sunnuntai 4. toukokuuta 2014

#341: Ulkokausi avattu Laaksolla

Toivoin voivani kirjoittaa teille iloista kisapostausta, mutta toisin taisi käydä. Olimme lauantaina Laakson ratsastusstadionilla hyppäämässä kauden ensimmäiset ulkokisamme luokissa 100cm ja 110cm - kotiin tuomisina yksi ruusuke ja ensimmäinen (sekä toivottavasti ainoa) hylky.
 
Kisat alkoivat meidän osaltamme vasta pitkälti iltapäivän puolella, joten kerkesin hyvillä mielin hoitaa Champin kuntoon aamulla kotona. Olimme kisapaikalla hyvissä ajoin, sillä starttasin ensimmäiseen luokkaan vasta numerolla 84: söimme ja juttelimme mukavia ilman kiirettä mihinkään suuntaan. Harmi, ettei ilma suosinut ja jo ennestään kipeänä en pystynyt täysin nauttimaan kisapaikan tunnelmista. Tutut heittivätkin vitsiä, että onko vappu mennyt vähän pitkäksi, kun ääntä ei lähde ollenkaan.. Hah hah!
 


 
Tähän väliin avaan hieman tarkemmin syitä siihen, miksi ollaan tässä tilanteessa nyt. Jotkut varmasti muistavat, kuinka maaliskuun Ypäjän kisojen aikaan kerroin hevosen lannan muuttuneen yht'äkkiä todella löysäksi. Kisat menivät siellä hyvin ja epäilin heinäerän muutosta vatsan oireilun syyksi. Löysä vatsa kuitenkin jatkui ja hevonen tuntui hypätessä oudolta: se oli kotitallin rataharjoituksissa todella voimaton takaa ja kielsi ensimmäisen kerran elämässään, vaikka olikin ihan pirteä ja menossa muuten. Pidimme sillä neljä päivää kävelyä epäillen virusta, joka oli tallissamme muutamalla hevosella samoilla oireilla.
 
Tähän päivään asti Champin vatsa on yhä ollut löysä, välillä siltä tulee ihan "kurapieruja" eli pelkkää vettä. Vatsa parani muutamaksi päiväksi syöttäessäni ruunalle jokin aika sitten 10pv:n psyllium-kuurin, mutta muutama päivä sen jälkeen vatsa meni jälleen ihan löysäksi. Mitään muutoksia hevosen ruokinnassa tai muussakaan elämässä ei ole muuten tapahtunut. Se on esteillä todella paljon normaalia hitaampia takaa ja ponnistaa voimattomammin, välillä ei juuri ollenkaan (verraten aikaan, jolloin vatsa oli normaali - tiedätte Champin hyvin ilmavat takajalat..). Sileällä ruuna on hitaampia kyljistä, muuten se on ratsastaessa innokas ja aina menossa. Satuloidessa ja kyljistä harjatessa ruuna on selkeästi välillä harmissaan, mitä se ei pari kuukautta sitten vielä ikinä tehnyt.
  
Viime kisat Ypäjällä sujuivat niin ja näin, kuten viime aikojen valmennuksetkin. Champ ei ole koskaan kieltänyt, vaikka olen epäonnistunut paikoissa miten pahasti, mutta nyt se on kieltänyt muutaman kerran helpoille esteille hyvistä paikoista kotona ja muutaman kerran kisoissa. Se ei ikinä ota puomeja, mutta Ypäjällä ja Laaksolla eilen se otti selvät takajalkavirheet ja jätti täysin ponnistamatta yhden esteen yli.
 
Varasin jo muutama viikko sitten ajan Vermon hevossairaalaan hiekkakuvauksiin, sillä luulen tämän kaiken mahdollisesti johtuvan hiekasta. Champ syö heinät tarhassa ja lisäksi se välillä syö hiekkaa ihan syömisen ilosta: se kuopii ensin kasan ja sitten popsii sen suihinsa. Maanantaina menemme siis Vermoon hiekkaröntgeniin ja toivon, että se olisi syy löysään vatsaan. Jos hiekkaa ei ole, onkin aika pohtia jotain muuta vaihtoehtoa: vatsahaavaa kenties..? Champilla on ollut aina mulla ollessaan todella hyvä vatsa, joten näin pitkäkestoinen ja selkeästi hevosta häiritsevä asia pitää nyt hoitaa alta pois.
 
Haha, yli päästiin, mutta melko tyylikkäästi.. Taitavaa etten sanoisi!
Ja hevoselle kiitokset taputuksien kera radan jälkeen.

Mutta sitten kisasuorituksiin. Metrissä hevonen oli todella innoissaan ja sitä oli kiva ratsastaa! Se imi esteille, mutta jäin edelleen vähän hallivaihde päälle ja käsijarrulla kiinni - varsinkin kaksi ensimmäistä estettä. Loppurata oli ihan sujuva ja siitä kotiin ruusuke sekä tavarapalkintoja sijoituksen ollessa 11.
 
Seuraavan luokan verryttelyssä hevonen ei enää ollut innostumismoodissa ja se teki huomattavan monta kertaa vetisen lantakasan (tai pelkkää vettä), mikä on Champille poikkeuksellista, sillä se tekee harvoin tee lantakasoja ratsastuksen aikana. Ruuna halusi hidastaa jatkuvasti jo verryttelyssä käyntiin, mutta koitin tsempata meitä molempia radalle. Rata itsessään oli yksi farssi: ykköselle ratsastin pieneen askeleeseen, kakkoselle hyvästä paikasta takajalkavirhe ja puomi, neljännelle esteelle (yhden askeleen pysty-pysty-sarja) b-osalle kielto ja toisella kertaa puomi mukaan, kuudennelle esteelle ratsastin puolihuolimattomasti kaarteen hevosen kytätessä viereistä vesihautaa ja kielto. Neljännen esteen kielto oli täysin odottamaton, tulin ehkä vähän isosti sisään sarjalle, mutta paikka olisi ollut täysin hypättävissä ja este pieni. Kuudes okseri oli taas jo kaarteesta sen tuntuinen, ettei Champ siitä yli mene..
 
 
 
No, pitäisikö sitten ärsyttää vaiko ei. Itseasiassa oma olotilani oli melko huojentunut, vaikka rata menikin ihan päin sitä itseään. Nyt tiedän ainakin, ettei hevonen ole ihan kunnossa ja sitä vaivaa ainakin tuo vatsa. Onneksi Vermon aika on jo huomenna! En toki sano, että ratsastin hyvin, mutta noista virheistäni huolimatta ruuna olisi voinut hypätä puhtaasti, niin kuin se on ennen tehnyt. Champ sai älyttömästi kehuja ja se luuli varmaan olevansa joku voittaja, vaikkei päässytkään palkintojenjakoon. Eipä sitä voi hevosta syyttää, jos vatsa on kipeä - miettikäähän itse, millaista olisi juosta vatsan ollessa löysänä monta kuukautta.
 
Nyt onkin vuorossa hevosen hoitaminen kuntoon! Toivottavasti olen viisaampi huomenna ja vatsasta löytyisi "vain" hiekkaa. Ypäjän kisat ovat vähän vaakalaudalla, katsotaan saadaanko vatsa normaaliksi vai odotetaanko myöhempiä kisoja ja koitoksia. Onhan tässä koko kesä aikaa! Itse menen ainakin töihin Spring Showhun, GP-kauden aloitus ei jää väliin mistään hinnasta :)

42 kommenttia

 1. Hyvä, että tutkitte vatsan. Mulla oli aikoinaan yksi hevonen, joka yhtäkkiä rupes kieltämään ihan pienillekin esteille ja oli muutenkin haluton liikkumaan. Sillä olikin sitten vatsahaava ja sen hoito auttoi. Toivottavasti champ tulee kuntoon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nykyäänhän 9/10:stä hevosesta on vatsahaava jonkinasteisena, joten ei mikään mahdoton vaihtoehto sekään. Toivottavasti meillä vain hiekkaa! :)

   Poista
 2. Nyt kannattaisi unohtaa kisaaminen hetkeksi ja selvittää vatsan vointi, sitten vasta kannattaa miettiä kisoja taas. Hevosen terveys aina edelle! Mikset muuten keskeyttänyt toista rataa, jos huomasit selvästi champin olevan erilainen ratsastaa, eikä kaikki ole ok?

  Olen aina pitänyt älyttömästi tavastasi kirjoittaa, hoitaa ja ratsastaa champpia ja hevonen on näyttänyt erittäin hyvävointiselta! :) sulla on aivan mahtava hevonen jolla tulet pääsemään vielä pitkälle! Toivottavasti kaikki olisi masussa kunnossa ja teitä näkisi paljon kesän kisoissa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, ihan niin kuin tekstissä kirjoitinkin - hepan vatsa ensin kuntoon ja sitten katotaan uudelleen muita juttuja :) En keskeyttänyt, kun mulle on iskostettu pään sisälle niin vahvasti se, että mennään loppuun asti. En oikeastaan osannut reagoida mitenkään, kun tuollainen tilanne oli itsellenikin uusi. Oppia ikä kaikki!

   Kiitos todella paljon, eiköhän tämä tästä ja huomenna ollaan toivottavasti viisaampia :)

   Poista
  2. Ymmärrän, mullekkin on opetettu että aina mennään loppuun ellei nyt jotain aivan hirveää siellä radalla tapahdu :)

   Poista
 3. Toivottavasti saatte selville mikä champin vatsaa vaivaa :/ tsemppejä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä varmasti, toivottavasti jo huomenna ollaan viisaampia :)

   Poista
 4. Kannattaa tutkia vatsa hyvin! Meillä just kuoli 3v hevonen vatsahaavan takia, eikä oireita ollu muuta kun se että heppa oli vähän laiska oriksi ja jätti ruokaa tosi harvoin syömättä... Mutta toivottavasti Champilla ei oo mitään pahempaa ja saatte sen nopeesti kuntoon :)

  VastaaPoista
 5. Champ ei näytä yhtään Champilta😞

  VastaaPoista
 6. Mun entisellä ponilla oli 1. asteen mahahaava, onneksi huomattiin ajoissa ja saatiin hoidettua. Oireili arastamalla kylkiä ja juuri tuolla löysällä vatsalla. Toivottavasti saatte hepan kuntoon :)

  VastaaPoista
 7. Voi ei! :( Tsemppiä Aada! Pidän peukut pystyssä, että ongelma löytyy ja siihen ratkaisu.

  VastaaPoista
 8. Meillä hiekka mahassa aiheutti ärtyisyyttä, nuutuneisuutta ja hepo myös "imi" nälkäkuoppia sisään. Kuvattiin, mahassa oli hirveä määrä hiekkaa. Noh, sitten psylliumkuuri päälle ja hepo sai tarhata koppa päässä (jossa vielä hienot jesariviritelmät lisänä). Meillä oli onneksi mahdollisuus rempata tarhan pohjaerilaiseksi ettei tarvinnut hevosen koko ajan pönttö päässä kulkea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa hyvä, että löysitte syyn! Toivottavasti meilläkin huomenna syy selviää :)

   Poista
 9. Meillä ravihevosia on vaivannut virus joka pistää vatsan ripulille, veriarvoissa ei juurikaan sanomista, vähän leuccarit matalalla. Parin viikon täyshuili teki terää, nyt treenissä taas ja vatsat kunnossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Epäiltiin myös jotain virusta alkuun, mutta nyt kun kestänyt niin pitkään, en osaa enää sanoa :/

   Poista
 10. voi harmi, toivottavasti tulee pian kuntoon! mulla on tullu pidemmän aikaa mieleen että näytät hyppykuvissa siltä että pidätät hengitystä :DD

  VastaaPoista
 11. Moikka Aada! Syökö Champ kuivaa vai esikuivattua heinää? Itselläni oman kans puoli vuotta painittiin löysän vatsan kans, märkäpieruja tuli koko ajan ja peppu märkä. Syynä oli säilöheinä. Joidenkin hevosten vatsat eivät kestä säilöheinää, ja vaikka olisi koko elämänsä sitä syönyt, voi vatsa alkaa reagoimaan siihen vasta myöhemmin.. :/ Eli kannattaa kyllä vaihtaa ihan kuivaan säilö aineettomaan heinään. Tsemppiä hirveästi teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan samaa tuumin! Meidän tallilla on säilöheinää ja kuivaheinää (omistajat tuottavat itse) ja suuri osa hevosista oli viime syksynä vatsa kuralla, koska heinän laatu ei ollut hyvä. Olen myös ymmärtänyt, että tämä ei ole vain meidän tallin ongelma, vaan muuallakin on säilöheinän kanssa ongelmia :) Osa syö nyt kuivaheinää ja niiden vatsa toimii. Säilöheinää yritetään myös syöttää, koska ei haluttaisi heittää kaikkea pois. Toivottavasti syy teidän ongelmiin selviää! :)

   Poista
  2. Champ on syönyt koko ajan mulla ollessaan säilöä, mutta jos huomenna ei löydy selvää syytä klinikalla, vaihdan kyllä ainakin osittain kuivaan (kunhan saan sitä jostain ostettua). Mutta toivottavasti oon huomenna viisaampi! :)

   Poista
 12. minkä merkkinn toi sun kisatakki on? entä champin huopa, molemmat sopii teille tosi hyvin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kisatakki on Hööksiltä ja huopa Veljekset Wahlstenilta Horse Comfort-merkkinen muistaakseni, mun sponsorointipostauksissa on siitä oma juttu :)

   Poista
 13. Tylsä juttu, onneksi olet taitava ja huomaat kun hevosesi ei voi hyvin. Tsemppiä Vermoon, toivottavasti saatte avun sieltä! =)

  VastaaPoista
 14. Voi harmi! Toivottavasti löytyy syy ja saatte hevosen kuntoon. Tsemppiä!

  VastaaPoista
 15. 110cm radassa vika kielto okserille näytti siltä, että jäit liikaa sisäohjalla nyppimään. Oikee lapa karkas kokonaan ja sun ois vaan pitänyt pitää vahva tuki ulkoota jo siitä asti kun huomasit, että se tuijottaa vesiestettä. Champ ei voi hyppää estettä tollasesta kulmasta jos tuot sen vinosti ja roikut liikaa sisäohjassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän siinä kävi, tiedostn asian kyllä jo ennen sitä kieltoa, kuten tekstissä kirjoitinkin ;)

   Poista
 16. Ei kyllä näyttänyt normaalilta Champilta ollenkaan nyt. Sanoitko muuten jossain vaiheessa, että aloit syöttämään chiansiementä? Deelle chia ei sopinut ollenkaan, vaan sen vatsa tuli todella(!) kipeäksi ja vatsa löysälle jo parin päivän syötön jälkeen. Osasin yhdistää chiaan ja lopetin siihen, ja reilun viikon ajan lopettamisen jälkeen hevosen vatsa aste asteittain parani ennalleen. En sitten tiedä, ärsyttiko chia olemassa olevia vatsahaavoja vatsassa, vai miksi oma hevoseni reagoi kyseiseen "terveysruokana" markkinoituun siemeneen noin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, se tuntui todella oudolta ja itseasiassa on tuntunut hypätessä tuolta nyt aika pitkään jo (ts. sen ajan kun vatsa ollut huono). Oon syöttänyt chia sille vajaan puolen vuoden ajan eli kerkesin syöttämään hyvän aikaa ennen tuota vatsan oireilua, mutta katsellaan huomenna ohjeita klinikalta ja voi olla, että pellava on meille parempi vaihtoehto? Katsellaan, katsellaan.. :)

   Poista
 17. Huomasi kyllä ettei Champ ollut ihan oma itsensä! Toivottavasti syy löytyy eikä ole mitään vakavaa! Peukut pystyyn :)

  VastaaPoista
 18. Chia siemenet kuulemma poistavat hiekkaa vatsasta ja ovat muutenkin hyväksi!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, me ollaan syöty niitä jo melkein puoli vuotta :)

   Poista
 19. Tosi harmillistä, mutta kyllä näkee että nosti jalkojaan tosi laiskasti. Ja huomaa että jokin on vikana, kun ette ole koskaan aiemmin kiellelly... Miten teillä on nämä ongelmat, viime vuonna kaviot ja nyt tämä. Toivottavasti selviää mikä Champilla on ja pääsette taas takaisin radoille !

  VastaaPoista
 20. Jos hiekkaa tai haavaa ei löydy, niin kannattaa tarkistaa veriarvoista, ettei ole kuiva. Mulla poni oireili samalla tavalla, mitää muuta ei tutkimuksissa löytynyt, kuin että oli kuiva.
  Juotettiin melassivedellä pari kuukautta, kun ei muuten mennyt yhtään extraa, helpotti oireet ja nyt vatsa toimii niin kuin pitää :)

  VastaaPoista
 21. Huhhuh kun tuli outo olo tätä lukiessa! Juuri tänään oma hevonen klinikalla ja yllätys yllätys vatsassa niin paljon hiekkaa, ettei pysty edes luokittelemaan. Pahempi kuin vatsahaava. Ja kaiken lisäksi meilläkin ollut psyllium kuuri ja nyt uudelleen!:/

  VastaaPoista
 22. Piti kommentoida jo silloin kun tämän postauksen julkaisit mutta se sitten jäi. Toivottavasti löydät kommenttini vielä parin kuukauden myöhästymisestä huolimatta :D pidän blogistasi ja seuraankin tätä aktiivisesti, mutta itse (sinua hieman kokeneempana ja vaikeuksien kautta voittoon selvinneenä) kilparatsastajana minua jäi kaivelemaan ilmauksesi "toivottavasti viimeinen" hylky. Postaus ylipäätään oli hieman siihen sävyyn kirjoitettu, että jotenkin olisit epäuskoinen että sinullekin voi tulla kieltoja tai hylkyjä. Ymmärrän, että sinua harmitti tulos ja Champin mysteerivaiva, mutta fakta on se, että tässä lajissa ei aina pärjää vaikka kuinka olisi hyväsukuinen 140- luokkia hypännyt hevonen alla. Sen varmaan ymmärrätkin. Ja tästä vielä edelliseen (ypäjä) postaukseen: oikeasti, pääsit molemmat radat varsin kiitettävästi läpi, joten en itse kisasouritustasi "epäonnistuneeksi" luonnehtisi. Eri asia jos joka radalta tulisi vain hylkyjä. Toivottavasti ymmärsit mitä haen takaa tällä :D koitan vain sanoa, että ole onnellinen kun pääset radat edes läpi. Ei sitä tule ajatelleeksi kuin vasta sitten kun itseluottamus on mennyt niin nollille ettei pääse yksittäistenkään esteiden yli.

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat