tiistai 7. helmikuuta 2012

032: Vastauksia kysymyksiin & muuta

Kivasti olette lähettäneet kysymyksiä tulemaan, joten tänään vapaamman illan ansiosta ajattelin vähän vastailla. Jos jollekin tulee kysymyksiä lisää mieleen, on perjantaihin asti aikaa kysellä lisää! Huomenna saan teille myös varmaan ladattua esille niiden Kaprin ekojen estekisojen radat, saa nähdä muistanko ottaa kameran mukaan tallilta kotiin kun tänään (vaihteeksi) unohdin.. :)

Taas vanhoja kuvia uusien puutteessa.. Kaprin kanssa lähdössä
Espooseen kisoihin. Tamma  katsoo traikkua hiukan epäilevällä
ilmeellä :D Se vois vaikka syödä, hui..
Nyt lauantaina oli tarkoitus suunnata kisoihin Keravalle, mutta koska multa karkasi kuskit muualle Suomeen, sai kisahaaveet jäädä. Nyt on kuitenkin lähestulkoon lukkoon lyöty, että 14.2 tiistaina olisi lähtö Peikille estekisoihin. Kapri saa mennä ihan pikkuluokat sielläkin, että vaa näkee maailmaa ja tottuu erilaisiin ympäristöihin. Hiljaa hyvä tulee :) Muutenkaan ei ole kauheasti pystytty ratsastamaan pakkassäiden vuoksi kunnolla - vasta maanantaina ekan kerran maneesissa!

Maanantaina Jonna Aaltonen oli tuttuun tapaan pitämässä mulle tuntia ja Kapri oli taas mennyt eteenpäin: ratsastettavuus parantunut, takaosa toimii paremmin laukassa jne. Laukassa tamman haaste onkin se, että tykkää vähän turhan paljon koota itseään ylöspäin, kun kouluhevosilta toivottaisiin nimenomaan työntöä vatsan alle ja enemmän eteenpäin. Rentouduttuaan laukassa Kapri ei enää keri itseään niin virkkuukoukuksi ja takajalatkin pääsee paremmin alle. Aloitettiin tunti ihan perus käynti-seis työskentelyllä ja siitä ravi-käynti siirtymisillä. Jonna totesi hyvin, että huomaa ettei Kaprin hermot kestä useita toistoja ja niissä huomaa sen olevan ihan kolmi-nelivuotiaan tasolla: pysähdyksissä huomio kiinnittyi aina ihan muualle (kyllä, puolen kilometrin päässä oleva aurausauto on paaljon ratsastajaa kiinnostavampi asia, eikö?) ja itse piti keskittyä hyvin vatsalihaksilla ottamaan pidätteet, ettei tamma päässyt vetämään pysähdyksessä itseään pitkäksi. Lopulta siirtymiset onnistuivat ja tamma olikin lopputunnista taas ihan super, mentiin laukassa "avon ajatusta", mikä oli sinänsä hankalaa, koska Kapri olisi mielellään ihan avoakin mennyt. Vähemmästä taivutuksesta ja poikituksesta saa kuitenkin tuon hevosen kanssa enemmän hyötyä irti, koska muuten vain heittäytyy sivulle.

Tämmönen ikävä hämärä kuva.. Tästä on tultu jo paljon eteenpäin
"Koko poppoo" kasassa: vasemmalta oikeelle kuvassa äiti,
Kapri, minä ja isäpuoli Asko. Stall Gobbackan kisoista :)
Tänään oli vuorossa hyppäämistä. Maneesin kovan pohjan takia alku- ja loppuverkkasin ulkona, mutta hypyt käytiin ottamassa sisällä. Aluksi menimme ihan vain ravipuomeja edestakaisin. Viimeksi hypätessämme Kapri oli todella energinen (sillä edellisenä päivänä oli ollut vapaata, ei kyllä sopinut tolle hevoselle!), joten aloitimme hyppäämisen pienelle 60cm pystylle niin, että tulin ravissa ja pysäytin esteen jälkeen + sama laukasta. Tamma ei ollenkaan vetänyt eikä kiihdytellyt! Hyppäsimme radanpätkiä ja lopuksi rataa, korkeudet olivat noin 80cm ja Kapri oli super! Todella rauhallinen, kuunteli ja muutenkin ihana :) Korkeutta esteille ei pystynyt lisäämään, koska pohja on oikeesti niin kova, että muistuttaa betonia. Toivottavasti sille tehdään jotain pian... Menin lisäksi hetken Amandalla, Piuden ponilla.

Mutta sitten teidän kysymyksiin. Kivoja kysymyksiä tuli ja vastaan kaikkiin melko laajasti, jotta saatte haluamanne vastauksen! 

K: Mitä tavoitteita sulla on Kaprin kanssa ens kaudelle?
V: Ensi kaudella meinaat varmaan tätä alkanutta kisakautta? Hmm, koska Kapri on ollut mun ratsastettavana vasta vajaa kaksi kuukautta, en osaa sanoa korkeuksista kauheasti. Tavoitteena estepuolella varmaankin päästä alueluokkia starttaamaan, eiköhän se keväällä tule ajankohtaiseksi. Tai vaihtoehtoisesti mennään vain seuraluokkia, koska Kapri lähtee multa kuitenkin niin nopeasti kesällä, etten tiedä onko lupia hevoselle järkevä hankkia. Saa nähdä :) Koulupuolella varmaan helppoa B:tä tai vastaavaa. Hirmu vaikea sanoa, koska ei tiedä miten nopeasti hevonen kehittyy!

K: Lempi varustemerkki heppakamoissa?
V: Ää, jos mulla olisi rajattomasti rahaa, niin tietysti kaikki superhienot (ja kalliit) merkit :D Mutta koska ei ole, niin pakko sanoa, että Eskardon, Equiline jne perushyvät merkit sisältävät tosi kivoja varusteita, jotka kestävät käytössä.

K: Mitä kautta sä pääsit stephexille töihin?
V: Suhteilla pääsin. Ratsastuksenopettajani Pia "Piude" Myrskog tuntee Ninan itse ja kysyi häneltä, sitten kyselin itsekin ja toivotti tervetulleeksi :)

K: Minkä tasonen Kapri on?
V: Kapri on tällä hetkellä 6 vuoden iästään nelivuotiaan tasolla, koska se on varsonut kahdesti ja astutettu kolmannen kerran (loi varsansa vissiin syksyllä?). Sillä on ratsastettu kunnolla mammalomien välissä vain vähän. Koulupuolella en osaa tasoa arvioida, menee väistöt, avot, vaihtaa jne, mutta vielä hätäinen, vaikkakin kulkee tasaisessa muodossa. Estepuolella noin 80cm, kehittyy koko ajan ja kapasiteettia kasvattajan mukaan paljon.

K: Minkä väriset silmät sulla on?
V: Hyvä kysymys, en tiiä itekkään :D Lapsena mulla oli ihan tummanruskeat silmät, sittemmin vihertyneet ja nykyään laidoilta ihan tummanvihreät, keskemmältä normaalimmat vihreät ja ihan sen mustan alueen ympäriltä rusehtavat. Kuullostaapa oudoilta :D

K: Kingsland vs eskardon?
V: Ratsastajan varusteissa KL, hevosen Eskardon. Paitsi etten tiedä valmistaako Eskardon edes muita kuin hevos- ja koiravarusteita..

K: Tavoitteita enskaudelle?
V: Tähän vastasinkin jo ylempänä, mitä Kaprin kanssa. Itselleni on muiden hevosten kanssa (Tahkon hevosilla jos muutamat kisat hyppään) kisata esteillä aina 110cm asti, jos hevonen käytössä, ja koulupuolella sitten sen mukaan miten kisoja on edessä.

K: Millä tallilla Kapri asuu?
V: Solbackan ratsastuskoululla Klaukkalassa.

K: Mitä lukiota/amiskaa käyt?
V: Käyn Arkadian yhteislyseota ja oon nyt siis lukion kakkosella.

K: Sun lempivaruste ridatessa tai muuten vaan tallilla?
V: Tää on vaikee.. Jos ihan kaikista varusteista pitäisi valita, niin ehkä ratsastaessa hyvät rats.housut kokopaikoilla ja muuten vaan pipo tälleen kylmillä säillä. En tiiä :D

K: Paras este/koulutunti millä olet ollut?
V: Paras estetunti.. Näitä on ollut monia monia, eri valmentajien tunnit jääneet yleensä mieleen: Pinja Immosen, Henrik Ehrnroothin, Sanna Backlundin jne valkut tietysti jättäneet aikanaan hyviä muistoja, koulupuolella Håkan Wahlmanin, Jonna Aaltosen jne tunnit. Hyviä tunteja on ollut eniten ihan rats.koulutunneilla Equstomissa myös sekä Solbackassa varsinkin estetunteja. Kuitenkin se paras "estetunti" oli viime kesänä, kun hyppäsin puoli-itsenäisesti Tahkolla reilulla kymmenellä hevosella ratoja ja viimeisenä Rafilla 120cm radan, jossa vika okseri oli 145cm :) Koulutunneista päällimmäisenä mielessä kesällä, kun Nina Fagerström piti mulle Vivalla tunteja.

K: Millainen olisi unelmahevosesi?
V: Estepuolella Hickstead oli aika hieno. Sellainen, jolla on suuri sydän, yrittää ratsastajan eteen kaikkensa ja molemminpuolinen luottamus suuri. Tietysti kapasiteetikas ja jos olis vielä hyväsukuinen ja näyttävä, niin varsojakin voisi teettää. Koulupuolella samoja ominaisuuksia, lisäksi tietysti ilmavat ja elastiset liikkeet. Totilas oli super, kun Gal sillä vielä tuuppasi menemään.

K: Kuinka usein käyt tallilla?
V: Joka päivä, välillä useampaankin kertaan. Päivittäin ratsastan Kaprin ja välillä muitakin hevosia, jos tarve.

K: Mitä tasoa olet kilpaillut (suomessa ja ulkomailla)?
V: Aluksi sanon, etten ole kisannut ulkomailla, mutta joskus olisi tietysti kiva sitäkin kokeilla :) Esteillä oon mennyt seura- ja aluetasolla ihan maahankaivetuista puomiluokista 115cm asti, hevosesta riippuen korkeus. Viime syksynä useamman 100-115cm startin menin, kun oli Tahkolla hevosia, joilla hypätä. Koulupuolella seura- ja aluetasolla taas ihan raviohjelmista (vai oonkohan ikinä mennyt, ainakin he C joskus aikoinaan) helppoon A:han asti.

K: Kuka/ketkä valmentajat ovat auttaneet sinua eniten esteillä sekä sileellä?
V: Kaikista valmentajista, joiden tunneilla oon ollut, sileällä on auttaneet Jonna Aaltonen, Minkki Peltonen (Equstomin rats.ope), Sanna Siekkinen (Equstomin rats.ope), Krista Mutanen (Equstomin ex-rats.ope). Estepuolella ykkösenä ehdottomasti Piude Myrskog (Solbackan rats.ope) sekä Tahkon omistaja Päivi Merikari.

K: Oletko koskaan harkinnut ratsastuksen lopettamista?
V: Kyllä, joskus viitisen vuotta sitten, kun muutimme uuteen kotiimme. Tai oikeestaan vähän sitä ennen, muuton jälkeen en enää niinkään. Tuntui, etten kehittynyt ja muutenkin varhaisteiniaikaa oli, joten silläkin osuutensa.

K: Paras kypärämerkki?
V: Itse tykkään nykyisestä Charles Owen Wellington Professional -kypärästäni, joten sanon CO.

K: Jos saisit valita minkätahansa hevosen, niin minkä?
V: Tää on paha kanssa.. Minkä tahansa? En varmaan ottaisi niitä maailman huippukouluratsuja, koska ovat viritetty niin millilleen, että en ikinä pysyisi niiden selässä (jos Gal sanoi menneensä ekan kerran Totilaksella taluttajan kanssa, se kertoo paljon..). Ottaisin varmaankin jonkun terveen, selväpäisen hevosen, jolla kapasiteettia/kilpailisi 150cm radoille esteillä ja liikettä myös koulupuolelle. Sellaisia ei varmaan edes ole?

K: Jos saisit mahdollisuuden päästä Stephex tallille vakituiseksi työntekijäksi, menisitkö?
V: Sanotaan, että sinne pääsisin jos vain ilmoittaisin ja lähtisin. Tai päättäisin jäädä ensi kesänä. Mutta en menisi, koska sen verran henkisesti rankkaa hommaa, eikä kovin hyväpalkkaista. Lyhyen aikaa, esim vuoden verran, pystyisi kyllä vakityötä tekemään. Tavoitteet mulla kuitenkin muualla kuin hevosenhoitajana työskentelyssä. Ratsastajana toimiminen sitten asia erikseen ;)

K: Olisitko kaivannut "laadukkaampaa" hevosta Kaprin sijasta?
V: No, meillä oli tarkoitus ostaa mulle hevonen, joka olisi ollut kokenut 110-120cm luokkien kisaaja ja kapasiteetikas myös koulupuolelle. Päädyttiin sitten Ninan ja muutaman muun suosituksesta ottamaan ylläpitoon nuori ensi kesään asti, jotta pääsen lähtemään ulkomaille takaisin. Kapri on enemmänkin kokematon, ei laaduton, sillä sillä on liikettä ja hyppyä isompiin luokkiin, kunhan saa kilometrejä alle. Näillä mennään ensi syksyyn, katsotaan mitä sitten tapahtuu!

K: Haluaisitko joskus kilpailla kansainvälisellä tasolla?
V: Haluaisinko? No tottakai, jos siihen olisi mahdollisuus ja käytössä sopiva hevonen! Ilman muuta :)

K: Aiotko mennä lukion jälkeen ulkomaille töihin?
V: Tämä on yksi vaihtoehto, jos en haluamaani opiskelupaikkaa saa yliopistosta. Sitten voisin pitää välivuoden ja lähteä jollekin tallille talveksi hommiin. Tiedä vaikka lähtisinkin..

K: Kuinka pitkään Kaprin on tarkoitus olla sulla ja mitä tavoitteita sulla on, sekä sen että itsesi kanssa?
V: Kapri on mulla siihen asti, kunnes lähden ensi kesänä heinäkuussa Stephexille Belgiaan. Kun palaan takaisin, en tiedä miten sen jatkon suhteen, ollaanko ostamassa omaa hevosta vai jatkamassa jonkunlaista sopimusta jonkun hevosen kanssa. Tavoitteista yllä jo :)
K: Mikä oli sun keskiarvo lukioon mennessä?V: Ysin päättötodistuksen keskiarvo oli 9.3. Lukiossa tippunut vähän, mutta kumminkin 9..

K: Pahin tippuminen.
V: Hah, tästä on videokin! En oo vaan saanut sitä vielä.. Mutta siis lähestyin hevosella kaksoissarjaa, korkeudeltaan noin metri tai vähän yli. Hevonen hyppäsi suoraan a-osan, mutta kääntyi heti laskeutumisessa vasemmalle. B-osan tolpissa oli kiinni toinen este, joten siitä välissä ei ollut senttiäkään tilaa. Hevonen kuitenkin ohjausyrityksistä huolimatta (tää oli siis yhden askeleen väli) päätti yrittää hypätä niiden 180cm rautatolppien yli, mutta tietysti epäonnistui pahasti ja lähinnä jyräsi suoraan päin hypähtäen jostain 140cm korkeudelta suoraan niiden läpi. Tietysti yritin roikkua kyydissä, mutta kun polle jatkoi matkaa ja kaarsi jyrkästi oikealle kulman tullessa vastaan, tipahdin nurkaan vain alle puoli metriä seinästä. Ja ei ollut ihan mikään matala hevonen, onneksi ei edes ilmat menneet pihalle ja sitten vain jatkettiin :)

K: Hauskin hevosmuisto.
V: Näitä on paljon. Kaikki kesät kaverin kanssa mummolassa hevostelemassa, Stephexillä Talentilla ratsastaminen (se nimenomaan oli hauskaa, koska nauroin vaan kokoajan kun olin kuvitellut vähän toisenlaiseksi.. :D). No yleisesti kaikki kavereiden kanssa sattuneet kömmähdykset.

K: Tiedätkö onko stephexiin tai jonnekin mahdollista päästä vaikka ei olisi mitään suhteita sinne?:)
V: On kyllä, Stephexille en muista oliko meillä siellä ketään jolla ei olisi suhteita ollut, mutta ainakin yksi kaverini on lähdössä Sveitsiin Pius Schwizerille töihin kun ihan vain laittoi viestiä hänelle pari kuukautta sitten. Tosin kyseinen kaveri osaa maan kieltä yhtä hyvin kuin Suomea.

K: Miten pääsit tonne stephexiin?
V: Tähän on vastaus tuolla ylempänä :)

K: Kuinka paljon jouduit puhua englantia vai pärjäsitkö suomella (stephexillä)?
V: Meillä oli kokonaan suomenkielinen käytävä (Nina, Tiina, Inkku, Viivi ja mä), joten päivittäiset hevoshommat hoidettiin suomeksi. Toki jouduin puhumaan muiden tallihenkilöiden kanssa englantia sekä asioidessa kylällä jne. Eli englantia joutui kyllä käyttämään suht paljon, siellä siitä tuli enemmänkin automatisoitunutta ja välillä jopa ajatteli englanniksi.

K: Mikä oli stephexin kivoin hevonen jos sitä vivaa (tai kuka se olikaan ny) ei lakseta?
V: Uruquay oli ihana myös. Nykyään Eiken Saton ratsastettavana.

K: Mitkä on sun tavotteet kaprin kaa täl kaudel?
V: Vastaus on ylempänä :)

K: Mikä kamera sul on?
V: Mulla on oikeestaan suoraan sanottuna surkea kamera, mutta parempi objekti. Uuden rungon hankita oliskin edessä, kunhan saisi vähän rahaa.. 7D olis hyvä. Mutta mulla on vuonna 2009 rippilahjaksi saatu Canonin 450D, joka silloin oli uusinta uutta mutta ajaa nykyään surkeudellaan kaikkien kameroiden ohi. Ei vissiin, kyllähän tuolla ottaa kuvia.

K: Mitä objektiiveja siihen on?
V: Mukana tulleet perusobjektiivit joita en enää edes käytä (eli tämä ja tämä) sekä viime keväänä hankittu parempi objektiivi, CANON EF 70-300/4-5 70-300/4-5.6 L IS USM jota voi katsoa täältä.

K: Onko sulla jotain kuvasivua, minne laitat sun ottamia kuvias?:)
V: On, tosin en ole nyt ollut kauhean aktiivinen sen suhteen.. Kuitenkin http://ajaton.kuvat.fi/ :)

K: Kauanko olet ratsastanut?V: Tää on nyt 12 vuosi, kun harrastan ratsastusta aktiivisesti. Sitä ennen oon joskus istunut hevosen kyydissä satunnaisesti.

K: Mitä luokkia kisaat esteillä? entä koulussa?
V: Tähän oli vastaus ylempänä :)

K: Missä koulussa olet?
V: Tähänkin vastasin jo tuolla ^^

K: Oletko varusteurheilija?
V: Hahaa :D Totanoin, kaverini kun näki tän, sanoi että "vastaa et oot" mutta en nyt sano suoraan. Mielestäni olisi ihana käyttää kaikkia merkkivaatteita ja kamoja hevosella, mutta koska siihen ei ole rahaa, en visiota pysty toteuttamaan. Pyrin kuitenkin panostamaan siihen, että sekä itselläni että hevosella laadukkaat kamat, jotka kestää ja tietysti näyttää hyvältä. Tosin kuten monet sanoo, on kokovartalo KL mennyt jo ohi :D
K: Mihin ammattiin haluat? Johonkin hevosiin liittyvään vai muuhun?
V: Tää muuttuu koko ajan.. En ehkä haluaisi hevosista ammattia ainakaan Suomessa, mutta jos mahdollisuus olisi joskus lähteä ulkomaille ratsastamaan, asia voisi olla toisin. Mutta oon ajatellut hakea lukemaan viestintää yliopistoon lukion jälkeen, joten ehkä jotain sinne suuntaan.

K: Millä tavalla näet hevoset osana elämääsi tulevaisuudessa (n10v päästä, kun on ammatti, punainen tupa ja perunamaa..)? En osaa oikein muotoilla tätä kysymystä, mutta siis että ratsastatko aktiivisesti (onko oma hepo), kisaatko, vai miten?
V: Haluaisin niin hyväpalkkaisen työn, että pystyisin pitämään yhtä tai muutamaa hevosta ja kisata niillä aktiivisesti. Tai sitten vaihtoehtoisesti, että saisin ratsastettavaksi hevosia, joilla voisin kilpailla. Toivottavasti toteutuu, tai sitten hankin rikkaan miehen / voitan lotossa :D Tää on ehkä vähän hankalampi tie..?

K: Harrastatko muuta liikuntaa kun ratsastus? Tai muita harrastuksia?
V: Käyn harvinaisesti silloin tällöin lenkillä, jumpassa tai kuntosalilla. Kävisin varmasti useammin, jos aikaa olisi. Muita kuin liikuntaharrastuksia on valokuvaaminen, ennen soitin myös kannelta ja olin kuvaamataitokerhossa. Ne sitten jäi, kun hevoset veivät kaiken ajan lukion ohella.

K: Mikä on sulle kaikista mieluisin laji ratsastuksessa?
V: Esteratsastuksen ja kouluratsastuksen väliltä on hankala valita. Molemmissa on sitä jotain, kun homma sujuu: oli se sitten 120cm esteradalla tai laukanvaihtosarjoja tehdessä koulupuolella. En osaa päättää. Välillä on myös ihana vain köpötellä maastossa tai baanata tukka hulmuten hiekkateillä kesäisin ilman satulaa :)

2 kommenttia

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat