torstai 22. elokuuta 2013

#220: Proteesijalkainen hevonen

Yllätys yllätys, luvassa on kauan toivottu postaus! Haluan vihdoin antaa teille lupaamani kuvat Champin kipseistä, kun olette niitä niin ahkerasti pyydelleet ja sain niistä vihdoin kuvat räpsäistyä. Ensin koko tarina lyhykäisyydessään: Champ kengitettiin viime keväänä hieman niin ja näin erään kengittäjän toimesta, jonka jälkeen se ontui molempia etusiaan ja lopulta enemmän oikeaa. Virheen tehnyt kengittäjä kokeili korjata asiaa, muttei siinä onnistunut ja niinpä saimme toisen kengittäjän asialle. Tämän uuden kengittäjän korjauksien ja uuden pohjallisen ansiosta Champ ei enää ontunut ja parin viikon päästä pohjallinen otettiin pois, joskin kenkiä jouduttiin korjailemaan joka jalkaan ja näin ollen kavioihin tuli turhaan reikiä nauloista.
 
Samoihin aikoihin kavio rupesi lohkeilemaan jokaisesta jalasta enemmän ja vähemmän, takasista rajummin. Kengät eivät meinanneet pysyä jaloissa ja kesäkuun puolessa välissä vtj:aan tulikin paise kengättömyyden vuoksi (ilmeisesti joku kivi oli päässyt bootsin sisään). Sitä hoidettiin viikko, jonka jälkeen joka jalkaan lyötiin nämä kipsit. Aluksi ne pysyivät jalassa huonosti, sillä Champilla ei ollut kantoja kavioissaan juuri ollenkaan ja kipsit saatiin kiinni pelkällä liimalla, sillä naulattavaa osaa kaviossa ei juuri enää ollut - ne olivat lohkeilleet niin kapeiksi. Jompi kumpi takasten kipseistä irtosi lähes joka viikko.

Etukavion kipsi sivulta kuvattuna. Näihin ei jätetty kantaan ollenkaan kipsiä, sillä kengät ovat hyvin kiinni nauloilla.
Etusiin laitettiin kipsit ns. varmuuden vuoksi, kun sisäpuolen reunoihin alkoi tulemaan hieman lohkeamaa.
Ja sama edestä päin.

 
Vähitellen kesän mittaan ja formula4feedin syöttämisen ansiosta kaviot ovat kasvaneet sen verran, ettei lohkeilevaa osaa enää juurikaan ole kaviossa ja uusi, ylhäällä oleva kavioaines tuntuu paljon paremmalta kuin alempi, vanha kavio. Kaviot ovat nyt todella pienet, mutta kengittäjämme mukaan on hyvin mahdollista, että seuraavan kengityskerran jälkeen (eli joskus lokakuun lopulla, syyskuussa on vielä yksi kengitys) Champ ei enää kipsejä tarvitse. Kengittäjä veikkasi, että viime kesänä Champilla on saattanut olla jokin aineenvaihduntahäiriö, minkä jäljet näkyvät nyt kavioissa, sillä uusi kavio on selkeästi parempilaatuista. Toisaalta voi myös olla, että tämä huonokavioisuus on jokakesäinen juttu..
 
Nyt toivon, että kipsit pysyvät jaloissa hyvin ainakin seuraavaan kengitykseen asti! Kannat ovat kasvaneet sen verran, että kipsiä uskaltaa jättää hieman ylöspäin. Liiman lisäksi kavioon on saanut lyötyä muutaman naulan, etusiin ihan normaalisti kaikki naulat ja vasempaan takaseen laitoimme lisäksi kolme asiaan tarkoitettua ruuvia kavion etuosaan. Jos nyt ei kipsi pysy, niin ei sitten millään!
 
Voitte kuvitella, miten turhauttavaa tämä on ollut pidemmän päälle. Olemme lähettäneet vakuutukseen korvauspyynnön osasta kuluista, sillä esimerkiksi kengitysvirheestä johtunut erikoispohjallinen ja myöhemmin paiseet ja kavion röntgenkuvaus saattaisivat hyvinkin mennä korvattaviin kuluihin. Toisaalta en usko, että mikään muukaan sairaskengitys lasketaan vakutuuksen piiriin, joten saa sitten nähdä tästä. Olen viimeksi maksanut kesäkuun kengityksen, johon sisältyi normaalit etukengät ja kipsit takasiin - tälle tuli hintaa reilu 170€. Kuvitelkaahan seuraavan laskun suuruutta, kun tuosta eteenpäin kengittäjä on käynyt kerran viikkoon korjaamassa irtokipsin joko liimallalla vanhan tai tekemällä uuden ja laittanut muistaakseni kerran koko hevosen ympäri. Jep, innolla odottelen..

Tältä näytti takanen viime viikolla. Kavio on todella kapea ja lyhyt, mutta ennen halkeamia oli lähes puoleen väliin kaviota ja nyt vain alareunassa. Kavion pinta on tuollainen kipsin takia, siinä on liimaa ja kulumaa, mutta hankaamalla irtoavat :)
Tällaisen viritin sitten tuohon yllä olevaan kavioon. Musta on tullut mestari näissä tekokavioissa, saan rakennettua hevoselle
ihan kantaakin erilaisten viritelmien avulla ;) Tuohon päälle vielä se töppönen ja heppa ulkoilemaan.
Loppuun vielä pieni tiivistys siitä, miten kipsi tehdään hevoselle. Hevosen kavio kuumennetaan ensin reunoista jollakin puhaltimella (putsauksen jälkeen), jonka jälkeen siihen levitetään erikoisjoustavaa liimaa. Tämän jälkeen kipsirullasta rullataan silloin vielä "löysää" kipsiä (vähän kuin pintelirullasta) kavion ympärille, ihan pohjaa myöten monta kierrosta. Kun löysä kipsi on paikallaan, tungetaan siihen niin paljon vettä kuin mahdollista ja sitten päälle kääritään normaalia elmukelmua tms., joka pitää hyvin paketin kasassa. Kun hevonen laskee tämän jälkeen jalan maahan, muotoutuu pohja oikeaan malliin hevosen kavion mukaan ja samalla alkaa välitön kovettuminen. Muutamassa kymmenessä sekunnissa koko komeus on aivan kivikova, aivan kuten normaali kipsi ihmisellä esimerkiksi murtuneessa kädessä. Kun kovettuminen on valmis, leikataan ylimääräiset osat pois kannoilta ja reunoista niin, ettei kipsi paina tuntohermoja. Tämän jälkeen kipsiin lyödään kengät aivan, kuten normaaleihin kavioihin. Se vaatii taitoa kengittäjältä, sillä kavion pintaa ja sisäreunaa ei ole näkyvissä, kaikki on tehtävä ammattitaidon varassa.
 
Huh, tulipahan jälleen tekstiä! Toivottavasti tämä aukaisi teille lukijoille hieman meidän tilannetta ja etenkin tätä kipsiasiaa, josta olette olleet kiinnostuneita. Pahoittelen vääriä termejä ja epäammattimaisuuttani koskien kengitystä, en ole perehtynyt asiaan sivusta seuraamista kummemmin! Jos teillä herää aihetta koskien vielä kysymyksiä, koitan vastata parhaani mukaan.

34 kommenttia

 1. Tosi kurja homma että näin on päässy käymään :/ Kyllä ne taitavat kengittäjät on vaan kultaakin kalliimpia! Mutta tosi mielenkiintoinen teksti ja hyvä että Champin kaviot on parempaan päin ettei polle ole jalattomana♥

  VastaaPoista
 2. Nyt sinne zemppiä ja champ on ihana

  VastaaPoista
 3. Hyvä juttu että kaviot ovat parantumaan päin ollut varmaan hermoja raastavaa hommaa mutta hienosti olette selvinneet :) ihana champ <3

  VastaaPoista
 4. Harmi että noin pääsi käymään :(
  Mutta toivottavasti alkaa kaviot kasvamaan ja ovat syksyllä kunnossa ! :)
  Mukavasti tekstiä, oli kyllä TODELLA mielenkiintoinen postaus!!! ;)

  Tsemppiä teille kavioiden kanssa! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tosi kiva kuulla että pidit! Ja todellakin toivotaan :)

   Kiitos!! :)

   Poista
 5. Voi että! On ollu varmasti typerä juttu... Sinnehhä ne kaikki rahat uppoaa. :(

  VastaaPoista
 6. Voi vitsi! Champ ois muuten varmaan ihan täydellinen!?☹

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se kyllä ihan mahtava tapaus, toisaalta kukaan on tuskin täydellinen :)

   Poista
 7. Mielenkiintoinen postaus! :) Jos muuten kaipaat halvempia kaviobootseja niin Delta Hoof Bootsit ja Easyboot RX ovat niitä Cavallon Sporteja edullisempia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitti vinkistä! Pitääpä katella sitten kun nuo jäävät pieniksi :)

   Poista
 8. Voi harmi, että tollasiakin vaivoja on ja vielä noin hienolla hevosella. Tsemppiä molemmille, blogis on tosi kiva! (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, toisaalta ei ne vaivat kai hevosen tasoa katso. Kiitos :)

   Poista
 9. Toivottavasti uus kavioaines on poikkeuksetta kestävämpää ja kengät alkaa pysymään kiinni!

  VastaaPoista
 10. voi surku :(

  onneks on taitava kipsintekijä :D

  VastaaPoista
 11. Onko Champ ori vai ruuna ???

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lukee tuolla Champin esittelysivuilla, mutta ruuna se on.

   Poista
 12. Harmillista että yksi ammattitaidoton ihminen on saanut aikaan tuollaista harmia. ):

  Paranemisia sinne :*♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Kaikkihan ei ole tuon kengittäjän syytä, mutta alkoi melko samaan aikaan joten liikkeelle lähdettiin varmaankin siitä..

   Poista
 13. Äh, toivottavasti homma lähtee nyt etenemään parempaan suuntaan, ja pääsisitte taas normaaliin elämään ja kisailemaankin :) Tsemppiä!

  VastaaPoista
 14. http://www.kengattomathevoset.fi/blogi/2012/08/27/3

  Kannattaa kurkata tänne vaikka luulen, että sinä haluat olla kengällisen hevosen omistaja, mutta täällä on hyödyllistä tietoa hevosen kavioista ja muista jutuista...

  Sivut löytyy myös fb:stä.

  VastaaPoista
 15. Tää ei liity mitenkään tähän kaviohommaan. Mutta siis kuinka usein klippaat Champin ja miten nopeasti karva kasvaa ja miten loimitat Champia? Ootte kyllä super pari =) Tsemppiä kisoihin (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Klippaan melko usein, nyt pitäisi itseasiassa klipata jälleen.. Kesällä oon kolme kertaa klipannut. Loimitan talvisin tietysti enemmän, tällä hetkellä sillä on öisin puuvillaloimi päällä, kun se asuu ulkotallissa ja lämmintä on pahimmillaan alle viisi astetta öisin. Päivällä ei tietenkään mitään, ellei sada ja tuule, jolloin ohut sadeloimi.

   Kiitos :)

   Poista
 16. Inhottavaa kun kävi näin. :'( mutta Champ on aivan liian ihana!!! <3<3

  VastaaPoista
 17. Tosi kiva postaus ja vähän selvitti tota kipsiä kaviossa. Oli mielenkiintoista luettavaa ja hyvin kirjotettu. Tiedän yhden huonokavioisen tapauksen ja oon luullut, että sen kanssa oli stressaavaa ja hankalaa. Mutta sillä sentään oli omaa kaviota naulaamista varten ja kengätkin pysyi yleensä pari viikkoa jalassa. Vuosi meni kasvattaa kavio kokonaan "uudestaan" ja kahden vuoden jälkeen ei ole enää mitään ongelmia. Toivottavasti Champinkin kavioaines paranee pysyvästi. Onni näissä on ammattitaitoinen kengittäjä, onneksi teillä sellainen näyttää olevan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että oli mielenkiintoinen!

   Toivotaan todella, että meilläkin kavion laatu paranee pysyvästi ja että tietämälläsi hevosella ei huonone enää koskaan! :)

   Poista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat