torstai 12. marraskuuta 2015

#634: Oikeasti hyvä satulavyö?

Pitkään aikaan täällä blogin puolella ei ole ollut ainoatakaan sponsorituotepostausta, sillä mä olen odottanut sopivaa hetkeä esitellä uuden rakkauteni. Meidän tarinamme alku ei ollut mutkaton, mutta lopputulokseen ja Veljekset Wahlstenin toimintaan en voi olla muuta kuin äärimmäisen tyytyväinen. Hetkinen, puhutaanko tässä nyt todella jostain varusteesta vai jostain kliseisestä rakkauselokuvasta? No varusteesta tietenkin - nimittäin vatsapanssarista.

Esteratsastajana mulle tärkeimpiä varusteita hevosen kannalta katsottuna ovat sopiva satula, hyvin istuvat suojat sekä suojaava ja hevoselle mukava vatsapanssari. Satulan ja suojien tärkeyden osaa jokainen varmaankin päätellä itse, mutta kaikki eivät välttämättä ymmärrä hyvän satulavyön merkitystä. Jotkin tutkimukset ovat osoittaneet, että vääränlainen satulavyö voi haitata hevosen suorittamista. Hevosen rintakehä liikkuu hengityksen tahdissa, eikä satulavyön sijainti ole hevosen rakenteen vuoksi ideaali. Olet varmaan joskus törmännyt hevoseen, joka vastustelee satulavyön kiristämistä?Hevoselle sopivan satulavyön etsiminen voi olla aikaavievä prosessi, sillä erilaiset hevoset tykkäävät erilaisista varusteista. Satulavyötä ostaessa on mietittävä, mihin käyttöön vyö tulee: Champilla on erikseen sileänratsastukseen tarkoitettu vyö sekä vatsapanssari, jota käytän hyppäämisessä. Kun vyön käyttötarkoitus on selvillä, on aika pohtia sitä, mitä vyöltä haluaa. Ensisijaisesti kannattaa aina panostaa laadukkaaseen materiaaliin sekä muotoiluun, joka on suunniteltu hevosen anatomiaa ajatellen. 

Hevosenomistajana en haluaisi käyttää omalla hevosellani vöiden materiaalina mitään muuta kuin nahkaa. Laadukas nahka on omasta kokemuksestani kaikkein miellyttävin vaihtoehto hevoselle. Omistajan näkökulmasta se on myös helppo pitää puhtaana, toisin kuin esimerkiksi neopreenivyöt. Nahkavyöt ovat toki neopreenivöitä kalliimpia, varsinkin kun kyseessä on oikeasti laadukasta nahkaa, mutta ne ovat iältään pitkäkestoisempia ja siksi pidemmän päälle kannattavia sijoituksia.Erilaisten nahkojen välillä on myös suuria eroja. Meillä oli ennen Veljekset Wahlstenilta saadun vatsapanssarin sijaan vuonna 2012 hankittu vatsapanssari, joka matkasi tänne Hollannista tuttuni mukana. Se hoiti tehtävänsi ihan hyvin ja kuuluu jatkossa meidän varavarusteisiimme, mutta uuteen vyöhön verrattuna huomaan todella suuren eron nahan laadussa. Uuden vyön nahka on älyttömän pehmeää ja alusta asti notkeaa, kun vanha oli alusta asti hieman kova ja muotoonsa juuttunut. W-profilen tuotteissa käytetäänkin laadukasta ruotsalaista Tärnsjö-nahkaa, jossa on kaunis pinta ja joka on valmistettu ympäristöystävällisesti. Se vanhenee kauniisti ja luonnollisesti, eikä muutu käytössä kuluneen näköiseksi, kuten monille muille nahkoille käy. Voin sanoa tämän ihan omasta kokemuksesta, sillä olen saanut käyttää kyseisen merkin nahkatuotteita jo useamman vuoden ajan lähes päivittäin. Toki monilla on tätä paljon pidempi kokemus ja odotan innolla, miltä kyseiset varusteet näyttävät viiden tai jopa kymmenen vuoden kuluttua.

Nahan ohella tärkeää on mielestäni muotoilu. Jos isket hevosen ympäri yhden suoran pitkulan, saattaa se hiertää ikävästi kainaloita auki. Hyvän satulavyön tunnusmerkkeihin kuuluukin mielestäni se, että vyö jättää tarpeeksi tilaa hevosen liikkeille ja tukee satulan paikallaan pysymistä oikeista kohdista. Nykyään muodissa taitavat olla erilaiset painetta tasaavat satulavyöt, jotka ovat leveämpiä juuri hevosen vatsan kohdalta eli vyön keskeltä. Vatsapanssareissahan tuo alue on lähtökohtaisesti leveä, sillä panssarin tarkoitus on nimensä mukaisesti suojata hevosen vatsaa hypätessä etujalkojen mahdollisilta iskuilta. Toiset vannovat panssareiden nimeen, toiset eivät halua käyttää niitä ollenkaan. Itse olen aina ollut panssarien puolesta, sillä omalle kohdalleni on osunut sellaisia hevosia, jotka ovat niitä mieluusti tarvinneet. Kaikille ei tietysti sovi samat varusteet ja se pitää huomioida niitä valittaessa.

Tässäpä vähän kuvia Vermon myymälästä!


Millainen satulavyö meille siis saapuikaan? Kyseessä on W-Profilen pikalukollinen satulavyö kiinteällä vatsapanssarilla. Se on väriltään musta ja siinä on molemmissa päissä joustot. Kyseistä vyötä saa mustana, ruskeana sekä konjakin värisenä koissa 110, 120 130 ja 140cm (tilauksesta myös eri kokoisina), joustoilla tai ilman. Valittavana on myös pikalukko tai remmikiinnitys, johon kiinnitetään vaikkapa martingaalin tai rintaremmin pää. Hintaa vyölle tulee 235 euroa. 

Meidän alkutaipaleemme ei sujunut aivan ongelmitta. Olin puhunut uuden vatsapanssarin hankinnasta pitkään ja kun päätimme ottaa sen kuukauden sponsorituotteeksi, tilasin huoletta vyön 140cm mittaisena. Vyö saapui ihan muutamassa päivässä, mutta kokeillessani sitä Champille jouduin myöntämään vyön olevan auttamatta liian pitkä. Olin juuri menossa Niclaksen valmennukseen ja voitte kuvitella, miten mua harmitti, kun en saanut uutta vyötä tositoimiin. Sovin Wahlstenin kanssa, että sain palauttaa vyön heidän Vermon liikkeeseen ja mulle teetettäisiin uusi, lyhyemmässä mitassa. Nopean toiminnan ansiosta uusi vyö odotti postissa vain tovin kuluttua, jonka jälkeen olen saanut käyttää sitä jo moneen otteeseen kisoja myöten. En siis voi kuin suuresti kiittää Veljekset Wahlstenin toimintaa ja joustavuutta!
Vierailin Vermon myymälässä käydessämme Champin kanssa klinikalla syys-lokakuun vaihteessa. Olin aiemmin vain ajanut liikkeen ohi, mutta tällä kertaa pääsin ihan sisälle asti pyörähtämään. Vaikka tilat ovat rajoitetut, löytyi paikalta yhtä jos toista katseltavaa - ostettavaakin olisi varmasti lähtenyt mukaan, ellei kourassa olisi ollut melkoisen suuri klinikkalasku ;) 

Wahlstenin Vermon myymälä on tunnettu laajasta valikoimastaan erilaisia lisäravinteita ja hoitotuotteita. Paikan omistaja on todella avulias neuvomaan näihin liittyen ja osaa varmasti vastata moniin mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Olin tuolloin kiirellä matkassa kaverini kanssa hevosen odotellessa kopissaan, mutta lupasin lähetä joskus takaisin paremmalla ajalla ja kysellä hieman ruokintajuttuihin liittyen. Kaverini osti kuin ostikin lisäravinteita hevoselleen hyvin alennuksin, joten ihan turhaksi reissu ei jäänyt!

Millainen on teidän mielestänne hyvä satulavyö?

19 kommenttia

 1. Meillä ollaan myös painittu satulavyö-asioiden kanssa, mutta nyt tuntuisi löytyvän hevoselle sopiva vyö. Meillä kouluvyönä painetta tasaava nahkainen vyö jossa pehmustettu keskiosa ja muotoilu niin että pitää satulan paikallaan. Ennen satulavyön kiristystä kiukutellut hevonen lopetti kiukuttelun kun vyö ei enää tuntunutkaan epämukavalta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistavaa! Toivottavasti tuo vyö on myös jatkossa se teille sopiva :)

   Poista
 2. Mulla on sekä koulu-, että estesatulaan mittatilauksena tehdyt vyöt juurikin Wahlstenilta - parempia en ole mistään löytänyt! :) Ja löytyy multa kaapista heidän tekemä ruskea panssarivyö yli kymmenen vuoden takaa, kun en raaski sitä myydä millään pois - jos sitä vaikka joskus ostaisi ruskean satulan niin olisi sitten laatuvyö omasta takaa valmiina.... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, toi on ihan loistava perustelu sille, ettei vyötä tarvitse myydä :D Mäkin aina hamstraan kaikkea sen varalta, "jos joskus sattuiskin tarvitsemaan".

   Poista
 3. Meillä hiersi ennen nahkavyöt, sekä panssari että kouluvyö, tammalta kainalot auki niin oli pakko ostaa uudet todella hyvät muotoillut nahkavyöt ja sen jälkeen loppui hiertymät ja kiukuttelu satulavyön kiristämisestä. Kyllä välillä käytän pehmustetta kouluvyöstä, jos näyttää siltä että voisi hiertää, mutta on kyllä hyviä olleet nämä vyöt!

  VastaaPoista
 4. Minkäpituisia satulavöitä Champ normaalisti käyttää? En millään jaksa parhaalla mielikuvituksellakaan uskoa, että se olisi niin paksu, että 140cm olisi sopiva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 135cm on sen vöiden pituus muuten :) panssari jäi kesällä vähän pieneksi kun C lihoi niin paljon, nyt se on taas vähän sutjakampi!

   Poista
  2. No huhhuh :D Mulla on vuokralla 700kg iso muhku tamma ja sille menee 145cm panssarivyö Mustangin estepenkkiin kolmansiin reikiin molemmilta puolilta. Miten ihmeessä Champilla voi olla noin pitkä vyö??? :D

   Poista
 5. Meillä on toi täysin sama panssari, mutta vaan ruskeana! Ollaan tilattu panssarit Wahlstenilta aina, koska ollaan todettu että ne on tosi laadukkaita ja kestäviä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kiva, että sullakin on hyviä kokemuksia niistä :)

   Poista
 6. Meillä on ollut kyseinen panssari käytössä jo viitisen vuotta ja muistaakseni se on hankittu käytettynä. Edelleen todella siisti ja ajaa asiansa, hyvä nahkahan vain paranee vuosien saatossa kun se notkistuu edelleen ja muotoutuu :) Tykkään Wahlstenin nahkatuotteista ihan älyttömästi, todella laadukkaita!

  VastaaPoista
 7. Hyvä postaus! Meillä on käytössä wintecin cair -vyöt. Niihin ollaan oltu todella tyytyväisiä, sekä ratsastajat että hevoset. Niissähän on muotoilua, sekä tosiaan se ilmapehmuste. On olleet mukavia käyttää, hevoset viihtyneet niiden kanssa, helppoja pitää kunnossa, pitkäikäisiä ja jakaa paineen leveämmälle alueelle. :) Lisäksi auttaa pitämään satulan paikallaan jos on vähän taipumusta valua eteen/taakse (tietysti satulan istuvuushan on siinä vaiheessa tärkeä tarkistaa jos se liukuilee, mutta nää vyötkin auttaa).
  Ainoa miinus on että nahka olis omasta mielestä kivempi materiaali, se vaan tuntuu oikeelta. ;) Mitään varsinaista haittaa en oo huomannut että materiaalista olisi siis, eli makuasia kai vain. ;)

  VastaaPoista
 8. Minkälainen tuo pikalukollinen satulavyö on?:o itte oon nähny aina remmeillä kiristettyjä :D Onko jollakin tapaa parempi kuin remmeillä kiristettävä? :o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis se pikalukko on siellä vatsan alla oleva napsu, johon saa martingaalin kiinni. Nopeampi ja vaivattomampi käyttää kuin että erikseen avaa remmin sieltä vatsan alta :)

   Poista
 9. Hei, Aada!
  Ratsastan pienhevoskokoisella suokkiruunalla esteitä ja kysyisinkin, että kuinka korkeilla esteillä panssarin hankinta olisi hyvä? Vai tarvitseeko ratsastuskoulun tuntiheppa panssaria? :) Yks toinen tyttö hyppää eestin sport horsella metriä ja käyttää panssaria. Tämä hevonen myöskin tuntiratsuna. Kiitos vastauksesta etukäteen! :)

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat