keskiviikko 1. tammikuuta 2014

#287: Vuosi 2013 paketissa!

Näin se aika rientää ja jälleen on yksi vuosi paketissa. Omalta osaltani vuosi 2013 oli muutosten aikaa: kuvioihin tuli oma hevonen, lukio vaihtui yliopistotasoiseen opiskeluun ja työelämä mahdutettiin osaksi normaalia arkea. Paljon vanhaa ja tuttua mahtui myös mukaan, sillä vietin uskomattoman ihania hetkiä kavereideni kanssa, kiertelin kisoja ja opin paljon uutta. Vuoden alussa eli aikalailla tasan vuosi sitten jaoin Instagramissa kuvan, jossa luki "2013 - paras vuosi ikinä". Sitä se olikin, mutta nyt on vuorossa seuraava haaste: tehdään vuodesta 2014 vieläkin parempi!
 
Luvassa on tuttuun tapaan kooste menneestä vuodesta kuvien ja tekstien kera. Linkkailen sekaan vanhoja postauksia, jos teitä ne kiinnostaisivat! En käsittele sen kummemmin kisajuttuja tässä, sillä niistä tein joulukalenteriin jo oman postauksen.
______________
 
TAMMIKUU
 
Vuosi alkoi hyvin tavanomaisissa merkeissä, sillä parantelin kahdesta kohtaa Hollannissa katkennutta solisluutani. Työskentelin tuolloin Equstomissa tallityöntekijänä ja päiväni koostuivat aikaisista herätyksistä, tallitöistä ja erään yksityishevostamman ratsastamisesta. Kuun alussa odotin innoissani erään hevosen ostotarkastuksen läpimenemistä, sillä olimme käyneet katsomassa yhtä potentiaalista hevosta. Hevonen kuitenkin jäi sille tielleen ostotarkastuksessa löytyneen muutoksen vuoksi ja hevosenetsintä jatkui edelleen.
 
Tammikuussa meitä hemmoteltiin ihanan aurinkoisilla säillä ja suurella lumimäärällä! Sain ratsastaa erilaisia hevosia tunneilla ja tuntien ulkopuolella itsenäisesti ja lopulta kävimme Hollannissa toistamiseen uudella hevosenhakureissulla valmentajani kanssa. Mukaan tarttuikin lopulta kaikille tuttu Champ.


 
HELMIKUU
 
Ennen kuin tajusinkaan, seisoi Equstomin pihassa ensimmäinen oma hevoseni Champ. Sitä tunnetta ei voi kuvailla sanoin, kun ensimmäinen oma hevonen seisoo ensimmäistä kertaa vieressäsi..! Helmikuu menikin yleisesti jonkinlaisessa ensihevosen huumassa, mutta mukaan mahtui tietysti ihan normaalikin arki. Pääsimme hyppäämään ensimmäiset yhteiset hypyt ja voi että, miten hukassa olinkaan.
 
Koulun osalta suorittelin viimeisiä ylioppilaskirjoituksia ja käväisin myös abiristeilyllä, joka oli ihan oma kokemus itsessään. Hevosenomistajan arki lähti käyntiin yllättävän kivuttomasti ja hevonenkin osoittautui yllättävän selväjärkiseksi tapaukseksi: me muun muassa maastoilimme ilman satulaa ihanissa talvimaisemissa ja otimme kuvia aurinkoisina päivinä.


 
MAALISKUU
 
Lueskeltuani tässä näitä vanhoja postauksia tajusin, että meidän kengitysongelmat lähtivät alkujaan liikkeelle jo maaliskuussa, jolloin kaviot lähtivät halkeilemaan tilsakumien johdosta. Enpä tuolloin osannut odottaa, miten paljon harmia tilsakumeista ja vääränlaisesta kengityksestä meille lopulta oli.

Maaliskuuhun sisältyi paljon valmennuksia (kävimme mm. Nina Fagerströmin valmennuksessa) ja yksi Ypäjän reissu toimihenkilöhommissa. Suunnittelin kovasti lähteväni kisoihin Champin kanssa, mutten koskaan saanut sopivaa aikataulua meidän matkoillemme. Sen sijaan keskityinkin jollain tapaa viimeisiin koulujuttuihin ja odottelin innolla tulevaa kesää ja sitä ennen tietysti kevättä. Champ pääsi myös tuttuun tapaan kuvauskohteeksi useampaankin otteeseen. Aloitin työt eräässä kaupassa.


 
HUHTIKUU

Pääsimme kokemaan ensimmäiset yhteiset rataharjoituksemme Provincia-tallilla, mikä olikin meidän ensimmäinen yhteinen kisoja vastaava tilanne. Kirjoitin alkukuusta yhden erikoispostauksen, mistä te lukijat taisitte tykätä todella paljon - ainakin kommenttien perusteella!

Tampereen hevosmessut kuuluivat osaltaan kevään ohjelmaan ja vietimme siellä aikaa kavereiden kanssa yhden päivän ajan. Treenasin itse paljon estevalmennuksissa ja homma alkoi vähitellen sujumaan yhä paremmin, sillä löysin hieman nappuloita hevosen ratsastamiseen. Kevään ensimmäiset leskenlehdet tuli myös kuvattua! Champ sai loppukuusta potkun oikeaan takapolveen toiselta hevoselta maastossa, minkä vuoksi kävimme klinikalla. Justin Bieber konsertoi Suomessa ja saimme napattua hänen juomapullonsa keikalla.. :D Ypäjällä kävin jälleen kisoissa toimihenkilönä.


 
TOUKOKUU

Toukokuussa paranneltiin Champin takapolvea ja otettiin kevään kunniaksi rakennekuvia vähän lihaksettomasta hevosesta. Suunnittelin kauheasti kisoja ja pääsin vihdoin hevosen selkään pienen sairasloman jälkeen, sitä tunnetta ei voittanut mikään! Meidän onnemme kuitenkin kääntyi, sillä kengitysvirheestä johtuen Champ alkoi ontumaan etusiaan ja jouduimme kavioiden kanssa oikeaan syöksykierteeseen.

Loppukuusta hevonen oli jo paremmassa kunnossa, eikä kaviot silloin haitanneet menoamme sen kummemmin. Lähdimme Riihimäen raviradalle kokeilemaan ensimmäiset yhteiset kilpailumme, joista kotiintuomisina oli toinen sija metrin luokassa ja kaksi 0-0vp rataa.


 
KESÄKUU

Vihdoin olin lukio-opinnot suorittanut ja tuore ylioppilas vuosimallia 2013! Koko elämä vielä edessä.. Kuun alussa kävin Turussa kuvaamassa ystäväni Sarinan ylioppilaskuvia ja kuvasimme samalla "maailman pisimmän videopostauksen", joka näin jälkeenpäin ajateltuna tuli hieman tylsäksi. Se on kuitenkin yksi suosituimmista videoistani Youtubessa.

Alkukesään mahtui paljon kaikkea kivaa, kuten Pohjoismaiden Mestaruuskisat Laaksolla, mutta myös paljon murheita hevosrintamalla. Champin kaviot menivät todella huonoon kuntoon ja kävimme klinikalla vasemman takasen turvottua ihan kauheaksi palloksi todennäköisesti kaviopaiseen vuoksi. Satulakaan ei enää sopinut hevoselle. Juhannusta vietimme vanhojen kavereiden ja uusien tuttavuuksien kesken Laitilassa mökkeillen, loppukuusta kirjoitin pidemmän postauksen Champin tilanteesta.


 
HEINÄKUU

Monesti multa pyydellään Champin varustepostausta, mutta sellaisen tein viimeksi heinäkuussa (tosin tuosta noita varusteita on tullut aikalailla lisää). Ratsastusrintamalla teimme töitä niin paljon kuin kengitysongelmien ohessa oli mahdollista tehdä, sillä hevoselle laitettiin kipsit kavioihin. Uuden satulan löydyttyä ja hampaiden raspauksen jälkeen tuntui vihdoin siltä, että pääsin kunnolla sisään Champin ratsastamiseen.

Kuvasimme Kian ja Janitan kanssa yhden ratsastusvideon, jossa ei ollut mitään järkeä ja käväisin Turussa moikkaamassa kavereita viikonloppuvisiitillä. Pitkästä aikaa kuvasin kisoja oikein kuvaamisen ilosta, kuvauskohteina tällä kertaa Metsämäen aluekansalliset ja Laakson seurakisat. Lähdimme kaverini Janitan kanssa visiitille Itä-Suomeen ja matkalla kävin Tiian ja Pinjan luona Kuopiossa ratsastamassa Voitolla. Kisasimme pitkästä aikaa Laakson aluekansallisissa ja kotiin tuomisina oli voitto tyyliluokasta sekä sijoitus metristä.
 

 
ELOKUU
 
Elokuu alkoi maailman pisimmällä vastauspostauksella, jota kukaan ei varmaan jaksanut lukea alusta loppuun! Champin kanssa meille tuli ensimmäinen "vuosipäivä", nimittäin puoli vuotta yhteiseloa takana. Weekend Festival oli yksi kesän kohokohdista ja olin itse kuvattavana kesän viimeisissä kuvauksissa.

Kävin Tampereella asti kisoissa ja aikomuksena oli startata ensimmäinen 110cm, joka piti perua kengän irrottua metrin radalla.. Onneksi edes se metri meni hyvin ja kotiin lähti valkoinen ruusuke. Kengitysongelmista ei siis vieläkään oltu päästy eroon! Teinkin laajemman postauksen näistä meidän kengitysongelmista.


 
SYYSKUU

Syksy saapui vähitellen, mutta se ei menoa haitannut! Kuvailin paljon Champia ja kävimme Keravalla aluemestaruuksissa nappaamassa tyylimestaruusluokassa sijan 5./84 eli jäimme harmittavasti pisteen verran mitalista. Mystinen hammasongelma tuli riesaksemme ja hevonen joutuikin sitten kuolaimettomalle liikutukselle parin viikon ajaksi.

Hevoset Stadikalla -tapahtuma oli ikimuistoinen tapahtuma toimihenkilötehtävissä ja kuvasin siellä paljon hommien ohella. Tein oman postauksen hevosenomistamisesta, sillä sitä oli toivottu jonkin verran. Muuten elämä jatkui tasaisena ilman sen kummempia erikoisuuksia.


 
LOKAKUU

Ypäjällä oli jälleen vuorossa toimihenkilöhommia, minkä lisäksi töitä riitti myös Helsinki Horse Showssa, josta tein myös toisen postauksen. Syksyllä totesin, ettei hevoseni ole ollenkaan normaali ja tein siitä lyhyen postauksen. Blogiin pääsi esille myös elämäni ensimmäinen MyDay.

Kuukauden isoin asia oli muutto uudelle tallille, mikä onkin osoittautunut näin jälkikäteen todella hyväksi vaihtoehdoksi omien aikataulujeni ja valmennuksien järjestämisen osalta. Loin blogille oman Facebook-sivuston, joka keräsi nopeasti tykkääjiä. Otimme paljon kuvia, joista yhden kuvauksen aikana Champ vähän riehaantui pelleilemään.
 


 
MARRASKUU
 
Yksi blogini suosituimmista teksteistä luotiin heti marraskuun alkuun, kun olimme Eholla hyppäämässä kisoissa vihdoin sen ensimmäisen 110cm-luokan. Sijoitus oli tässä ensimmäinen ja metrissä neljäs, ei hullummin. Mua oli pyydetty jo kesällä mukaan Hippola-portaaliin, josta saimme antaa ensimmäiset vihjeet teille lukijoille vasta marraskuussa.

Jonnan kouluvalmennustunnit olivat tuottaneet tulosta ja hevosesta tuli kerta kerralta yhä parempi ratsastaa. Jes! Marraskuussa ei oikeasti tapahtunut mitään ihmeellistä, sillä kisoja ei enää ollut tiedossa ja hevosella ei ollut ongelmia kengityksen tai minkään muunkaan kanssa (kopkop). Pimeä syksy masensi vähän, mutta onneksi luvassa oli paljon kivoja asioita. Ensimmäisten kunnon pakkasien aikaan otimme hieman valokuvia.


 
JOULUKUU
 
Lopulta koittikin joulukuu ja vuorossa oli blogin joulukalenteri. 24 luukkua onnistuin teille luomaan ja jokaisen julkaisemaan ajallaan, kiitos siitä kuuluu myös kaikille vieraskirjoittajille! Mitään tiettyjä luukkuja en halua tähän nostaa, mutta Nina Fagerströmin valmennuksissa käytyäni tein yhden luukun, josta taisitte pitää ehkä eniten. Vierailimme myös Hippolan klinikalla.
 
Joulukuulta en muista melkein mitään, sillä en ole kirjoittanut tuolta ajalta blogiin niin sanottuja kuulumispostauksia, eikä mitään erikoista sattunut tänä aikana. Jouluaattona ratsastimme katrilliharjoituksessa ja vietimme muutenkin hyvin "talvisissa" merkeissä rentoa elämää. Estevalmennuksissa ja kouluvalmennuksissa kävin avoimen yliopiston opiskeluiden ohella ja aloin tekemään jälleen täyttä työviikkoa opintojen vähentyessä.
 
 
 
LOISTAVAA UUTTA VUOTTA 2014 KAIKILLE !

13 kommenttia

 1. Taisinpa nähä sut eilen! Missä päin liikuskelit? :D

  VastaaPoista
 2. Tosi kiva postaus! Nyt pidetään peukkuja ettei kengitysongelmat palaa :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo, pidetään kyllä kaikki mahdolliset peukut pystyssä! :)

   Poista
 3. Kivoja kuvia!
  Mä oon aina halunnu kysyy, että mikä on sun korkein este minkä oot hypännyt.
  HYVÄÄ UUTTAVUOTTA! Sinä ja Champ ootte ihan parhaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. voi kiitos! :) korkeimman esteen hyppäsin vuonna 2011 rafi-tammalla, se oli 145cm korkea okseri.

   Poista
 4. Sun vuoteen on kyllä mahtunut todella paljon! :)

  elamanikuvina.blogspot.fi

  VastaaPoista
 5. Tosi kiva postaus ja ihania kuvia!:)

  VastaaPoista
 6. Kiva muistutuspostaus :). En muista onko aiheesta ollut varsinaista postausta, varmasti sitä on ainakin sivuttu useaankin otteeseen, mutta olisiko mahdollista että tekisit postauksen Champin vahvuuksista ja heikkouksista niin essteillä kuin koulussakin? Olen miettinyt itsekseni että se on varmaan aika nopea radoilla, kääntyykö ehkä myös helposti? Onko se varovainen, entä tekninen puoli?
  Koulupuolesta kiinnostaa myös motivaatio (toki estepuolenkin, se vaan näyttää aika innostuneelta että jos siitä jotain voi päätellä... :D). Aiotteko mahdollisesti käydä kouluradoillakin? Millaisia asioita treenaatte sileällä ja miten ne tukevat hyppäämistä?

  Olen kyllä lukenut blogia jo jonkin aikaa ja varmasti jotain samansuuntaista on ollutkin, mutta olisiko niin ettei sentään ihan äskettäin... ja kyselen siis ihan sillä mielellä että näistä olisi kiva lukea :). En ole itse varmaan yli 80cm estettä ikuna ylittänyt, mutta blogien lukijana olen ammattilainen :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hei tää on kiva idea jonka voisin toteuttaa :) kiitti vinkistä!

   Poista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat