sunnuntai 20. huhtikuuta 2014

#334: Ei niin onnistuneet kisat

Kirjoitan nyt pikaisesti pienen postauksen Ypäjän Spring Show'n kisoista, sillä haluan pikaisesti nukkumaan! Viikon aikana pyrin julkaisemaan myös pienen videopostauksen kisoista, joten siksikään turha selittäminen tässä ei kannata. Lyhyesti sanottuna päivää siivitti hirmuinen väsymys ja siitä johtuvat ratsastusvirheet. Välillä näinkin, aina ei voi mennä kaikki putkeen :)
 
Herätykseni oli tänään neljän jälkeen ja meinasin kuolla väsymykseen jo ennen herätystä: olen ollut yksin kotona keskiviikosta lähtien ja nukun silloin todella katkonaisesti, jolloin yöunia on kertynyt näinä öinä muutamasta tunnista seitsemään. Tänään tämä väsymys sitten todella painoi päälle ja vaikka yritin nukkua autossa, en saanut unen päästä kiinni jo ihan siksi, että väsymys oli niin suuri.
  
Olin tallilla kuuden aikoihin ja letitin Champin nopeasti valmiiksi, sillä sen harja on kulunut ikävästi alkupäästä pois loimien takia. Kaikki tavarat olinkin pakannut edellisenä iltana valmiiksi, joten tehtävänä oli enää pakata hevonen ja tavarat kyytiin. Matkaan pääsimme vähän puoli kahdeksan jälkeen, hieman aikataulusta myöhässä. Perille saavuimme kuitenkin jo heti yhdeksän jälkeen, joten saimme hengailla kisapaikalla kaikessa rauhassa!
 
Kävin opettelemassa rataa ratapiirustuksen avulla ja varustimme sitten hevosen kuntoon. Radankävelyn jälkeen kävin radan läpi kohta kohdalta valmentajani kanssa, kun hän pääsi paikalle ollessaan töissä kyseisissä kisoissa. Verryttelin myös hänen ohjeistaessa hyppyjen kanssa. Oli kiva saada valmentaja mukaan kisoihin auttamaan ensimmäistä kertaa, silloin on helpompi itse keskittyä tekemiseensä.
  
 
Ensimmäinen luokka eli 105cm meni vähän koomassa, en oikeastaan ratsastanut kunnolla rytmiä missään vaiheessa. Jäin ratsastamaan takapakkia ihan lähtölinjasta lähtien ja nypin turhaan hevosta liian pieneen laukkaan. Tämän vuoksi Champ ei imenyt esteille ihan niin paljon ja tuntui pätkittäin siltä, että se jopa hieman seisoi niitä vasten, mitä se ei koskaan aiemmin ole tehnyt. En oikein osannut ratkaista tilannetta mitenkään aivojen lyödessä tyhjää unenpuutteen vuoksi, joten virheitä tuli. Kakkoselle en ratsastanut kaarretta kunnolla ja Champ näki esteen vasta hieman sitä ennen. Pieni hyppy sille aiheutti sen, että jouduin ratsastamaan hieman eteen kolmoselle ja ratkaisu tälle tuli liian myöhään, jolloin hyppy jäi matalaksi ja puomi tuli mukaan. Kuutoselta seiskalle nypin (taas..) yhden askeleen liikaa, mutta silloin hevonen onneksi oli skarppina. Todella turha puomi, sillä monessa muussa kohdassa oma huono ratsastukseni olisi voinut tuoda puomin mukaan, mutta tuo oli ärsyttävän helppo este!
 
Valmentajan kommentti radan jälkeen oli, että ratsasta paremmin. No toki yritän, se ei vain oikein onnistunut! Kävelyn jälkeen heitimme Champin autoon nauttimaan päiväheiniä ja menimme Jennan ja Steffin kanssa seuraamaan luokan loppua syöden itsekin hieman eväitä. Reilun tunnin päästä laitoimme hevosen uudelleen kuntoon ja lähdin kävelemään seuraavaa luokkaa korkeudella 115cm.
  
 
Lämpötila oli noussut todella paljon luokan alkuun mennessä ja voitte kuvitella, miten kuuma maneesissa oli kisatakin kanssa - ulkonakin oli kuuma pelkässä t-paidassa! Yritin tsempata todella kovasti verryttelyssä ja viimeiset hypyt olivatkin kivan teräviä ja olin itsekin vähän skarpimpi. Radalla tein sitten samoja typeriä virheitä kuin aikaisemmassakin luokassa. Valmentajani kehotti ratsastamaan aikaa, kun arvostelu oli ratsastusta aikaa vastaan. Ykköselle pääsin hyvin sisään, mutta kakkoselle suunnitelmani oli tulla vähän pienemmällä tiellä: en nähnyt paikkaa ollenkaan ja nypin hevosen pysähdyksiin.. Tyhmä minä! Niin monta kertaa olen kuullut, että jos et nää paikkaa, odota yksi askel ja katso uudestaan. Kun sen vielä osaisi toteuttaa..
 
Toisella kertaa paikka oli edelleen lähellä, mutta pidin jalat kiinni ja yli mentiin. Kun esteet ovat 115cm korkeita ja täyspitkiä oksereita, ei Champ enää pelastele tuodessani sen huonoon paikkaan. Kolmoselle pääsin pienestä spurttaamisesta huolimatta ihan hyvin perille ja käänsin suunnitelmien mukaan tiukemman tien neloselle. Sitä Champ tuijotti vähän, mutta pienen mutkittelun saattelemana meni ihan hyvin yli. Viides este oli 90 asteen kulmasta hypättävä iso trippeli. Jo radankävelyssä tiesin paikan olevan mulle hankala, sillä kaarteissa jään yleensä liikaa pitelemään. No, niin kävi nytkin, mutta onneksi hevonen auttoi esteestä yli! Loppurata olikin sitten sujuvampi.
 
 
Kävin vielä loppuverryttelemässä hiekkakentällä Opistohallin vieressä. Kun hevonen oli kävellyt tarpeeksi, hoidimme hevosen kuljetuskuntoon ja lähdimme ajelemaan kotia kohti Hesburgerin kautta. Tallilla pesin kaikki kamppeet puhtaiksi ja pääsin kotiin joskus puoli kahdeksan aikaan. Pitkä päivä siis takana, mutta ei valittamista: vaikka kuski ei osannutkaan ratsastaa, oli seura hyvää ja sää mitä parhain. Hevonenkin yritti niin parhaansa, ettei pettynyt voinut olla :)
 
Seuraavan kerran kisaamme Laaksolla toukokuun alussa. Ensi viikolla vuorossa onkin koulupainotteisempi viikko, kun estehyppäämiset jää välistä. Huomenna menen rataharjoituksiin luokkaan helppo C:2!

46 kommenttia

 1. Ei teitä oikeasti voi kuin ihailla!:3

  VastaaPoista
 2. mistä toi sun kisatakki on?? :)

  VastaaPoista
 3. Ei aina voi onnistua, mutta silti teidän meno oli hyvää, niinkuin aina :3 Tsemppiä seuraaviin kisoihin!

  VastaaPoista
 4. Joskus menee hyvin, joskus huonosti, mutta itse olen sitä mieltä, että ajoittaiset epäonnistumiset kasvattavat ja opettavat paljon enemmän kuin tasaisen tappava menestys :) Kun välillä menee huonommin, osaa antaa paremmin arvoa seuraaville hyville suorituksille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ihan totta joka sana, mutta ärsyttää silti tuollaiset omat mokat :D

   Poista
 5. Ei aina voikkaan mennä hyvin! Ens kerral sit taas meette ruusukehai parina sinne kisoihin ;) Mutta hyvinhän tuo 115cm radan loppu meni!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jep, tai siis sujuvia ratoja hakemaan :) joo loppurata oli aika hyvä!

   Poista
 6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 7. Vaikka ei nyt mennytkään ihan putkeen, niin ihailen teitä ratsukkona: liitelette esteiden yli niin vaivattomasti ja eleettömästi. Tsemppiä tuleviin kisoihin! Tuleehan koulukisoista postausta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. voi kiitos, siihen ainakin kovasti pyritään :D mutta joo tulee jossain välissä postausta niistä!

   Poista
 8. Kuinka korkeeta te ootte korkeimmillaan kisoissa ja reeneissä menneet? Champ on todella komea hevonen ja sinä mainio ratsastaja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. oon hypännyt champilla kisoissa 115cm ja treeneissä yleensä ratana 110, yksittäin isoin ollut 145cm. champ on kisannut kv 140cm luokkia ja mä isoimmillaan 115-125cm joskus pari vuotta sitten :)

   Poista
 9. Oikeasti tuossa 115cm teillä olisi pitänyt olla tuloksena HYL, koska kiellon jälkeen ratsastit oman tiesi yli, mikä lasketaan voltiksi = kielto. Näköjään järjestäjät olivat teille kilttejä :)

  Eli oikeasti, kun lähdit vas. kierrokseen, olisi sinun pitänyt lähestyä este vasemman kautta ympyrältä tai vaihtoehtoisesti kääntyä heti kiellon jälkeen oikealle, kun halusit tulla oikeassa laukassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nauroin kommentille huutonaurua. Siellä joku asiasta mitään tietämätön huutelee.

   Kiellon yhteydessä uusi lähestyminen voi tulla yhden sun toisen kaarteen kautta.

   Poista
  2. Ei ole tuloksena HYL, mikäli tekee uuden paremman reitin lähestymiselle kieltäytymisen jälkeen. Kannattaa lukaista estesäännöt, tässä Sinulle ote asiaan liittyen: ”Kieltäytymisen tai sivuun poikkeamisen yhteydessä (mahdollisen peruutuksen jälkeen) ratsukko saa tehdä yhden tai useamman voltin tai täyskaarroksen esteen uudelleen hyppäämistä varten, ilman että ne tuomitaan uutena tottelemattomuutena.” (SRL, estesäännöt, s. 23)

   Poista
 10. Vähän ehkä ot. Voiko tyttö, joka on ratsastanut 4 vuotta päästä kisaamaan kunnolla vaikka rahaa ei ole paljoa? Käyn kerran viikossa tallilla. Ei siis todellakaan varaa omaan hevoseen! Mistä kohta 15 vuotias voisi saada, jos voikaan, hoitohevosen ja voiko hoitsuilla kisata? Maksaako hoitsu mitään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joissakin ratsastuskouluissa voi päästä kisaamaan ainakin mun talilla voi päästä tuntsareilla kisaamaan, mut tää riippuu tosi paljon tallista. Myös toi hoitsu menetelmä riippuu aika paljon tallista. Kannattaa kysyä ihan tallin omistajalta tai ratsastuksenopettajalta ihan suoraan mahdollisuuksistasi, minun mielestäni sinulla on ihan hyvin mahdollisuuksia päästä kisaamaan jos tallillasi on vain mahdollista! :)

   Poista
  2. samaa mieltä olen kuin ylempi, jos haluat kisata, kysy rohkeasti esim ratsastuskouluilta tai etsi vuokrahevonen? :)

   Poista
 11. Ai syytät pientä väsymystä huonosta ratsastuksesta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ehei, en toki, mutta kun olin nukkunut neljänä yönä 2-7h joka yö (ja mainittakoon vielä että ihmisen unentarve vaihtelee, mulla se on väh 8h) niin en tietysti ollut kovin skarppina :) en pystynyt keskittymään juuri mihinkään ja näytin elävältä zombielta, joten tuskin siitä apuakaan oli ;)

   Poista
 12. Olipa ihanan paljon kivoja kuvia:) Niistä epäonnistumisistakin oppii, tosin ois kiva jos ne sattuis treeneissä eikä kisoissa...:D

  VastaaPoista
 13. Ihmettelen kyllä ERITTÄIN paljon luokkavalintaasi koulukisoissa... :P

  VastaaPoista
 14. Helppo se on syyttää väsymystä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mistä sä niin päättelit? tietysti syytän omaa säätämistäni niin radalla kuin kisoihin valmistautumisessa (mukaan lukien mm se unenpuute), en sen sijaan hevosta, pohjaa, kisajärjestäjää tai vaikka sinua anonyymiä, joka tosi fiksusti kommentoit. vaikka tokihan vika oli jossakin muussa kuin mussa, eikö? ;D

   Poista
 15. Kiva postaus, harmi kun kisat ei menneet niin hyvin. Ei tuokaan ollut huono suoritus! Sitten haluaisin kysyä että monta vuotta olit kun sait Champin? Ja millä tasolla olit ratsastuksessa kun sait Champin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. lueppa tuolta "aada" osiosta enemmän, sieltä löytyy vastaus noihin kysymyksiin :) kiitos!

   Poista
 16. Miks tuolla Champ- sivulla ei lue omistajassa sun nimee? :O Etkö sä omista Champpii?? :(:(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. se ei ole mun nimissä, vaan äitini ja isäpuoleni, kun he sen mulle ostivat :)

   Poista
  2. onko sulla aina kaikissa papereissa, kisoissa jne niin omistajina äitisi&isäpuolesi? voikun sä oot "ihana", jos on oikeasti niin ettet ota ns.kunniaa tai niin :D en osaa selittää:D

   Poista
  3. haha joo heidän nimensä on joka paikassa hevosen omistajina, mä vain ratsastan :)

   Poista
 17. Välillä näinkin, ettei tarvitse lukea vaan niitä sijoittumis postauksia;) noei, olette niin hyvä pari ja sun ratsastusta voin vaan ihailla! Ja itse olen ainkain ihan toisessa maailmassa jos en ole nukkunut tarpeeksi, joten ihan ymmärrettävää ja laita väsymyksen piikkiin!:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep ;D en mä virheitä laita väsymyksen piikkiin, mutta ne muutenkin mulle tyypilliset virheet korostuivat sen takia enkä osannut niitä ratkaista sen vuoksi :)

   Poista
 18. Aina kaikki ei voi onnistua, mutta ensi kerralla te vedätte Champin kanssa vähintään tuplasti paremmin! (: Kuvien perusteella teillä ei mennyt niin huonosti mitä luulit! ;) Champ on niin hieno!

  VastaaPoista
 19. Oletko tehnyt champin varustepostausta?

  VastaaPoista
 20. minkä kokoinen toi siun kisatakki on? :) ajattelin tilata tuonlaisen myös mutta koko vähän epäillyttää

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. se on kokoa 36, vois olla myös 38 mulla, mutta menee toikin :)

   Poista
 21. Kaunis hevonen ja hienosti sovitte yhteen :) + ihana blogi!

  VastaaPoista
 22. Ootte kyl nii tyylikkäitä ! Sit taas seuraavaks voitatte kaikki hehehe ;)

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat