lauantai 15. syyskuuta 2018

#1008: Erilaiset rutiinit hevosen hoitamisessa

Kuulutko niihin ratsastajiin, jotka poistuvat ratsastuksen jälkeen salamana tallilta tehden hevoselle vain ne pakolliset hoitotoimenpiteet eli käytännössä satulan ja suitsien riisumisen? Se tyyppi, jolta jää toisinaan varusteet putsaamatta ja hevosen hikiläiskät pesemättä - eikä se jalkojen kylmääminenkään ole aina ykkösprioriteetti? Vai oletko kenties extratarkka kaikista ratsastuksen jälkeisistä hoitotoimista kuluttaen tallilla toista tuntia aikaa vielä senkin jälkeen, kun hevosta on taputettu kiitokseksi onnistuneesta treenistä? Kuluuko sulta monta pulloa linimenttiä kuukaudessa hevosen lihashuoltoon?

Ratsastajia ja hevosten kanssa puuhailevia ihmisiä on laidasta laitaan, kuten edellisen postauksen loimitusesimerkki osoitti. Loimittaminen ei kuitenkaan ole ainoa asia, joka jakaa ihmisiä eri kasteihin. Yhtä lailla meillä jokaisella on omat tapamme hoitaa hevonen kuntoon ja valmiiksi ennen ja jälkeen liikunnan, eikä tuo tapa välttämättä aina nojaa siihen, mikä on kullekin hevoselle sopivin. Usein kyseessä on ihan opittu kaava omalle toiminnalleen, jota tulee samalla soveltaneeksi kaikkiin hevosiin. Ihan samalla tavalla olen minäkin toiminut, tosin yrittäen parhaani mukaan kuulostella sitä, mikä olisi mahdollisesti Macon kohdalla parhaiten toimiva yhdistelmä. Tätä kun on kyselty multa aina ihan älyttömän paljon, ajattelin vihdoin kirjoittaa siitä tänne blogiinkin. Champin kanssa esittelinkin omat rutiinimme, mutta noista ajoista on muuttunut paljon: hevonen, talli ja omat oppini.

Postaus sisältää tuotteita, jotka on saatu sponsoriltamme Veljekset Wahlstenilta.

Kaikki postauksen kuvat c. Vilma Töyräs
 

Otetaan käsittelyyn ihan tavallinen arkipäivä, jolloin suoritamme esimerkiksi valmennuksen kotonamme. Aloitan hevosen hoitamisen aina valitsemalla, haluanko pitää hevosta solariumissa vai käyttää sille Bemeriä tai Wahlstenin W-Healing magneettiloimea. Jos olen liikkeellä kiireellä, skippaan loimen ja Bemerin siirtyen suoraan solariumiin, mutta jos mulla on hyvin aikaa, pidän hevosella päällä karsinassa Bemeriä tai magneettiloimea. Samalla Maco saa syödä heinää ja pääsen itse laittamaan sen ruoat valmiiksi, jotta ne on helppo antaa heti ratsastuksen jälkeen. Olin aikoinani todella skeptinen näiden magneettiloimien ja Bemerin suhteen, mutta vuosien aikana käsitykseni on kyllä muuttunut valtavasti. Meidän tallilla todella moni omistaa omia vastaavia tuotteita, ja niitä näkee käytössä päivittäin. Suurin muutos omaan ajatteluuni tuli kuitenkin siitä, miten erilaiselta Maco tuntuu liikkeessä sen jälkeen, kun se on seissyt karsinassaan esimerkiksi magneettiloimi selässään. Siksi se on meillä käytössä myös esimerkiksi trailerimatkoilla paikasta toiseen kuljettaessa.

Käytössämme on siis Veljekset Wahlstenilta saatu W-Healing-sarjaan kuuluva magneettiloimi, jossa yhdistyy paitsi keraamisen materiaalin lämmönsiirto takaisin hevoseen itseensä, myös magneetit, jotka kiihdyttävät hevosen verenkiertoa ja tehostavat näin loimen vaikutusta. Kuljetuksissa käytössämme on saman sarjan suojat etujaloissa, ja takajaloissa pelkällä W-Healing-materiaalilla varustetut suojat. Arkikäytössä en kuitenkaan käytä suojia, vaikka monet niitä tallipinteleiden tilalla pitävätkin. Vielä toistaiseksi meillä ei onneksi ole ollut tarvetta kääriä hevosen jalkoja yön ajaksi! Tässä kohden on syytä koputtaa puuta..

Kun Maco on seissyt karsinassaan loimi tai Bemer selässään tarpeeksi kauan ja olen samalla puuhastellut muuta, siirryn seuraavaksi itse hevosen hoito-osioon. Ennen harjaamisen aloittamista putsaan Macon kaviot karsinassa, sillä tallillamme on tapana putsata kaviot aina ennen karsinasta poistumista. Otan hevosen hoidettavaksi poikkeuksetta hoitopaikallemme, sillä tykkään hoitaa hevosen mieluumin siinä kuin karsinassa. Jos olen pitänyt Macolla loimea ennen harjaamista, en välttämättä käytä solariumia, mutta usein harjaan ruunan solariumin alla. Samalla saa itsekin lämmiteltyä, eikä takkia todellakaan tarvitse! Harjaus koostuu aina kumisuan, kovemman harjan ja pehmeän harjan yhdistelmästä. Kaikki harjani, joita käytän hevoseen, on luonnonharjaksia. Ne puhdistavat pölyn ja lian mielestäni paremmin kuin muovista valmistetut harjakset. 




Jos ratsastan päivän aikana kaksi hevosta, jätän Macon seisomaan solariumiin ja varustan sillä välin toisen hevosen kuntoon. Kun hevonen on täysin valmis suitsia lukuunottamatta, vien Macon kävelytyskoneeseen suojitettuna ja siirryn ratsastamaan toista hevosta. Suojat laitan kävelytyskoneeseen siksi, että siellä nousee väkisinkin maasta pölyä jalkoihin, ja silloin joutuisin harjaamaan jalat uudelleen ennen suojien laittoa. Jos en ratsasta muita hevosia, saatan pitää Macoa hetken kävelytyskoneessa, mutta yleisemmin varustan ruunan kuitenkin kuntoon heti ja menen itse kävelemään selästä alkukäyntejä. Olen kuitenkin huomannut, että Maco on taas asteen verran vetreämpi, jos se kävelee kävelytyskoneessa toisen hevosen ratsastuksen ajan. Tämä toki vaatii sen, ettei toisen hevosen ratsastus voi olla pitkä - ruuna kun on kävellyt jo iltapäivällä tunnin tarhaamisen jälkeen koneessa.

Ratsastuksen jälkeen hevonen on yleensä hikinen tai nihkeä. Siirrän sen suoraan kuntoonlaittopaikalle, joka toimii samalla pesupaikkana. Otan Macolta varusteet pois ja jätän ne kuntoonlaittopaikan viereen, jonka jälkeen huuhtelen ruunan vedellä kaulasta, satulan alta, korvien takaa, takajalkojen välistä ja mahan alta vedellä. Sienellä puhdistan suitsien jäljet päästä. Kuivaan ylimääräisen veden hikiviilalla, jonka jälkeen siirrän Macon solariumiin seisomaan hetkeksi. Tässä kohden laitan sille kylmäyssuojat, jos treeni sitä vaatii. Usein kylmään kaikki jalat ja kintereet, mutta toisinaan vain pelkät etujalat. Kylmäyssuojina meillä on W-Profilen suojat, jotka on saatu jo viitisen vuotta sitten Veljeksten Wahlstenilta. Tänä kesänä sain lisäksi käyttööni kintereille tarkoitetut kylmäyssuojat, jotka pysyvät paikoillaan yllättävän hyvin muotoilunsa ansiosta. Macolla kun on sen verran iso kinner, ettei siihen mene ihan kaikki kylmäystä varten tarkoitetut suojat. Vaikka kinnerongelmia meillä ei onneksi ole, on silti hyvä huoltaa myös tätä osaa hevosesta ennaltaehkäisevästi. Kastelen hevosen jalat aina ennen kylmäyssuojien käyttöä, jotta vaikutus tehostuu.




Hevosen ollessa solariumissa putsaan yleensä kaikki varusteeni. Kun hevonen on kuivunut niin, ettei se ole enää märkä, vien sen karsinaansa jatkamaan heinien syömistä. Samalla annan sille sen puuron, jossa on 10 litraa vettä, mukana mashia ja lisäravinteet. Karsinassa Maco saa vielä hengailla kylmäyssuojat jalassaan, ellei solariumissa ole kulunut jo tarpeeksi aikaa ja näin ollen suojat voi ottaa pois ennen karsinaan menoa. Vielä viimeisenä hommana ennen pusuja laitan Macolle arnikaa sen ristiselkään ja lapoihin, sillä ne ovat paikat, jotka menevät ruunalla herkimmin jumiin. Sen jälkeen onkin jäljellä enää herkut ja hyvien öiden toivottaminen, jos ajankohdaksi on valikoitunut ilta.

Tällainen on meidän rutiinimme normaalin treenipäivän aikana. Näin auki kirjoitettuna tuo kokonaisuus kuulostaa melko työläältä, mutta todellisuudessa homma menee sutjakasti rutiinilla ilman, että siihen kiinnittää sen kummemmin huomiota. Toki on päiviä, jolloin en käytä solariumia, kävelytyskonetta, magneettiloimea, bemeriä tai kylmäsuojia ollenkaan, mutta nuo päivät sijoittuvat yleensä sellaisiin hetkiin, kun köpöttelemme maastossa tai kentällä ilman varusteita pitäen käytännössä vapaapäiviä. Niitäkin tarvitaan, ihan henkisen hyvinvoinnin vuoksi! Mutta tavallisen ratsastuksen yhteydessä kyllä solarium, loimet ja toisinaan kylmäsuojatkin ovat käytössä, juoksutuksesta ja valmennuksista puhumattakaan. 

Miten sun hevosenhoitorutiinit muodostuvat? 

Teetkö kaiken ihan eri tavoin kuin mitä yllä kuvailin? :)

18 kommenttia

  1. Tää oli tosi kiva postaus! Upean näköiset noi punainen satulahuopa ja korvahuppu, sopii tosi hyvin Macolle :D

    Mä oon tosi tarkka kylmäämisessä ja varusteiden putsauksessa, jotkut ihmetteleekin että "TAASKO se putsaa niitä, justhan se putsas??" :,,,D Ei ne omat rutiinit oikeestaan enää tunnu kauhean työläiltä sen jälkeen kun ne on tarpeeksi monta kertaa toistanut ja kun niihin on tottunut, vaikka jonkun muun mielestä vois helpommallakin päästä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! Jes, tarkkuus on munkin mielestä hyvä juttu, kuten ehkä tästäkin tekstistä saattoi rivien välistä lukea ;)

      Poista
  2. Kiva postaus! Mä ite puunaan varusteet ja hevosen tosi tarkkaan ratsastuksen jälkeen, ps. toi viides kuva on ihan super hieno noi värit on niiin mageet!!:o

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Jep, Vilma on ihan mahtava kuvaaja <3

      Poista
  3. Tosi kiva ja inspiroiva postaus<3 Mä oon aika tarkka mutta välillä touhutessani unohdan jokun pikku jutun mutta tykkää että on rutiini koska sillon kaikki tärkeät jutut muistaa helposti:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Jep, rutiinit tuovat kyllä varmuutta :)

      Poista
  4. Ihan mielenkiintoista lukea muiden hevostenhoito rutiineja. Näistä kun on itse kiva ottaa oppia ja sitten soveltaa omaan arkeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, sanos muuta! Otan ilomielin vastaan linkkejä muihin vastaaviin postauksiin :)

      Poista
  5. Olipa kiva postaus! Itse olen kans aika fanaattinen rutiinieni kanssa :D Ja just esim kylmäys, kavioiden lakkaus ja suojien putsaus on joidenkin mielestä turhaa! Käviksessä en uskaltaisi pitää joka päivää (koska ympyrä). Vaikka muuten olen ton kävelyttämisen kannalla ehdottomasti! Ja arnicaa käytän lähinnä takapolviin. Oon myös siirtynyt noihin magneettisuojiin ja loimeen. Aikaisemmin käytin botteja mutta ero on ihan huikee! Jalat on ihan kuivat magneettien jälkeen!
    Hyvää syksyä teille ja tsemppiä kisoihin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Ympyrä on tosiaan oma juttunsa, mutta meillä onneksi on melkoisen iso ympyrä, jota hepat kävelee :) tsemppiä myös sulle syksyyn ja loppuvuoteen!

      Poista
  6. Mitä mieltä olet Helsingin yliopiston (vai oliko se Turun) teettämästä tutkimuksesta, jossa tutkijat avasivat bemerin ja totesivat että säteily, magneettisäteily vai mikä lie (en muista oikeaa sanaa) on niin pientä, että on hyvin epätodennäköistä, että se vaikuttaisi hevoseen millään tavalla? Minkä takia hevosihmiset tutkimuksen jälkeenkin uskovat tuohon hömppään?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ota kantaa tutkimukseen, koska en ole sitä lukenut :) Näin yleisellä tasolla en jaksa uskoa, että monellakaan asialla on vaikutusta hevoseen siten, kun sitä luulisi. Esim. kraniosakraaliin en usko itse ollenkaan, eikä hieronnalla fysiologisesti pitäisi ihmisen voimalla pystyä edes käsittelemään hevosen isoja lihaksia jne., lisäravinteet pienine syöttömäärineen tuskin vaikuttavat isoon hevoseen jne... Lista on loputon. Silti mä ainakin hierotan hevostani ja syötän lisäravinteita, olkoon sitten enemmän mun henkisen hyvonvohyvin kannalta. Kaikesta löytyy tutkimuksia puolesta ja vastaan ihan sen mukaan, mitä haluaa itse lukea ja uskoa. Käytän Bemeriä, koska heppa on sen jälkeen parempi ratsastaa, vaikken siihen itse "uskokaan". Ihan sama, mistä se vaikutus tulee - varmaan siitä, että ratsastan eri tavalla :)

      Poista
  7. Mun ratsastus: otan suitset ja haen niillä hevosen laitumelta pihattoon, harjaan satulan kohdan ja enimmät moskat pois ja satula selkään, kavioiden puhistus ja sitten ratsaille! Kun tuun lenkiltä, satula ja suitset pois ja hevonen piehtaroimaan. Putsaan kuolaimet ja pyyhkeellä satulan ja suitset. Valmista 😁 eli ei ole käytössä solariumia, lämmintä tallia, bemeriä, magneetteja, kylmäyksiä, pinteleitä ja loimetki melko harvoin!

    VastaaPoista
  8. https://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/aalto-yliopiston-opiskelija-avasi-tero-pitkamaen-ylistaman-3-130-euron-ihmelaitteen/709728/

    Tässä se tutkimus Bemeristä. Se olikin niin, että laite ei voi tehota edes ihmiseen :’D
    Puhut aina lähdekriittisyydestä, eikö mielestäsi edes yliopiston tekemään tutkimukseen voi luottaa? Puhut aina myös siitä, että pyrit pitämään kaiken hevosen kanssa puuhasteluun liittyen simppelinä, miksi siis käytät rahaa ja aikaa tällaiseen hölynpölyyn?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi toki luottaa, en missään nimessä väittänyt muuta. Totesin vaan, että kaikesta löytyy tutkimustuloksia ihan sen mukaan, mitä haluaa uskoa. Liittymättä mitenkään Bemeriin ;)

      En käytä Bemeriin rahaa euroakaan, koska saan lainata sitä ystävältäni, jolla on hevonen samalla tallilla. Mitä se on muilta pois, vaikka joku uskoisi yksisarvishoitoihin? Kuten sanottu, lumevaikutusta tai ei, koen hevosen liikkuvan paremmin Bemerin/magneettiloimen käytön jälkeen. Mielestäni se ei ole keneltäkään pois :)

      Poista
    2. Tuollainen kohu-uutinen on kaukana totuudesta.

      Jos kukaan meistä olisi lukenut kyseisen tutkimuksen niin tietäisi, että lopussa siellä on vielä tuloksien arviointi. Arvioinnissa ollaan luultavasti todettu, että kankaan fyysisiä ominaisuuksia tarkastelemalla ei voida todeta mitään vaikutuksia, joten tarvitaan käytännön tutkimuksia, jossa oltaisiin testattu tuotetta käytännössä. Näitähän testataan niin että on käyttävä ryhmä ja kontrolliryhmä, että saadaan lumevaikutuksenkin osuus tutkittua. Uutinen ei tietenkään jaksanut linkata kyseiseen tutkimukseen.

      Sanotaanko että kyllä siinä tuotteessa voi jotain itua olla, kun noin vahvasti piti mennä kieltämään ilman mitään järkeviä tuloksia. Kukahan sen tutkimuksen oli rahoittanut...?

      Poista
    3. Minä itse olen melko tarkka ponieni hoidosta :D Poni pitää harjata ja puunata joka kerta kunnolla. Siinähän tulee sitten jo pieni hierontakin samalla ponille, kun ensin sen käy kumisu'alla/ hierontaläpyskällä läpi, sitten kovemmalla harjalla, pölyharjalla ja lopuksi vielä dandylla.. Ja ihan ensin pitää tottakai selviä jouhet ja häntä, niin että mahdollinen pöly/ hilse mikä harjasta ja otsatukasta tulee tulee sitten harjattua myös pois. Lopuksi sitten kavioiden putsaus ja lattian harjaus.
      Sitten laitellaan varusteet kaikessa rauhassa. Alkuverryttelyt on minimissään 10minuuttia, talvella voipi olla sen 15-20min jos on oikein kylmää.

      Lenkin jälkeen myös 15-20min kävelytystä. Sitten ponin purku, pesu/ loimitus (ja loimituksen jälkeen sitten harjaus, meillä ei talvella pesumahdollisuutta). Sitten on venyttelyt ja sen jälkeen jalkojen kylmäys joko letkuilla tai patjoilla, ja lopuksi linimentit, arnikat ja helosanit jos niitä tarvii + ötökkämyrkyt.

      Lopuksi ponille uusi kuiva kuivatusloimi (jos on ihan hikinen ja kylmä keli, on ollut tässä kohtaa jo toinen kuivatusloimi päälle) ja karsinaan tai sitten tarhaan, riippuen mikä vuorokauden aika on. Itse olen vuorotyöläinen, joten aamuvuoron jälkeen poni (talvisin klipattu) menee sitten tarhaan loimet selässä, ja jos on ollut aamuvuoro niin sitten poni sopivat loimet selässä karsinaan.

      Sitten siivoan paikat kuntoon, huuhtelen kuolaimet, harjaan karvat silatyynystä/ satulahuovasta. Siistin harjat (karvat ja pölyt pois) ja järjestelen ne harjakoriin, pyyhin nahkavarusteista hiet ja roiskeet pois, pakkaan varusteet siististi ja laitan varustehuoneeseen. Lisäksi viikkailen toki kuivat loimet pois varustehuoneesta ja lakaisen varustehuoneen lattian, jos se on likaantunut.

      Mulla on ollut tässä 18 vuoden aikana jos jonkinlaista hoitaja tyttöä. KAKSI näistä on hoitanut ponin aina huolellisesti liikutuksen jälkeen. Ja varusteet.
      Yhdestä tytöstä on kyllä paljon apua kun pystyy ajamaan vähän vaativammallani ponilla, jolle muut ei oikein pärjää, mutta valjaat on sitten kyllä kans käytetyn näköiset, ja samoin harjat, ja ne on vaan heitetty johonkin mihin saa.. Vaikka niille olisi oma paikka. Harmittaa, kun itse on käyttänyt kyseiseen valjaspakettiinkin n. 450€ rahaa, niin sitten niistä ei pidetä huolta. Joten minä sitten jynssään pinttyneen lian pois näistä, ei viitsi sienellä käytön jälkeen pyyhkäistä, vaikka menee vesipisteen ohi varustehuoneeseen mennessään, meillä on lämmin ja valoisa ja kiva varustehuone joten ei ole siitä kiinni ettei ole tilaa/ on pimeää/ näpit jäätyy tmv :)

      Lisäksi on monen monta tyttöä käynyt, jotka eivät oikein jaksa harjata ponia edes kunnolla. Kauhea kiire vaan ratsastamaan, ja kamat laitetaan sitten "vähän sinne päin". Ei ole intoa ottaa ohjeistusta ja opetusta vastaan, että miten niistä varusteista pidetään huolta, tai että miten se poni ihan oikea oppisesti harjataan niin, että siitä on jotain hyötyäkin..

      Ja sitten minä saan olla se "paha täti", joka sanoo, ettei tarvitse enää käydä kun oma aika menee sitten heidän sotkujen siistimiseen. Ja vaikka haluaisin opettaa ja näyttää, miten hommat tehdään, niin ei jakseta kuunnella/ joo joo mä osaan tmv.

      Mulla toki se, että ponini ovat 123cm, 128cm ja 138cm, että aika pienet ponit, niin nuoria ovat ratsastajat. Yhtään nuoria kuitenkaan mollaamatta! Muutama lupaavakin on käynyt, mutta ovat lopettaneet välimatkan takia melko helposti, koska meille ei aina kaikkialta niin helposti pääse :(

      Mutta joo. Nyt meillekin uutuutena tuli W-Healing loimi. Sitä innolla kokeilemaan! :D

      Poista
  9. Mielenkiintoinen ja kiva postaus, on kiva lukea muiden tallirutiineista! :)

    VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat