keskiviikko 25. helmikuuta 2015

#505: Kaiken takana on.. mahahaava?

Niinhän se sitten meni, että tänään keskiviikkona kävimme klinikalla Champin kanssa. Vannotin pitkään itselleni, etten halua tähystyttää hevosta paaston vuoksi - jos mahahaavaa ei ole jo ennestään, tulee se "varmasti" paaston seurauksena. Senpä takia poissuljimme vuoden aikana muita vaihtoehtoja: kuvasimme vatsan hiekan osalta, otimme 17 röntgenkuvaa hevosen jaloista ja selästä (vanhojen vuoden takaisten kuvien tueksi) ja kokeilimme vaikka mitä vatsan toimintaa tukevia rehuja ja valmisteita.
 
Vaikka asioita suljettiin pois, ei mikään oikeastaan tuntunut tuovan apua ongelmaan eli siihen, että Champ oli alkanut suorittamaan huonommin kisoissa ja vieraissa paikoissa. Kotonahan se on edelleen oma itsensä, mutta vieraissa paikoissa se ei halua edetä, jää kulmiin tai päätyihin pomppimaan, reagoi vatsallaan ja on muutenkin "outo". Kisoissa tämä näkyi pääosin niin, että ensimmäinen rata oli melkoista tappelua ja toinen rata sitten parempi, yleensä puhdas ja sijoitus. Loppuvuodesta Champ alkoi tehdä niin, ettei se halunnut mennä joillekin esteille, vaan jäi jo pitkälti ennen estettä pomppimaan (ks. tämä postaus, selitetty paremmin).
 

 
Viime vuoden viimeisissä kisoissa Ypäjällä Champ lopetti kokonaan täysrehujen syömisen ja heinäkin upposi heikosti. Sen jälkeen alkoivat selkeämmät oireet kotonakin: vatsaa harjatessa muuten niin kiltti Champ yritti luimia ja purra itseään mahan alta, satulan laitto oli sen mielestä ikävää ja väkirehut/mössöt jäivät pääosin aina syömättä. Ratsastaessa hevonen on ollut tähän päivään asti pääosin todella hyvä, tosin välillä se on tuntunut hieman haluttomalta liikkumaan.
 
Olin jo viime vuoden puolella lähes sataprosenttisen varma siitä, että Champilla on mahahaava. Hankin sille Antepsin-kuurin apteekista Niclaksen valmennuksen jälkeen, jonka aikana hevosesta tuli harjaamis-/satuloimistilanteissa enemmän oma itsensä. Normaali ruokahalu ei kuitenkaan parantunut, joten päätin joustaa paastottamiskammostani ja varata ajan tähystykseen. Kyselin neuvoa Heidiltä paikan ja eläinlääkärin valinnan suhteen ja sainkin erittäin positiivisen klinikkakokemuksen!
 

 
Diagnoosi oli odotettu: Champilla on mahahaava. Tarkemmin haavaumat sijaitsevat mahanportin ympärillä eli vatsan ja ohutsuolen liittymäkohdassa. Mitään valtavaa ei löytynyt, vaan yksi krooninen fibriinipinta sekä muutamia pistemäisiä vuotavia haavoja - kuitenkin sellaisia, mitkä ovat varmasti olleet kipeitä ja joihin hevonen on reagoinut voimakkaasti. Mahanportti oli myös lievästi kirjava, mikä kuulemma viittaa siihen, että syöttämäni Antepsin-kuuri on alkanut jo parantamaan aluetta. Kroonisuus tarkoittaa sitä, että mahahaavaa on ollut alueella jo pidemmän aikaa: kohta oli kunnolla kellertävä, kun normaalisti mahalaukun pinta on kevyen vaaleanpunainen.
 
Mahahaava on varmasti yksi yleisimmistä nykypäivän hevosten sairauksista, se on joidenkin lähteiden mukaan jopa 90%:lla kilpahevosista. Toiset hevoset ovat oireettomia, toisilla oireita tulee ihan pienistäkin haavaumista. Champilla haavaumat ovat varmasti sattuneet erityisesti hypätessä. Ulkoisestihan Champ ei näytä tyypilliseltä mahahaavapotilaalta, sillä sen karva on kiiltävää ja hyvälaatuista, eikä se ole laiha tai hirveän kuiva. Se on aina pirteä ja puuhakas, eikä siis käytöksensä puolesta vaikuttanut kipeältä. Nuo pienet seikat kuitenkin viittasivat sen verran selkeästi vatsaan, että päätin vihdoin tutkituttaa sen ja hankkia kunnon lääkkeet.
 

 
Miten tämä virallinen diagnoosi sitten vaikuttaa meidän elämiseen? Seuraavat kolme viikkoa Champ syö Gastrogardia yhden tuubillisen päivässä ja sen lisäksi päivittäin 30kpl Antepsinia kolmeen osaan jaettuna. Kolmen viikon päästä meillä on kontrolli klinikalla, jonka jälkeen hoitoa jatketaan ilmeisesti samalla tavoin, mikäli sen on toiminut tai muutetaan, jos parantuminen ei ole käynnistynyt. GG:tä ja Antepsinia syötetään yhdessä siksi, että niin saadaan tehokkain hoito: yhdistetään happamuutta vähentävä lääke ja limakalvoja suojaava lääke.
 
Varsinaisen lääkehoidon lisäksi Champ saa heinänsä tästä lähtien slowfeed-verkosta, vaikka meillä ruokinta-ajat ovat olleet tähänkin asti lyhyillä väleillä, eikä ruuna muutenkaan hotki ruokiaan. Kaikki tärkkelys pitäisi minimoida ruokinnasta eli kaura jätetään kokonaan pois, eikä esimerkiksi leipää kannata syöttää. Pitää alkaa miettimään, missä hevosnameissa ei olisi tärkkelystä ;) Kauran sijaan kokeilen nyt ainakin alkuun siirtyä Racingin Selectediin, muuten ruokinta pysyy aika stabiilina.
 

 
Liikunta ja treenaus jatkuvat ihan normaalisti. Kisoihin ei kannata lähteä, sillä Antepsin on ilmeisesti dopingsääntöjen vastainen valmiste. Tulemme käymään valmennuksissa ihan kuin ennenkin ja varmasti mahdollisimman monissa rataharjoituksissa tai harjoituskilpailuissa, mikäli vain kyydit osuvat kohdalleen. Jos (ja toivottavasti kun) mahahaava saadaan parantumaan odotetulla tavalla, olemme toukokuussa oikein iskussa ja valmiita starttaamaan niitä isompia luokkia, joista olen haaveillut pitkään!
 
Itse klinikkareissu sujui jouhevasti. Olimme paikalla vaille yhdeksän ja puolessa tunnissa operaatio oli ohi. Champ sai paljon kehuja hyvästä käytöksestään, sillä vaikka se oli paastonnut yli 17 tuntia, oli se utelias ja käyttäytyi kuin mikäkin herrasmies! Rauhoittavaa annettiin vain nimellinen määrä ja silti tähystysletkun laittaminen sieraimeen onnistui vaivatta. Eläinlääkäri nauroikin toimenpiteen jälkeen, ettei Champin pitäisi olla niin "kännissä" kuin miltä se vaikutti: se ei jaksanut edes kävellä kunnolla, vaikka rauhoitetta ei tosiaankaan laitettu paljon. Ilmeisesti Champ on jo niin tottunut näihin päiväkänneihin, että se ottaa ne aina tosissaan :D
 

 
Oli oikeasti todella rauhoittavaa saada tämä diagnoosi - yli tuhannen euron laskusta huolimatta - sillä uskon (ja toivon), että se on perimmäisenä syynä sille, miksi hevonen on ollut huonompi kisoissa ja ulkopuolisissa treeneissä viimeisen reilun puolen vuoden aikana. En millään malttaisi odottaa sitä, että hevosen vatsa saadaan kuntoon - kliseisesti sanottuna sitten vain taivas (ja omat taitoni..) ovat rajana ;)
 
Onko teidän/tuttujenne hevosilla ollut mahahaavaa?

104 kommenttia

 1. Tosi mielenkiintoinen postaus :)
  Mun ponini oli vähän haluton liikkumaan ja huono syömään kisa/maneesireissujen jälkeen aamumössöt. Heinätkin meni hieman tahmeasti ja osa jäi syömättä. Päätettiin alkaa syöttämään sille Dodson & Horrell:in Ulca Tonic:ia, joka pitää yllä suoliston ''ympäristöä''. Tämä on n. 65€/l, kun taas ne tuubit on paaaljon paljon kalliimpia. Tämä Ulca Tonic on auttanut ja poni syö nyt paremmin, vaikka joskus jättääkin edelleen syömättä, mutta ei niin paljon. Joskus täytyy tutustua tuohon Antepsin-kuuriin! Jos joskus tilanne menee vielä huonommaksi täytyy mennä klinikalle..!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Tuon saman merkin tärkkelyksetöntä rehua suositeltin yhtenä vaihtoehtona klinikalla, muistaakseni nimi oli Dodson & Horrell Safe & Sound. Siis korvaamaan kaura tai muut täysrehut, joita hevonen on aiemmin syönyt. Kannattaa varmaan tutustua tähän, jos teillä on käytössä jotain tärkkelyspitoista rehua! :)

   Poista
 2. Hyvä että saitte tuon selville!
  Paranemisia champille :) ♥

  VastaaPoista
 3. Mun hoitohevosella oli mahahaava. Aluksi epäiltiin jaloissa ja selässä vaikka ja mitä, mutta jostain syystä haava diagnosoitiin ilmeisesti liian myöhään, ja koska hevonen asui ratsastuskoululla, pääsi tämä nyt viettämään ansaittua elämää maaseudulle! Siellä on tarkoitus liikkua kevymmin, käydä näyttelyissä ja varsoa muutaman kerran. Oon ottanut omistajaan yhteyttä, ja kuulemma on nyt taas kiltti ja reipas oma itsensä jonka kuuleminen on oikeasti paljon helpottavampaa kun tietäminen, että hevonen asuu stressaavana ja kipeänä ratsastuskoululla! (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että hoitohevosesi pääsi sopivaan paikkaan :)

   Poista
 4. Kannattaa syöttää täysrehun rinnalla lusernia, eli sinimailashaketta. Se myös hoitaa vatsaa hyvin! Heinää ei hirveästi ennen ratsastusta kannata antaa (joillakin hevosilla herkkä vatsa ja heinä liikkuessa pistelee vatsassa), mutta lusernia voi antaa vaikka litran jolloin mahalla on sulatettavaa myös liikutuksen ajan. Jos tyhjällä mahalla liikuttaa, voi mahahapot hölskyä turhankin paljon ja polttaa vatsan yläosaa. Mitään mössöjä ei kannata syötellä turhaa. Hevosen maha tarvitsee kuivaa hitaastisulavaa ruokaa. Luserni on parempi vaihdokki esim greenlinelle, koska sitä ei tarvitse kastella. Meillä hevoset saavat n. 3L lusernia päivässä, eli jokaisen rehuannoksen mukana. TäysRehua vatsahaavahevoselle suositellaan max 1,5L päivässä. Mashilla saa hyvin korvattua täysrehua myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kyselinkin klinikalla tästä, mulle luserni on tuttu ulkomailta, koska syötettiin sitä oikeastaan kaikille hevosille tukemaan muuten ravintoköyhää heinää. Greenlineä ei meidän tapauksessa kannata käyttää, kun Champ on muutenkin herkkä lihomaan :D Luserni voi olla hyvä, mutta toisaiseksi kokeillaan mennä ihan näin perusheinällä, ihan juuri tuon lihomisen vuoksi. Ennen rajoitin normaalinkin heinän saantia hieman, sillä muuten ruuna olisi ihan pallo!

   Ja joo, pyrin aina pitämään kaikki rehut karkeamuodossa ja turvottamaan mahdollisimman vähän. Turvottamaton ruoka kun lisää syljeneritystä, ja se on erittäin tärkeää vatsan toiminnan kannalta. Mä jätän nyt kaiken tärkkelyspitoisen rehun pois ja selectiniä kokeilen antaa 2l päivässä (pussin suositus 3-6l/pv), siihen päälle normi setti eli 2dl pellavarouhetta turvotettuna ja lisikset (öljy, e-vit, b-vit, msm, biotiini, suola), gnf 100g päivässä ja TOPpia sen ½ litraa, kun se sisältää tärkkelystä vain 6,4g/100g, mikäli luin oikein (ja esim. selectin sisältää 6,0g/100g, joka on klinikan mukaan sopiva rehu mahahaavaiselle). Sekä tietysti hyvää heinää :)

   Poista
 5. Törmäsin tänään safkiksella tähän linkkiin. Sulla ei varmaan oo täysihoitotallilla mahdollisuutta vaikuttaa syötettävään heinään, mutta muuten juttu on vähintäänkin mielenkiinnostavaa luettavaa!

  https://kaarne.wordpress.com/2015/02/12/puuta-heinaa/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääkin lukea tuo joskus ajatuksella! Itseasiassa viime keväänä syötin pitkään Champille kuivaa heinää, jonka ostin sille itse. Eli periaatteessa saan ostaa omat heinät ja syöttää niitä, jos siltä tuntuu - tulee vaan kalliiksi :)

   Poista
 6. Meidänkin hevosella diagnosoitiin vatsahaava pari vuotta sitten myös hyvinkäällä. Alkoi näkyä aika samalla tavalla eli haluttomuutta liikkua, sekä luimi kun harjasi mahan alta ja kun satuloi. Meille ehdotettiin silloin ensimmäisinä kokeiluun samaan aikaan antaa se kuukauden kuuri kerran päivässä gastrogard ja kolme kertaa päivässä antepsin, eli tuo sama lääkitys kuin teille. Meille sairaalalta ehdotettiin myös jotain toista vähätärkkelyksistä rehua, mutta se oli todella kallis niin löydettiin sitten tämä vastaava, mutta halvempi, racing selected, joten vaihdettiin rehut siihen. Hepan omat mössötkin pohjautuvat oikeastaan pelkkiin vatsaystävällisiin aineisiin kuten pellavarouhe ja pari desiä ekygardia, maitohappobakteeria (+vitamiinit, kivennäiset ja öljyä). Hän sai myös oman juomakipon karsinaan että tulee varmasti juotua, sekä ison yöheinäverkon karsinaan, jotta tulee varmasti syötyä paljon sitä heinää, mutta ei sotkettua. Ja tämä kaikki auttoi! Jo kolmen viikon päästä tähystyksessä mahahaavasta ei ollut enää jälkeäkään. Jatkettiin silti tällä ruokavaliolla ja näillä jutuilla, mitkä oltiin jo muutettu (paitsi lääkkeet) jotta maha pysyisikin kunnossa. Annettiin myös ennaltaehkäisevästi kisamatkojen aikana välillä gastrogardia sillä se on doping vapaa. Kesällä oltiin kilpailtu paljon ja kun varmuuden vuoksi tähystettiin se vielä kesän lopulla vuositsekin yhteydessä, maha oli täysin puhdas! Harmillisesti vaan vaikka heppa tuli parannettua sillä jäi edelleen tavaksi se luimiminen esim loimittaessa ja satuloidessa vaikkei maha ole kipeä.

  Toivottavasti Champ paranee yhtä nopeasti ja hyvin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten kiva kuulla, että teillä meni noin hyvin :) Toivon todella, että sama kaava toistuu täällä ja kaikki on lähtenyt paranemaan kolmen viikon kuluttua!

   Poista
 7. Voi Champ! Jospa lähtee parempaan suuntaan tuosta!:)

  Mun ponilla oli vuodenvaihteessa maha kipeä ja epäiltiin mahahaavaa. Käytettiin klinikalla jossa tähystettiin ja kuvattiin, sekä otettiin verikokeet. Itsekin kammoksuin tuota paastoa mutta hyvinhän se poni siitä selvisi. Mitään varsinaista syytä ei löytynyt mutta epäiltiin että syönyt pellettiä ja ei ole juonut sitten riittävästi. Nyt onneksi poni on normaali!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, ettei mitään löytynyt :) Toivotaan että paranee hyvin!

   Poista
 8. Champille paranemisia!
  Meidän tutun hevosella oli tosi paha mahahaava, mutta antepsiinilla ja pellavalimalla parantu. Mahahaava johtui stressistä edellisessä kodissa...

  VastaaPoista
 9. Omalla ponillani oli vuosi sitten ainakin mahahaavan alku, kun joutui syömään niin paljon lääkkeitä etujalkansa jännevamman seurauksena tulleisiin vaivoihin. Kerran tuli ähkyn kaltainen "kohtaus" jossa oli siis ähkyn oireita, haava saatiin kuitenkin hoidettua lääkkeillä melko lyhyessä ajassa.

  VastaaPoista
 10. Meiän ratsastuskoululla oli 2 hevosta, joilla oli todella pahat jännevammat. Molemmat saateltiin marraskuussa sinne missä laitumet vihertävät ikuisesti :'(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikäs ratsastuskoulu on kyseessä? Taidan nimittäin tietää sen =P

   Poista
 11. Luin pari kuukautta sitten Horse&Riderista, että hevonen pitäisi aina ruokkia ennen työskentelyä, jotta mahahapot eivät pääse syövyttämään mahalaukkua. Sinä varmasti ruokit Champia ihan oikein, mutta tuli vaan se artikkeli mieleen, kun omaan korvaani kuulosti niin "järjenvastaiselta" neuvolta. Tsemppiä sulle ja hepalle kuitenkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mä annan aina ennen liikuntaa heinää, mikäli ruokinnasta on kulunut pidempään kuin tunti :) Kiitos paljon!

   Poista
 12. Meillä oli mj-leirillä dopingeläinlääkärin luento, ja siellä kysyin tuosta Antepsinesta ja se olisi hänen mukaansa sallittua kisoissa tai siis ei olisi sitä dopingvaroaikaa :) Tsemppiä parantumiseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ne vissiin vaihtelee aina että milloin on dopingvaroaika ja milloin ei.. Tosi tyhmää kyllä, pitäisi olla joku yhtenäinen linja, koska ikinä ei tiedä milloin on vaihtunut :D Kiitos!

   Poista
 13. Meillä niin hevonen on allerginen kauralle ja mietin että jos Champ ei kauraa saa syödä niin osa racing rehuista sisältää kauraa raaka aineena eli kannatta tarkistaa. En ihan tarkkaan muista mitkä niistä mutta jotkut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Selected ei sisällä kauraa, se on täysin viljaton rehu :) meille suositeltiin sen ohella myös re-leveä ja dodson&horrellin safe & soundia!

   Poista
 14. Valmennusten tai muiden stressitilanteiden yhteydessä Antepsin, kisoihin Gastrogard (ylläpitona riittää 1/4 annostus, joten ei tule edes niin kalliiksi antaa kisapäivinä).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotain tämän suuntaista mä ajattelinkin jatkoa ajatellen :)

   Poista
 15. Hyvä, että vaiva löytyi ja toivottavasti Champ parantuu ilman ongelmia !

  VastaaPoista
 16. Hallelujah 1000e selällään... Toisilla sitä on varaa, toisaalta hevosen edusta ja terveydestä ei koskaan saisikaan tinkiä ja tuollaisiin menoihin sitä rahaa on varattava, kun hevosen kerta on hankkinut! Toivotaan, että Champ toipuu pian! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, kaikkinensa 1200€ ja kolmen viikon päästä sama uudelleen.. Onneksi meidän vakuutuksen pitäisi korvata tämä :) Muuten kyllä kirpaisisi ja kovaa..! Kiitos, toivotaan niin :)

   Poista
  2. Oon kuullut että vakuutus ei korvaa mahahaavaa, koska yleisimmiten se on ihmisen aiheuttama. Mikä vakuutus Champilla on? Toivottavasti tosiaan korvaa!

   Poista
  3. Ainakaan Tapiola ei enää korvaa, koska vaiva on niin yleinen (vakuutukset tietysti liiketoimintaa, ja korvaavuus on varmastikin poistettu, koska se on laskenut kannattavuutta). Mutta korvausehdot tietysti vaihtelevat yhtiöstä toiseen. Toivottavasti vakuutus kattaisi!

   Poista
  4. Tosin se täytyy vielä lisätä tuohon edelliseen kommenttiin, että vaikka vakuutus ei korvaisi vaivan hoitoa, se mahdollisesti korvaa ensimmäiset tutkimukset (kun ei voida vielä tietää, mistä on kyse).

   Poista
  5. Lähitapiola ainakin korvasi meillä.

   Poista
  6. Me kysyttiin erikseen vakuutusyhtiöltä ja he sanoivat korvaavansa kaiken, tietysti yhtä sairautta kohden on eurorajat, muistaakseni 4000€. LähiTapiola ei korvaa enää nykyään vakuutusehtojen mukaan lääkkeitä, mutta meillä on eri paikassa vakuutus :)

   Poista
  7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  8. Hei, missä yhtiössä teillä on vakuutus? Mietin juuri, korvaako oma vakuutus..

   Poista
 17. Champ ei näytä ihan innostuneelta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikai se näytäkään noissa kuvissa, missä se on rauhoitettuna :D

   Poista
 18. Mä oon niin ilonen, että pidät Champista niin hyvää huolta! Rahaahan tohon menee, mutta ei ole reilua vaatia hevoselta asioita, jos se ei ole täysin kunnossa. Harmi etteivät kaikki hevosen omistajat ole yhtä vastuuntuntoisia... :( Olen itse sitä mieltä, että jos on hankkinut sen verran vaativan eläimen kuten hevosen, on sen terveydestä ja kaikista perustarpeista huolehdittava. On ikävää, että niin monet kokemattomat ja huonossa rahatilanteessa olevat ostavat hevosen ja sitten sairasta hevosta käytetään kuten tervettä. Juuri tämmösiä varten kannattaa olla rahaa säästössä aina varalla hevosen mahdollista sairastumista varten. Liikutaan nimittäin hieman eri summissa kuin koiran tai kissan eläinlääkärikäynnit.

  Kiitos paljon todella laadukkaasta ja hyvästä blogista, josta saan paljon uutta tietoa ja oppia. Toivottavasti joskus itsekin olen saavuttanut riittävästi tietoa ja taitoa, jotta pystyisin itsekin saada ikioman hevosen! Siihen asti nautin vuokrahevoselämästä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos todella paljon ihanasta kommentista! :) Piristit päivääni valtavasti! Ja iso kiitos kuuluu vanhemmilleni, jotka auttavat näissä tilanteissa hyvin, ei mulla opiskelijana olisi varaa laittaa tuhansia euroja hevosen eläinlääkärikuluihin tallipaikan ja muiden kulujen maksamisen ohella :/ Pitää toivoa, että tulevaisuudessa mulla on sellainen ammatti, että pystyn harrastamaan laadukkaasti!

   Ihanaa kevättä sulle, nauti vuokrahevosen kanssa puuhastelusta :)

   Poista
 19. Omalla hevosellani oli vähän aikaa sitten mahahaava. Oireet (mm. laihtuminen vaikka söi normaalisti, seinien potkiminen, kiukkuisuus) paranivat 20 päivän Gastrogard kuurilla. :) Lisäksi olen alkanut syöttämään Cavalor Vitafloria.

  Toivottavasti sinunkin heppasi paranee! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, toivotaan! Ja pitääkin tutustua tuohon cavalorin tuotteeseen :)

   Poista
 20. Voi että :( Hyvä kuitenkin että asia selvisi, nopeaa paranemista champille ♥!

  VastaaPoista
 21. Cavalorin vitafloria suosittelen, samoin kuin edellinenkin!

  VastaaPoista
 22. Mahahaavan oireilun laukasee usein stressi, ja mahahaava ei ikinä parane. Mahahaava hevonen on aina mahahaavahevonen. Ja jos on hevonen joka stressaa kilpailuja ei sillähetkellä oireilevan mahahaavam hoito auta. Yhtäkään mahahaava hevosta en ole nähnyt radoille palaavan ilman mahahaavan uutta oireilua. Mutta toivotaan että mulla on vaan satrunalta huonoja kokemuksia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahahaava paranee kyllä, mutta uusia haavaumia voi aina tulla :) varsinkin, jos hoidetaan oiretta (mahahaava) eikä syytä (esim muu kipu, kilpailuista johtuva stressi tms). Champ ei jännittänyt kisoja ennen mahahaavaa, joten joten toivottavasti se loppuu hoidon vaikuttaessa :) tiedän moniakin mahahaavahevosia, jotka lisäävät EM tasolla, joten elän hyvässä toivossa tämän suhteen!

   Poista
 23. Meillä kahteen kertaan tullut nyt mahahaava hepalle ja ell määräsi ihan toodella paljon pienemmän lääkekuurin kuin teillä ja sanoi että kävelyttää saa ja todella kevyesti mennä :O ? camillajacindy.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan riippuu ihan eläinlääkäristä ja siitä, mikä on mahahaavan paikka/aste :) tsemppiä teille paranemiseen!

   Poista
 24. Toivottavasti Champ paranee nopeasti< 3Mun serkun hevosella on ollu mahahaava ja sillä ei saanu 2viikkoon ratsastaa sitä sai vain kävelyttää..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) toivottavasti serkkusi hevonen on nyt kunnossa!

   Poista
 25. Olen uusi lukija ja tykästyin blogiisi todella. Pikaisia paranemisia Champille. Samaa mieltä myös että on ihanaa kun on omistaja joka huolehtii hevosen hyvinvoinnista.

  VastaaPoista
 26. Tsemppiä! Toivottavasti Champ paranee pian!

  VastaaPoista
 27. Tallilla millä käyn on yks hevonen jolla on mahahaava, mutta tsemppiä sulle ja Champille😊❤️🐴

  VastaaPoista
 28. Hyvä, että syy selvisi! Pidän peukkuja, että maha saadaan pian kuntoon ja viimeaikaiset ongelmat ovat sen jälkeen takana. Onneksi kesä ja kisat on vasta edessä! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan todella näin :) kiitos paljon Mira, oot kyllä ihan oikeessa!

   Poista
 29. Meidänkin ravuria käytettiin maanantaina klinikalla mahahaava epäilyn takia ja sieltähän paljastui paha mahahaava. Oireili myös niin että puuskutti tavallista helpommin eikä suorittanut kisoissa enää tavalliseen tapaan, oli vihainen ja laihtui.

  Meille määrättiin pelkkää gastrogardia, kallista kun mikä mutta toimii ainakin ja vaikuttaa nopeasti. Paranemisia teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tsemppiä myös teille paranemisen kanssa :) GG on kyllä törkeen kallista, onneksi nyt vähän halvempaa kun on kilpailija tullut markkinoille!

   Poista
 30. Meidänkin hevosella on vatsahaava, tosin kroonisena eli se tarvitsee jatkuvan lääkityksen :) vatsahaava alkoi oireilla samalla tavalla eli haluttomuutena varsinkin hypätessä. Hoito-ohjeet on samat eli verkosta heinää, Antepsinia säännöllisesti, Selectediä kauran sijaan ja GG:tä annan silloin tällöin. Ihmettelin vaan, että annatko todellakin 30kpl tabletteja Antepsiniä päivittäin? Itse annan joka päivä 4kpl :D Tiesitkö muuten, että tutkimustulosten mukaan 1/3 osaa GG-tuubista riittää ylläpitämään vatsahaavahevosen mahan normaalia toimintaa? (Huom, ylläåitämään, ei parantamaan) Antepsin doping-aineena on mielestäni kiistelty aihe, sillä joidenkin lähteiden mukaan se on kielletty ja joidenkin ei...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, 10 kpl kerrallaan ja kolmesti päivässä on meidän annostus :) ja tiedän kyllä tuon GG:n riittävyyden, ajattelinkin antaa sitä aina jonkun verran kisatilanteiden yhteydessä.

   Ärsyttäviä nuo säännöt, kun ei yhtenäistä kantaa tunnu löytyvän :D

   Poista
  2. Antepsinissa ja GG:ssä molemmissa varoaikasuositus 4 vuorokautta. Hippoksen sivuilla on aika kattava valmisteluettelo varoaikoineen :)

   Poista
  3. Joo, olenkin sitä tutkaillut joskus :)

   Poista
 31. Vielä tätäkin kautta pakko tulla sanomaan, että tiedän tosiaan tuon huojentuneen tunteen, kun saa tietää kaikelle syyn. Nyt tämän jälkeen voi sitten rauhassa keskittyä siihen ratsastamiseen. :) Ja paasto on jonkinverran rankka, mutta rankempaa hevoselle on elää ja treenata kipeällä vatsalla. Nyt tulevassa kontrollikäynnissä paaston ajan hevosella on lääkitys päällä, joten vatsahapot eivät pääse vatsan tilannetta huonontamaan - ainut mikä ikävä asia (etenkin ahneille hevosille) on se nälän tunne, minkä joutuu yön yli elämään. Tsemppiä teille ja Champille, ja toivottavasti paranee tällä yhdellä kuurilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta muuten tuo paaaton ja GG:n yhdistelmä, en ole tajunnut! Kiitos vielä Heidi :)

   Poista
 32. Voi ei !

  Kannattaa muistaa, etä vatsahaava uusiutuu erittäin herkästi. Vatsahaavaan suositellaan laskemaan myös rehuannokset alle litraan / annos. Mitä pienemmän annokset ja mitä useammin sen parempi. Yli litraa ei suositella kerta annoksena. Meillä syödään havensin mysliä, kaura ei sovi. :(

  Vatsahaava on täysin syvältä, uusiutunut meillä 2vuoden aikana 4 kertaa ja jokaisesta kerrasta yli tonnin lasku.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, Champ on nyt muutenkin syönyt pieniä määriä väkirehuja. Tällä hetkellä se syö 1/2 - 1/2 - 1/2 selectediä ja siihen lisäksi iltaisin 1/2 litraa TOPpia, siis väkirehuista. Nämä ovat vähätärkkelyksisiä :)

   Vatsahaavan uusiutumisesta en tiedä, mutta mahahaava tulee herkästi uudelleen. Nuohan ovat kaksi eri asiaa ;)

   Poista
  2. Vatsahaava uusiutuu, jos sen aiheuttajaa ei poisteta. Myslit, niinkuin kaurakin ei ole hevosen vatsalle sopivaa ruokaa, yhdellekään :) Se ei vaikuta vatsahaavan syntyyn, onko sellainen ollut aikaisemmin.

   Poista
 33. Voi pientä! ): miten jakselee?
  Onko tämä se cahmpi joka oli tiialla ja pinjalla tarkotan suomalaisia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Champ ei ole koskaan ollut suomessa muilla kuin mulla :) ja hyvin jaksaa heppa!

   Poista
 34. Tsemppiä paranemiseen! Tämä on vähän tyhmä kysymys mutta en löytänyt tähän ainakaan mielestäni vastausta team eurohorsesin sivuilta ja ajattelin että tiedät varmaan saako esim ypäjälle artic show:hun nyt vknloppuna tulla katsomaan "ulkopuolisetkin" eli vaikka en tulisi kisahoitajaksi tms?

  VastaaPoista
 35. Tosi ihailtavaa miten hyvä hevosenomistaja oot :) paljon zemppiä paranemiseen ja toivottavasti ootte jo pian kisaradoilla ;D

  VastaaPoista
 36. Mitä mieltä sä oot milloin ois sopiva aika hankkia oma poni? Tiedän et riippuu ihmisestä mut sillain suurin piirtein. ? Ja voitko tehä postauksen siitä millasta oli ostaa oma hevonen mitä sun täyty järjestellä ja mm..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos perheessä on hevosihmisiä, voi hevosen ostaa vaikka vastasyntyneelle mun mielestä - jos vaan aikuiset auttaa hoitamisessa koko ajan. Jos lapsi on ns. yksin hevosen kanssa, eikä vanhemmilta tule apua teoriapohjalta, vaikuttaa lapsen iän lisäksi se, onko ympärillä koko ajan joku kokenut apukäsi muualta ja miten valmiita vanhemmat ovat tukemaan hevosen omistamista rahallisesti :)

   Katsotaan, jos tekisin!

   Poista
  2. Muakin kiinnostaisi tuo postausidea, toteuta vaan! :)

   Poista
 37. Paljonko annoit Antepsia ennen kuin sait virallisen diagnoosin?

  VastaaPoista
 38. GG on myös doping aine. Sellanen lisärehu kun Eclipse Fiberplex on (tutkitusti) yks parhaista vatsahaavasien hevosten "ylläpito" rehuista. Ei oo doping aine ja oikeesti toimii. Voidaan syöttää 1-6kk 2x2dl/pv �� omalle pv tammalle olen sitä syöttänyt ja huomannut vaikutuksen jo 1x2dl annostuksella päivässä

  VastaaPoista
 39. Miun hevonen kuoli 3 tuntii sitte mahahaavaan :(
  Lepää rauhassa Leevi ♥♥♥

  VastaaPoista
 40. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 41. Ompa jännä, munkin entisellä hevosella todettiin mahahaava ja klinikalta käskettiin jättää melkein kaikki ratsastus pois... Tosin heppa kyllä reagoi joka kerta pohkeeseen pukittamalla ja hyvä kun suostui liikkumaan, vaikka silläkään ei ollut paha haava. Lääkkeet olivat muuten samalaiset ja hoito-ohjeet myös! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, tuossa tilanteessa ei varmaan kannata ratsastaa, jos siitä ei tule yhtään mitään :D Tsemppiä teille jatkoon!

   Poista
 42. Champ parka. En ny oo kuullu et Champil ois maha haava mun ponilla sen vanhassa kodissa ähky Helmi rajottaa kesällä syömistä

  VastaaPoista
 43. Vuokraheponi omistajalla on yksi kolmesta hevosesta mahahaava hevonen. Pauli syö kanssa samaa kauratonta mitä Champ saa. Pauli oli ori kun todettiin. Nykyisin on virkeä, mutta uskon Paulin menevän vielä tänä keväänä tutkimukseen. Pauli on muutenkin hevonen joka reagoi mahallaan kaikkeen.

  VastaaPoista
 44. itsellä on klinikka käynti edessä..vatsahaavaa myös epäilen, hevonen ei halua liikkua ratsastajan kanssa ja pukittelee voimkkaasti,ollut mulla vain vähän aikaa mutta ei 120 luokkia kisannut voi tuollainen olla..
  Ja satulavyötä laitettaiessa kiukkuinen mutta myös kiiltävä karvainen.syö hiukan huonosti.
  Olen sillä ajatuksella että vatsassa on oltava jotain..

  VastaaPoista
 45. Meillä täysin sama diagnoosi toissa vuonna. Samassa paikassa haavaumat, ohutsuolen portilla.

  Antepsin ja GG kuurien jälkeen olen hoitanut pelkästään ruokavaliolla. Lääkkeitä ei ole tarvittu lainkaan. En väitä, että kaikilla toimisi sama, mutta kerron miten ja mikä meillä toimi. Välihuomiona, mua hymyilyttää aina lukea blogiasi sillä Champ on ihan kuin oma hevoseni, luonteeltaan ja ulkonäöllisestikin vaikka ne ovat väritykseltään kuin yö ja päivä! :D

  Kuiva heinä: laadukasta, lähes jatkuvasti
  Blue Chip Pro: sisältää 95% nukleotideja joka uudistaa suolinukkaa, orgaaninen rehu joka ei kuormita elimistöä, pienet syöttömäärät (ei kalliimpaa kuin muut), voittanut monia palkintoja, oikeasti hyvä!
  Lusern: rehujen seassa sekä aina ennen liikutusta (meillä Baileys)
  "Vatsalisänä": Vatsavaivainen tarvitsee lähes jatkuvina kuureina jotain tukea mm. Hilton Herbs Gastrix ihan huippu, todella hyvä on myös Equine America U-Gard) eikä ole kalliita.

  Yksi huipputuote ollut myös Blue Chip Karma (mg + trypt.) eli rauhoittaa todella tehokkaasti mieltä. Meillä hevosella oli muutosta kerrassaan, muutto, sairasloma, klinikkaa, leikkausta) ja tämän avulla hän on pysynyt todella rauhallisena. Kun taas päästään vauhtiin, ehdottomasti annan tätä ensimmäisille valmennusmatkoille ja muuhun jännään.

  Jos oireita: Ehdottomasti Cavalor Gastro 8 -tuubit! 15 kpl maksaa 145€, mutta 3-4pv kun antaa 2 tuubia päivässä, (sen jälkeen ½-1/pv) niin huomaat tehon. Ei ole tarvetta vatsalääkkeille.

  Lisäksi annan myös usein kuureina hiivapohjaista maitohappobakteeria (vaikka suolisto näkyikin gastroskopiassa olevan ok), mm. aina madotuksen jne lääkityksen jälkeen. Teen myös 2x vuodessa hevoselle "puhdistuskuurin". Lähinnä vaikuttaa maksaan ja munuaisiin, mutta maksalla ja käsittääkseni myös pernalla on vaikutusta vatsavaivoihin. Ainakin tämän kuurin jälkeen hevonen on aina todella pirteä ja hyväntuulinen. Jos innostuit, kannattaa valita sellanen kuuri joka sisältää nokkosta ja voikukkaa ainakin.

  Racingin Selectedistä ei ollut mitään hyötyä meillä - ei tosin haittaakaan. Tuli vaan aika kalliiksi kun suuret syöttömäärät.

  Slowfeed verkko onkin hyvä, teillä taisi olla. Jos kestämisen suhteen alkaa tulla ongelmia, suosittelen NibbleNet heinäverkkoa/kassia. Se on myös helppo täyttää ja ripustaa! Tykkään paljon. Kuitenkaan vuorokauden kaikkia heiniä ei kannata verkon läpi syöttää. Hevonen kipeytyy pidemmän päälle "väärästä" ruokailuasennosta joka voi oireilla esim. jännittyneenä niskana ratsastuksessa ja äksyilynä. Itse laitan yöheinät ainoastaan verkkoon, ja tarhaan normaalisti maatasolta.

  Jostain syystä myös Chia on meillä ollut hyvä. En siihen niin fanaattisesti usko ja meidän ruokinta ei varsinaisesti kaipaa "ylimääräistä" mutta koska meillä sitä oli 5kg hankittuna juuri ennen vatsahaavalöydöstä niin nyt aloin käyttämään sen pois nurkista.

  Ainiin! Tää on lähinnä vinkkinä, että jos hevonen heittäytyy kisamatkalla esim. järkyttävään ripuliin/jopa ähky, meillä on aina mukana yksi tuubi Cavalor Emergency 911. Kuulemani mukaan todella usein ähky helpottaa tuubin antamisen myötä, jos sen saa tarpeeksi ajoissa. Meillä onneksi (kop, kop) ei hevoseni herkkävatsaisuus/vatsahaavaherkkyys ole aiheuttanut ähkyn oirettakaan.

  Toivottavasti tästä oli apua :) Koitin selkeästi kirjoittaa ja lisähuomiona vielä, että vaikka tässä nyt tulee hirveästi kaikkea niin meilläkin panostetaan siihen että herkkävatsaisen ruokinta on todella simppeli. Hyvät ja puhtaat raaka-aineet pohjalla, kuureina muuta.

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat