maanantai 21. syyskuuta 2015

#607: "Mulla on asiaa!"

Bloggaaminen on siitä ihana harrastus, että se tuo elämääni vuorovaikutteisuutta blogin lukijoiden kanssa. Vuorovaikutusta on monenlaista, mutta tässä kohtaa painotan eniten kommentteja ja niiden merkitystä bloggaamisen kannalta. Teidän ajatuksia ja mietteitä on kiva lukea, sillä yleisesti ottaen kaikki tähän blogiin jättämänne jälki antaa mulle itselleni motivaatiota kirjoittaa jatkossakin entistä paremmin ja monipuolisemmin kaikkea hevoselämästäni.

Vajaan neljän vuoden bloggaajaurani aikana eteen on tullut jos jonkinlaista kommenttia. Olen tehnyt havaintoja laajan empiirisen tutkimuksen valossa paitsi oman blogini puolelta, myös muiden lukemieni blogien kommenttiosioista. Tämä hyvin laaja ja seikkaperäinen tutkimus on tuottanut mielenkiintoisia tuloksia, joita haluaisin jakaa teidän kanssanne - ihan vain piristääkseni ankeaa maanantaita. 

Huomaattehan, että tämä postaus on kirjoitettu huumorilla höystettynä ja sitä lukiessaan kannattaa löysätä nutturasta pahimmat kiristykset pois. Olen oikeasti kiitollinen jokaisesta saamastani kommentista, sillä silloin tiedän herättäneeni edes jonkinlaisen reaktion vastapuolessa: oli se sitten positiivinen tai negatiivinen. En siis halua tällä tekstilläni moittia ketään kommentoijaa, vaan puhtaan hyväntahtoisesti vitsailla erilaisista kommenttityypeistä, joita yhteen ja samaan postaukseen voi tulla jopa kymmeniä. 

Otetaan empiirisestä tutkimuksestani tilanne x, jossa bloggaaja on kirjoittanut blogiinsa postauksen hevosensa käytöksestä / omasta ratsastuksestaan / entisen ratsastuskoulunsa vanhasta tuntiponista / naapurin kaimansa kissasta. Tähän postaukseen voisi teoriassa tulla ainakin seuraavia kommentteja:


1. "MAAILMA ON PAREMPI PAIKKA BLOGISI ANSIOSTA!"
Jottei aloiteta heti liian synkillä ajatuksilla, kurkistetaan aluksi yltiöpositiivisiin kommentteihin. Jotkut kommentit tuntuvat ylistävän kaikkea, riippumatta siitä, mitä postauksen sisältö käsittelee. Jos olet kertonut omassa tekstissä katkaisseesi kätesi ja istuneesi kymmenen tuntia sairaalassa hirveissä kiputiloissa, löytyy sympatisoivien kommenttien joukosta aina se yksi, joka toteaa sun olevan tosi kaunis ja pitävän blogiasi suurinpiirtein syynä sille, miksi hän on olemassa. Yleensä mukana on numeraalisesti suuri määrä erilaisia erikoismerkkejä, kuten huutomerkkejä ja sydämiä.

Tällainen kommentti voi olla jopa kymmenen virkkeen mittainen kertomus tai muutaman sanan pituinen rakkaudenosoitus - sisältö on pituudesta riippumatta aina samantyyppinen.

2. "VIE HEVOSESI KLINIKALLE / HEVOSESI ON RIKKI"
Eläinlääketiede on kiitollinen kaikille näille henkilöille, jotka osaavat videoiden ja kuvien perusteella analysoida hevoselta kuin hevoselta oikean vian ja vielä antaa päälle ohjeet niiden parantamiseen. Voin sanoa, että jokaisen kannattaisi laittaa klinikoille työhakemusta sisään - paikka on varmasti taattu! 

Yleensä tällaiset kommentit tulevat postauksiin, jossa on tapahtunut jotain epänormaalia. Esimerkiksi silloin, jos hevonen on liikauttanut toista korvaansa videolla eri aikaan kuin toista tai viskannut häntäänsä karkottaakseen kärpäsen kyljeltään. Kaikista parasta antia ovat sellaiset kommentit, joihin kommentoija on saanut listattua jopa kymmenkunta erilaista vaivaa, jotka hevosella mitä todennäköisimmin on. Mukana on yleensä myös kokemuksia omasta elämästä: "mun entisen tallikaverin valmentajan toisen oppilaan entinen hevonen teki ihan samalla tavalla ja siltä löytyi kymmenen vuoden etsimisen jälkeen ähky. Voin sanoo vahingosta viisastuneena, että kannattais mennä klinikalle". 3. "KIVA BLOGI / OOT HUONO BLOGGAAJA"
Eikä mitään muuta. Kaksi tai kolme sanaa, pisteellä tai ilman. Riippumatta siitä, mitä postaus on käsitellyt. Nämä kommentit ovat välillä hämmentäviä, sillä en oikein osaa sanoa, onko ne lähetetty huumorilla vai haluaako kommentoija pitää sanallisen arkkunsa mahdollisimman hyvin kiinni. Varsinkin näihin negatiivissävyisempiin kommentteihin kuulisi mielellään perusteluita, jotta jatkoa ajatellen kykenisi muuttamaan omassa toiminnassaan jotain. Mutta ymmärrän kyllä! Ihmisen aika on rajattua ja jokainen uusi merkki näppäimistöltä painettuna kuluttaa päivästäsi arvokkaita sekunteja. 

4. "OOTKO HUOMANNUT, ETTÄ...."
Nämä kommentit ovat kommenttien aatelia! Näissä yleensä anonyymeinä pysyttelevät hevosharrastajat (tai voihan ruudun takana olla joku ihminen, joka ei ole koskaan hevosta elävässä elämässä nähnyt) antavat päteviä ja hyödyllisiä huomioita bloggaajan ratsastukseen tai hevosenkäsittelyyn liittyen. Kommentit sisältävät usein jonkun huomautuksen tekemisestäsi, muttei välttämättä ratkaisua ongelmaan. Lähes poikkeuksetta huomiota halutaan kiinnittää itsestäänselviin asioihin, kuten siihen, että ratsastaja katsoo kuvissa alas tai että hevonen on väriltään musta.

Tässä taiteellinen näkemykseni "Ootko huomannut, että..." -kommentista :D

5. "SUN PITÄISI TEHDÄ TÄMÄ ASIA NÄIN"
Eli neuvomiskommentit - mikäs sen parempaa. Tämä kommenttityyppi on ylempänä mainitsemani sisartyyppi, sillä kommentoijat ovat yleensä samoja henkilöitä eri asian tiimoilta. Tai sitten nämä ovat jatkoa edellisiin kommentteihin, joissa on ensin huomautettu jostain ja sen jälkeen alettu antamaan omia vinkkejä asian korjaamiseksi. Vaikka bloggaaja kävisi olympiavoittajan valmennuksissa viikottain, ei se silti estä anonyymia antamasta omia vinkkejään ratsastuksen parantamista ajatellen. Onhan anonyymi lukenut monia hevoskirjoja ja seurannut ratsastusta blogien välityksellä jo monen vuoden ajan, mikä takaa paitsi ammattitaidon hevosalalla, myös pedagogiset taidot opettamista ajatellen. 

6. "OOT ELÄINRÄÄKKÄÄJÄ"
Koska loimitan hevosta. Koska klippaan sen. Koska pidän sen tallissa, enkä päästä sitä vapaaksi Helsingin keskustaan kokeilemaan oikean hevosen elämää - ovathan villihevosetkin pärjänneet vapaina erämäälla. Tai koska käytän joskus raippaa, ratsastan maneesissa, syötän jotain muutakin kuin heinää tai koska hevoseni ei näytä tarhauksen jälkeen siltä, että se olisi uponnut kaksi metriä syvään mutaojaan. Bloggaaja pitäisi tuomita ainakin vuoden eläintenpitokieltoon!

Ihan samalla tavalla osansa saavat bloggaajat, jotka haluavat pitää hevosensa pihatossa ja ratsastaa kuolaimetta. Anonyymit eivät ymmärrä, miksei jokaisen hevosen kanssa toimita saman kaavan mukaan: juuri kuten he tekisivät. 

7. VIHASTA RAKKAUTEEN / RAKKAUDESTA VIHAAN
Tällaiset kommentit sisältävät eräänlaisen juonen. Siinä ihminen, joka on ennen vihannut bloggaajaa, onkin jostain syystä löytänyt tavan samaistua tai muuten ymmärtää tätä ihmistä paremmin ja alkanut siten tykkäämään blogista tai jostain muusta materiaalista, jota bloggaaja sosiaaliseen mediaan tuottaa. Tämä pätee samalla tavoin toisinpäin eli ruusuinen rakkaustarina voi muuttua yht'äkkiä kylmäksi vihasuhteeksi. 

Tätä on todella vaikea pukea sanoiksi, joten alla eräs esimerkki. Nämä tarinalliset kommentit ovat jollain tapaa liikuttavia.8. "MIKÄ SUN NIMI ON / MINKÄ KORKUINEN SUN HEVONEN ON?"
Tai ihan mikä tahansa yksinkertainen kysymys, joka on kysytty blogin historian aikana vähintään kolmekymmentä kertaa ja johon löytyy vastaus varmasti UKK:n eli Usein Kysytys Kysymykset -osion puolelta. Yleisimmin kysymys liittyy blogissa esiintyvän hevosen ikään, rotuun tai esimerkiksi siihen, mikä mahtaa olla korkein este, jonka bloggaaja on elämänsä aikana ylittänyt. 

9. TÄYSIN ASIAAN LIITTYMÄTTÖMÄT KYSYMYKSET / TOTEAMUKSET
Tarvitseeko tätä edes avata? Siis kaikki ne kommentit, jotka anonyymi tai Pirjo-Petteri naputtelee näppäimistöltään sellaisiin postauksiin, joihin ne eivät liity millään tavalla. Tai oikeastaan ne eivät liity blogin sisältöön mitenkään. 

Hyviä esimerkkejä ovat esimerkiksi kertomukset omista lapsuudenajan muistoistaan kisamatkaa käsittelevässä postauksessa (siis silloin, kun bloggaaja ei ole kysynyt tai kehottanut lukijoita jakamaan mitään asiaan liittymätöntä postauksen kommentteihin) tai toteamus siitä, että lukijalla on nälkä. Tai että bloggaaja on lihonut. Seurusteleeko bloggaaja, miksi sillä on niin pieni takapuoli tai onko hän joskus silittänyt pandaa. Elämme jännän äärellä!

10. PIILOKETTUILEVAT KOMMENTIT
Silloin, kun kommentoija ei halua sanoa asiaa suoraan, mutta kokee tarpeelliseksi huomauttaa jostain. Tämä kommenttityyppi ei ole mikään yllätys, sillä nuoret naispuoliset henkilöt osaavat piilokettuilun salat pelottavan hyvin ja viljelevät tätä jaloa taitoa ihan tavallisessa arjessa. Hevosihmiset ovat tunnetusti kovin myötätuntoista ja kannustavaa porukkaa, joten ihmekös, kun nämä kommentit tuntuvat olevan mieluisia lähettäjilleen. 

___________

Tässä nämä kymmenen mielestäni kovin yleistä kommentointitapaa! Oletko huomannut jotain näistä seuraamissasi blogeissa tai kenties "syyllistynyt" vastaavien lähettämiseen? Puuttuiko listaltasi mielestäsi jokin tärkeä kommenttityyppi? Ja kuten jo aiemmin totesin, älkää ottako tätä postausta vakavasti. En halua moittia ketään lukijaa yhdenkään kommentin lähettämisestä, mutta mielestäni näitä on hauska koota yhteen ja pohtia, millainen kulttuuri kommenttien takaa löytyy. Jatketaan samaan malliin ja ollaan edelleen aktiivisia sekä vuorovaikutteisia toisten blogeja kohtaan :)

71 kommenttia

 1. Olipas virkistävä postaus! Hienoa, että osaat nauraa noille kommenteille, vaikka varmasti olleet ikäviä silloin kun ne on ensi kertaa lukenut. Tässä kuitenkin hienosti napautetaan takaisin niitä jotka eivät kahta kertaa mieti sanomisiaan, toivottavasti se herättelee ajatuksia ja vähentää jatkossa asiatonta kommentointia. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Onhan näihin oppinut suhtautumaan huumorilla, nuorempana saatoin ottaa itseeni :)

   Poista
 2. Mulla on nälkä! Tunsin vaan tarvetta ilmottaa?
  Hyvä postaus ja sai kyllä hymyn huulille! :)

  VastaaPoista
 3. Tää oli aivan mahtava postaus! Piti nähdä vaivaa naurun pidättelyyn ettei herätä koko taloa :') Voin todellakin samaistua oikeastaan näihin kaikkiin kohtiin. Jotenkin mua ei edes yllätä, että suurin osa näistä kommenteista tulee anonyymeiltä.

  VastaaPoista
 4. Hauska! Olis muuten kiva lukea postaus "hauskimmat/kamalimmat kommentit kautta aikojen" :DD osasta näistäkin jo nousi kulmakarvat tai suupielet ylös! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo sellaisen voisin tehdä, jos mulla olisi joskus aikaa kelata kaikki vanhat postaukset systemaattisesti läpi! :)

   Poista
 5. Hauska! Olis muuten kiva lukea postaus "hauskimmat/kamalimmat kommentit kautta aikojen" :DD osasta näistäkin jo nousi kulmakarvat tai suupielet ylös! :D

  VastaaPoista
 6. Iha mahtava! :'D kyllä sai hyvät naurut

  VastaaPoista
 7. Tä oli muute hauska piristys aamuun oli vaikee olla nauramat! :D

  VastaaPoista
 8. kauheen pitkä. en jaksanut lukee :)

  VastaaPoista
 9. Kyl oli hauska postaus! Ja hyvää syksyy sulle. Ja tässä Aada pari kysymyst mikä on sun lempi ruoka? Entä lemi koita rotu??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mulla ei ole lempikoirarotua, kun en oikein koirien kanssa ole tekemisissä. Lempiruokaakaan ei ole valikoitunut :)

   Poista
 10. No missä sun pylly sitten on, selvisikö tämä mysteeri koskaan? :D

  VastaaPoista
 11. Hauskasti toteutettu postaus! Esimerkkejä noista kommenttityypeistä olisi kyllä mielellään lukenut enemmänkin, vaikka niin että olisi ollut joka kohdasta yksi esimerkki :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo niitä olisin halunnu lisää, mutten kerinnyt etsiä vanhoista postauksista :(

   Poista
 12. Tämä postaus kyllä lämmitti lyhyiden yöunien piinaamaa mieltä! Hetkittäin hihittelin täällä itsekseni niin että kämppiskin tuli kyselemään että mitä ihmettä oikein luen :D

  VastaaPoista
 13. "6. "OOT ELÄINRÄÄKKÄÄJÄ"
  Koska loimitan hevosta. Koska klippaan sen. Koska pidän sen tallissa, enkä päästä sitä vapaaksi Helsingin keskustaan kokeilemaan oikean hevosen elämää - ovathan villihevosetkin pärjänneet vapaina erämäälla."

  Etenkin toi Helsingin keskusta ;D Päivän naurut sain! Mahtava postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo! Musta toi oli kans ihan paras!
   Ja oli tosi hauska postaus:):)

   Poista
  2. Kiitos molemmille! Helsingin keskustassahan ne ratsut viihtyy ;)

   Poista
 14. Hahhah, näinhän tää menee x'D T. Eläinten kaltoinkohtelija

  VastaaPoista
 15. Eikä! :D Paransit mun päivää hiukan, tää oli todella hauska postaus :D Todella hyvän idean oot kyllä saanu!

  VastaaPoista
 16. Hauska postaus ja sai kyllä nauramaan! Totuuden siemen noissa kyllä piilee ja varmaan kategorioit minutkin johonkin lokoseen tämän kommentin jälkeen :) en nyt sano tai tarkoita että mitään haukkumista täytyisi kenenkään kuunnella eikä toimintasi ole millään tasolla eläinrääkkäystä. Ja tottakai huolehdit hevosesi hyvinvoinnista niin hyvin kun osaat. Mutta joskus kannattaisi ehkä miettiä niitä kommentteja jotka koskee ongelmatilanteita tai hevosen käytöstä ja tajuta että niissä voi olla jotain perää. Hevosesi kertoo sulle paljon enemmän asioita kun yksikään ammattilainen jos vain suostut avaamaan silmäsi ja kuuntelemaan sitä. Joskus tarvitsee ehkä kääntää se kolikko ja katsoa sen toinenkin puoli ( miettiä asiaa hevosen kannalta) sekä itse kurkistaa peiliin. Ei oo mitenkään henk. Koht. Sulle tarkoitettu vaan ihan yleisesti :) ja tässä maassa on aivan liian vähän hevosalan " oikeita" ammattilaisia. Tietoa on varmaan paljonkin mutta arvomaailma on kyllä aivan päin prinkkalaa. Mutta mielestäni kannattaa ottaa tosissaan kaikki kommentit jotka koskee hevosesi hyvinvointia. Tosissaan mutta ei itseensä. Sen mikä otat kettuiluna ja pätemisenä voisi olla elämäsi paras neuvo noudattaa ! :) kuinka itse koet hevoset ? Onko se sinulle enemmän vaan harraste kaveri vai ystävä? Haluatko että hevonenkin aidosti nauttii yhteisestä tekemisestä vai riittääkö että se tekee mitä siltä pyydetään? :) tulipas pitkä! Haluan vaan herättää ajatuksia jotta te rakkaat ihmiset avaisitte silmänne ja voisitte ehkä huomata itsekin että se miten aina on täällä tehty ei välttämättä ole se paras tapa tehdä asioita. Kiitos jos jaksoit lukea :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoja ajatuksia sulla! Mulle hevonen on aina ystävä, eihän tätä muuten jaksaisi päivästä toiseen. Mä en kilpaile tavoitteellisesti, joten en voisi kuvitella hevosta vain harrastusvälineenä.

   Se, että sanot tuossa monen arvomaailman olevan täysin päin prinkkalaa - voiko asiaa kenties katsoa muiltakin näkökulmilta kuin omaltasi? Kehotat katsomaan asiaa muuten, joten voisin kehottaa sua tekemään samoin. En sano, että ajatuksissasi on mitään väärää, mutta mun mielestä turhan suoralinjaiset ajatustavat harvemmin johtavat kokonaisvaltaisesti hyvään lopputulokseen: hevoset kun ovat yksilöitä. Se, että esimerkiksi asettaa hevoselle rajat, ei mielestäni ole "hevosen esineellistämistä" vaan nimenomaan sen rakastamista - hevonen kun on onnellisimmillaan silloin, kun asiat tehdään selkeästi ja saman kaavan mukaan.

   Mutta tämä on vain tällaista pohdintaa, ymmärrät varmasti :)

   Poista
  2. Tätä mä just tarkotan. Sulta meni mun pointti ihan kokonaan ohi. Ei sillä olekkaan väliä mitä mieltä minä olen vaan pointti oli että opettele oikeesti lukemaan mitä mieltä hevosesi on. En missään vaiheessa myöskään sanonut että hevonen ei tarvitsisi rajoja tai rutiineja nehän nimenomaan tuo sille turvaa :) ja tukee sen hyvinvointia. Itse myös kyseenalaistan omaa tekemistäni koko ajan koska haluan kehittyä

   Poista
  3. Totta ihmeessä kyseenalaistan oman tekemiseni, sen takia mä pyydän apua kaikessa valmentajilta, eläinlääkäreiltä, kengittäjiltä ja muilta alan ammattilaisilta. Ihmisiltä, jotka voin nähdä kasvotusten tai joille voin yhdistää kasvot. Oppiminen ei tapahdu koskaan ilman omien virheiden myöntämistä ja olenkin aina painottanut blogissani, etten todellakaan tiedä hevosista mitään pitääkseni itseäni taitavana ratsastajana. En, vaikka hevosia on tullut nähtyä ja ratsastettua tuhansia näiden 15 vuoden aikana niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Olen vasta aivan alkutekijöillä hevosten parissa, kuten valtaosa suomalaisista harrastajista. Koskaan ei voi olla liian hyvä - siksipä tämä onkin niin koukuttava laji :)

   Ymmärsin kyllä pointtisi ja kuvittelin, että sinä myös mun. Meillä on vain erilaiset näkökulmat tähän hommaan, vaikka päämäärä onkin sama. Erilaiset tavat toimia ovat mun mielestä rikkaus, ei tuomittava asia. Useiden asioiden yhdisteleminen on taito itsessään ja sellaisia ihmisiä arvostan kaikista hevosihmisistä eniten. Jokaiselta kun voi oppia jotain: jos ei muuta, niin ainakin sen, miten ei halua itse toimia :)

   Poista
  4. Pakko vielä lisätä että ei sinun tavassasi hoitaa tai ratsastaa hevostasi ole mitään vikaa Champ on fyysisesti todella hyvännäköinen ja hyvässä kunnossa :) mutta kuten sanoit että se on sinulle ystävä niin etkö haluaisi ratsastuksen lisäksi oikeesti syventää suhdettasi siihen ? Ja mitä enemmän ymmärrät hevostasi ja sen käytöstä sitä enemmän saatte molemmat irti yhteisistä hetkistä. Ristiriita tilanteita syntyy vähemmän ja kaikki pienetkin ongelmat poistuvat itsestään. Haaveilen itse hevosenkouluttajan ammatista ja siksi toitotan maastakäsittelyn tärkeyttä ja sitä kuinka tärkeää on ymmärtää näitä eläimiä kun niiden kanssa toimii. :) ei ole tarkoitus päteä mutta itselleni avautui ihan uusi maailma kun aloin perehtymään hevosten ajatusmasilmaan enemmän

   Poista
 17. Hah, ihan mahtavaa! Kiitos kun pelastit pitkän koulupäivän jälkeisen bussimatkan! :D

  VastaaPoista
 18. Hyvä postsus:D ja sain kunnon naurut:D mul oli tänää yleisurheilunkisat ja mä voitin kuulan tuyönnös:D lisäää tämmösiiiiiiiiiii:P hahaa mua kyl vaan niin paljon naurattaa:S hyvää syksyy Aada sinulle:::::::DDDDDDD::::::::::::PPPPPPPPPPP::::::::::::::::::::SSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::AAAAAAAAAAAAAAAAAAA

  VastaaPoista
 19. Hahha! Todellakin tästä sai päivän naurut! Kiitos tästä! Tykkään sun tyylistä kirjoittaa ja sun postauksia on mukava lukea :). Totaali putoaminen tuli tuossa sun tekemässä meemi kuvasta. t. Kaisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten kiva kuulla :) Tuo meemi on myös oma suosikkini!

   Poista
 20. Hyvä postaus:D kyllä sai naurut. Olen samaa mieltä Kaisan kanssa!!:D. Sori jos matkin vaikka en haluu matkii!:D

  VastaaPoista
 21. Palaan tohon yhteen kommentiin missä joku oli luetellut mitä vikoja Champilla VOISI olla kun tuolleensa hyppi pystyyn siellä mestaruuskisoissa. Mistä tiedät että kirjoittajana oli joku kokematon tumpelo? Ei sitä tiedä montako eläinlääkäriä tätäkin blogia saattaa lukee? Tai muuten hevosalan asiantuntijat? Ehkä joku vain jossitteli ja antoi sinulle mietinnän aihetta josko kannattaisi tarkastuttaa hevonen varmuuden vuoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vastaan tähän nyt vähän tiukempaan sävyyn, koska olen tämän asian sanonut niin monta kertaa nätisti eri tavoin, suoraan ja kierrellen (eikä sitä silti ymmärretä: luetunymmärtäminen kunniaan..) ilman mitään tulosta, että ehkä voin kerran sanoa näin.

   Oli kommentin lähettäjä vaikka Euroopan parhaimman klinikan johtava ell, ei se mielestäni oikeuta kommentoimaan nimettömänä minkäänlaista vikalistaa. Ja mitä "mietinnän aiheen" antamiseen tulee - mulla on omat aivot ja kykenen niitä vielä käyttämään, aivan kuten valmentajillanikin ja kaikilla ympärilläni olevilla hevosihmisillä. En siis tarvitse mietinnän aihetta, eikä tarvitse kukaan mukaan, keneltäkään anonyymiltä kommentoijalta tämän asian suhteen. Hevoseni tarkastutetaan vuosittain klinikalla kokonaisuudessaan ja sen lisäksi useamman kerran vuodessa erillisten pienien asioiden tiimoilta, joten kyllä, se saa ihan varmasti tarvitsemansa huollon. Kenenkään blogin lukijan ei tästä asiasta tarvitse menettää yöuniaan, ei edes niiden hevosalan asiantuntijoiden :)

   Poista
  2. Jos ihminen on oikeasti eläinlääkäri tai hevosalan asiantuntija, niin hän varmaan kommentoisi omalla nimellään (:

   Poista
 22. Haha, ihan mielettömän kieroja kommentteja :D

  VastaaPoista
 23. Haha, ihan mielettömän kieroja kommentteja :D

  VastaaPoista
 24. Haha, ihan mielettömän kieroja kommentteja :D

  VastaaPoista
 25. Päivän naurut! Huvittavia noi "eläinlääkäri" analyysit.. Jotku vaan on niin lahjakkaita siihen hommaan ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No on! Mun mielestä tuota lahjakkuutta pitäisi jalostaa eteenpäin sinne, missä sitä oikeasti tarvittaisiin :D

   Poista
 26. hahaha :D ukko kattoo pää vinossa kun hihittelin täällä tätä lukiessani :D eniten nauroin tuolle hevosen taputus kommentoinnille :D mut tosiaan monissa blogeissa näkee samanlaisia ilkeitä kommentteja ja varsinkin näissä suosituimissa (voitto kotiin, kaktu ja futura yms..) - varmasti pelkkää kateellista kommentointia :/ en ymmärrä sitä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kiva, että tykkäsit postauksesta! Eihän sitä oikein pysty sanomaan, mistä kaikki negatiivinen kommentointi tulee, mutta varmasti osassa taustalla on juuri kateellisuutta :)

   Poista
 27. Mistä näitä kommentoijia oikein sikiää? :D Kiitos mahtavasta postauksesta ja illan (yön..) nauruista, meemi oli kyllä mahtava, tahtoo lisää! :'D

  VastaaPoista
 28. Siis tää oli ihan huikee postaus, kyllä noita asiantuntijoita löytyy joka asiaan :D päivän naurut!

  VastaaPoista
 29. Kyl oli hyvä postaus. Sain kunnon naurut. Ja lisää tämmösii.

  VastaaPoista
 30. Mikä toi pylly juttu oli :D?

  VastaaPoista
 31. Kaikkee ei kyl kande ottaa liian vakavissaan :) Jotku näköjää tulee kommentoimaan blogiisi niin että itellää on paha päivä tai jotai.. tai just kateellisuuttaan. Älä välitä. Jäät itse noin huonompaan valoon kun rupeet vit*uilemaan takaisin :) toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos! Sä teet asias omal tyydil. Jatka samaa rataa ja anna kanojen kotkottaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noo, onneksi ei ole ollut tarvetta kettuilla takaisin kellekään. Ei niitä kannata ottaa itseensä, siihen menisi vain liikaa energiaa :)

   Poista
  2. Mä oon samaa mieltä Aadan kanssa.

   Poista
 32. Haha, välillä on jopa hauska lukea tälläisiä kommentteja, mutta tuleehan sieltä aikamoista settiä!

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat