MacoMAROCCO, 2010

Marocco eli tutummin Maco on toinen hevoseni, joka tuli omistukseeni vuoden 2017 kesäkuussa. Ruuna löytyi valmentajani kontaktien kautta Saksasta isosta siittolasta, jossa kokeilin sitä kertaalleen koeratsastuksen merkeissä toukokuussa 2017. Kimo nuorukainen valloitti sydämeni paitsi hyppylahjojensa, myös ulkonäkönsä puolesta. Niinpä se matkasi Suomeen ja tuli osaksi perhettämme.

Virallinen nimi: Marocco
Kutsumanimi: Maco, Makkara, ElMaco
Rotu: oldenburg (puoliverinen)
Väri: mustankimo
Säkäkorkeus: n. 170cm
Syntynyt: 6.5.2010, Saksa

Kilpailutaso: 125cm
Perusratsastustaso: helppo A

Omistaja: Aada Lätti & Hanna-Leena Mikkonen
Kasvattaja: Gerd Sosath / Hof Sosath

Isä: Mariachi
Emä: Heide
Emänisä: Acorado I

Marocco saapui Suomeen 6. kesäkuuta 2017. Muistan tuon päivän kuin eilisen, sillä vaikka kyseessä oli toinen oma hevoseni, oli jännitystä ilmassa silti riittämiin. Jo alusta asti Maco osoittautui kiltiksi, lempeäksi ja uteliaaksi nuoreksi hevoseksi, joka sosiaalistui ajan kuluessa valtavasti. Se on oikea kullannuppu, mutta samalla hyvin fiksu - kaikki hyvät ja huonot tavat jäävät muistiin helposti. 

Jos hevosessa voi olla kaksi puolta, niin tässä yksilössä todella on. Kotona uskallan antaa hevosen ihan kenelle tahansa: sillä voi ratsastaa vaikka aloittelija, sillä Maco osaa varoa viimeiseen asti ja ottaa kokemattomamman hevosihmisen hyvin huomioon. Kolmevuotias kummipoikani voi talutella ruunaa ongelmitta, eikä toista kertaa hevosen selässä olleella isälläni ollut mitään vaikeuksia Macolla ratsastamisen kanssa. Kisapaikalla ruuna kuitenkin syttyy, eikä sitä voi jättää ihan kokemattomien ihmisten käsiin. Ennen ensimmäistä starttiaan Maco on hyvin menossa, eikä se malttaisi oikein olla, mutta suorituksen jälkeen rauha palaa maahan ja kaikki on taas rennon letkeää. 

Maco on syntynyt Saksassa Hof Sosathin siittolassa, josta maailmalle on tullut useita myös Suomessa vaikuttaneita huippujalostusoreja. Siittola onkin yksi Euroopan suurimmista ja merkittävimmistä puoliverikasvatuksen keskuksista. Ostin Macon suoraan sen kasvattajalta, mutta välissä se oli ehtinyt olla hetken aikaa siittolan yhteistyöratsastajan kilpailtavana. Ruuna onkin kisannut nuorten hevosten ikäkausiluokkia eli noin 125cm-tasolle asti Keski-Euroopassa ollessaan. 

Lähtiessämme ostamaan uutta hevosta, oli tarkoituksenamme löytää mulle positiivisella asenteella työntekoon suhtautuva ja easy going -tyyppinen hevonen, joka ei välittäisi liiaksi ratsastajan tekemistä pienistä virheistä. Maco on hypännyt kisoissa jo viisivuotiaana pitkää vettä ja pitkää vesimattoa, eikä se ole kertaakaan tuijottanut mitään erikoisesteitä treeniemme aikana. Ruuna on osoittautunut varsinaiseksi kultakimpaleeksi, sillä se menee ja tekee hommansa mukisematta, eikä ota nokkiinsa, vaikka se pudottaisi välillä jonkun puomin. Toisaalta se myös korjaa itse omia virheitään, eikä sillä ole yhtään hullumpi estesilmä.

Koska Maco oli ostohetkellä nuori hevonen, oli sen kanssa paljon tehtävää varsinkin ratsastettavuuden osalta. Se ei ole automaatti, vaan tekee oikeastaan juuri sen, mitä ratsastaja osaa pyytää. Fiksuna kaverina se osaa nojata ohjaan tai laiskotella takajaloillaan, jos ratsastaja ei siltä enempää vaadi. Tulevaisuudessa haluaisin saada Macon koko kroppaan enemmän liikkuvuutta ja samalla parantaa sen puolieroja, vaikka kehitystä lähtötilanteesta on tapahtunut valtavasti. Esteillä meidän pitää treenata ruunan kanssa laukan tempon joustavuutta, kääntymistä ja tietysti sitä yhteistä säveltä. Paljon olemme kyllä yhdessä kehittyneet lyhyenkin ajanjakson aikana, kun olen hieman löytänyt nappuloita uuden hevosen ratsastukseen.

Kausi 2017 oli mun ja Macon ensimmäinen kilpailukausi, tulihan ruuna Suomeen vasta alkukesästä. Starttasimme ensimmäiset yhteiset kisamme heinäkuussa luokkakorkeusilla 90cm ja 100cm, jonka jälkeen olemme nousseet 125cm luokkiin vakituisesti. Tällä hetkellä kilpailen pääosin 120-125cm luokissa, ja tarkoituksena on mahdollisesti startata ensimmäinen 130cm luokka. Ensi kauden tavoitteenamme on kilpailumatka Espanjan Oliva Novaan, jossa vietämme aikaa tammikuusta huhtikuuhun kansainvälisissä kisoissa.


Linkki videoon (Macon kisavideoita Euroopasta)


15 kommenttia

 1. Ootte niin ihana kaksikko:3

  VastaaPoista
 2. Aloitin blogisi seuraamisen n.3 kk sitten. Mielestäni kirjoitat hyvin ja selkeästi!! Onnea tulevaisuuteen sinulle ja Makkaralle ♡

  VastaaPoista
 3. Maco on aivan unelma hevonen ja te kaksi olette upea pari! Seuraan teitä blogista ja YouTubesta enkä voisi innokkaammin odottaa uusia postauksia! Elät juuri sitä haavetta jonka itsekin toivoisin joskus toteutuvan ja olen todella iloinen puolestasi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, ihana kuulla! Toivon todella, että haaveesi toteutuisi pian! :)

   Poista
 4. Luulin että Maco on kokonaan sinun ikioma. Käykö toinen omistaja miten paljon sen kanssa ratsastamassa tai valmennuksissa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toinen omistaja on mun äiti, hän ei ole hevosihminen eli Maco on vain paperilla hänen nimissään puoliksi :) samalla tavalla Champ oli aikanaan mun vanhempien nimissä, koska sitä ei haluttu laittaa mun nimiin.

   Poista
 5. Ihanasti kirjoitettu esittely.

  Allekirjoitettu.blogspot.fi

  VastaaPoista
 6. Sun videot ja blogipostaukset on parhaita!! Niistä oppii TODELLA paljon, eikä niistä positiivisuutta puutu. Jatka samaan malliin!:)

  VastaaPoista
 7. Sovitte Macon kanssa oikeesti ihan TÄYDELLISESTI YHTEEN! <3 <3

  VastaaPoista
 8. Noi teidän kuvat on kerrassaan hienoja!

  VastaaPoista
 9. Maco ja sinä olette upea pari. Aloitin sun blogin ja youtuben seuraamisen 2017 loppu puolella. Kirjoitat todella selkeästi ja hyvin, että siitä saa selvää, mistä puhutaan. Olet aina niin iloinen videoillasi. Onko sulla muuten suunnitelmissa ostaa uusi hevonen Macon tilalle? :)

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat