lauantai 23. toukokuuta 2015

#550: Itku pitkästä ilosta

Moneskohan postaus tämä on blogini historiassa samalla otsikolla? Tuo sanonta kuvaa tätä harrastusta niin hyvin, vaikka onkin puhkikulunut moneen otteeseen. Mutta miksi tällä kertaa? Vasta viime viikollahan olisin voinut kuolla onnellisuuteen!
 
Champilta irtosi keskiviikkona kenkä. Mitään ihmeellistä ei tapahtunut: laukkasimme pellolla, maa oli aavistuksen verran kosteaa ja hevonen otti hieman kierroksia. Menimme pellon reunaa monta kertaa edestakaisin, kunnes hiekkatielle palatessamme tarkistin hevosen jalat vain todetakseni etukengän irronneen. Seuralaisemme oli onneksi äärettömän avulias ja lähti hevosineen takaisin vihreyteen etsimään kadonnutta metallinpalasta. Sieltähän se löytyi, ehjänä ja suhteellisen suorana.
 
Nyt jälleen julkaisemattomia kuvia kuukauden takaa! Tästäkin hevonen saanut lisää massaa :) Ja puut lehdet!
Pitkäkorva <3 
Positiivista: Champ ei ontunut askeltakaan, vaikka jouduin taluttamaan sen kotiin kovia pohjia pitkin ilman toista etukenkää. Eikä kavio lohjennut ihan kauheasti. Negatiivista: kaikki muu. Kavio kuitenkin lohkesi, eikä kavioaines ole tällä hetkellä parasta mahdollista. Tästä voin syyttää vain ja ainoastaan itseäni. Kesällä 2013 me painittiin sen luokan kavio-ongelmien kanssa, ettei toisia ole ollut. Joka jalassa oli kipsit kavioiden tilalla, sillä kavioita ei yksinkertaisesti enää juuri ollut. Aloin syöttämään Formula4feetiä, jonka ansiosta kaviot vahvistuivat ja vähitellen talven 2013-2014 aikana ne olivat jo melko normaalit. Kesällä 2014 vaihdoimme kengät koon isommaksi eli kokoon 2, mikä oli mulle suoranainen lottovoitto - ehkä tämä tästä! Kengittäjämme totesi kavioaineksen olevan niin hyvää, ettei mitään lisäravinteita sen suhteen tarvittaisi enää. Niinpä jätin Formula4feetin pois ruokinnasta syksyllä 2014. Ja nyt puoli vuotta myöhemmin tilanne on se, että kaviot uhkaavat vähitellen haparoitua reunoista.
 
Ei pitäisi panikoitua, sillä kyseessä on vasta ensimmäinen irtokenkä tälle keväälle. Monilla hevosilla kenkiä irtoaa jatkuvasti! Mutta kun tietää meidän historian tämän asian suhteen, ei tämä silti "pelkältä irtokengältä" tunnu - pikemminkin maailmanlopulta. Näen silmissäni tilanteen, jossa kengät irtoavat jatkuvasti, hevosella ei ole kavioita, treenaaminen ei onnistu, kisat jäävät väliin ja lopulta hevonen on kipeä kenkien irtoamisen takia. Nyt kaikki sormet ja varpaat ristiin, että selviäisimme ilman kavio-ongelmia tulevaisuudessakin!
 

Miljoona samanlaista pääkuvaa! En vain osannut päättää suosikkiani.. :)


 
Meillä on kyllä ollut varsin monipuolinen sairaushistoria. Talvella 2013 Champ tuli Suomeen ja samana keväänä se oli sairaslomalla hetkisen verran hevoskaverin potkun vuoksi. Alkukesästä kaviot hajosivat ja koko kesä kului yrittäessä parsia niitä kasaan. Syksyllä 2013 Champilla oli hammasjuurten ja tukikudosten tulehdus, jonka takia menimme kuolaimetta melkein kuukauden. Talvi 2014 menikin melkoisen terveenä! Keväällä alkoi vatsaongelmat, alkukesästä hevonen piikitettiin niveltulehduksen takia ja syksyllä hevonen oireili mahastaan vielä enemmän. Talvella todettiinkin mahahaava ja nyt kun se on lähes selätetty, alkaa uudelleen ongelmat kavioiden kanssa. Tai toivottavasti ei! Champ on nyt niin hienossa kunnossa, hienommassa kuin koskaan, että tuntuu lähes epäreilulta pelkkä ajatuskin siitä, että kaikki työ menisi hukkaan.
 
Huh, olipa hyvä purkaa ajatuksiaan tämän aiheen ympäriltä. Syytän tietysti itseäni siitä, etten ole syöttänyt talven aikana Champille Formula4feetiä, mutta äitini totesi tähän mielestäni aika tyydyttävän selityksen: välillä on luotettava ammattilaisiin ja kokeiltava eri asioita. Me oletimme, että Champin kahden vuoden takainen kaviofiasko olisi johtunut jostain aikaisemmasta imeytymishäiriöstä, jolloin lisäravinteet eivät olisi muutenkaan auttaneet. Nyt tiedämme, että näin ei varmastikaan ole - kavioaines on yksinkertaisesti normaalia vähän hauraampaa varsinkin kesäkuivilla ja siksi se vaatii jatkuvaa ylläpitoa. Vaikkakin sitten kalliimmilla erikoisrehuilla. Tästä viisastuneena hankin häntä koipien välissä säkillisen Formula4feetiä. Sen vaikutus näkyy tosin vasta ensi syksynä, sillä vanhaan kavioainekseen rehut eivät valitettavasti enää auta.
 
Ja samat vanhat kuvat jatkuvat.. Nämä on siis kuvattu 24.4.15! 
Mutta se siitä masentumisesta ja kohti positiivisempia ajatuksia! Eihän sitä tiedä, jos tämä oli kesän ainoa irtokenkä ja kaviohuolet ovat turhia (mutta kuten joku viisas totesi, pessimisti ei pety). Meillä on suunnitteilla alkukesäksi vaikka mitä kivaa! Tulevalla viikolla on kaksi viimeistä pääsykoettani ja sunnuntaina 31.5. osallistun Hippolan järjestämään Sanna Backlundin klinikkaan. Mut pyydettiin hyppäämään sinne ja olen kyllä innoissani. Sanna on valmentajana mulle vielä vieras, sillä en muista olleeni koskaan hänen tunneillaan. Ihmisenä hän on kuitenkin tuttu pidemmältä ajalta. Saa nähdä, miten meillä tuolloin sujuu! Klinikkaa siirrettiin myöhemmälle ajankohdalle, joten yritän hankkia kisaluvat tuohon päivään mennessä ja päästä hyppäämään Saloon aluekisoihin.
 
Samana viikonloppuna meillä on tallilla perinteinen laitumellelasku, joka harmittavasti jäänee itseltäni väliin tuon klinikan takia. Jos kuitenkin käy tuuri ja hevoset pääsevät kirmaamaan vihreälle niitylle ensimmäisen kerran jonain muuna päivänä, olen paikalla kamerani kanssa ikuistamassa nelijalkaisten ystäviemme riemua. Mikään ei ole niin ihanaa kuin katsoa hevosia, jotka ottavat kaiken riemun irti elämästään!
 
Elämäni tärkein asia <3
Champ ei tykännyt pussailusta..
.. mutta mua huvitti sitäkin enemmän!

 
Viimeisenä infona melkoinen pommi itsellenikin: olen ilmoittautunut Champin kanssa 13.6. seuramme järjestämään Tuija Rosenqvistin maastoestevalmennukseen Keravalle. Niin siistiä! Olen haaveillut tästä siitä asti, kun Champ tuli Suomeen. Ensimmäisenä kesänä haaveet romuttuivat kavio-ongelmien vuoksi, viime kesänä ajanpuutteen ja muiden esteongelmien takia. Ehkä me nyt vihdoin päästään laukkaamaan pellolle ja hyppimään maastoesteiden yli? Ja mahdollisesti kokeilemaan veteen menoa! Sääherran pitäisi olla puolellamme, jotta saisimme kauniin sään ja kuivat pohjat. Tiedä, vaikka vaihtaisin lajia kokonaan ;)
 
Onko teidän hevosillanne usein irtokenkiä?
Oletko hypännyt tänä vuonna maastoesteitä - tai aiotko?

35 kommenttia

 1. Jee, kenttäratsastus ja maastoesteet on niiiin kivoja!!! :)
  Minulla oli myös entisen hevosen kanssa hurjat kavio-ongelmat. Ilmeisesti hevosta oli syntymämaassaan (Belgia) ruokittu varsana jotenkin "väärin" ja kaviot olivat äärimmäisen haasteelliset. Kengät tipahteli just varsinkin kesällä tosi usein. Enempi sääntö kuin poikkeus että kun oltiin lähdössä kisoihin niin hups, ei lähdetykkään kun kenkä irti ja kavio lohjennut. Lopulta väsyin ainaisiin kavio (ja muihin) ongelmiin tuon hevosen kanssa ja vaihdoin suomenhevoseen :D kenkiä tippuu aina ajoittain siltäkin mutta kavioaines on silminnähden parempaa :)
  Tuolla kavio-ongelmaisella yritettiin lähinnä ihan perus biotiinilla auttaa ja yhdessä vaiheessa kokeilin klinikalta saatua tervaa harjata ruununrajaan. Ensiavuksi juu mutta ei pysyvämpiä vaikutuksia. Tein myös oman amatööridiagnoosin että valkoiset kaviot ovat tummia herkempiä murenemaan. Eli minulle ei enää tule valkokaviohevosta ;)
  tsemppiä kisoihin ja valmennuksiin!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, harmi että sullakin ollut huonokavioinen hevonen. Mä laskiskelin nyt yhteen 1+1 ja tulin siihen tulokseen, että mahahaava on varmasti vaikuttanut imeytymiseen ja siksi nyt kavioaines huonompaa.. Mahahaava kun oireili jo vuosi sitten ajoittain näin jälkiviisaana ajatellessa. Toivottavasti siis sen parantumisen jälkeen kaviotkin olisivat jossain kohtaa hyvät :)

   Kiitos samoin sulle!

   Poista
 2. Toivottavasti kaviossa ei ole eikä tule mitään pahempaa! Paranemisia Champille<3

  VastaaPoista
 3. Terve!
  Kavio-ongelmista tuli mieleen, että oletteko koskaan kokeilleet kuumakengitystä Champilla? Tiedän pari tapausta, joilla kaviot yksinkertaisesti lohkesi alta ja sen takia kengät irtoili. Kaksi kuumakengitys kertaa, ja kaviot pysyivät kasassa ja irtokenkiä ei ole sen jälkeen ollut. Kokeilemisen arvoinen juttu? Jos ei voitakkaan, niin ei siinä kyllä mitään häviäkkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota olen joskus myös miettinyt, että voisi vaikka toimiakin. Mun entinen ylläpitohevonen kengitettiin kuumakengityksellä (sillä ei kyllä ollut ongelmia kavioiden kanssa), sama kengittäjä jatkoi Champin kanssa aluksi, mutta siinä tuli mutkia matkaan ja vaihdettiin sitten toiseen. En kuollaksenikaan muista, kengittikö hän silloin aluksi kuumakengityksellä Champinkin. Veikkaan, että ei :D

   Poista
 4. Oih ihanaa pääsette maastareille!
  Saattaapi olla lajinvaihdos edessä kun siellä metsissä hyppiessä hurahdatte ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, musta olisi niin hauskaa mennä se helpoin kenttäluokka joskus! Harmi, että vesi saattaa olla meille "pieni" ongelma :D

   Poista
  2. Niinisalossa ei ole harrasteessa veteenmenoa lainkaan, että tervetuloa tänne kisaamaan ;)

   Poista
 5. Mä oon joka välissä miettinyt että meinaattekohan mennä maastareille joskus, ihan huippua! Nyt on oikea laji kyseessä ;) Toivottavasti tuo on nyt vain yksi "harmiton" irtokenkä ja teidän kamala saikkuhistoria saisi lopun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, toivotaan niin.. Ja joo mä olen kanssa ihan innoissani noista maastoesteistä :D

   Poista
 6. Ooooo, maastoesteet on niin parhaita!

  VastaaPoista
 7. Maastoesteet on ihan parhaita, mutta harmikseni hevosellani ei enää voi oikein hypätä! :( Hyvällä tuurilla saan maastoesteille lainahevosen ja monena kesänä väliin jäänyt hyppely taas onnistuisi! :) Meillä ei onneksi irtokenkiä oo ollut, vaikka ostaessani heppaa minulle infotiin sen pudottelevan kenkiä todella herkästi... Ehkä se on sitten kengittäjästä kiinni, en tiedä. Kavioaines sillä on sen verta huonoa, että kavio kasvaa hitaasti. Tähän ongelmaan syötämme kalkkia, mutta muihin erikoisuuksiin ei vielä ainakaan ole ollut tarvetta.

  Toivotaan tosiaan, että teidän kesäsuunnitelmat toteutuu, eikä kaviot taas ala vaivaamaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti saat hevosen lainaan ja pääset hyppäämään maastoesteitä! :) Ja toivotaan meille parempia kesäonnia noiden kavioiden ja muiden juttujen kanssa, haha :D

   Poista
 8. Tuttavan vanhalla lv:llä käytetään kuumakengitystä, kun kavio niin haurasta eikä biotiini ja muu tarkka ruokinta siihen auta. Kenkääjä oli suositellut, kun naulaaminen oli vain pahentanut ongelmia ja nyt kengät herralla pysynyt jalassa. :)

  VastaaPoista
 9. Toivottavasti kavio-ongelmat helpottavat, niiden kanssa ei oo kiva elää (tiedän tuskasi) :/ toivotaan että tämä jää vain tähän yhteen!

  VastaaPoista
 10. Mun hevosella on kans ollut pitkiä sairastelujaksoja. Kyllä harmitti ja kiukutti, kun koko talven ajan treenit on mennyt tosi hyvin ja sitten ruuna alkoikin yhtäkkiä liikkua epäpuhtaasti. Mutta eihän näille mitään voi, ensi viikolla mennään klinikalle ja täytyy vaan toivoa, ettei mitään kovin vakavaa löytyisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, toivottavasti teillä ei mitään vakavaa, mutta kuitenkin sellainen asia että vaivaan löytyisi helppo ja nopeasti hoidettava syy! Tsemppiä :)

   Poista
 11. Tuosta formula4feetistä sen verran että osaatko arvioida kauanko kestää syöttää yksi 20kg säkki? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, muistaakseni parisen kuukautta, jopa kolme. Mä en tarkalleen muista kun siitä on yli puoli vuotta aikaa kun viimeksi oon uuden ostanut :)

   Poista
 12. Hei! :) meillä on ollut hevosen kanssa samoja kavio ongelmia kun champilla... Kengittäjiä ollaan vaihdettu, klinikalla käyty, erilaisia purkkeja ja purnukoita syötetty.. Mikään ei auta, epätoivo iskee, koska hevonen ei kuitenkaan voi olla ilman kenkiä. Mutta tuosta formula4feetistä? En ole kuullut.. Mistä sitä saa? :) kiitos jo etukäteen vastauksestasi..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen ostanut sitä Kiljavan Ratsukengästä, kun se on tässä aika lähellä kotiani. Muualta en ole edes etsinyt :)

   Poista
 13. Vau tosi siistiä kun pääset hyppäämään maastoesteitä! Muistakkin hankkia hyvä kuvaaja sitä päivää varten ;)

  VastaaPoista
 14. Minun hevosella on kavioaines myös tosi heikkoa, arat kavionpohjat ja matalat kannat. Ilman pohjallisia ei kestä ollenkaan ja jos kenkä tippuu, on pakko pitää sisällä siihen asti kun saa kenkääjän paikalle. Hyvällä kengityksellä ja biotiinilla kaviot ovat kuitenkin pysyneet jotenkuten kunnossa, mutta olen yrittänyt etsiä jotain tehokkaampaa, juuri kavioiden hyvinvointiin vaikuttavaa lisäravinnetta. Haluaisitko kertoa lisää tuosta Formula4feetistä? :) Saako sitä tilattua Suomesta ja mistä itse olet ostanut sitä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa googlata, koska mä en osaa kertoa mitään varsinaisia faktatietoja tuotteesta näin ulkomuistista. Se on kuitenkin auttanut monilla kavio-ongelmaisilla, sisältää hirveästi eri ravintoaineita ja korvaa kivennäisen kokonaan. 20kg säkki maksaa Suomessa 140-160€ riippuen mistä ostaa, mä olen hankkinut Ratsukengästä aina. Ulkomailta saa myös tilattua :)

   Toivottavasti teidän kaviot pysyy kunnossa!

   Poista
 15. Ihania kuvia!
  meillä ei onneks tällä hetkellä ole kavio-ongelmia, mutta kun hevoseni ostettiin minulle n. vuosi sitten niin sillä oli tosi kuivat kaviot ja entinen kengittäjä oli kengittänyt sen huonosti... nyt n. vuoden aikana meiltä ei oo tippunu kuin kaksi kertaa kenkä. :)
  Maastoesteet on ihan huippuja ja varsinki on ihana nähä kuinka hevonen nauttii niistä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa että ongelmia ei enää ole! Toivottavasti pysyvät myös hyvänä 😊

   Poista
 16. Ompa champ komea!:)

  Kuvista kun katsoo, niin näyttää että champilla on melko isot lapakuopat..? Mikä satula teillä on käytössä, millä ns.täytät kuopat? Vuokrahevosella myös lapakuopat, ja tuntuu ettei löydy sopivaa satulaa:/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on käytössä Pretigen Versailles ja matteksen palaromaani alla, yhdet palat edessä :)

   Poista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat