tiistai 17. huhtikuuta 2018

#970: Stressaako opinnot?

Kevät on maailman ihaninta aikaa. Uskallan väittää, ettei kukaan voi häiriintyä lintujen lisääntyvästä viserryksestä, auringonsäteiden lämmöstä, kirkkaista aamuista ja vähitellen vihertyvästä luonnosta. Luonto herää eloon, ja se jos joku tuo ainakin allekirjoittaneeseen lisäenergiaa. Aikaiset aamuherätykset tuntuvat yllättäen jopa vaivattomilta, sillä ulkoilma kutsuu luokseen. En toki myönnä, että asiaan voi vaikuttaa myös verhojen puuttuminen, mikä herättää mut joka aamu viimeistään seitsemältä. 

Kaikista kevään ihanista puolista huolimatta juuri kevät on monelle tälläkin hetkellä se kaikista stressaavin ja ikävin aika vuodesta. Miksi ihmeessä? No, juuri opiskelujen takia. Ala- ja yläkouluissa nyt taitaa olla ne viimeiset hetket vaikuttaa todistuksen numeroihin, lukiossa pinnistellään viimeistä jaksoa ennen kesälomaa, korkeakouluihin hakevat painivat pääsykoekirjojen parissa ja korkeakouluissa jo olevat tuskailevat lopputöidensä kanssa. Vaikka opiskelu on ihanaa, aiheuttaa se silti usein stressiä, ahdistusta ja tuskaa tulevaisuudesta. "Mitä, jos en koskaan pääse opiskelemaan? Mitä, jos en saa lopputyötäni valmiiksi? Mitä, jos hommat venyy taas yhdellä vuodella eteenpäin?"

Koko elämän mittakaavassa yksi uusi välivuosi tai pitkäksi venynyt valmistuminen ei oikeasti taida merkitä yhtään mitään. Jokainen meistä tietää, että valmistumisen jälkeen töitä ehtii tehdä keskimäärin noin 40 vuotta. Mikä kiire meillä on? Miksi opiskelusta on pakko ottaa niin kauhea stressi? Tähän on varmasti monta syytä, joista yhteiskunnan asettamat ulkoiset paineet eivät liene pienimmässä roolissa. Väitän silti, että usein painostus tulee juuri ystävien ja muiden samanikäisten suunnalta: kun näet muiden edistyvän opinnoissaan, pääsevän kouluun tai tekevän jotain muuta sellaista, jonka arvotat myös omiksi päämääriksisi, tunnet helposti riittämättömyyttä. Vertaat itseäsi muihin ja huomaat vain ne asiat, jotka toinen on tehnyt mielestäsi onnistuneesti. Samalla on helppo unohtaa ne asiat, jotka omassa elämässä on hyvin. Toisaalta tyytymättömyys omaan suorittamiseen kertoo yleensä myös tyytymättömyydestä omaan positioon elämässä yleisesti: jos petyt joutuessasi pitämään välivuoden, olisit varmasti halunnut opiskelemaan sen sijaan, että viettäisit vuoden töissä. Opiskeluiden aiheuttama stressi ja tuskailu voi juontaa juurensa myös tavoitteellisuuteen. Toiset haluavat todistuksiinsa parhaimmat numerot, joten se lisää painetta suoriutua parhaalla mahdollisella tavalla myös keväällä. Omalla kohdallani opiskelustressi on juuri tavoitehakuisuuden perua. Mulla on tällä hetkellä kaksi viikkoa aikaa kirjoittaa gradu valmiiksi, ja haluan päästä tähän tavoitteeseen. Aikaraja on ehdoton, jos haluan palauttaa gradun tänä keväänä. Ja tietysti haluan - sen takia valmistuin juuri viime viikolla VTK:ksi eli valtiotieteiden kandidaatiksi. Yhtä hyvin voisin palauttaa graduni vasta syksyllä, jolloin saisin kesällä aikaa tehdä työtä valmiiksi kaikessa rauhassa. Eikä se vaikuttaisi lopulliseen valmistumispäivääni, työn arviointiin tai elämääni muutenkaan. Silti pitäisin itseäni epäonnistujana. En olisi päässyt tavoitteeseeni. 

Huomasin miettiväni yhtenä päivänä kaikkia niitä asioita, joita aion tehdä heti, kun olen sulkenut koneen graduni palauttamisen jälkeen. Vaikka päivämäärä on vasta toukokuun alkupuolella, aion ehdottomasti lopettaa opinnot tältä vuodelta siihen. Vaikka en koe opiskelleeni ahkerasti, tulen silti saamaan yli 70 opintopistettä tältä lukuvuodelta, joka on normaalia suositusta isompi määrä. Saisin helposti suoritettua vielä muutaman kurssin toukokuussa, mutta nyt aion kerrankin antaa itselleni luvan hengähtää ilman sitä ajatusta takaraivossa, että mun pitäisi opiskella, vaikken sitä tee. Se tunne on nimittäin maailman parhain, kun opiskelut ovat ohi. Viimeksi tällainen fiilis on ollut kesäkuussa 2013, kun valmistuin ylioppilaaksi ja olin jo suorittanut pääsykokeen yliopistoon. Silloin mulla oli kolme kuukautta pelkkää lomailua opinnoista, toki koko ajan töitä tehden. Sen jälkeen meninkin opiskelemaan ensin avoimeen yliopistoon ja sitten ihan tavalliseen yliopistoon siten, että olen opiskellut myös kesäisin joitakin kursseja. Tämä on ensimmäinen kesä, kun aion pitää lomaa opinnoista toukokuusta elokuun loppuun. Huh!

Katsotaan vaan, onnistunko tavoitteessani. En kuitenkaan voi edes kuvitella sitä tunnetta, ettei mun tarvitse töiden jälkeen miettiä, lähdenkö tallille vai istunko gradun ääreen. Tai teenkö viikonloppuna opintoja kavereiden näkemisen sijaan. Jokainen nyt pääsykokeisiin lukeva, korkeakoulussa opiskeleva tai ihan vaikka peruskoulutasolla oleva henkilö tietää sen tunteen, että vaikkei oikeasti lukisi, on mukana aina silti ajatus siitä, että nyt pitäisi lukea. Ja se jos joku on kaikista kamalinta. En edes enää muista, miltä toisenlainen tunne tuntuisi. Siispä tein listan siitä, mitä kaikkea aion tehdä heti sen jälkeen, kun olen palauttanut graduni. Huomasin, että tämä lista motivoi mua entistä parempaan suorittamiseen opintojen suhteen. Siispä suosittelen seuraavaa: jos lukeminen tuntuu haastavalta, tee itsellesi lista kaikista niistä kivoista asioista, mitä voit tehdä heti sen jälkeen, kun luku-urakka on ohi tältä keväältä. Kiinnitä lista opiskelupaikkasi lähettyville, esimerkiksi seinälle, josta näet sen aina opiskellessasi. Ja jos sinulla on konkreettinen tavoite, esimerkiksi kouluun pääsy tai lopputyön tekeminen, kirjoita se isoimmaksi kohdaksi paperin alkuun. Tässäpä mun lista! Kamalaa ajatella, että suurinta osaa listan asioista en ole tehnyt yli puoleen vuoteen.

ASIAT, JOTKA TEEN GRADUNI VALMISTUMISEN JÄLKEEN
 • Menen töiden jälkeen tallille ilman, että mulla on kiire kotiin. En katso kelloa ja nautin ajastani hevosten parissa.
 • Katson tallilta kotiin palattuani Netflixiä ilman tunnetta siitä, että pitäisi olla lukemassa.
 • Menen töiden jälkeen kaupungille nauttimaan kesästä. Käyn kävelemässä merenrannalla, istun pitkiä iltoja kavereiden kanssa terassilla, makaan ottamassa aurinkoa maauimaloissa ja juoksen lenkkejä Haagan ympäristössä. Ihan normaaleina arki-iltoina.
 • Vietän kokonaisen päivän tallilla viikonloppuna putsaten kaikki mahdolliset kaappini, varusteeni ja pussukkani. 
 • Pesen trailerini ja Macon karsinan.
 • Siivoan vanhempieni asunnot ja pesen heidän ikkunat. Ja pesen myös oman kämpän ikkunat! Outo toive ehkä, mutta odotan tätä innolla - kertoo ehkä siitä, että opinnot saisivat olla jo tältä vuodelta takana :D
 • Käyn katsomassa teatteriesityksiä kansallisteatterissa ja stand upia eri paikoissa pitkin Helsinkiä. Esimerkiksi improvisaatioryhmä Kolina on ihan mun suuri suosikki!
 • Aloitan salilla käymisen kolmesti viikossa, minkä lisäksi aion juosta lenkkejä myös ulkona. Aion olla paremmassa kunnossa kuin koskaan.
 • Otan kirpputoripöydän ja hankkiudun eroon kaikista omista ja vanhempieni tavaroista, jotka pitäisi saada hävitettyä pois nurkista. 
 • Vietän viikonloppupäivän vain makaamalla kotona, rannalla tai maauimalassa katsellen lempisarjaa, lukien kirjaa tai kuunnellen podcasteja. Tietysti sen tallikäynnin lisäksi.
 • Lähden koko viikonlopun kisareissulle ilman tietokonetta.
 • Vietän koko päivän kaverieni kanssa tehden juuri niitä kivoja juttuja, joita emme ole ehtineet tekemään opintojen takia keväällä tai talvella.
 • Käyn katsomassa monta kertaa mun uutta kummivauvaa eli Millan uutta, pian syntyvää varsaa. Ja tietysti niitä ihan oikeita ihmiskummilapsiakin myös!
 • Käyn mummolassani tutustumassa uuteen, hiljattain valmistuneeseen omakotitaloomme ja käyn samalla moikkaamassa sukulaisia.
 • Kirjoitan blogia aktiivisemmin kuin nyt olen pystynyt.
 • Osallistun johonkin juoksutapahtumaan.
 • Seuraan enemmän muiden valmennuksia. Yritän löytää jonkun hevosen Macon rinnalle, jonka kanssa pääsen ratsastamaan sileällä tai esteillä aktiivisesti viikottain lisätäkseni omaa treenimäärääni.
 • Teen ruokaa kotona työpäivän jälkeen sen sijaan, että syön puuroa, kananmunia tai mysliä.
 • En kiirehdi paikasta a paikkaan b ainaisella kiirellä. Vähennän puhelimen käyttöä liikkuessani kaupungilla, ja keskityn nauttimaan ympäristöstäni.
 • En ajattele kertaakaan, että nyt pitäisi opiskella.

Ai että, miten odotankaan toukokuuta! Samalla tietysti ahdistaa, jos en saakaan opintoja sille mallille, mitä tarkoitus olisi. Yritetään kuitenkin parhaamme. Miltä teidän lista näyttäisi?

Tsemppiä just sulle urakkaan - kohta se on ohi! :)

22 kommenttia

 1. Ihan mahtava idea tuo lista! Mä lähden heti tekemään omaani :D

  Tsempit sulle, oot niin supertehokas, että etköhän sä onnistu tavoitteessasi :)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, loistavaa :D toivotaan niin - ja tsemppiä myös sulle, kyllä sä sisälle pääset kouluun!

   Poista
 2. Toivottavasti yksi kohta on "käy katsomassa Champpia" !

  VastaaPoista
 3. Aivan ihanan tsemppaava kirjoitus! Sai omankin urakan tuntumaan vähän siedettävämmältä :)

  VastaaPoista
 4. Tosi kiva postaus! :) Mäkin oon pitänyt vastaavaa "pääsykokeen jälkeen" -listaa, se tsemppaa kummasti :D Kun tällä hetkellä tuntuu ettei ehdi oikein tehdä mitään paitsi lukemaan, ja ulkonakin olis ihanaa olla kun ilmat lämpenee ja on niin valoisaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No näin just! Siksi nää listat on hyviä :) tsemppiä lukemiseen!

   Poista
 5. Lisäisin vielä listaan "käyn hyppäämässä Pennopojalla" :D Terkuin Anne

  VastaaPoista
 6. Pakko sanoa, että tuo lista toisi varmasti kivasti motivaatiota opiskeluun :D Itsellä nyt pääsykoelukeminen menossa (itseasiassa ensisijainen kohde on Helsingin politiikka & viestintä, josta puhuit muistaakseni pari postausta sitten), jonka materiaalit julkaistaan perjantaina. Muuta oon "onneksi" päässyt jo lukemaan. Siskokin sanoi mulle, että tää vaihe on elämän parasta aikaa! Ehkä se sitten on - vaikka itsehän sitä ei koskaan sillä hetkellä eläessään tajua.

  Mutta tsemppiä sullekin, toivottavasti päästään tavoitteisiin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei mahtavaa, toivottavasti pääset sisälle! Mulla siis pääaineena viestintä, sivuaineena kandi- ja maisterivaiheessa valtio-oppi (ja tarkemmin vielä politiikan tutkimus) ja nyt mietin, jos tekisin kuitenkin ensi vuoden aikana vielä sosiaalitieteistä (ja tarkemmin sosiaalipsykologiasta) toisen perus- ja aineopintokokonaisuuden :D opiskelu on vaan niin jees!

   Poista
 7. Hei ootko ikinä esitellyt traikkuasi? Mua ne kiinnostaa niin voisit tehdä siitäkin postauksen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En varmaan muuten ole! Pitääpä siis tehdä, vaikka traikun pesun yhteydessä :)

   Poista
 8. Tää nyt ei liity tähän mitenkään mut millasta spektaakkelia aattelit tehdä kun sulle tulee blogin 1000. Postaus?:)

  Joku myday sun kisapäivästä olis kiva ja vaikka arvonta;)

  Tsemppiä ja kiitos hyvästä blogista:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin tätä itseasiassa just yksi päivä, kun tajusin sen luvun lähestyvän. Oletettavasti menee rikki heinäkuun tienoilla :P Arvonta varmasti, mutta millainen.. ja joku isompi juttu olisi kiva tehdä!

   Poista
 9. Olipa osuva postaus omaan elämäntilanteeseeni! Pääsykokeet odottavat ensi viikolla ja tunnen hirmuista riittämättömyyden ja huonouden tunnetta, jos en pääse sisään jo heti ensimmäisellä kerralla... Tämä postaus sai kuitenkin hieman toivoa tulevaan: ei ole maailmanloppu jos sisäänpääsy siirtyy vuodella eteenpäin. Kiitos motivaation nostamisesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tsemppiä tosi kovasti pääsykokeisiin - hyvin ne menee! Ja jos paikka ei aukea, niin ei hätää, ehtii sitä kouluun myöhemminkin :)

   Poista
 10. Harvoin mitään kommentoin mut nyt kyllä osu hyvin kohdalle tämä aihe! Tosin lähinnä sillä, että itse valmistuin viikko sitten 😅 Mulla pyöri juurikin nuo ajatukset ja ideat päässä että mitä kaikkea sitten teen kun kaikki kevään työ on ohi ja työpaikkakin jo tiedossa. No ne pari ekaa päivää valmistumisen jälkeen tuntu hyvältä mut sit iski ahdistus että eikö tosiaan ole enää mitään tekemättä ja tavallaan että mitä mun pitäis nyt sit tehdä 😂 Lähin ulkomaille reissuun joten tekemisen puutetta ei ole, mutta varmaankin sen kovan loppurutistuksen ja työtahin jälkeen tää yhtäkkinen jatkuva vapaus tuntuu vaan tosi oudolta! Outoa ettei ole enää yhtään koulutehtävää joille pitäis keksiä tekosyy millä voi lykätä niiden tekemistä 😅 Tällein viikon jälkeen tänään on vasta ensimmäinen päivä kun alkaa tuntua lomalta enkä ahdistu tästä vapaasta fiiliksestä ✌🏼 Mut tosiaan tän pointti oli se että opiskelujen loppuminen voi näköjään tuua myös kaikkia muitakin tunteita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, toi on varmasti paha tilanne! Mutta uskon, että siihen tekemättömyyteenkin tottuu lopulta ihan nopeasti :) Ihanaa kesää, nauti!

   Poista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat