perjantai 16. lokakuuta 2015

#620: Ratsastuksesta voi nauttia

Kylläpäs mua nyt hemmotellaan! Torstaina pääsin nimittäin ratsastamaan jälleen uudella hevostuttavuudella, tallimme omistajan hienolla kisahevosella Aksulla. Ja jottei lysti olisi loppunut lyhyeen, sain urheilla toistamiseen oman hevoseni selässä kouluvalmennuksen merkeissä saman päivän aikana. Kuvasimme päivästä videopostauksen, joka on tulossa julkaisuun todennäköisesti ensi viikon puolella: samalla videolle tallentui jonkin verran ratsastustani molempien hevosten kanssa.

Koostin molempien hevosten liikutuskerrasta omat videonsa, sillä pelkästään kouluvalmennuksesta materiaalia kertyi julkaistavaksi asti yli kaksikymmentä minuuttia. Tällä kertaa tein asiat helpoksi itselleni ja lätkäisin jokaisen kameralta löytyneen videoklipin muokkausohjelman raidalle silläkin uhalla, että mukaan sattuisi jotain katastrofaalisen kauheaa ratsastusmateriaalia. Näin ei kuitenkaan käynyt, sillä joko molemmat hevoset liikkuivat suhteellisen kivasti tai sitten kuvaajalla oli oikeanaikainen kuvaustaktiikka ;) Ainoa muokkaus, mitä näille videoille tein, oli muutamissa kohdissa tapahtuva äänien hiljentäminen epämääräisen taustapuheen vuoksi.

Parit klipit videoilta!Jottei tämä postaus olisi täysin pelkkiä videoita, voin hieman avata molempia ratsastuksia. Ratsastin siis ensin Aksulla, joka on kokenut estehevonen ja se on pyörähtänyt omistajansa kanssa myös koulukisoissa. En ollut ratsastanut ruunalla koskaan aiemmin, mutta olin nähnyt sen liikkeessä erilaisissa tilanteissa jo ennen kuin edes muutimme nykyiselle tallillemme. Olen aina tykännyt hevosen tavasta liikkua, sillä se vaikuttaa niin raamikkaalta ja tasapainoiselta. Oli siis todella kiva saada tällainen mahdollisuus ja nousta uuden ratsun kyytiin!

Kuten videolta voitte kuulla, en voinut olla hymyilemättä ratsastuksen aikana. Lyhyestä virsi kaunis: en muista, koska olisin oikeasti nauttinut noin paljon ratsastamisesta. Vaikka istuin vieraan hevosen kyydissä, oli mulla silti jonkinlainen ajatus siitä, mitä voisin olla tekemässä. Se ei välttämättä ollut oikea, mutta ajatus kuitenkin oli olemassa. Pystyin tekemään Aksun kanssa "mitä vain" halusin, mutta pysyttäydyin kuitenkin helpoissa tehtävissä. Menin aluksi jokaisen askellajin läpi tunnustellen, minkä jälkeen siirryin avotaivutusten, askeleenpidennysten ja siirtymisten pariin. Perusjuttuja siis, mutta silti fiilis selkään oli uskomaton. Eikä tuo hevonen antanut tässäkään vaiheessa kuin murto-osan osaamisestaan - enhän mä osannut pyytää! 

Ensimmäisen hevosen jälkeen tunnelma oli siis suoraan sanottuna katossa. Champin kanssa luvassa oli kouluvalmennus, enkä halunnut asettaa odotuksia sen kohdalla vielä kauhean korkealle. Kouluvalmennus oli ensimmäinen klinikkakäynnin jälkeen ja vaikka olin tietysti ratsastanut itsenäisesti jo ihan normaalisti, oli takaraivossa silti pieni kuumotus siitä, miten jäykkä hevonen mulla olisi valmennuksessa. Valmentaja oli tietysti tilanteen tasalla ja suunnittelimme tunnin siten, ettei hevonen rasittuisi liikaa.


Linkki videoon (Aksulla ratsastus).


Linkki videoon (kouluvalmennus Champilla).

Tämänkin ratsastuksen voi tiivistää muutamaan sanaan: on mulla niin kiva hevonen! Oivalsin yhden tärkeän asian ensimetreiltä asti, mikä liittyy hevosen selän jännittymiseen. Kun otan ohjia käteen, en saisi alkaa heti tekemään kaikkea ajatuksella "nyt mennään, eikä meinata", sillä silloin Champ heittäytyy ihan wc-ankaksi ja jännittyy selästään koko matkalta. Kun maltan kerätä ohjat vähitellen ja samalla esimerkiksi väistättää hevosta antaen sen olla aluksi pidemmällä kaulalla, pysyy selkä paremmin ylhäällä ja käynti on laadukkaampaa. Ja kun teen tämän tarpeeksi monta kertaa, nopeutuu prosessi siten, että pian ohjien kerääminen ilman hevosen jännittymistä on lähes yhtä nopeaa kuin aiemmin, jolloin aloin heti työskentelemään jännittyneellä hevosella.

Halusimme saada Champin rennoksi ja antamaan kunnolla periksi molemmista kyljistä, joten aloitimme valmennuksen kevyessä ravissa ja laukassa tehden avotaivuksia, sallien hevosen liikkua matalammassa muodossa. Kävelytaukojen jälkeen nostimme vaatimustasoa sen verran, että pyysimme hevosta hieman ylemmäksi välttäen kuitenkin sitä, ettei ruuna lyhenisi kaulastaan ja jännittyisi taas selästään. Teimme siirtymisiä ravin ja laukan välillä, monien toistojen kautta. Voi että, miten hienoja pätkiä lopussa olikaan! 

Torstaista jäi siis mahdottoman hyvä mieli. Vaikka tallilla tuli vietettyä aikaa yli seitsemän tuntia, oli jokainen hetki sen arvoista - tällä voimalla jaksaa pitkälle alkavaan talveen! Champ sai kehuja valmentajalta, siitä pitäisi kuulemma leipoa kouluhevonen sitten joskus, kun sen hyppyvuodet alkavat tulla vastaan. Ehkä me kuitenkin vielä pysyttäydytään tässä oman lajimme parissa ;) Oli miten oli, kouluvalmennukset ovat mun mielestä äärettömän tärkeitä esteratsastajillekin ja voin jopa myöntää, että jollain tavalla nautin niistä jopa estevalmennuksia enemmän. Sisäinen kouluratsastajani on selkeästi heräilemässä!

16 kommenttia

 1. Samaa sanoo oma ratsastuksenopettajani, en voi vaan kerätä ohjia käteen ja olettaa, että hevonen on heti 110%:sesti avuilla ja tekemässä kaiken täydellisesti. Ethän itsekään heti sängystä noustuasi suorita täydellä teholla mitä sinulta pyydetään. Kun rauhassa keräilee ohjia ja hiljalleen alkaa vaatia, pysyy hevonen rentona ja tyytyväisempänä. Me ihmiset kun olemme niin kiirehtivää sorttia, että kaikki pitäisi saada heti ja just nyt ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä juuri. "kaikki mulle nyt heti" taitaa olla yleinen trendi :)

   Poista
 2. Joo et valehdellut tossa ekassa videossa, että Champilla on passikäynti... :D

  VastaaPoista
 3. Kivaa, kun on videota kouluvalmennuksesta :) jotenkin tuntuu turhalta edes kommentoida näinkin pieni asia, mutta ainakin tiedät että on yksi ihminen kattoo kouluvalmennuksesta videot alusta loppuun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten kiva kuulla! Pitää siis tehdä näitä jatkossa myös :)

   Poista
  2. Toinen ilmoittautuu täällä! Mutta vaikka kouluratsastaja olenkin, katson ja luen aina myös estepostaukset alusta loppuun. Toki nämä kouluvideot vievät voiton ;)

   Poista
 4. Hah jotenkin kuulostaa aina hauskalle kun sanot miten kauan vietit tallilla aikaa,vaikka 5h tai 7h ja kuulostaa että se on paljon ja "harvinaista olla niin kauan ja sitten itse ajattelen että olen tallilla vähintään 5h joka päivä,usein menee kevyesti 10h ja en edes omista hevosta :D Toki meillä on vähän eri tilanteet,sinä käyt töissä ja sinulla on paljon enemmän muuta elämää,minä taas vietän kaiken ajan minkä koululta pystyn niin tallilla :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mulle tuo olisi mahdoton yhtälö, kun on myös koulu, työt, blogi, kaverit, kotihommat.. :)

   Poista
 5. Teillä kun on toi HC fullneck villaloimi niin ootko kokeillut pestä sen koneessa? Jos niin mitäs tykkäs? Epäilen vähän nahkaosien takia, mutta toisaalta jos käsittelee jälkeenpäin huolella rasvalla/öljyllä niin tuskin pilalle menee! Mutta onko sulla kokemuksia? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon käyttänyt pesulassa, hyvin on kestänyt :) enkä ole edes tajunnut rasvata mitään!

   Poista
  2. Hei jees, pelastit mun päivän! ;)

   Poista
 6. Olen samaa mieltä. Ratsastuksesta voi nauttia!

  VastaaPoista
 7. Onpas kyllä upea liikkeinen hevonen tuo Aksu!
  Omaan makuun valmennusvideo oli liian pitkä, hyppelin sitä eteenpäin kun en jaskanut katsoa.. Plussaa tosin siitä, että valmentajan kommentit kuului kivasti videolle.

  VastaaPoista
 8. Se on muuten ihana fiilis, kun saa sellaisen ahaa-elämyksen hevosen selässä ja oivaltaa jonkun asian. Ja sen jälkeen on ihanaa ratsastaa kun itse tajusi miten sen hevosen säädöt toimii ja miten sen saa kulkemaan hienosti. Silloin oikein voi tuntea hevosestakin sen kun hevonenkin nauttii ratsastuksesta eikä koe sitä kielteisenä.

  VastaaPoista
 9. Upea hevonen tuo Aksu! Minkä rotuinen ja ikäinen se on? Tämä on juuri senlainen hevonen jolta löytyy luonnostaan jo upea lisätty ravi mutta pystyy myös kokoamaan itsensä tosi korkeaksikin! Ei siis mikään ihme että soveltuu myös kouluradoille! On tosi kiva nähä sua muidenki hevosten selässä kuin Champin ja huomaa kyllä että tuut toimeen hevosen kuin hevosen kanssa :) Ja oon ihan samaa mieltä sunkaa siitä että omalla hevosella joo oppii kaiken olennaisen ja pääasiat ratsastuksesta mutta erilaisilla hevosilla ratsastaminen tekee oikeasti loppupeleissä sen suurimman ja syvimmän kehityksen! Ja siitä saattaa sitten saada kivoja niksejä ja näkökulmia myös oman hevosen ratsastukseen :) Onko sulla jäänyt yhtäkään videota siitä kun ratsastat Cocolla? Ois kiva nähä jos on! Mut ei voi muuta sanoa kuin että oot hirmu hyvä ratsastamaan ja sun menoa on niin kiva seurata! Käsittelet hevosia ainutlaatuisesti ja täytyy nostaa hattua sille että kohtelet kaikkia hevosia niin kunnioittavasti vaikka oma hevosen sulla onkin:) omalla tallillani missä käyn näkee silloin tällöin hevosen omistajia jotka väheksyvät muiden hevosia sillä "oma" on paljon laadukkaampi tai hienompi tms...

  Haha hajosin Champille tossa Aksun ratsastus videolla kun kolisteli siellä tarhassa :D

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat