sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Joulukalenterin 7. luukku - Miten aloitin bloggaamisen?

 
Bloggaaminen on noussut viimeisten vuosien aikana trendiksi, joka tuntuu leviävän päivä päivältä yhä laajemmalle alueelle eri lajien keskuuteen. Aloittaessani bloggaamisen vuonna 2011, oli hevosbloggaajia Suomessa vain kourallinen ja suosituimmissa blogeissa ehkä satakunta lukijaa. Puhun nyt puhtaasti hevosbloggaamisesta, sillä lifestyle- tai muotiblogimaailma on itselleni täysin vieras ulottuvuus. En ole koskaan löytänyt tuota puolta lukemistooni, mikä on osaltaan sekä hyvä että huono asia oman bloggaamiseni kannalta.
 
Olen aina ollut ihminen, joka kiinnostuu uusista ilmiöistä ja tarttuu niihin kiinni nopeasti. Aikoinani toimin ahkerasti tallini.fi-sivustolla sekä erilaisten virtuaali- ja vihkotallien parissa. Saatoin toteuttaa varsin isotöisiäkin projekteja, joihin uhrasin tunteja koulunpäivien jälkeen. Hyvin usein - oikeastaan lähes aina - projektit kuihtuivat kasaan muutaman viikon jälkeen, jonka jälkeen aloitin jotain uutta. Jos minun pitäisi heittää tähän jokin luku perustamieni tallien määrästä, voisin arvella sen olevan yli viidessäkymmenessä.
 
Nämä kuvat ovat aivan blogin alkuajoilta, kun ratsastin paljon erilaisia hevosia niin ratsastuskouluissa kuin yksityistalleilla.
Syksy 2012 ja Cyra, jota ratsastin lähes päivittäin syksyllä/alkutalvesta siihen asti, kunnes ostin Champin.
Bloggaaminen oli siis varsin selkeä jatkumo kaikelle muulle vaikuttamiselle internetin verkostoissa. Muistan löytäneeni ensimmäiset blogit hevostalli.netistä, jonka jälkeen jäin kiinnostuneena selailemaan muiden töitä ja kuvittelin itseni kirjoittajana omassa blogissani. Ei mennyt montaakaan päivää, kun perustin ensimmäisen oman blogini: Aadan hevoselämää. Olin seitsemäntoistavuotias lukiolaistyttö, jonka elämä pyöri hevosten ja kavereiden ympärillä. Saman vuoden kesällä olin kokenut elämäni ehkä mullistavimman kokemuksen työskennellessäni Belgiassa Stephex Stablesilla ja muutama viikko blogin perustamisen jälkeen sain ylläpitohevosen itselleni. Ilmoitin myös varsin pian hyvin selkeästi, että aion lähteä myös seuraavana kesänä töihin ulkomaille.
 
Käsittääkseni näiden seikkojen vuoksi blogiani alkoivat seuraamaan monet ihmiset yllättävänkin nopeasti. En osannut kirjoittaa kovin hyvin tai ainakaan en jaksanut silloin panostaa teksteihini. Postaukset olivat yleensä hyvin tilannesidonnaisia ja tehty pelkästään fiilispohjalta, mikä näkyi hyppelehtivänä ajatuksenjuoksuna. Ratkaiseva tekijä oli kuitenkin se, että pidin bloggaamisesta: nautin siitä, että sain kirjoittaa asioita ylös ja olla vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa. Nautin siitä, että sain jakaa elämääni muille niissä rajoissa, jotka itse määrittelin. Olen aina ollut sitä mieltä, että jokainen bloggaaja on jollakin tasolla "parrasvaloissa viihtyjä", sillä kukaan ei kirjoita julkista blogia pelkästään itseään varten. Tästä voin lyödä vaikka pääni pantiksi.
 
Kesä 2010 muistaakseni, entinen erittäin pitkäaikainen hoitohevoseni Sjamira.
Tampereen hevosmessut 2012, entinen ylläpitohevoseni Königs Kapris KS.
Olin aivan varma, että lopetan bloggaamisen muutaman kuukauden sisällä blogini perustamisesta. Lukijamäärä kuitenkin kasvoi siihen tahtiin, että kiinnostukseni bloggaamiseen säilyi koko ajan yllä ja kasvoi kasvamistaan. Tutustuin muihin bloggaajiin, joilta sain vertaistukea ja joiden töitä (bannerit, tekstit, ulkoasut, ajatukset) ihailin suunnattomasti. Monet näistä bloggaajista ovat edelleen saman asian parissa ja inspiroivat itseäni kokeilemaan uusia asioita sekä kehittämään vanhoja. 
 
Mihin ollaan tultu? Käynnissä on neljäs vuoteni bloggaajana: kirjoitan blogiani suuremmalla innolla kuin koskaan aikaisemmin ja olen saanut tutustua suureen joukkoon mitä erilaisimpia ihmisiä, joista muutaman kanssa olemme viettäneet aikaa enemmän ja voin kutsua heitä pyyteettömästi kavereikseni. Nautin bloggaamisesta, vaikka se tuo mukanaan myös negatiivisia puolia, kuten asioideni puimista muilla alustoilla kuin täällä blogissani. Kahden suomalaisen hevosblogiportaalin myötä tuntuu välillä, että monet näkevät tilanteen lähinnä kilpailuna siitä, kenen blogi tai portaali on toista parempi. Mielestäni tämä lähestymistapa on täysin väärä. En itse bloggaa kenenkään portaalia varten, vaan itselleni ja lukijoilleni. Molemmissa portaaleissa on kavereitani ja tunnen lähinnä valtavaa tsemppaushenkeä molempia portaaleja kohtaan, huolimatta siitä, kuka keksii parempia ideoita ensin. Yhteishenki on päivän sana, se pitäisi monen muistaa.
 
Miksi juuri sinä aloit seuraamaan blogiani? Tai miksi aloitit itse bloggaamisen?

20 kommenttia

 1. Olen lukenut blogiasi jo pitkään 'hiljaisena' lukijana ja tykkään kovasti tavastasi kirjoittaa ja, että olet aktiivinen bloggaaja;)! Ja postaukset ovat kivoja, koska niissä on tarpeeksi tekstiä ja kuvia/videoita:3 Paljon menestystä jatkoon, ihailen sinua��

  VastaaPoista
 2. Musta tuntuu että voisit olla sitä ikäluokkaa joka oli mun kanssa tallini.fi-iässä samaan aikaan, ihan mielenkiinnosta minkä nimistä tallia pyöritit? :Dd

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en muista yhtään niiden tallien nimiä, koska mulla oli aika monta :D yks oli vissiin aika suosittu, mutten muista nimeä enää..

   Poista
 3. Löysin blogisi ehkä reilu vuosi sitten, enkä kyllä nyt yhtään muista miten.. ihastuin heti ulkoasuun ja heti ensimmäistä postausta luettaessani olin ihan "myyty" ;) Blogisi on siitä asti ollut ehdoton lempparini ja on edelleen! joka postauksen jaksan lukea aina mielenkiinnolla alusta loppuun, jatka samaan malliin! :)

  VastaaPoista
 4. No löysin blogisi Tiian blogin (Voitto kotiin) kautta. Kävin kattomassa ja huomasin, että sulla on tosi kauniin näköinen hevonen! (tai siis komean jos tarkkoja ollaan ;)). Aloin lueskella vanhoja postauksiasi ja ne oli mielenkiintoisia, myös sun ulkomailla työskentely kiinnosti mua :) En oo ees varmaankaan puoltavuotta seurannut sun blogia, mutta tää on yks mun lemppariblogeista!! :)

  VastaaPoista
 5. Mä oon lukenut sun blogia ensimmäisestä postauksesta asti. Huhhuh, voiko aika muka mennä niin nopeasti!! Apua. No mutta olihan se silloin tosi kiinnostava lukea ulkomailla työskentelystä ja hevoselämästä sekä kaikki ne hienot kuvat. Tuntuu ihan uskomattomalta että sulla on Champpikin ollut jo melkein kaksi vuotta. Hyh. Tunnen itseni vanhaksi. :D

  T. Entinen nurmijärveläinen (ja myös Provincialla käynyt), nykyinen Ruotsissa asuva
  http://topangan.blogspot.se/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, sä oot ollut tosi pitkään mukana! :D Milloin sä oot käynyt Puokalla?

   Poista
 6. Ite aloin vuonna 2005 kirjoittelemaan kotisivuille "blogia" / "päiväkirjaa" minne kirjotin mitä olin hoitoponini kanssa aina tehnyt, koska sen omistaja asui muualla ja hoidin ponia 4pv/vk :) Niin omistaja tiesi sitten, mitä teen ponin kanssa :)
  Ja sitten sinne alkoi tulemaan lukijoita... :D
  Nykyinen on myös lähinnä päiväkirjana/ kuvagalleriana itseäni varten :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, tuolla tavalla se on varmaan kaikilla lähtenyt :)

   Poista
 7. Mä olen lukenut sun blogia myös aikalailla alusta asti, alkuun ihan koska kuulumiset kiinnosti kun Kaprin tultua ei nähty tallilla niin usein mitä aiemmin. Nykyään varsinkin tämä syy on painava - tallilla kun ei ole enää samanlaista porukkaa, mitä silloin Solbackan aikaan oli, niin tuntuu ettei "ketään" näe enää nykyään koskaan.

  Omia räpellyksiä aloin kirjoittamaan blogiin ihan vaan siksi kun yhtään fyysistä tallipäiväkirjaa ei ollut, ja halusin itselle kirjata ylös omia mietteitä ratsastuksen kulusta jos joskus tarttis palata taaksepäin ja miettiä että miksi näin tai miten tämän ongelman viimeksi ratkaisin. Päätös oli hyvä, sillä tunneilta ei kuitenkaan tule muuten kirjoitettua mitään ylös, ja ratsastettavatkin on tässä välissä muutamaan otteeseen vaihtuneet. Kuvattomana ja kauheasti pohdintaa sisältävänä se ei myöskään ole kauhean lukijaystävällinen, mutta tykkään itse lukea vastaavia analyyseja muiden treeneistä, niin päätin jättää sen kuitenkin julkiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, vanhoja tuttuja näkee harvemmin enää :)

   Poista
 8. Mä löysin blogisi silloin kun menit Hollaantiin (ellen nyt ihan väärin muista) ja minäkin olin ihan myyty heti nähtyäni tämän :D Sulla on aina ihanat ulkoasut ja bannerit, kirjoitat todella hyvin ja hyvistä aiheista. Mielenkiinto on säilynyt nyt jo, jos laskin oikein niin kolmisen vuotta ja edelleen tämä on yksi lemppariblogeista! :)

  VastaaPoista
 9. Haha olen edelleen itsekin tallini.fissä t. Emilia 19v XD mutta joo, silloin pikkulikkana kun sinne meni, niin en ole poiskaan päässyt :b
  Olen ekan kerran päätynyt blogiisi varmaankin Susannan Puoliverinen prinssi -blogista. Silloin kiinnostuin nimen omaan noista postauksista, jotka kertovat ulkomailla työkentelystä. Sen kummemmin en kuitenkaan jäänyt lueskelemaan. Nyt olen viimeisen kuukauden aikana ja etenkin sen jälkeen kun liityit Blogitalliin olen lukenut blogiasi enemmän ja tykkään paljon tyylistäsi kirjoittaa. Myös Champ on hienoimpia hevosia mitä olen nähnyt! Sain tänään aikaseksi laittaa blogini Bloglovinissa oman hallinnan alle, joten sillä puolella sitten muistin alkaa tätäkin seuraamaan. (:
  Itse aloitin bloggaamaan 2013 keväällä parin kolmen kuukauden kuumottelun jälkeen, ja sitten päätin että hitsit, nyt teen sen :b Itselläni tulee siis kaksi vuotta keväällä täyteen bloggaajana, blogeja tuli luettua kyllä jo sitä ennenkin. Tuo mitä mainitsit tuosta valokeilassa olemisesta, on sikäli ihan totta, että en minäkään aivan täysin itselleni kirjoita, vaikka lukijoita itselläni ei oikeastaan ole yhtään - uuteen postaukseen tulee 1 näyttö jos en sitä linkkaile toisiin blogeihin. Yritän kuitenkin panostaa paljon, ja olla kuitenkin kärsivällinen - ehkä joskus minutkin huomataan kun teen jotain yhtä mielenkiintoista kuin tuo ulkomaille töihin lähteminen :b

  privaattikamaa.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, tallini.fi on kyllä aikamoinen paikka :D Kiitos paljon, toivottavasti viihdyt mukana vielä pitkään :)

   Poista
 10. Ihastuin blogissasi tietysti Champiin! Sinulla on kaunis ja persoonallinen eläin. Lisäksi pidän kirjoitustyylistäsi. Itse bloggaan nyt kymmenettä vuotta, ensimmäiset "Empun hevossivut" taas tein jo vuonna 1997 - senaikaisessa skenessä taisin olla vieläpä aika feimi! Haha, ajat muuttuu. Mutta ei tässä osaa enää lopettaakaan.

  Hevosista ja ratsastuksesta bloggaaminen toimii älyttömän tehokkaana treenin jatkeena. Asiat tulee analysoitua aivan uudella tasolla kun ne purkaa jälkikäteen kuukausittaiseen arkistoon. Lisäksi bloggaamisessa yhdistyy kaikkea kivaa: valokuvaus, videokuvaus ja kirjoittaminen mielenkiintoisesta aiheesta, ja kaiken voi vielä julkaista vaivatta. Luomisen iloa ja tuon ilon jakamista. Miksei?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen sun kanssa ihan samaa mieltä :) Ja kiitos kovasti!

   Poista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat