maanantai 25. kesäkuuta 2012

062: Viimeistä viedään

Viime päivät ovat olleet kiireisiä, joten postauksia en ole kerinnyt tekemään. Paljon on kuitenkin kerrottavaa, mm. Terhin valmennuksesta keskiviikolta sekä eilisistä Tahkon kisoista, joissa mentiin Kaprin kanssa 90cm ja 100cm eli Kaprin ensimmäinen metri! Videoitakin sain tähän postaukseen ladattua ja mukaan tulee paljon kuvia, joten pitkä tästä ainakin tulee :)

Tosiaan, viime viikon jälkeen on tapahtunut kaikenlaista. Taisin kertoa, kuinka epäilimme, että yksi Jokelantallin tammoista olisi kantavana. Eläinlääkärihän kävi ultraamassa ja tutkimassa kyseisen hevosen joskus kolmisen viikkoa sitten, mutta totesi vain, ettei pysty sanomaan juuta tai jaata. Eli hän jätti kaiken auki: tulisiko tallille nyt varsa vai ei? Tamman laskettu aika oli siis 20.6, mutta se oli todettu edellisen omistajansa luona tyhjäksi syksyllä. Nyt kuitenkin hevonen oli lihonut ja paisunut juuri sillä tavalla kuin kantava tamma pyöristyy viimeisillä kuukausilla, siltä tuli maitoa ja kiimaa ei ollut koko sinä aikana, kun kyseinen hevonen Jokelantallilla oli ollut. Vuoron perään ajattelimme, että on se kantavana ja ei se kyllä voi olla. Vielä viime viikolla toinen eläinlääkäri kävi tamman tutkimassa eikä hänkään osannut sen enempää sanoa. Kaikki merkit viittasivat tällaisten maallikkojen silmään, että kyllä sieltä olisi varsa tulossa. Totesimme kuitenkin myöhemmin, ettei tamma ollut kantavana vaan ainoastaan järjettömän lihava. Kesälaidun ei näköjään sopinut vanhalle seitsemän kertaa varsoneelle tammalle, jolla oli jäänyt hormonitoiminta päälle :D

Tähän alle laitan nyt muutaman kuvan, itseasiassa aika monta kuvaa, yhdestä Jokelantallin ponista joka osaa temppuja. Otin yksi päivä kuvia kun Noora näytt näitä temppuja mulle. Aika ylisuloinen poni, eikö?

Ensin vähän Kaprin mietteitä Napo-ponista.. Se pelotti :D
Arvatkaa juoksiko tää henkensä edestä karkuun pientä valkoista ponia?!
Napo osaa mm. hypätä pystyyn pyynnöstä.

Toinen on niin sulonen herra ♥
Ei se poni sitten ollutkaan niin pelottava :D

Tää ei oo mikään paras kuva, mutta siis pukittaminen pyynnöstä onnistuu!
Napo osaa myös istua nästisti paikoillaan :)
.. Ja antaa kaviota sekä "toista" pyynnöstä!
Aika komea herra!
Pestiin poni ennen kuvausta, mutta heti meni likaseksi..
Täysiä!! :D
Aika miehinen mies, eikö?
Keskiviikkona oli siis Terhi Toikan valmennus toistamiseen. Ajettiin tällä kertaa suoraan oikeaan paikkaan (viimeksi mentiin ensin väärälle tallille) ja päästiin aloittamaan tunti ajoissa. Alkuverryttelynä tehtiin itsenäisesti ensin ravissa ja laukassa työskentelyä, minkä jälkeen aloitettiin laukkatyöskentely täysipainoisesti: pitkät sivut kevyessä istunnassa laukkaa kunnolla eteen, minkä jälkeen kiinni ja jalustimet pois jaloista ja pääty-ympyrällä kavaletin yli näin. Tätä molempiin suuntiin hetken aikaa. Aluksi Kapri oli ihan kummissaan ilman jalustimia menosta, sillä en ollut ikinä sillä sitä tehnyt. Aina kun otin jalustimia takaisin jalkaan, tamma yritti kiihdytellä eteenpäin ja alkoi pomppimaan. Nopeasti se kuitenkin tajusi jutun juonen ja rauhoittui, sillä aina jos se yritti lähteä eteenpäin "ilman lupaa", käänsin sen voltille ja rauhoitin laukan siinä. Tehtävä sujui kokonaisuudessaan hyvin alkusähellysten jälkeen.

Toisena verkkatehtävänä tultiin ristikko-okseri-linjaa, jossa ratatemmossa kolmen askeleen väliin piti saada neljä lyhyttä laukkaa. Tämä sujui hyvin ensimmäisestä kerrasta saakka, joten päästiin nopeasti rataharjoituksiin. Muut kolme tuntilaista hyppäsivät radan aluksi 70cm korkeudella ja sitten 80-90cm korkeudella, minkä ajan odottelin vuoroani. En selitä miten radat meni esteiden mukaan, sillä näätte ne alla olevalta videolta. Aloitettiin Kaprin kanssa 90-100cm radalla ja sen jälkeen tultiin uudelleen Terhin nostettua esteet 100-120cm korkeudelle. Radat sujuivat hyvin, toisessa radassa (alla oleva video) kolmannelle esteelle tuli vähän kiemurreltua ja samainen este toisesta suunnasta tippui (mikähän siinäkin oli..), jonka jälkeen jäin itse pitämään liikaa ja jouduin sitten ratsastamaan liikaa eteen viimeiselle okserille. Korjattiin tuo virhe uudella yrityksellä, jolloin Terhi vielä nosti ja pidensi viimeistä okseria mutta siitä en saanut videota.

Olin ihan hirveän tyytyväinen tuntiin ja saatiin taas paljon kehuja Terhiltä. Kapri on kuulemma todella kiva hevonen, kun se korjaa itse virheitään ja oppii nopeasti. Se on kyllä aivan totta :) 

Terhin valmennuksesta viimeisen radan yksi este, pieni mahavara :)

Eilen oli vuorossa kisat Tahkolla, joissa alunperin piti mennä 80cm ja 90cm. Keskiviikkoisen valmennuksen takia kuitenkin muutettiin suunnitelmia ja hyppäsin sitten 90cm ja 100cm. Päivä alkoi aikaisin, puoli kuuden maissa, sillä päätin letittää Kaprin meidän viimeisiin yhteisiin kisoihin ja koska tallilta lähti muitakin kisaamaan päivän ensimmäisiin luokkiin, piti lähteä matkaan jo puoli kahdeksan maissa. Omat startit mulla oli vasta kahden ja kolmen maissa, joten pitkä odotteluaika ainakin tuli mukana :)

Kisoissa oli yhteensä jotain noin 160 starttia eli kyseessä oli isot kisat. Sää ei ollut mistään parhaimmasta päästä, mutta onneksi vesisade alkoi vasta juuri ennen metrin luokkaa eikä näin ollen haitannut menoa juurikaan. Verryttely oli maneesissa, joten säästyttiin niiltä pahimmilta kuuroilta samalla. 

Kapri oli koko ajan ihan kesälomafiiliksissä eikä oikein missään vaiheessa syttynyt kilpailemaan tosissaan. Se käveli traikkuun nätisti ja käyttäytyi kisapaikalla hyvin, söi ja joi myös, mitä ei ole aikaisemmin tehnyt. Eli toisin sanoen ei stressannut ollenkaan. Ensimmäisen startin koittaessa Kapri tuntui tahmealta, mutta radalla se oli ihan hyvä lukuunnottamatta muutamia huonoja lähestymisiä ja viimeistä linjaa, jolle se alkoi painamaan kädelle ja jäin itse pitämään liikaa - linjalle yksi askel liikaa ja viimeiselle esteelle lähelle. Rata oli kuitenkin iso 90cm ja mukana oli myös muuri, jota Kapri ei ollut ikinä hypännyt, joten olen kuitenkin suht tyytyväinen rataan. Nolla tuli ja koska en ratsastanut aikaa, oli sijoitus 11./36 eli toinen ei-sijoittunut. 

Metriin Kapri väsyi, koska kenttä oli raskaampi kuin mihin se oli tottunut ja koska odotteluaika oli ollut niin pitkä. Itsekään en ollut enää yhtään kilpailufiiliksissä, sillä olin syönyt tosi huonosti ja nukkunut edellisenä yönä vähän. Lähdettiin radalle vähän sellaisella "no kokeillaan"-fiiliksellä, mikä näkyi kyllä. Muutaman kerran tultiin turhan lähelle, sillä laukan rytmi hukkui radan aikana pari kertaa ja kerran tamma ponnisti puolikkaasta askeleesta isolle okserille, jolloin takajalat eivät päässeet mukaan ja se otti takapuomin alas. Viimeiselle linjalle jäin itse ratsastamaan takaperin ja sain jälleen tyypillisesti yhden askeleen liikaa, mutta Kapri pelasti tilanteen ja selvisi jotenkin esteestä yli. No, eka metri tammalle - ei mikään kehuttava suoritus muttei ehkä katastrofikaan. Tästä olisi hyvä jatkaa, mutta kun olivat meidän viimeiset kisat, ei siinä kauheasti jatkamista enää ole :D

Verryttelyä Tahkon kisoissa 24.6.
Palaveri Miljan kanssa. Samisheppoja, samat korvahuput molemmilla ;)
100cm verkkaa
Liitää :)
Verryttelyä
Kattokaa allaolevasta kuvasta mitä Kapri pelkäsi.. :D
.. Kyllä mäkin saattaisin säikähtää! ;D
Tahko on tosi hieno paikka kilpailla, koska siellä on hyvät ja isot tilat.
Ei toki ota vähän varman päälle? 90cm verryttelyssä.
90cm
90cm
90cm
Metrin radasta mulla ei ole vielä antaa mitään kuvia, mutta jos löydän jostain netistä jotain, laitan sitten teidän katseltavaksenne. Kapri on tosiaan enää tämän yhden päivän mulla kokonaisuudessaan ja huomenna se lähtee takaisin kasvattajalleen Hauholle. Puoli vuotta on mennyt todella nopeasti, mutta se on ollut sitäkin antoisampaa :) 

Tänään olisi tarkoitus lähteä todella pitkälle ja rauhalliselle maastolenkille, johon otettaisiin mukaan eväät ja kaikki! Vietettäisiin sillä tavoin mukavat viimeiset ratsastukset Kaprin kanssa.. Alle vielä videot molemmista radoista kisoissa: ensin 90cm ja 100cm toisena.

 
 

15 kommenttia

 1. ehkä suloisin poni mitä koskaan oon nähny toi napo;3♥♥ tosi kivasti hyppää toi kapri ja oot ihan mahottoman hyvä ratsastaa! Teidän menoa on kiva katella ja seurata;))

  VastaaPoista
 2. Miksi nämä olivat teidän viimeiset kisat? :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koska Kapri lähti omistajalleen Hauholle tiistaina.

   Poista
 3. Voi että on söpö tuo pikkuponi! Aivan hellyyttävä :33

  VastaaPoista
 4. Mulla ne ei näkyny ne videot! Mutta Napo oli kyllä söpö. Jos sulla on paint, niin voisit piirtää sillä ratoja, mitä olette menneet. Sillon selkis paremmin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Höh, outoa etteivät videot näy :o Voisin yrittää piirrellä jatkossa, että selkiytyisi sitten :)

   Poista
 5. Ihana pikkuponi! Tosi hienon näköistä menoa teillä:)!

  VastaaPoista
 6. possu..xD aika taitava napo on :) toosi hyvin meet kaprin kaprin kaa ! (;

  VastaaPoista
 7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat