tiistai 19. helmikuuta 2013

#155: Kuulumiset + paljon kuvia & video!

Oho, taas on kulunut hetki viime postauksesta.. Sori! Voisin sanoa, ettei aikaa koneella istumiselle ole juurikaan jäänyt. Nyt kerkeän kuitenkin päivittelemään tänne teille viime päivien kuulumisia ja aionkin tehdä sen kuvien ja videoiden kera, kun niitä kerrankin on saatavilla. Luvassa on siis pitkä ja monipuolinen postaus, joka sisältää niin hevosaiheisia kuin tallimaailman ulkopuolisia asioita.
 
Aloitetaan siitä, mihin viimeksi jäätiin. Viime viikon torstaina mulla oli siis muiden abien tapaan penkkaripäivä, mikä tarkoitti meidän koululla aamuista abishowta, rekka-ajelua sekä laivamatkaa. Meillä oli aivan älyttömän kivaa koko päivän ajan ja jo edellisenä iltana, jolloin koristelimme porukalla penkkarihaalarit maalien avulla. Torstaina olimme koululla yhdeksältä abishown merkeissä, jonka jälkeen viskoimme lapsille karkkia kouluilla ja suuntasimme siitä yhteiskuljetuksella kohti Viking Linen satamaa. Lähes kaikki koulumme oppilaat pääsivät mukaan risteilylle (kaikki eivät tosiaan sitä matkaa bussilta laivaan onnistuneet selviämään) ja reissu oli mitä hauskin, kerrankin sai kunnolla tuulettua normaalista arjesta! Valvoimme hyvän seuran ja tanssimisen merkeissä viiteen asti yöllä ja aamupalan jälkeen olimme perjantaina takaisin maissa puolenpäivän jälkeen. Jäin kaverini kanssa vielä Helsinkiin shoppailemaan ja syömään, minkä jälkeen lähdin tallille tekemään Champin iltaruuat valmiiksi.

Penkkaripäivänä haalarin kanssa! (C) Mika Sipura
Hmm mun ilme, mutta tässä näkyy noita tekstejä vähän paremmin (tai sitten ei..)


Rekassa! Meidän koululla oli kolme rekkaa, jokaisessa oli kaksi tai kolme lakanaa kiinni.
 Lauantai olikin sitten tallintekopäivä, jonka jälkeen ratsastin Champin normaalisti. Sillä ei ollut perjantaisen vapaapäivän jälkeen yhtään energiaa, vaan ruuna hölkötteli menemään omana itsenään. En kuollaksenikaan muista, mitä tuona päivänä tein.. Eikun hetkinen, ratsastelin yhteensä noin puolitoista tuntia: ensin normaalisti sileätyöskentelyä ja sen jälkeen otin mukaan puomi-kavaletti-sarjan, jossa ensin oli puomi ja kahden laukka-askeleen jälkeen kavaletti. Näin harjoiteltiin Piuden antamaa kotiläksyä. Kaikki sujui lauantaina hyvin, hevonen toimi kivasti ja se oli kokonaisuudessaan hyvä.
 
Sunnuntaina tein tallia ja mulla oli todellinen kiire päästä harjoittelemaan autokoulujuttuja maanantain inssiä varten, joten juoksutin Champin iltapäivällä vain nopeasti liinassa. Ruuna oli ihan villi ja teki muutamia ninjaloikkia vinkuen sekä baanaten välillä täysillä suuntaan jos toiseen. Vähän siinä oli pitelemistä, heh.. Maneesissa samaan aikaan olleet kouluratsastajat pakenivat "joukkohysteriaa" ulos maneesista ja muutaman kerran sain kuulla, että tuossa hevosessa taitaa olla liikaa virtaa.. Nokun ei ole, ei :D Champ pysähtyi pyynnöstä ja sitä piti oikein käskemällä käskeä eteenpäin, mutta vauhtiin päästessään meno oli melko railakasta. Lopulta se näytti ravissa lähinnä kuolleelta muulilta, vaikka luulikin aluksi olevansa arabin ja lentokoneen risteytys.
 
Maanantai alkoi jälleen aikaisella herätyksellä, sillä mulla oli inssi Vantaalla jo ennen yhdeksää. Ette ikinä arvaa, pääsin läpi - ensimmäisellä kerralla! Jee! En olisi heti uskonut, mopokorttia kun kävin aikoinaan kokeilemassa luvattoman monta kertaa.. Nyt saan siis virallisesti kruisailla itsenäisesti. Viikonloppuna teimme perheeseemme uuden hankinnan ja talomme pihaa koristaa nyt pieni vaaleansininen auto, joka toimii mun kulkuvälineenä nyt omistaessani autokortin. Huomenna mun pitäisi jättää tuttu ja turvallinen C3 taakseni ja istuutua ensimmäisen kerran Punton rattiin, voi apua..

Tuore kuski!
Ratsastin maanantai-iltana niin, että Janita oli kuvaamassa. Tässä alla siis muutamia kuvia eiliseltä sekä yksi koostevideo. Menin taas ihan perusjuttuja, kaikki askellajit läpi sekä muutamia puomeja ympyrällä ja kahta kavalettia innarina. Meillä on tuo touhu vielä aikamoista hakemista, sillä kuski ei tiedä yhtään mistä nappuloista hevonen toimii. Päivä päivältä homma on kuitenkin parantunut, ja huomisesta lähtien alkaakin kunnollinen treenijakso, sillä pääsen tunnille loppuviikosta kolme kertaa (tähän mennessä olen ollut kerran valvovan silmän alla..). Aivan huippukivaa mennä tunnille, sillä meinasi iskeä epätoivo noita videoita (ja muutamaa ratsastuskuvaa) katsellessa.. Istunnasta ei siis tarvitse huomauttaa, tiedostan omat ongelmani itsekin ja hieman liiankin tuomitsevasti niihin suhtaudun. Murr, nyt loppui kuskin laiskottelu ja kunnon istunta- ja vatsalihastreeni käyntiin! Sunnuntaina pakottaudun Equfittiin rääkkäämään itseäni valmennuksen jälkeen, tiedänpähän tehneeni jotain maanantaina.
 
Champilla on ratsastaessa kieliongelma, joka oli sillä jo Hollannissa sen nähdessämme. Olemme menossa ruunan kanssa raspaajalle, joka katsoo suuhun ja poistaa mahdolliset piikit ja epätasaisuudet hampaista. Toivottavasti kielen roikottaminen lähtee sillä, muuten täytyy alkaa miettimään muita keinoja :)
 
Tänään olin taas töissä ja Champilla oli hieronta iltapäivällä. Koska saimme tallihommat aikaisin valmiiksi, kerkesin syödä jo ennen hevosten sisälle ottamista ja valmistella siten iltapäivällä paremmin hierojan tuloa: kävin maastoilemassa ruunan kanssa ilman satulaa aivan tajuttoman kauniissa ja keväisessä säässä! Meillä molemmilla oli uskomattoman hauskaa ja nautimme täysin siemauksin toistemme seurasta.
 
Hieroja oli nyt ensimmäistä kertaa katsomassa Champia ja tämä olikin niin sanottu "tarkastuskerta", jossa hän kävi läpi ruunan lihaksiston ja kertoi mulle, miten sitä pitäisi kehittää. Champ on kuulemma hyvässä kunnossa ja lihaksistoltaan nuoren hevosen oloinen, mutta siitäkin löytyy ongelmakohtia. Selän, takaosan ja lautasten alueen lihaksisto tulisi saada "yhtenäisemmäksi" - kaikki lihakset sieltä löytyy eikä mikään ole toista heikompi, mutta ne pitäisi saada ns. jatkumaan toistensa välillä. Tätä on vaikea selittää.. Hevonen, jolla on vain ns. yksittäisiä lihaksia, pystyy kokoamaan ja venyttämään paljon, mutta niiden välimuotoa on vaikea löytää. Toinen ongelmakohta oli kaulan seutu: siellä ei ollut mitään jumeja tai muuta, mutta hevonen pitäisi saada kulkemaan hieman avonaisemmassa muodossa enemmän eteen-alas ajatellen, joka on ollut meillä koko ajan työn alla. Hieroja sanoi, että kieliongelma voi johtua myös tästä - kun hevonen on ratsastettu koko ajan Hollannissa ns. korkeassa muodossa, muttei kovin rentona, ei se ole osannut rentouttaa itseään siinä oikein. Väärässä muodossa ratsastaminen näkyy myös sään edessä, sillä siinä kaulan lihaksisto on muuta kaulan osaa heikommassa kunnossa.
 
Suurin ongelma (varsinainen lihaksisto-ongelma) oli Champin ristiselkä, joka oli vähän jumissa. Jumitus oli melko tasaista molemmilla puolilla, vasen korostui ehkä hieman enemmän. Hieronnan aikana joustoa ristiselkään tuli paljon lisää, mutta yhä edelleen se jäi kovemmaksi kuin muu, jumiton lihaksisto. Huomasin tuon jumituksen ristiselässä itsekin jo aiemmin lihaksia kokeillessani ja laitoinkin siihen kerran arnikaa, mutta oli hyvä saada hierojan varmistus asiaan ja hieman vinkkejä tulevaisuuteen. Ristiselän jumit lähtevät pois oikeanlaisen ratsastuksen myötä, ja kun pääsen ratsastamaan Champia enemmän eteen-alas, venyy sen selkä samalla. Sovimme seuraavan hierontakerran noin kuukauden päähän, jolloin katsotaan, miten lihaksisto on siihen mennessä kehittynyt!

Hierottavana :) kännykkälaatua..
 


Huomenna menen tunnille ja isäni tulee kuvaamaan, joten huomisesta on luvassa kunnon ratsastuspostaus! Torstaina taitaa käydä samalla tavalla ja perjantaina teenkin tallia normaaliin tapaan. Nyt alan katsomaan NCIS Rikostutkijoita, joten pakko lopetella :D

13 kommenttia

 1. Kiva postaus ja champpi on niin söpö!!<3

  VastaaPoista
 2. ihan hyvältä tuo teidän meno näytti ;) champ on kyllä niin nätti tapaus! :)

  VastaaPoista
 3. Ihanaa tätä on odotettu! :) Meno näyttää hyvältä, maltan tuskin odottaa teidän kehittymistä :) Kauhea kun herra on jotenkin pienen näköinen! :o

  VastaaPoista
 4. Ihana tää Champ! Teidän meno kivannäköstä!

  VastaaPoista
 5. Champin asjellajit näyttää tosi kivoille istua:) ja se kulkee kivan aktiivisesti. Ja se on ihan älyttömän kaunis! Ja tämä oli tosi kiva postaus :)

  VastaaPoista
 6. Tuota videota edeltävä kuva on ihanan pirteä otos Champista, hevosen ilme on jotenkin eläväinen :)

  Ps. NCIS on hieno sarja, harmi vain että Nelonen lopetti kymppituotantokauden ilmeisesti kesken..

  VastaaPoista
 7. Tosta kieliongelmasta omalta koutsilta oppineena, juurikin riittävä eteen alas venytys on avainasemassa. Joku lihas sieltä kielestä tulee lavan/sään alueelle, ja jos siellä on kireyttä se kuulemma usein näkyy kielen ulos tunkemisena. Keino, millä sen saa sisään on vastapuoleisella ohjalla asetus ja napakka pohje siltä puolelta mistä tunkee sitä ulos. Toimii ainakin eräällä "mambakielellä" tosi hyvin ja lihaksiston auetessa ja takaosan alkaessa toimimaan paremmin ja paremmin, on kielen heittäminen vähentynyt huomattavasti vaikka "koko ikänsä" on näin kuulemma tehnyt.

  VastaaPoista
 8. Jee kiva postaus ja onnea ajokortin saamisesta! :D Champ näyttää hienolta ja minäkin innolla odotan teidän kehittymistä:) harmi vaan se kieliongelma.. :/ meidän hevosella oli sama juttu ja loppujen lopuksi selvisi, että se johtui epäsopivasta satulasta...

  VastaaPoista
 9. tosi kiva postaus! Must sul on iha sika hyvä asento (: ja onnee ajokortista!

  VastaaPoista
 10. tosi kiva postaus !!:) ja sulla on ihanan näkönen hevonen ratsastaessa, ja muutenkin ylisöpö !

  VastaaPoista
 11. kiva postaus ja ihan sika söpö tuo hevonen :)
  missä lukiossa muuten olet? :)

  VastaaPoista
 12. Oliksä siä abiristeilyllä missä ei kuulemma ollu ruokaa tai juomaa? :D

  VastaaPoista
 13. tosi kiva tää postus ja champ on supersöpö!:)

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat