keskiviikko 7. maaliskuuta 2012

041: Ville Vaurion valmennukset

Teitä lukijoita on kertynyt jo aika paljon, noin 270 kappaletta. Ei huono ollenkaan, varsinkaan kun en ole kerennyt nyt mainostaa blogiani kuukauteen missään hevostalli.netissäkään :D Kauhea kiire jatkuu, nimittäin aivan kohta on vuorossa psykologian ylioppilaskirjoitukset (!!) joihin lukeminen vie kauheasti aikaa + koulu muutenkin.. Tälläkin viikolla vielä edessä kaksi välikoetta, englannin puhekurssin puheen esittäminen, äidinkielessä esseen kirjoittaminen ja päälle vielä normiläksyt ja se psyka. Ei hyvin mene!

Lauantaina ja sunnuntaina olimme Kaprin kanssa Equstomissa Ville Vaurion kouluvalmennuksissa. Lauantaina teemana oli lähinnä siirtymiset askellajista toiseen sekä askellajien sisällä temponvaihtelut, mutta teimme myös väistöjä ravissa ja käynnissä sekä vähän avoa laukassa. Loppuun muutamat laukanvaihdot tuli vielä otettua. Kapri oli todella hyvä jo lauantaina, sillä Equstomin maneesin pohja on niin superpaljon parempi kuin Solbackan pohja - Equstomissa Kapri liikkui alusta lähtien ilmavimmilla ja "eteenpäinvievemmillä" (onko edes sana?) askelilla, joten päästiin säätelemään paremmin ratsun ratsastettavuutta erilaisilla tehtävillä.

Sunnuntaina valmennuksessa käytiin läpi enemmän keskiaskellajien tyyppisiä ratkaisuja, siinä missä lauantaina keskityttiin enemmän kokoamisen hakemiseen. Toki varsinkin laukassa haimme Kapria enemmän "omille jaloilleen" niin, ettei käyttäisi ratsastajan tukea laukan pyörivyyteen. Tähän vaikutti suuresti se, että istuin itse 10cm enemmän takanojassa (eli silloin vasta suorassa) kuin normaalisti, jolloin en omallakaan istunnalla estänyt hevosen lapoja nousemaan ylös.


Mukava tilannekuva, ratsastaja könöttää kyydissä..
Jatkoimme sunnuntaina paljon myös väistöjen parissa, mutta enemmän työskenneltiin avojen kanssa. Aloitimmekin koko tunnin raviavoilla, jotka sujuivat erittäin hyvin Kaprin osalta varsinkin oikeaan kierrokseen. Huomionarvoista on, ettei Kapri ole tehnyt ravissa avoja kuin kerran aikaisemmin elämässään. Ylläoleva videopätkä on jostain kohtaa avotreeniä.

Avojen, väistöjen, temponmuutoksien, siirtymisien ja vaihtojen lisäksi sunnuntain ohjelmaan kuului vielä muutamat vastalaukkakaarteet, jotka Kapri tekikin ensimmäistä kertaa elämässään. Oikeaan kierrokseen nämä sujuivat hyvin, tosin laukan laatu kärsi vastalaukkakaarteessa (tehtiin kolmikaarisella) niin, että siitä tuli lyhyempää ja alkoi taas "tikittämään", mitä teki alkujaan laukassa minulle tullessaan. Toistojen avulla kuitenkin parani kerta kerralta ja olin todella tyytyväinen tammaan lopuksi. Vasempaan kierrokseen Kapri tarjosi muutaman kerran vaihtoa ristilaukalle, joka johtui aiemmista vaihtojen harjoitteluista ja siitä, ettei vasen laukka ole tamman vahvuuksia. Teimme kompromissin ja loivensimme kaarta hieman, jolloin laukka ja tahti säilyi.

Ville kehui Kapria paljon, varsinkin ravista ja hevosen kevyestä rakenteesta sekä "hyvästä suusta" tykkäsi. Hän totesi, että olin hyvän hevosen valinnut, johon oli pakko todeta, etten kyllä itse valintaa tehnyt :D Mutta hyväksi pariksi Ville mua ja Kapria sanoi, totesi myös, että mulla itselläni on hyvin palikat kasassa ja homma hallussa. Kiva kuulla! :)


Valmennuksesta saatuja vinkkejä tulevaisuutta varten Kaprin osalle:
siirryttäessä käyntiin Kapri jää usein lyhyeen, ns. jännittyneeseen käyntiin. Siirtymisessä kannattaa asettaa, melkein taivuttaa hevosta sisälle ja sallia sen tulla syvemmälle muotoon, sekä ensimmäisessä käyntiaskeleessa tökätä kerran / pari sisäjalalla sisäkylkeen niin, että käynnistä tulee heti pidempää ja elastisempaa.
vaihdoissa hevonen suoristettava tulevalle ulko-ohjalle, ei asettaa tulevan sisäohjan suuntaan voimakkaasti. Mikäli vaihdot hankalia diagonaalilla, kannattaa kokeilla vaihtoa täyskaarrolla niin, että vaihto tapahtuu juuri ennen uralle palaamista - seinä apuna vaihtamisessa.
ravin laatua saa parannettua temponvaihteluilla. Kaprilla on iso ja hyvä ravi, johon pitäisi saada lisää voimaa ja ylös-eteen -suuntautumista. Pienet pätkät kokoamisen ajattelua, josta eteenpäin ajatuksena hiukan suuremmalle tuntumalle tuleminen niin, että kootumman ravin tahti säilyy isommassakin ravissa.

Maanantaina oli vuorossa Jonnan tunti, joten Kaprilla oli vielä yksi rankka päivä edessä (to+pe oli myös rankkaa liikuntaa). Tunti meni muuten ok, mutta Kapri oli todella väsynyt ja stressaantui ympärillä tapahtuneesta aktiviteetista, kun maneesiin tuotiin suolaa autolla samaan aikaan. Niimpä tamma rentoutui kunnolla vasta lopussa. Maneesin pohja teki myös suuren osan tähän, sillä varsinkin aluksi Kapri ravasi melko varovasti ja vaikutti kuin sen selkä olisi ollut kipeä.

Taas lisää könötyskuvia. Jos sitä joskus oppis istumaan ;)
No, tiistaina Kaprilla oli vapaa ja kävin harjaamassa sitä reilun tunnin. Selkä oli tosiaan kipeytynyt hiukan ristiselän kohdalta kovan rasituksen ja maneesin pohjan vuoksi, joten hieroin siihen vähän linimenttiä ja hommasin tammalle hierojan huomiseksi. Näin ollen perjantaina vähän kevyempi päivä ja lauantaina kisat Keravalla. Hierojaa ei olisi tarvinnut, mutta ainakin ennaltaehkäistään suurempia jumeja näin :) Tänään menin kavaletti-puomi-jumppaa, jotta sitä kautta saisi myös selkää auki, eikä tuntunutkaan enää sitä aristavan.

Lauantaina menen myös hyppäämään ensimmäistä kertaa Jonnan omalla hevosella, kun pyysi minua käymään. Tarkoitus olisi sitten joka viikko kerran sillä hypellä tai mennä maastoilemaan, vähän irtiottoa kouluhevosen arjesta. Kyseessä on siis vähän energisempi ruuna, entinen estehevonen, mutta siis ihan nuori tapaus vielä. Kisasi vissiin viime vuonna nuorten hevosten luokkia esteratsastuksessa? Eli siis osaa ihan hypätä! Hauska päästä kokeilemaan.

Tästä tuli nyt ihan tekstipainotteinen postaus kolmella videolla ja parilla siepatulla kuvalla.. Yrittäkää kestää :) Lupaan laittaa kuvia ainakin perjantaina, jos saisin jonkun kaverin mukaan tallille kuvaamaan! Ja kohtahan on edessä Ypäjän kisat, joista kuvasato on aina valtaisa.

5 kommenttia

 1. Tosi kiva postaus ja kivoja tekstejä, tykkäsin! Te ootte kyllä hieno pari! :D

  VastaaPoista
 2. Minkä ikänen ja rotunen tää Kapri on? (ku aloin vasta nyt lukemaan tätä blogia)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kapri on 6-vuotias, virallisesti 7-v, mutta täyttää seitsemän vasta kesäkuussa papereiden mukaan. Varsonut kumminkin kahdesti ja astutettu kolmannen kerran, eli ihan neliveen tasolla vielä. Ja rodultaan fwb eli suomalainen puoliverinen :) Pitäis tehdä toi tietosivu, että uudetkin lukijat pääsis paremmin mukaan...

   Poista
 3. Sulla on ihan kadehdittavan hyvä istunta ja muutenkin ratsastat tosi hyvin ! (: Kaprikin näyttää tosi upealta !

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat