keskiviikko 24. syyskuuta 2014

#418: Syysvirtaa riittää!

Voi pahus! Kirjoitin tiistaina postauksen, jonka onnistuin vahingossa poistamaan puhelimellani ja siksi joudun sen nyt kirjoittamaan uudelleen. En muista enää yhtään, mitä kirjoitus piti sisällään, joten tehdään vähän eri kaavalla tämä kyseinen postaus.
 
Viime viikolla maastoilin perjantaina melkein kahden ja puolen tunnin lenkin, jonka alkuun kaverini Janita pääsi kuvaamaan meistä hieman peltorallikuvia. Tuolloin sää oli vielä hyvä, joten pellon reunat olivat kuivia ja niillä pääsi hyvin päästelemään höyryjä hevosesta. Tänä vuonna meidän tallilla ei valitettavasti ole sänkkäriä, mutta muutaman pellon reunassa olevalla polulla voi ratsastaa satunnaisesti ja näin ollen saada hieman vaihtelua hiekkateihin.
 
Näiden kuvien laatu kärsi vähän huonojen kuvausolosuhteiden vuoksi: jouduin muokkaamaan niitä aika paljon jälkikäteen ja siksi tulos on tämä... Mutta ainakin on kuvia! :D
 

 
Champ oli todella innoissaan peltorallittelusta! Sillä on muutenkin riittänyt virtaa näin säiden viilennyttyä ihan todella paljon, johtuen varmasti osittain myös kevyemmästä viikonlopusta ja kuluneesta alkuviikosta. Meillä on luvassa "rankka" viikonloppu Ypäjällä, kun hyppään perjantaista sunnuntaihin jokaisena päivänä lähtökohtaisesti yhdessä luokassa, joten halusin pitää hevosella vähän kevyemmän jakson ennen näitä kisoja. Vapaapäivää en saanut sopimaan tälle viikolle ollenkaan, joten korvasin sen sitten vähän kevyemmällä ja vaihtelevammalla liikutuksella.
 
Edellisen viikon perjantaina oli ensimmäinen kevyempi päivä, kun maastoilimme tuon kaksi ja puoli tuntia. Lauantaina hevosella oli vapaa oman syntymäpäiväni vuoksi ja sunnuntaina kävin juoksuttamassa sitä illalla pyöreäksi, tosin ihan lyhyen aikaa. Maanantaiaamuna Champ sai nauttia hieronnasta ja se oli kuulemma ollut ihan todella hyvä. Edellisestä hieronnasta on jo reippaasti aikaa, joten ajattelin, että hevonen olisi saattanut olla kauttaaltaan vähän jumissa. Ajatukset osoittautuivat siis vääriksi! Maanantaina ratsastin hevosen avuille antaen sen olla suurimman osan ajasta pyöreämmässä muodossa, kuitenkin niin, että tein hetken aikaa siirtymisiä vähän ylempänä.
 
 
Eilen tiistaina maastoilin jälleen, tällä kertaa aamulla yhden plusasteen lämpötilassa ja kovan, puuskaisen tuulen saattelemana. Hevonen oli vähän säpsy, mutta meillä oli ihan hauska lenkki (olin itse aivan jäässä, vaikka olin pukenut matkaan pitkikset housujen alle sekä toppaliivin takin alle!). Kerran joku ohikulkija pamautti ajattelemattomuuttaan (?) postilaatikon kannen kiinni todella äänekkäästi, mitä Champ pelästyi ja pomppasi ensimmäisenä reaktiona poispäin äänestä päätyen etujaloillaan ojan pohjalle. Muutaman sekunnin hevonen seisoi hämmentyneenä ojassa ja pomppasi sitten takaisin tielle. Sain keikuttua itse kyydissä tuosta äkkiliikkeestä huolimatta. Onneksi oja oli todella matala, sillä jos se olisi ollut niitä toista metriä syviä ojia, joita tuolla on paljon, olisi tulos voinut olla vähän toisenlainen.
 
Tänään meillä oli vuorossa estevalmennus, jonka pidimme vähän jumppaavana. Aloitimme ihan sileätyöskentelyllä, jota teimme pitkähkösti sekä ravissa että laukassa puomien avulla. Verryttelimme hyvän tovin ristikoilla, jotka tulimme ravissa maapuomin avustuksella. On muuten todella hankalaa tulla ravissa esteelle, ainakin omasta mielestäni!
 
 
Menimme jumppasarjaa, jossa ensimmäisenä oli maapuomi ja siitä innariväli ristikolle. Tästä jatkettiin yksi laukka-askel ja pysty, josta yksi laukka-askel ja okseri ja tämän jälkeen vielä kahden laukka-askeleen päässä pysty. Välit olivat tarkoituksella vähän lyhyet, jotta hevoset joutuivat jumppaamaan todella itseään. Aluksi tulimme kaikki ihan matalana ja haimme vain oman ylävartalon asentoa sekä tasaista myötäystä esteillä. Muutaman kerran jäin joko pitämään liikaa hypyssä kädellä tai vaihtoehtoisesti katsoin liikaa alas, jolloin oma ylävartaloni oli liian edessä.
 
Viimeisille kahdelle hyppykerralle nostimme esteitä isommiksi niin, että toisiksi viimeinen okseri oli reilu 130cm tasaokseri ja viimeinen pysty oli sekin reilut 130cm. Mun piti todella jarruttaa hevosta äänellä ja pysyä itse pystyssä, jotta hevonen mahtui väleihin. Vasta näillä korkeuksilla alkaa tuntea selkään sen, millainen voima Champilla on sen hypyissä: se joutuu nimittäin vasta tuolla oikeasti ponnistamaan ja käyttämään sitä selkää hypyn läpi. Olisi ollut kiva saada kuvaaja paikalle, mutta yrityksistä huolimatta se ei tällä kertaa onnistunut. Ehkä joskus toiste!
 
Onko teidän hevosillanne syysvirtaa?

33 kommenttia

 1. Vitsi ois ollu kiva saada videolle nuo isot hypyt! Voitko joskus mennä hyppää tiian voitolla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, olisi ollut kiva saada videoita! Ehkä toiste :) En mä varmaankaan koskaan Voitolla hyppää, sitä varten on oma kuski ja tarvittaessa valmentajat/ammattilaiset. Siitä en tiedä, josko joskus ratsastan Tiian hevosella uudelleen.

   Poista
 2. On sitä syysvirtaa täälläkin:) Ja ihmettelin jo, kun bloggerissa näkyi uusi postaus, mutta sitä ei blogissa kuitenkaan ollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla näkyy joku kanssa, tää ei näkyny ennen kun se oli ilmestyny tohon! :0

   Poista
  2. Joo se meni julkaisuun ennen aikojaan ja sitten poistin vahingossa, koska en osannut tulkita ruotsinkielistä bloggerin puhelinsovellusta oikein.. :D

   Poista
 3. Meidän tuntsarit ihan kiehuu syysvirrasta!!

  VastaaPoista
 4. Meillä kanssa syysvirtaa alkaa olemaan. Tähän vielä samaan aikaa hevonen epäpuhdas joten ei voi liikuttaa tai no nyt palaillaa töihin, mutta jo toi käveleminen välillä kahdella jalalla kulkevan elikon kanssa on tarpeeksi hankalaa, toivottavasti ratsastuksessa saadaan keskityttyä:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ouch, toi on kyllä tosi huono yhdistelmä :D tsemppiä kuntoutukseen!

   Poista
 5. Liikaa syysvirtaa..hyppii jo tarhassa kun mikäkin kenguru :DD

  VastaaPoista
 6. Mun ponilla on tosipaljon virtaa ollut, mutta se menee näillä säillä ihan jumiin kun jännittää niin paljon... Sänkkärille oitaisiin menty rallittelemaan mutta yksin en uskalla lähteä kun poni on kaikkea muuta kuin maastovarma ja pelkää iha omalla kentälläkin kaikkea :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo toi on kyllä ihan tyhmää, että ei pysty mennä baanalle, kun poni on jo pois hallinnasta :D mulla on pari tuttua, joiden ponit on liian villejä peltorallitteluun!

   Poista
 7. mulla postaukset tulee sähköpostiin, niin kopioin sieltä takaisin jos poistuu vahingossa. Codallakin on nyt ollut virtaa :D Ihana Champ ja kivoja kuvia :)

  www.iddejacoda.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei toi on kyllä tosi hyvä idea! Pitää katsoa, josko osaisin toteuttaa ;)

   Poista
 8. Miulla olisi vielä kysyttävää Hihs:stä. Eli miulla on torstain iltanäytökseen liput. Haluaisi tulla kuitenkin expo-alueelle n. 2h aijemmin shoppailemaan. Onko tämä mahdollista jollain tavalla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä paikalle saa tulla tuntia aikaisemmin ennen omaa näytöstä :) Ainakin edellisinä vuosina ollut näin? Ja tunti näytöksen loppumisen jälkeen pitäisi poistua.

   Poista
 9. Aika vaarallinen tuo sun peltorallittelu varustus.. Tarkoitan siis pikkukenkiä ja collareita... Olen kuvitellut että olisit oppinut jotain ehdottomasta turvallisuudesta ulkomailla työskennellessäsi..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ulkomailla työskennellessäni opin kyllä kaikkea muuta, paitsi ehdotonta turvallisuutta. Siellä porukka veti huoletta ilman kypärää, hanskoja, kenkiä ja ties missä tallivaatteissa muutenkin, kunhan hevoset olivat ehdottoman hyvin hoidettuja :D Mutta olen kyllä ihan samaa mieltä, ei pidä ottaa mallia, vaan kengät vaihtoon ensi kerraksi!

   Poista
 10. Mukava postaus, mutta minusta oli turha laittaa lähes kaksikymmentä melko lailla aivan samanlaista (väriskaalaltaan yms) postaukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä kuvia oli melkein 700, joten oli vähän hankaluuksia valita kivoja :) Ymmärrän kyllä!

   Poista
 11. Hei! Kommentti ei liity tähän postaukseen, vaan tuohon aikaisempaan, missä kerroit inkiväärijauheesta. Ostin sellaisen pussin ja varovasti alkanut syöttää sitä hepalle, mutta missään ei ole tietoa minkä mittaisena kuuri tulisi pitää. Itsekseni mietin että 2-3 viikon kuurilla en varmaan saa ihan kamalaa vahinkoa aikaiseksi.. :D Minkä mittaisen kuurin itse syötät?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syötän tuon yhden pussin, joka kestää about kuukauden verran. Kannattaa aloittaa varovasti ja katsoa, miten hevonen reagoi :)

   Poista
 12. Mihin uusin postaus on kadonnut? :o

  VastaaPoista
 13. btw ei kuulu postaukseen tms mutta näin königs kaprisin mitennyt kirjotetaankaa pudasjärven kenttäkisoissa ja se sijoittu :) oli muute hieno hevonen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, Kapri sai SM pronssia ja voitti muuten nyt viikonloppuna jonkun koulumestaruuden kotikulmillaan. Siitä on tullut niin hieno, ovat omistajansa kanssa Super pari :)

   Poista
 14. Vuokrahepallani oli juu syysvirtaa, täällä oli maanantaina ihan järkky sade ja tuuli, minä fiksuna likkana laitoin kuolaimettomat suitset ja itselle jalkaan kumisaappaat.. Ekalla ravipätkällä hepo lähti raviin kuin tykin suusta, hätkähti jotain ja teki sivuloikan, multa lipsui jalka ja päädyin hepan kaulalle makoilemaan. Onneksi en tipahtanut, mutta oli vika kerta kun käytän kumisaappaita ratsastuskenkinä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, meinasi käydä huonosti! hyvä että otit kuitenkin vahingosta opiksi, toivottavasti ei käy pahemmin koskaan :)

   Poista
 15. Sulla on hyviä postauksisa voisit tehä youtubeen vaikka videopostauksen\iltatallin my dayn😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en tee koskaan meidän tallilla iltatallia, joten siitä on vähän hankalaa tehdä videopostausta :) Mutta katsotaan, josko saisin jotain videoita taas aikaan!

   Poista
 16. Voisitko tehdä varustepostauksen ja näyttäisit siinä tarkemmin vielä harjapakin sisällön ????

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa edellisessä postauksessa näkyy aika hyvin harjapakin sisältö ja hevosen+omien varusteiden esittelyn olen aiemmin jo tehnyt :)

   Poista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat