perjantai 4. syyskuuta 2015

#599: Uusi elämä yliopistossa

Nyt kun arki on koulun osalta pyörähtänyt käyntiin, ajattelin hieman kertoa teille normaalista viikko-ohjelmastani. Aina silloin tällöin tänne blogin puolelle tulee kysymyksiä, miten arkipäiväni kuluvat eli miten yhdistän hevoset, koulun ja työssäkäynnin. Eiköhän siis oteta pieni katsahdus menneisiin päiviin!

Mun on oikeastaan aika vaikeaa sanoa yliopisto-opiskelusta sen kummemmin, sillä luennot alkoivat tällä viikolla ja sitä ennen vietimme orientaatioviikkoa. Toki kaikki luentokäytännöt ja tentit ovat mulle avoimesta yliopistosta tuttuja, mutta kyllä tämä varsinainen yliopisto eroaa aika tavalla avoimesta noin muuten. Vaikka opiskelupäiviä ei ole takana vasta kuin muutama ja tentitkin häämöttävät kaukana tulevaisuudessa, voin silti koota omia mietteitäni kasaan jakaen niitä samalla teille. Ja olisi mahtavaa kuulla myös teidän kokemuksia, fiiliksiä ja tuntemuksia yliopisto-opiskelusta - varsinkin, jos te yhdistelette arkeenne myös muuta ohjelmaa :)

Tältä näytti mun yksi aamu kahdeksalta alkavalla luennolla.
Fuksiaiset! Meillä oli teema lapsuuden tv-ohjelmat, minkä voi nähdä ;) Tämän näköisenä riekuttiin sitten ympäri Helsingin keskustaa, suorittaen erilaisia tehtäviä.
Helsinki on niin kaunis iltaisin!
Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan orientaatioviikko oli viime viikolla, jolloin meidän viestinnän ensimmäisen vuoden opiskelijoilla oli varsinaista ohjelmaa kampusalueella tiistaista perjantaihin. Ei todellakaan mitään kovin kummoista, sillä skippasimme huoletta osan ohjelmista ja käytimme aikamme nukkumiseen tai opiskelijatapahtumiin valmistautumiseen. Meidän tutorit olivat järjestäneet viime viikolle hengailuillan ja fuksiaiset, viikonloppuna juhlittiin valtsikan festareita. Nämä tapahtumat eivät tietenkään ole pakollisia, mutta meillä on niin kivoja tyyppejä opiskelijoina, että kaikkialle menee mielellään mukaan. Tällä viikolla meillä oli avajaiskarnevaalit, juomapeliturnaus ja fuksisuunnistus. Ensi viikolla harjoitellaan sitsaamista!

Helsingin yliopistossa vuosi koostuu viidestä periodista, joista nyt on menossa ensimmäinen. Mulla on ainakin toistaiseksi todella väljä lukujärjestys, sillä en ole ihan varma, käynkö yhden sivuaineeni kurssin kirjatenttinä vai luentoina. Tällä hetkellä olen koulussa tiistaisin 9-12 englannin pakollisella kurssilla ja 16-20 johtamisen luennolla (joka on toinen sivuaineeni), keskiviikkoisin 8-10 yhteiskuntatilastotieteen luennolla ja 15-17 englannin kurssilla. Torstaisin koulua on vain 8-10 tuon keskiviikkoisen tapaan yhteiskuntatilastotieteen merkeissä. Jos otan valtio-opin luentoina, tulee mulle maanantailla muutama tunti koulua ja torstaille päivä jatkuisi kahteen. Lisäksi käyn tenttimässä yhden kolmen opintopisteen arvoisen tentin ensi tiistaina. (edit: otin valtio-opin kurssin!)

Meillä oli valtsikan järjestämä KannuGames fukseille Suomenlinnassa ja viestinnän opiskelijat maalasivat sotamaalaukset!
Fuksiaisissa! Tässä oli tehtävänä ottaa selfie tuntemattomien kanssa niin, että kuvassa
olisi kuusi oikeaa jalkaa. Tulos: ei kummoinen :D
Orientaatioviikolla kerkesimme käydä serkkuni kanssa Hernesaaressa juhlistamassa
sekä koulun alkua, että hänen asuntokauppojaan.
Nyt ei kuitenkaan pohdita tuota lukujärjestystä sen kummemmin, vaan jätetään kuivat analyysit sikseen. Mun koulumatkaan menee yhteensä vajaa tunti, kun ajan ensin kotoa juna-asemalle vartista eteenpäin ruuhkasta riippuen ja siitä sitten istun junassa Helsinkiin muutaman kymmenen minuutin verran. Rautatieasemalta matkaa yliopiston eri toimipisteille on ihan muutamia minuutteja, joten kävellen (tai laiskuuden yllättäessä raitiovaunulla) pääsee nopeasti perille. Normaalisti pyrin lähtemään Helsinkiä kohden reilun tunnin ennen luennon alkua.

Yritän käydä hoitamassa Champin joka päivä itse, mutta joinakin päivinä yhtälöstä tulee melko mahdoton. Esimerkiksi juuri tiistaisin joudun olemaan Helsingissä 9-20 välisen ajan, joten olisin tallilla vasta korkeintaan vähän yhdeksän jälkeen illalla - ja seuraavana aamuna herätys olisi viimeistään kuudelta. Yritän siis sijoittaa hevosen vapaapäivän aina tälle päivälle, mutta onneksi mulla on uudella tallilla luottohenkilö, jonka olen tuntenut monia vuosia ja joka pystyy tarvittaessa liikuttamaan Champin. Tässä suhteessa olen siis todella onnekas! Meillä ei ole kaikilla luennoilla läsnäolopakkoa, joten voin silloin tällöin skipata jonkin luennon ja käydä ratsastamassa, jos esimerkiksi illaksi on pakko mennä töihin.

Tässä on mun ensi viikon lukujärjestys.
Champ on kotiutunut uudelle tallille ihan super hyvin!
Koulun ohella kerkeää tekemään muutakin! Tosin tuo auringonottokuva on enää
haave vain, nyt kun syksy oikeasti alkoi..
Haha, mun oli pakko laittaa tämä :D Meillä on kavereille aina melkoisia kuvaviestejä,
tuo vasen on esimerkki siitä.. Ja kävimme Millan kanssa ravintolassa ennen GP-finaalien
katsomista.
Käyn edelleen töissä, tosin vain muutamia vuoroja viikossa. Toisina viikkoina töitä on enemmän, toisina vain 10 tuntia. Kun kaiken organisoi hyvin, kerkeää tekemään paljon. Hyvä esimerkki on tämän viikon maanantai: heräsin aamulla ennen kuutta ja olin tallilla puoli seitsemältä. Hoidin hevosen, juoksutin sen ja tein ruoat ollen kotona vähän kahdeksan jälkeen. Koulua kohti matka jatkui vaille yhdeksän ja kymmeneltä istuin opettajatutorin tapaamisessa. Kahdeltatoista meillä alkoi karnevaalit ja kävimme kuuntelemassa pääministerin puhetta, josta lähdin kotiin kahden aikoihin. Kotona söin ruokaa, tein postauksen ja lähdin töihin viideksi. Kotona olin lopulta 21.30, jonka jälkeen lähdin lenkille ja menin nukkumaan joskus kahdentoista jälkeen. Seuraavana aamuna herätyskello soi puoli seitsemältä.

Kuten lukujärjestyksestäni huomaa, mulla on aika pitkät hyppärit tiistaisin ja keskiviikkoisin: neljä ja viisi tuntia. Yritän käyttää kaiken ajan hyödyksi lukemalla tenttikirjallisuutta, tekemällä harjoitustöitä tai kirjoittamalla blogia. Meillä on kampusalueella ihan mahtavia tiloja, joissa pystyy lukemaan, olemaan koneella tai tekemään vaikka ryhmätöitä. Koulun puolesta saamme käyttää koneita, joihin on asennettu ihan uusimmat Photoshopit ja muut vastaavat ohjelmat. Kampusalue on oikeasti tosi laaja, sillä Helsingin yliopistolla on tiloja ympäri Helsinkiä. Meidän luennoista suurin osa keskittyy päärakennuksen ympäristöön.

Tein näköjään näitä kollaaseja muutaman.. Mutta tässä muutamia koulupäivän asuja.
Näitä en tule jatkossa tänne blogiin laittamaan, mutta menköön nyt kun kerran aiheeseen liittyy.


Opiskelu eroaa tietysti paljon esimerkiksi lukiosta, sillä opiskelu on todella itsenäistä. Kurssista riippuen tentissä on yleensä yhdestä viiteen kirjaa, joiden laajuus on parin sadan sivun tienoilla per kirja. Mun valitsemissa sivuaineissa materiaali on pitkälti englanniksi, mutta muutamia suomenkielisiä teoksia on mukana. Tenttien lisäksi kurssiin sisältyy yleensä jotain harjoitustöitä, esseitä tai vaikka esitelmiä. Esimerkiksi englannissa meidän pitää esittää yksi 40 minuutin mittainen esitelmä pääaineeseemme liittyen, kirjoittaa essee ja tiivistelmä - normaalien tuntitöiden lisäksi. Opettajamme ei puhu sanaakaan suomea, joten englantia on pakko osata! Tuosta kurssista opintopisteitä saa 3, kun kandiksi valmistumiseen niitä tarvitaan 180. Kandiksi valmistutaan yleensä kolmessa vuodessa, jonka jälkeen jatketaan maisteritutkintoon. Itse ajattelin yrittää tehdä kandin kahdessa tai kahdessa ja puolessa vuodessa, koska mulla on opintoja suoritettuna jo entuudestaan 60 opintopistettä.

Monet ovat miettineet, jaksanko tehdä kaiken normaalin opiskelun ohella: ratsastaa tavoitteellisesti, käydä töissä, kirjoittaa blogia ja tietysti elää siinä sivussa muutakin elämää. Tosin tuo muu elämä -kohta saattaa hieman jäädä, sillä joudun karsimaan aika paljon muuta menoa. En myöskään voi harmittavasti osallistua kaikkiin opiskelijatapahtumiin, sillä mun pitää aina miettiä seuraavan päivän hevosen liikutus ja se, millä kuljen kotiin Helsingistä. Mun opiskelukaverit ovat onneksi tarjoutuneet majoittamaan mua asunnoissaan mikäli tarve tulee ja kerran olenkin käyttänyt tämän tilaisuuden hyödyksi. Ei opiskelun ja harrastuksen sekä työn yhdisteleminen ole kovin rankkaa, mikäli hommaan asennoituu oikein ja on valmis tekemään töitä kaiken eteen.

Parhain mies! Se on niin kamerahullu :D


Jopa omat vanhempani ovat kysyneet, eikö olisi järkevää hankkia Champille edes joku säännöllinen liikuttaja, jotta saisin kerran tai pari viikossa kokonaan tallivapaan ja näin ollen aikaa koululle tai muulle tarvittavalle. Kaikella järjellä ajateltuna se olisi varmasti fiksua, mutta ajatus tuntuu mun mielestä niin etäiseltä, etten koe sitä ainakaan vielä vaihtoehdoksi. Jos työtä tulee liikaa eteen, on tietysti hyvä pitää kaikki ovet avoimina. Kyllä mä mietin jo viime talvena, jos olisin etsinyt Champille vuokraajan kevään ajaksi luku-urakkaa varten. Eipä tarvinnut, sillä kouluun päästiin, vaikka tallilla vietettiin aikaa yhtä paljon kuin normaalisti. Tallilla käyminen ja Champin kanssa touhuaminen tuovat kuitenkin niin valtavasti energiaa ja iloa mun elämään, että sillä annostuksella jaksaa painaa vaikka vähän vähempienkin unien jälkeen.

Loppuun vielä pieni koostevideo mun ja Sarinan Saksan reissusta, sillä sain sen nyt tehtyä uuden video-ohjelman myötä! Tässä ei siis ole mitään kummoisempaa ideaa, kunhan kuvattiin muistoja :) Ja jotkin faktat ovat väärin: esimerkiksi Venlo ei ole Pohjois-Hollannissa, vaan etelässä..

Miten teidän koulunne on lähtenyt käyntiin? :)

35 kommenttia

 1. Pari tapaturmaa hevosen kanssa ja kävelen nyt kepeillä pian kolmatta viikkoa mahd.murtuneen polven ja jalkapöydän kanssa. Vaikka aikaa on nyt mulla enemmän koululle mutta silti on ärsyttävää vain lukea kotona ja asiat ei jää yhtään päähän.. Eilen tuli kolmas hevonen talliin niin sitten kun olen kunnossa niin saatan muistella tätä aikaa kun ei ollut lukiota ja kolmea hevosta sen jälkeen :D (ja kisaaminen ja valmentautuminen jajaja)

  VastaaPoista
 2. Kuulostaa kyllä todella hurjalta tuo sun tahti! Itse pari vuotta opiskelin, olin yrittäjänä (ammatiltani hieroja),tein toista sivutyötä ja koitin käydä tunneilla samalla ja sain aikaiseksi tänä kesänä ylikunnon. Jaksoin kyllä tuon parivuotta ihan ongelmitta, mutta nyt kun on tutkintopaperit taskussa, toinen työ lopetettu, ja kaikki hyvin, nii sitten sairastuin tosiaan ylikuntoon.

  Toivottavasti sulle ei käy niin! Jos kiinnostaa lukea ylikunnosta, niin kirjoittelen siitä aina välillä mun blogiin :)

  Tsemppiä vuosien koetuksiin ja champille rapsutukset! :)

  VastaaPoista
 3. Oi, kiva kuulla yliopistokuulumisia! :) Tuli ihan ikävä HY:lle, opiskelin siellä syksyn 2013 humanistisessa mutta sitten tuli eteen Ruotsiin muutto ja opiskelut jäi siihen. :/ Tsemppiä opintoihin! :)

  VastaaPoista
 4. Ite aloitan nyt toista vuotta sosiaalityön pääaineessa ja tuntuu että en millään ehtisi luentojen, harkkojen ja tenttien lisäksi enää tekemään töitä ja hevostelemaan tavoitteellisesti, puhumattakaan siitä "omasta elämästä" :D Onneksi tykkään opiskelusta yleensä ja myös pääaineen valinta on ollut kyllä just eikä melkein mulle sopiva (:

  Meillä oli siis myös fuksivuonna aika löysää kurssien suhteen (+ akateeminen vapaus :D), kun oli paljon tyyliin 5 opintopisteen kursseja, mutta nyt sitten taas suurin osa kursseista on 2-3 opintopisteen = kursseja on enemmän vaikka opintopistemäärästä tulee suht sama. Sivuaineopinnot aiheuttaa myös sen, että välillä pitäis olla kahdella tai kolmella luennolla samaan aikaan ja yliopistolla tulee oltua useamapana päivänä viikossa ainakin 9-16..

  VastaaPoista
 5. Huh, ihan alkoi kuumottaa noita menoja lukiessa! Onneksi itselläni ei ollut hevosta opiskelujen aikaan :) Kahden koiran yksinhuoltajana jäi kyllä monet kekkerit välistä ja muutenkin vaati välillä melkoista suunnittelua aikataulujen kanssa, oma hevonen ei olisi enää mitenkään mahtunut kuvioihin.. Vaikka onhan tuo omalla tavallaan ihanaa aikaa, tsemppiä opintoihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) ja joo, kyllä tämä vähän järjestelyä vaatii. En mäkään lisää eläimiä tähän ottaisi!

   Poista
 6. Itselläni opinnot ovat ihan loppusuoralla, ja viimeistelen gradua. Valmistun siis ennen vuodenvaihdetta ja olen siitä tosi onnellinen. Opiskeluaika on kyllä tosi kivaa - nauti siitä! Itse en tehnyt töitä opintojen ohella. Oikeastaan koko ilmaus tehdä töitä opiskelun ohella on mielestäni vähän vinoutunut, sillä täysipäiväinen opiskelu käy kyllä työstä. Vaikka luentoja ei olisikaan kuin muutama tunti päivässä, kuluu tentteihin valmistautumiseen, ryhmätöihin ym. aikaa. Minulla ei voimavarat riittäisi enempään ja otinkin opintolainaa tämän vuoksi. Lisäksi lemmikin omistaminen vie myös aikaa ja vaatii kotona olemista. Opiskelun ja työn yhdisteleminen on kyllä joillekin ihmisille turhan rankkaa eikä pelkkä "oikea asenne" riitä, mutta oletan että puhuit itsestäsi etkä toivottavasti yleistänyt. Nykyinen tehokkuusilmapiiri yhteiskunnassamme on aika ahdistava ja tukala meille, jotka eivät syystä tai toisesta pysty sellaiseen multitaskingiin kuin oletetaan (itse sairastin myös masennuksen opiskeluaikoinani). Vaikutat jaksavalta ja energiseltä ihmiseltä, mutta muista sinäkin levähtää ja ottaa ihan rennosti, ettet vaan pala loppuun. Rentoutuminen ja ei-minkään-tekeminen tekee myös hyvää. :) Kivaa yliopistosyksyä ja rapsut Champille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viisaita sanoja! Onnea hirveästi valmistumisen johdosta :) mun on tosiaan pakko tehdä töitä ja ottaa opintolainaa jos meinaan champin pitää. Toivotaan, ettei tule liian rankkaa!

   Poista
 7. Kiva postaus ja huippua kun sait haluamasi opiskelupaikan! =) saitko avoimen kurssit suoraan hyväksiluettua tutkintoon? Ehkäpä törmäillään jos olet pääkirjastossa, pyörin siellä lukemassa pääsykokeisiin ja nyt sitten avoimen kursseja ainakin syksyllä. Tsemppiä arkeen ja ihanaa syksyä! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti :) Joo mä sain hyväksiluettua melkein kaikki eli 55op, vaikka tutkintorakenne muuttui! Yritetään törmäillä ja tsemppiä sullekin hirmuisesti luku-urakkaan :)

   Poista
 8. Tuli mieleen että miksi et aja autolla kouluun? Vai onko Helsingissä ongelma löytää parkkipaikkoja? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meinasin just kysyä samaa.. :)

   Poista
  2. Helsingissä maksaa parkkeeraus ihan hirveästi, jos siellä koko päivän on (monta kymmentä euroa per päivä). Ja ruuhkat on aamulla niin suuret, että mulla kestäisi varmasti yhtä pitkään ajaa autolla perille. Ilman ruuhkia matkaan menee kuitenkin reilu 40 minuuttia, jotta saisin auton Kluuviin asti - manskulla on niin paljon valoja, että matkanteko on todella hidasta.

   Poista
 9. Tosi kiva postaus! Saatkohan muuten nyt laitettua ne loput videot niistä dumin kisoista, kun sait video-ohjelman kuntoon? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu laitan ne huomenna kun pääsen koneelle taas :)

   Poista
 10. Ootko harkinnut Helsinkiin/lähemmäs muuttoa, vai aiotko asua edelleen vanhempien luona?

  VastaaPoista
 11. Aivan ihana ulkoasu! ��

  VastaaPoista
 12. Oletko tulossa Laaksolle kisaamaan ensi viikonloppuna? Itse olen menossa ehkä tutun mukana kisa hoitajaksi.

  VastaaPoista
 13. Kaikkeen pystyy kun haluaa, mulla oli parhaimmillaan kaks hevosta (kunnes jouduin laittaan vanhan pois), samaan aikaan kun opiskelin insinööriksi ja viikonloput olin töissä :) Enkä ikinä ajatellut mitään vuokraajaa, päinvastoin se kaikki vapaa-aika kun menee tallilla niin jaksaa istua luennoilla ja tehdä töitäkin, osa-aikasena olin tosin!

  VastaaPoista
 14. Vau vähän tää uus ulkoasu ja banneti on hieno ♥ mut mietin vaa et ku tässä on aika paljon noita kouluratsastuskuvia vaikka et oo kouluratsastaja.. tai kyl mä sen tiiän et kouluratsastuskuvat on aina hienoja, mutta ekaa kertaa täällä vierailevat voi ehkä luulla sun olevan ehkäpä kouluratsastaja...

  VastaaPoista
 15. Kaunis banneri :) Sut on myös haastettu: http://meandmyfavoritegirl.blogspot.fi/2015/09/haaste-hevosbloggaajille.html

  VastaaPoista
 16. Tää ei nyt tähän aiheeseen liity, mutta millä kiinnitit ton kypäräkameran sun kypärään? Oliko pelkällä jesarilla, kun mulla on sama kypärä ja en oikein tiiä viittinkö kiinnittää jesarilla, koska jos jää semmoset tahrajälet. Vai jäikö sulla mitään jälkiä, ja millä kiinnitit:D?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä oli ensin sellainen nauha ja sitten vaan jesaria päälle. Mulla oli i käytössä tuolloin mun vanhempi kypärä (joka on samanlainen kuin uusi) niin en pelännyt jälkien jäämistä. Ei kuitenkaan jäänyt mitään :)

   Poista
 17. Käytätkö samoja kuolaimia sileällä sekä esteillä, onko ne perus nivelet? Minkä paksuiset? Vaihteletko koskaan kuolaimia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuu käytän :) paksut kolmipalat. En vaihtele juuri koskaan!

   Poista
 18. Oikun oot nätti ja. Chap on nätti. Ja mahtava ulko asu. Ja mä tykkään lukee sun blogii. Mä vaan haluun koko ajan lukee sun blogii. Jos on tylsää niin luen sun blogii. Toivottavasti vastaat..

  Kiitos jo etu käteen Aada♡♡:) oot mahtava ihmiin. Ja sul on myös kiire niikun mul. Mut

  Kiitos. Minä en malta oottaa et sä vastaat. Ei oo pakko vastaa!!! Kiitos paljon. Ja hyvää tulevaa viikkoo teille kaikille. Chapille myös. Paljon rapsutuksii!!. Mä menetin äskettäin oman ponin. Sit on ikävä):): se on kuitenkii oma perheen jäsen!!. Se oli trkee. Mut hyvää maanantait vaikka ei viel oo. Mut ei mittää. Ja hyvää viikoo kaikille plus Chap!!:):)♡♡♡♡♡♡♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon :) harmi, että menetit ponisi. Voimia!

   Poista
  2. Kiitos kun laitoit noin nätisti. Ja mä yritän jasksaa. Mä siis menetin mun ponin se vaan oli vapaan. Ja sit se kaatu niin se sai sydän kohtauksen):):

   Poista
 19. Yleensä pyöräytän vaan silmiä blogien asukuvien kohdalla ja hyppään eteenpäin mutta nyt on pakko kysyä - mikä/mistä tuo sininen paita (ylin, vasemmalla kuvassa) on?
  Tsemppiä kiireiseen arkeen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Paita on Calvin Kleinin ja ostin sen Roermondista Hollannista :)

   Poista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat