gmail.com

    VastaaPoista
  66. Laura Harju
    laura.saura@outlook.com

    VastaaPoista
  67. eija.kirikal@gmail.com

    Perheessä kolme hevostelijaa, joten liput olisivat mieluiset. Ottaisin mukaan vielä yhden ystäväni, joka tarvitsisi piristystä tällä hetkellä.

    VastaaPoista
  68. Reetta Ahtila
    reetta.ahtila@gmail.com

    VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat