keskiviikko 1. elokuuta 2018

#994: Stable Nova - meidän uusi kotitalli

Mistäs sitä sitten aloittaisi? Niin, vähän puskista tämä tuli itsellenikin. Maco muutti eilen Hyvinkäälle Stable Novaan, joka on tunnettu vielä toissapäivänä nimellä Riders Inn. Muutto ei ollut tiedossani vielä ennen heinäkuuta, ja alunperin meidän piti muuttaa uuteen kotitalliin vasta parin viikon päästä. Miten tässä näin kävi? Palataas hieman ajassa taaksepäin.

Maco on asunut Suomessa ollessaan koko ajan Hongisojan kilpatallilla, joka toimi myös edeltäjänsä Champin kotitallina vuodesta 2015 asti. Viihdyimme kummankin hevosen kanssa tallilla ihan loistavasti, sillä osasin luottaa tallityöntekijöihin ja tallin omistajaperheeseen täysin hevoseni hoitamisessa. Puitteet treenaamiseen olivat tuolla kohdallaan, tarhausaika pitkä, heinä hyvää ja olot hevosille muutenkin oikein sopivat. Mulla ei ollut tarvetta vaihtaa tallia, sillä viihdyin Hongisojalla paremmin kuin missään tallilla aiemmin. Isona plussana pidin tietysti sitä faktaa, että tallilta ajoi vain muutaman hassun minuutin porukoilleni Klaukkalaan. Siellä oli helppo pestä heppapyykkejä ja käydä moikkaamassa perhettä. 

Kesä-heinäkuun vaihteessa sain kuitenkin kuulla, että tallikaverini, joiden kanssa lähdemme ensi vuonna Espanjaan, harkitsevat silloisen Riders Innin ostamista. Olin älyttömän iloinen heidän mahdollisuudestaan toimia talliyrittäjänä, mutta samalla tietysti harmittelin heidän lähtemistään. Meillä on muutakin yhteistä kuin päämäärä Espanjasta - käymme saman valmentajan tunneilla, kisaamme samoja kisoja ja jaamme noin yleisesti melko samanlaisen ajatusmaailman hevosten kanssa toimimisesta. Muutoksille ei kuitenkaan mitään voi, joten pidin sormet ristissä, jotta kaikki menisi hyvin kaupanteon osalta.

Heinäkuun alussa tallikaverini alkoivat kuitenkin puhumaan mua ympäri muuton suhteen. Eihän siinä pitkään tarvinnut miettiä, kun olin jo soittanut äidilleni ja kertonut muuttavani hevosen Hyvinkäälle. Vaikka Hongisojalla on oikein hyvät puitteet treenaamiseen, on Stable Novan puitteet jotain sellaista, mitä ei todellakaan osaa kuvitella ennen näkemistä. Kävin tallilla ensimmäisen kerran sen valmistumisen jälkeen vuonna 2015 treenaamassa Champin kanssa, ja ihastelin jo silloin kaikkea sitä hienoutta. Nyt muuton myötä olen kuin lapsi karkkikaupassa. Miksi? No ihan vaikkapa sen takia, että tallissa on 14 neliömetrin purukarsinat ulkoikkunoilla, viileä sisäilma, solarium, kävelytyskone, isot varusteiden säilytystilat, mielettömät maastot, hyväpohjaiset tarhat, isot sosiaalitilat, 60m x 80m ulkokenttä ja 65m x 40m eristetty maneesi valkoisella kuitukvartsipohjalla sekä pian saapuva GP-rata kaikkine esteineen. Noin ihan muutamia seikkoja luetellakseni. Lisäksi tallilla järjestetään säännöllisesti kisoja aina kansalliselle tasolle asti, joten meillä on jatkossa kotikisoja enemmän kuin ikinä. Ja juuri katsoin kalenteria, että parin viikon päästä Hauke Luther tulee pitämään tallille kahden päivän esteklinikan. Taidan olla taivaassa.

Joku varmaan miettii, että kivahan se on harrastaa mukavissa puitteissa, mutta hevoset eivät voi elää normaalia hevosen elämää. Tällä tallilla on kuitenkin mahdollisuus tarhata hevoset kokopäiväisesti tai vaihtoehtoisesti puoli päivää. Käännyn nyt itse puolipäivätarhaukseen, koska ulkona on valtavan kuuma ja hevoset viihtyvät varmasti paremmin viileässä tallissa saaden katsella rauhassa ulos tai tallin puolelle isoista karsinoistaan. Maco tulee siis jatkossa olemaan aamusta puolille päivin tarhassa, jonka jälkeen se tulee syömään päiväheinät sisälle ja menee siitä iltapäivällä kävelytyskoneeseen tunniksi joka arkipäivä. Se käy mulle erinomaisesti, koska saavun ratsastamaan lähes poikkeuksetta iltaisin. Heinät hevoset saavat neljästi ja väkirehut kolmesti päivässä. Tallilta löytyy lisäksi laitumia ja viereisen tallin poolokenttää esteineen saa vuokrata kohtuuhinnalla. Ei pöllömpää!
Linkki videoon (tallivideopostaus)

En oikein edes tiedä, mitä sanoa. Olin eilen kuin lapsi karkkikaupassa. Odottelin töissä tallikavereiltani kuittausta lähtöajan varmistumisesta, ja kun kaikki oli selvää, ajelin tallille yhdeksi. Kolmelta starttasimme rekan ja kaksi traileria suuntana Hyvinkää. Kun kaikki oli siellä päässä purettu, näytti kello aikalailla kuutta - sen jälkeen olikin aika hoitaa hevonen ja ihmetellä ympäristöä. Vielä kahdeksan jälkeen kävimme porukalla syömässä illallisen päivän rehkimisen kunniaksi. Kuvasin koko rumbasta videopostauksen, joka on nähtävillä tämän postauksen yhteydessä.

En kyllä juuri nyt voisi onnellisempi hevosenomistaja olla. Tallilla on ihan huippu tallityöntekijätiimi, joka otti heti ohjat käsiinsä. "Mitä sun hevonen syö, minkä loimen laitan sille aamulla päälle, tuleeko suojia kävelytyskoneeseen/tarhaan" ja niin edelleen. Kaikki huolehdittiin puolestani. Ja mikä omaa sydäntäni lämmittää on kaikki se siisteys, mitä tuolla on. Hevosten ovissa ei ole riimuja, loimia tai edes nimikylttejä. Loimet pidetään erillään yhdessä paikassa, riimut toisessa ja tallityöntekijät oikeasti tietävät, mitä kukakin hevonen syö ja tekee. Taululle merkataan kunkin hevosen viikko-ohjelmat. Ai että!

Se siitä hehkutuksesta. Tänään päästään jo treenaamaan koulutunnille, joka toivottavasti sujuu hyvin uusissa puitteissa. Maco ainakin otti muuton tosi lungisti, se vaan hengaili tyytyväisenä uudessa kodissaan ja vaikutti niin tyytyväiseltä kuin hevonen voi ulospäin vaikuttaa. Tästä onkin hyvä jatkaa matkaa kohti syksyä. Pelkkää hymyä koko tiimi <3

Onko Stable Nova (entinen Riders Inn) sulle tuttu paikka?

37 kommenttia

 1. Aivan mahtava paikka! Vau!

  VastaaPoista
 2. Tosi kivannäköinen talli ja kuulostaa juurikin hevosenomistajan unelmapaikalta! Pidentyikö muuten sun tallimatka vai pysyikö suunnilleen samana? Ja aivan ihanan valtava varustekaappi, onko kaikilla asiakkailla noin paljon tilaa varusteille?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kyllä ihan unelma! Pidentyi reilu 10km suuntaansa eli kun motaria ajaa, niin 5min pidempi matka ajallisesti suuntaan :) Kaikille on tilavat kaapit, niitä on vähän eri kokoisia kylläkin.

   Poista
 3. Mielettömän hieno talli ja Maco näyttää todella tyytyväiseltä. Olen äärettömän onnellinen sun puolesta, tsemppiä tulevaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Tuo on kyllä mielettömän kiva paikka :)

   Poista
 4. Uskallaks treenata tol valkosel hiekal säännöllisesti? Kun siitähän oli jotain tutkimuksia että ei olis ihan paras jaloille?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin tuolla on tehty niin viimeisen päälle pohjat, että varmasti uskaltaa treenata. Siellä on käynyt pitkin talvea kaikki Suomen huiput treenaamassa, kun halli on niin iso :)

   Poista
 5. Katoin instasta että stable novalla tallivuokra on 950e/kk, paljonko hongisojalla oli?�� iha huippu hienon näköstä kyllä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä on kyllä niin hienot puitteet :) Ja tosiaan Hongisojalla tallivuokra on 725€ + päälle sitten kaikki kävelytyskonemaksut ja kuivaheinä, jos sellaisia haluaa. Mulla siellä maksoi siis 785€ kuukaudessa.

   Poista
 6. Olihan toi loimi kysymys vitsi. Näillä ilmoilla ötökkäloimikin on liian lämmin, saati mikään muu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin no, ötökkäloimia pitää päällään mun tietämillä talleilla noin 70% hevosenomistajista, joten tiedä sitten :) Ensi viikolle on luvattu kaatamalla vettä ja +16, joten silloin tarvitsee jotkut jo sen vuorettoman sadeloimenkin.

   Poista
  2. Noh, osalla ratsuihmisillä on muitakin älyttömyyksiä hevostensa pidossa, että en yhtään ihmettele että ne vuorataan näillä helteillä ötökkäloimiin..

   Poista
  3. Ihan yhtä lailla lienee ravi-ihmisten ja muidenkin lajien harrastajien parissa. En tykkää yleistää, meitä on moneen junaan ;)

   Poista
  4. Harvoin kommentoin, mutta tähän on nyt pakko :D meillä hevoset jotka saa elellä aikalailla "luomuna" kun kisa-ajat on ohi ja tarhasta löytyy katos/pihatto. Kesällä (ennen pahimpia helteitä) mulla oli hevoset laitumella paikassa, jossa vaan pieni katos, ei tallia tms. Lämpötilat hipoi auringossa 30 ja ajattelin myös hevosten paahtuvan jos puen niille ötökkäloimet. Iltapäivästä laitumelle mennessä vastaan JUOKSI kaksi hiestä märkää ja tuskastunutta hevosta. Seuraavina päivinä todellakin puin ötökkäloimet päälle. Helteellä mun mielestä mielummin rauhallinen ja vain hiukan helteestä hikoava hevonen, kun aivan päättömästi paarmoja karkuun juoksevat, joiden kohdalla todella saa pelätä,jotain lämpöhalvausta. Asiat ei yleensä ole niin,mustavalkoisia ;)

   Poista
  5. Jep, olen aivan samaa mieltä! Pitää miettiä kokonaisuuksia näissä :)

   Poista
 7. Ennemmin mä ainakin laitan ötökkäloimessa ulos kuin seisotan koko kesän 24/7 sisällä! Jopa ne jotka eivät yleensä käytä ötökkäloimia, saivat kovimmilla helle/paarmapäivinä loimet, jotta olivat tyytyväisiä ulkona...

  VastaaPoista
 8. Apua tonne on pakko päästä ees kattomaan!

  VastaaPoista
 9. Vautsi! Ei löytynyt muualta tietoa, paljonko tuolla on tallivuokra, ei nyt tarkkaan tarvi sanoa mutta suunnilleen mitä luokkaa / onko paljon kalliimpi kun esim. hongisojalla? :) itselle kisojen kautta tuttu paikka, on kyllä hieno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sivut ovat vielä tekeillä, mutta tosiaan tallivuokra on Hongisojaa hieman kalliimpi: Hongisojalla on kävelytyskoneen ja kuivaheinälisän kanssa 785€ (perusmaksu 725€), Stable Novassa 950€/kk :) Tää on kyllä hieno!

   Poista
 10. Onpa upea toi teidän uusi kotitalli! :D En ole itse käynyt paikan päällä mutta nähnyt joillakin videoilla tota paikkaa. Niin ja ihana kun Maco roikuttaa sen alahuulta :,,D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maco ottaa rennosti ;) ja jep, tämä on kyllä mahtava paikka!

   Poista
 11. Miten ihmeessä maksat noin korkeat tallivuokrat? Etenkin kun olit vasta opiskelija joten et (oletettavasti) kokopäivätöissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kokopäivätöissä ollut viimeisen vuoden ajan, ja sitä ennen tehnyt tuntilaisena 20-37,5h/vk koko pienen elämäni aina 18v asti :) Mulla caihtuu työnkuva nyt syyskuusta ja siinä tietysti sitten palkkakin, joten ei huolta - tallivuokran maksu onnistuu kyllä :)

   Poista
 12. Ehkä vähän outo kysymys kysyä sulta, mutta kun oot varmaan joskus kisaamassa tms. tuolla Ainossa käynyt, niin kysynpä kuitenkin :D Eli onko Ainossa minkä verran parkkitilaa ihan normi autoille? Eli esimerkiksi jos menee kisoja katsomaan, niin täytyykö olla paikalla kaksi tuntia ennen että mahtuu autolla, vai onkohan toivetta mahtua myöhemminkin, jos ei nyt ihan koko Suomen hevosharrastajat ole päättäneet sinne yhtäaikaa ahtautua?

  Entä onko kentän laidalla jotain erityistä katsomoa tai muuta aluetta katsojille?

  Kiitos jos jaksat auttaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainossa on hyvin parkkitilaa, ei tarvi tulla yhtään aiemmin kuin haluaisit :) ja liikenteenohjaus ainakin aina ollut tosi hyvä, kun oon itse käynyt. Kentän vieressä on istumakatsomot molemmilla laidoilla, lisäksi saa toki seistä, jos siltä tuntuu.

   Kiva, jos menet paikan päälle katsomaan kisoja! :)

   Poista
 13. Tervetuloa naapuriin, me asutaan itse Hyyppärässä naapuritallilla :) Maastoista tosin sen verran, ettei ne nyt kovin laajat ole, pieni metsälenkki tallien takana taitaa lähinnä olla kovimmassa käytössä. Ja harmillisesti Poolokentällä ei järjestetä ainakaan tänä kesänä yhtään kisaa, kun ei ole ketään halukasta järjestäjää.. Jospa Teho ottaisi senkin projektiksi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! En tosiaan tunne maastoja, mutta mulle kerrottiin, että se alkukäynneiksi sopiva lenkki on yksi, sitten on joku tunnin lenkki jos lähtee vähän gien viertä menemään, lisäksi sitten taas poolokentän puolelta lähtee reittejä. Me voidaan maastoilla missä vaan, joten siltä osin vaihtelua ainakin edelliselle tallille on varmasti :D

   Toivotaan, että ensi vuonna Poolokenttä olisi kisakäytössä :)

   Poista
 14. Aivan mieletön paikka!������

  VastaaPoista
 15. Niin mahtavat puitteet teillä!! Maco varmasti viihtyy noin tilavassa karsinassa. :)

  VastaaPoista
 16. tervetuloa Hyvinkäälle! täällä on tosiaan hevosihmisille puitteet kunnossa, oli sitten ratsastuskoululainen tai hevosenomistaja; mä ite käyn siinä vieressä Heponiityssä tunneilla :D Meidän maastot on todellakin kultaa ja poolopelto myös! eikä muuten tarvii matkustaa kauheen kauas hoitamaan hepan haavereita, koska muutaman minuutin kävelymatkan päässä on hevossairaala :D

  VastaaPoista
 17. Hieno paikkahan se on, mutta kävelytyskonetta en fiilaa. Mikä idea siinä on? Laitat hevosen kävelemään kun itse teet jotain muuta jossain kilometrien päässä. Hevosen mielelle ja älykkyydelle tekisi hyvää kävely omistajan tai jonkin muun ihmisen kanssa. Silloin myös side vahvistuu, ja hevonen saa jotain mietittävää (esim jos tekee erilaisia tehtäviä, mm. pysähdyksiä). Jos hevonen saisi valita näistä neljästä: tarhaus / karsina / kävelytyskone / ihmisen kanssa puuhastelu, valitsisi se aivan varmasti tuon viimeisen. Lisäksi hevosen on mukavampi saada liikkua vähän vapaammin ja saada pysähdellä ja kääntyillä eri suuntiin, kun taas kävelytyskoneessa kävellä pakolla, samaan suuntaan, samaa vauhtia jatkuvasti. Kävelytyskone on kiva keksintö esim. jos siivoat karsinaa ja laitat siksi aikaa ponin kävelemään (puhutaan parista minuutista). Tärkeää muistaa, että älä hanki hevosta jos et siitä vie huolehtia... Toivon että ymmärrät♡
  Olen puhunut, kiitos ja anteeks♡

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat