tiistai 18. syyskuuta 2012

#90: Vastaukset kysymyksiin

Tänään olen valmistautunut koko aamupäivän huomisiin ylioppilaskirjoituksiin, joten nyt on luvassa pieni hengähdystauko ja vastailen teidän lukijoiden lähettämiin kysymyksiin. Kysymyksiä tulikin ihan kiitettävästi - kiitos siitä teille! Pyrin vastailemaan niihin kaikkiin, ellei joukossa ole monia samanlaisia tai samantyyppisiä. Kysymyksiä oli kuitenkin sen verran paljon, että osaan vastaan kattavammin ja osaan suppeammin :)
 
K: Onko sinulla ollut omaa hevosta?
V: Mulla ei ole ikinä ollut omaa hevosta, tosin ylläpidossa on ollut yksi hevonen puolen vuoden ajan.

K: (jatkoa ylläolevaan) Jos ei saatko milloin oman?
V: Tulen varmasti hankkimaan jossain vaiheessa elämääni oman hevosen, mikäli siihen on sopiva tilanne niin rahallisesti kuin fyysisesti. Ajankohdasta en tiedä tarkemmin, se jää nähtäväksi :)

K: Tavoitteesi ratsastuksessa?
V: Tavoitteeni ratsastuksessa on yksinkertainen: kehittyä niin hyväksi kuin itselleni on mahdollista ja oppia toimimaan erilaisten hevosten kanssa erilaisissa tilanteissa mahdollisimman hyvin.

K: Kuinka paljon kuukaudessa menee tällä hetkellä rahaa hevosiin?
V: Tällä hetkellä ratsastukseen ei mene kovinkaan paljon rahaa (vrt. oman hevosen kanssa), perusratsastuksiin oma summansa ja siihen päälle ylimääräiset valmennukset, kisat, matkakustannukset, tarvikkeet jne. Tarkkoja määriä en osaa sanoa tai lähde niitä tänne laskemaan.

K: Mitä teet vapaa-ajalla muuta kuin olet tallilla?
V: Sitä vapaa-aikaa jää todella vähän :D Yleensä katson televisiota, kirjoitan blogia tai luen muiden blogeja, olen kavereiden kanssa tai valokuvaan.
 
Tää kuva on otettu webcameralla, joten laatu on sen mukainen.. Mutta siis tuohon ylempään kysymykseen liittyen
kavereiden kanssa illanviettoa, vasemmalta oikeelle mä, Janita ja Sanni:)
K: Jos et harrastaisi ratsastusta mitä luulisit harrastavasi?
V: Harrastaisin ehdottomasti valokuvausta, sillä harrastan sitä nytkin (tosin kisakuvaus jäänyt ylläpitohevosen tuomien kiireiden takia ja nyt koulun kiireiden vuoksi olemattomaksi). Muista harrastuksista en osaa sanoa, luulisin kuitenkin sen olevan jotain liikunnallista.

K: Mihin aijot lukion jälkeen?
V: Suunnitelmissa olisi hakea johonkin yliopistoon lukemaan viestintää. Se, pääsenkö sinne sisään, onkin sitten eri asia :) Luultavasti pidän välivuoden pakollisena/omasta tahdosta, jolloin saatan hyvinkin lähteä ulkomaille töihin, riippuen sen hetkisestä elämäntilanteesta.

K: Haluatko hevosista ammattia?
V: Halusin joskus ratsastuksenopettajaksi, mutta nyt en usko saavani hevosista ammattia. Olisi tietysti hienoa kilpailla maailman huipulla ja ansaita rahansa pelkällä ratsastamisella, mutta en usko sen olevan kohdallani mahdollista. Haluan kuitenkin pitää hevoset ja kilpailemisen tiiviisti elämässäni. Ei sitä tosin tiedä, mitä elämä tuo tullessaan ja päädynkö kuitenkin esimerkiksi tallinpitäjäksi tai ratsastelemaan muiden hevosia - saa nähdä mihin omat taidot riittävät!

K: Seurusteletko/oletko seurustellut?
V: En seurustele nyt.

K: Lemmikkejä?
V: Ei ainuttakaan :)

K: Kuinka monta kertaa viikossa olet tallilla?
V: Yleensä joka päivä, välillä parillakin eri tallilla päivässä. Nyt kirjoitusten aikaan olen vähentänyt näiksi kahdeksi viikoksi minimiin eli 4 x viikko.
 
K: Miten pääsit Fagerströmille töihin? Suhteilla? Onko sinne (tai jollekin muulle, jossa suomalaisiakin) mitään mahdollisuutta päästä ilman suhteita?
V: Belgiaan vai Hollantiin? Belgiaan (Stephexille) pääsin töihin suhteilla, kun ratsastuksenopettajani tunsi Ninan ja kysyi, jos pääsisin töihin. Hollantiin pääsin töihin periaatteessa suhteilla ja periaatteessa ilman, sillä Nina itse kysyi, voisinko tulla kesällä hommiin. Kaikkialle on varmasti mahdollista päästä ihan omalla aktiivisuudella - rohkeasti vaan kyselemään, eiköhän kaikki tallit kaipaa ahkeria hevosenhoitajia töihin!
 
Belgia, Stephex Stables 2011 - Uruquay
 
Hollanti, Guttecoven 2012 - Viljo
K: Miten saat kätesi pysymään noin nätisti? Mulla on aika pitkät kädet (niinkun kai sullakin?) ja tuntuu että ne aina vääntyilee miten sattuu, varsinkin ranteista...
V: Tälle kysymykselle naurahdin hieman, sillä mulle on monien vuosien ajan valitettu nimen omaan "oravakäsistä" eli kun ranteet taipuvat vinoon. Nyt kun mietin, ei tästä asiasta ole huomautettu juurikaan pitkään aikaan, eli varmaankin olen kiinnittänyt siihen itse huomiota ratsastessani ja korjannut virhettä sitä kautta. Ratsastuksenopettajani on sanonut tähän loistavan ohjeen: kaiken korjauksen on lähdettävä ratsastajasta itsestään, kukaan muu ei pysty niitä käsiä/jalkoja/tms laittamaan oikeaan asentoon kuin ratsastaja itse!
 
Jos jotain konkreettista apua haluaa koittaa, niin kokeiltiin joskus vuoden 2010 kankikurssilla teipata sellaisia paistinlastoja käteen, se auttoi ainakin ranteen taittumiseen :D
 
K: Ratsastatko usein ilman kypärää?
V: En ratsasta. Suomessa olen ratsastanut ilman kypärää kaikkineensa alle kymmenen kertaa (jos mukaan lasketaan laitumella ilman varusteita hevosen selässä köpöttelyt jne), ulkomailla kypärän käyttö on jäänyt vähemmälle. En kuitenkaan suosittele kenenkään jättävän kypärää pois päästä!
 
K: Otatko sen jotenki kohteliaisuutena että sinua luullaan joka päivä on karkkipäivä- blogin Jutan isosiskoksi?
V: Luettuani tämän kysymyksen ilmeeni oli kutakuinkin erittäin hämmästynyt. Pakko myöntää, en ollut ikinä käynyt katsomassa tuota kyseistä blogia ennen kuin päätin sen kysymyksen luettuani googlata. En siis tiennyt tästä yhtäläisyydestä, eli en myöskään osaa vastata kysymykseen mitään :)

K: Sekoitetaanko sua muutenkaa muiksi ihmisiksi yleensä?
V: Mieleeni ei tule yhtään kertaa, jolloin mut olisi toiseksi ihmiseksi sekoitettu, eli varmaankaan ei.

Keravan aluekisoista viime keväältä
Kuolaava eläin :D Porvoon aluekisat viime keväältä.
K: Mikä on sun tasosi?
V: Ratsastuksessa? Vaikea arvioida, olen startannut estepuolella 115cm-luokissa viime syksynä ja koulupuolella helppoa A:ta. Toisaalta treeneissä olen estepuolella hypännyt 130cm teknisiä tehtäviä ja ratoja, yksittäisenä 145cm ja koulupuolella päässyt testaamaan piffit, paffit ja sarjavaihdot jokaisella. En osaa sanoa yhtään :)

K: Kuinka sulla riittää aika yo-kirjoitusten ohella heppailuun? Siis niinkun monelta meet kouluun, monelta pääset..
V: Tämän kysymyksen pitäisi olla pikemminkin, että miten mulla riittää heppailun ohella aika yo-kirjoituksiin :D Ei mutta, mulla on nyt abivuonna todella helpot päivät ja useimmiten menen vasta 11.15 kouluun (välillä vasta 12:45) ja pääsen yleensä 12:30 tai 14:00. Eli päivät eivät ole pitkiä ja sen vuoksi kerkeän hyvin käydä tallilla iltapäivisin/iltaisin. Lukea tosin voisin vähän enemmän.
 
K: Kuinka kauan oot ratsastanut?
V: Nyt lähti kolmastoista vuosi käyntiin eli tovin verran jo.
 
K: Millä ohjelmalla teet nämä kuvanmuokkaukset?
V: Mulla on tässä koneella Photoshop CS5.1 suomenkielisenä ja Corel PaintShop Pro X4 myös suomeksi, eli niillä teen. Yleensä muokkaan värit Corelilla ja Photoshopilla teen konkreettiset muokkaukset.

Asenteella :D Itävalta ja Alpit 2012!
K: Mistä oot ostanu ihanan kypäräs?
V: Ostin tämän (Charles Owen Wellington Professional) muistaakseni 2010 syksyllä ja Horzesta. En tiedä myydäänkö näitä siellä enää, silloin classicia myytiin myös.
 
K: Mitä aineita kirjoitat yo-kirjoituksissa? Kuinka hyvin valmistaudut niihin?
V: Kirjoitin viime keväänä psykologian (laudatur), tänä syksynä ruotsin ja yhteiskuntaopin ja ensi keväänä äidinkielen, englannin ja mahdollisesti pitkän matikan. Psykologiaan valmistauduin hyvin, ruotsiin huonosti ja yhteiskuntaoppiin ihan ok. Ensi kevään kirjoituksiin aion valmistautua hyvin :D

K: Keskiarvosi koulussa?
V: Viimeisin keskiarvo oli tasan 9 lukion kakkosvuoden viimeisessä todistuksessa (keskiarvot: seitsemän 10, seitsemän 9 ja kolme 7).

K: Osaatko sanoa mikä on paras muistosi hevosten parissa?
V: Parhaita muistoja on ollut niin paljon, etten osaa sanoa yhtä. Parhaimpia on ollut ehdottomasti ulkomaanreissut, Kaprin ylläpito, tuntiratsastajien SM-kisoissa pronssimitalin saaminen ja muut isommat kisasijoitukset. Ihania muistoja on myös kaikki kesät mummolan viereisellä maalaistallilla ja hyvin menneet valmennukset jne.
 
Kapri <3 tätä hevosta ei hevillä unohdeta! (kauhee kun mun kädet näyttää isoilta..)
Laatukuva.. Mutta idean näkee, Tahkolla estekisoissa 115cm viime syksynä.
K: Mikä hevonen on antanut sulle eniten? Vai osaatko mainita vain yhtä?
V: Tämä on vaikea! Eniten vastuuta ja päättäväisyyttä on opettanut entinen ylläpitohevoseni Kapri. Jokainen hevonen on antanut omalla tavallaan jotain :)

K: Onko suurinosa sun ystävistä hevosihmisiä?
V: Suurin osa kyllä, mutta mulla on myös paljon kavereita, jotka eivät ole hevosten parissa millään tavalla.
 
K: Meinaatko mennä ens kesän jonnekin ulkomaille töihin?
V: En kyllä yhtään osaa sanoa. Ihanaa olisi lähteä, mutta riippuu hevostilanteesta/elämäntilanteesta muutenkin ja siitä, pääsenkö yliopistoon vai en. Jossain vaiheessa lähtö on kyllä edessä!
 
K: Ratsastaako sun vanhemmat?
V: Äiti on käynyt alkeiskurssin pari vuotta sitten, muuten ei.

K: Onko sulla paljon kavereita?
V: On mulla melko paljon, olen nimittäin tosi sosiaalinen ihminen sille päälle sattuessani :D Kaikkien kanssa ei todella kerkeä olemaan, vaikka niin haluaisinkin.. Ja moni asuu niin kaukana, ettei välttämättä nähdä useammin kuin kerran vuodessa! Onneksi on puhelimet ja facebook..
 
Finnderby 2012 ja Miljan kanssa chillailua :)
K: Mikä kypärä sulla on?
V: Tähän vastasinkin jo ylempänä.

K: Mikä on sun lempiaine koulussa? ja mitä aineita luet?
V: Lempiaine on.. ehkä varovaisesti sanottuna yhteiskuntaoppi? Luen ylimääräisenä yhteiskuntaoppia, ruotsia, matikkaa ja psykologiaa. Onkohan niitä vielä? Sitten päälle kaikki pakolliset ja mitä on tullut jo suoritettua.

K: Ootko asunu aina samassa paikassa?
V: En ole, olen asunut neljässä eri paikassa.

K: Pidätkö 18v synttärit?
V: Pidän! Tarkemmin ei kyllä ole vielä tietoa, mutta ensi viikonloppuna en ainakaan kun lähden Ypäjälle kansallisiin estekisoihin töihin. Tosin eiköhän me siellä Steffin ja muiden kanssa asiaa jotenkin juhlisteta sielläkin :)

K: Ootko esim uotilassa parhaimpia ratsastajia?
V: En yhtään tiedä, minkä tasoisia Uotilan muiden päivien ratsastajat ovat, joten en osaa sanoa tähän mitään.

K: Mikä on sun lempivaatekauppa ratsastusvaatteissa ja 'normi' vaatteissa?
V: Ratsastusvaatteissa ehdottomasti Helsingin fredalta löytyvä Horse&Hound sekä Espoon Hipposport! Tavallisissa vaatteissa lempikauppoja on monia, esimerkkinä Only, Vero Moda, Cubus.. mitähän näitä nyt on.
 
K: Käytäks aina kannuksia kun ratsastat?
V: Jep, ellei hevosella ole erikseen kielletty niiden käyttö. Tai jos ratsastan ilman ratsastusvaatteita (ts. normaalit kengät jalassa), niin silloin en.

Gucci on ihana merkki ja myös ihanan kallis.. Pariisissa 2011 joulukuussa.


Gucci Masters Pariisissa joulukuussa 2011 :)
K: Kumpi sujuu paremmin, este vai koulu?
V: Vaikea verrata, omalla tavallaan kumpikin sujuu. Omasta puolesta ei ole mitään rajoitetta, miksei sujuisi (esimerkiksi että pelkäisin hyppäämistä tai en jaksaisi keskittyä kouluratsastukseen).

K: Kummasta pidät enemmän?
V: Pidän molemmista paljon, mutta kilpailumielessä enemmän esteratsastastuksesta. Tällä hetkellä tulee mentyä enemmän koulupainotteisesti.

K: Aiotko ostaa joskus oman hevosen?
V: Tähänkin vastasin jo ylempänä.

K: Minkä tasoinen ratsastaja olet?
V: Tähän vastasin myös ylempänä.
 
K: Mikä on ollu paras hetki elämässäs hevosten kanssa?
V: Tähän myös vastattu jo :D
 
K: Kuka on ollut tähän mennessä kivoin uusi hevos/ponituttavuus Uotilassa?
V: Kaikista kivoin on ollut Floppe-poni, se oli semmoinen ihanan pirtsakka ja näpsäkkä poni.
 
K: Kuinka vanhana aloitit ratsastuksen?
V: Aloitin ratsastuksen vähän ennen kuin täytin kuusi eli nyt pyörähti käyntiin kolmastoista vuosi. Jos sitä nyt ratsastukseksi voi kutsua sen ikäisenä, maastossahan me köpöteltiin taluttajan kanssa.
 
HAHA :D Tää on joku kauheen vanha kuva joltain vuodelta 2004 ja mun ensimmäisistä kisoisa :D
K: Miten saat pidettyä kantapäät alhaalla?
V: Mulla ei ole ikinä ollut ongelmaa kantapäiden kanssa, joten en osaa antaa tähän mitään vinkkejä. Yleensä kantapäiden ylös nouseminen johtuu puristavasta polvesta tai reidestä, joten kannattaa kiinnittää huomiota oman jalan rentouteen. Harjoittelemalla se alkaa pikku hiljaa sujumaan :)
 
K: Mikset siis lue kuin kahta blogia?
V: Itseasiassa luen joka päivä kuutta eri hevosblogia ja seuraan satunnaisesti noin kymmentä muuta. Jostain syystä en ole vaan liittynyt näihin blogeihin virallisiksi lukijoiksi, minkä kyllä voisin tehdä heti muistaessani!
 
K: Miten saan hevosen kulkemaan peräänannossa? (periaatteessa)
V: Hevonen kulkee peräänannossa, kun se polkee alleen ja käyttää selkää. Tähän vaaditaan riittävä kokemus niin ratsastajalta kuin hevoselta. Peräänantoon "saamisessa" ei ole mitään tiettyä tapaa tai oikotietä, se tulee automaattisesti sitten kun palaset loksahtavat paikoilleen.

K: Mikä on sinun esteennätyksesi? (korkeus, okserilla ja pystyllä)
V: Korkein hyppäämäni okseri on viime syksynä pompattu 145cm ja korkein pysty 135cm.
 
Melkeen oon keskellä estettäkin..
K: Oletko enemmän este, vai kouluratsastaja?
V: Tähänkin taisin jo vastata ylempänä :)
 
K: Minkälaisia suunnitelmia sinulla on tulevaisuuden varalle (koulun jälkeen)?
V: Tähän vastasin osittain jo ylempänä.. Mutta lukion jälkeen suunnitelmissa on hakea yliopistoon lukemaan viestintää ja valmistuttuani päästä töihin. Samalla haluan pitää hevoset tiiviisti osana elämääni ja kilpailla mahdollisuuksien mukaan sillä tasolla, millä sillä hetkellä mahdollista. Jossain vaiheessa lähden todennäköisesti myös ulkomaille hommiin, mutta tarkemmin en tiedä.
 
K: Vietät niin paljon aikaa tallilla, että olet aivan satavarmasti joutunut jossain määrin tekemään myönnytyksiä koulun suhteen, harmittaako se vai onko tämä selvä valinta?
V: Jep, jonkun verran olen joutunut myönnytyksiä tekemään. Periaatteessa pärjään koulussa ihan hyvin (viime keväänä lukion 2. vuoden lopussa ka 9 ja stipendi koulumenestyksestä), mutta tällä hetkellä harmittaa vähän, etten lukenut ruotsin ylioppilaskirjoituksiin riittävästi.. Toisaalta eihän se elämä yhteen kokeeseen kaadu :)
 
K: Vaikka en sinua tunnekaan, niin silti: käyttäisit kypärää myös silloin kuin muut eivät sitä tee - seuraukset voivat olla tosi tosi pahat, jos ratsastaa ilman... nykyään löytyy vaikka minkälaisia, hyvännäköisiä ja ilmastoituja kevytkypäriä.
V: Olen tehnyt päätökseni kypärän käytöstä itse ja vastaan sen seurauksista näin ollen myös itse, mutta nyt olen myös päättänyt pitää kypärän päässä aina ratsastaessa. Valmentajani nimittäin loukkasi päänsä vakavasti ja sivusta seuranneena voin todeta, etten vastaavaa tilannetta itselleni halua. On tietysti ikävää, että tarvitsee nähdä konkreettinen esimerkki aiheesta, ennen kuin tajuaa asian vakavuuden.
 
K: Kuinka saan hevosen menemään muodossa?
V: Tähän vastasin myös jo ylempänä.

Kaveruskuva tältä vuodelta Jokelantallilta Janitan kanssa..

Ja sama vuodelta 2011 ja samassa paikassa! :)
K: Mitä oot tykännyt uudesta ratsastuskoulu Uotilasta?:) Kannattaisiko esim minun itse tulla myös sinne?
V: Nämä neljä kertaa mitä olen Uotilassa nyt käynyt, voin todeta sen olevan sellainen normaali suomalainen ratsastuskoulu. Ei mitään erityistä mainittavaa, ihan kiva paikka! Riippuu ihan tasostasi ja kriteereistäsi, millaiseen ratsastuskouluun sinun kannataa mennä.
 
K: Kuinka toimit itseksesi ratsastaessa? Tarkoitan tällä sitä, että onko sinulla olemassa jokin tietty peruskaava, jota toteutat esimerkiksi alkuverkassa (esimerkiksi itse huomaan pinttyneeni kevyttä ravia ympyröillä, avoja pitkällä sivulla, vähän väistättelyä laukassa ja vastalaukkaa -kaavaan lähes poikkeuksetta) vai etenetkö täysin fiiliksen pohjalta ilman etukäteisajatusta siitä, mitä seuraavaksi teet? Ja saman aiheen tiimoilta kyselisin vielä suunnitteletko yleensäkään ratsastusta etukäteen ("tänään treenataan sulkutaivutuksia") vai fiilisteletkö vasta ratsastuksen aikana sitä, mitä tänään teet?
V: Haha, lukiessani kirjoittamaasi kuvausta alkuverkasta tunnistin itseni melkolailla juuri tuollaiseksi :D Riippuen tietysti ihan päivästä, suunnitelmasta ja hevosesta, mutta 60% alkuverryttelyistä menen oikeastaan juuri tuollaisen kaavan mukaan. Välillä ratsastan ilman mitään etukäteisajatusta ja fiilistelen koko ratsastuksen ajan tekemiseni ja välillä suunnittelen tarkaan kaiken tekemiseni. Yleensä suunnitelmat muuttuu myös sen mukaan, miltä hevonen alkuverryttelyssä tuntuu.

K: Millaisia tavoitteita sinulla on ratsastuksessa lyhyemmällä ja pidemmällä aikavälillä? Ovatko tavoitteesi nimenomaan kilparatsastuksessa vai kenties jollakin muulla hevosalan osa-alueella (nuorten laittelu, valmentaminen)? 
V: Joitain tavoitteita listailinkin tuonne ylemmäs. Lyhyellä aikavälillä on tarkoitus nyt löytää sopiva hevonen ratsastettavaksi ja pidemmällä kehittyä niin hyväksi kuin mahdollista. Haluaisin toki kilpailla paljon, mutta myös nuorien kanssa työskenteleminen olisi mahtavaa ja pidän myös hyvin paljon opettamisesta, joten miksei valmentaminenkin tulisi kysymykseen jossain vaiheessa elämää. Saa nähdä :)
 
K: Haluaisitko työskennellä joskus alalla täysipäiväisesti?
V: Tähän vastasinkin jo ylempänä.

Kansallisissa ja kansainvälisissäkin kisoissa olen ollut töissä vuodesta 2007 asti :) Nämä kaksi kuvaa otin tän vuoden Finnderbystä (PM), kuvassa Viivi Monto.
.. ja tässä Tanskan kouluedustaja, nuorten PM kultamitalisti.
 K: Jos ajattelet omaa kehittymistäsi ratsastuksessa siihen pisteeseen, jossa nyt olet, mitä asioita pidät merkittävimpinä? 
V: Merkittävimpinä ehdottomasti Equstomissa aikanaan tunneilla aloittaminen. Merkittävää on ollut myös kaikki kilpailukokemus ja muu hevoskokemus, jota Tahko Areenalta olen saanut. Yksi merkittävimmistä asioista on ollut myös keski-Euroopassa vietetyt kesät ja Kaprin ylläpito puolen vuoden ajan. Ja tietysti kaikki kokemus, mitä olen saanut seuraamalla kansallisia kisoja niissä työskennellessäni! Estepuolella myös kaikki ratsastuksenopettajani Piuden opit.. Näitä on paljon!
 
K: Oletko ollut vapaa-ajalla innokas teoriakirjojen lukija tai videoiden katselija, kuluttanut maneesin penkkiä valmennustuntien aikaan katsomossa, ratsastanut paljon erilaisilla hevosilla, ratsastanut hyvien opettajien silmän alla tai jotakin muuta sellaista?
V: Pienempänä luin todella paljon teoriakirjoja ja sittemmin selailin internetissä hevostietosivuja ja luin lehtiä. Olen myös seurannut todella paljon ratsastusta livenä ja teen sitä edelleen, joten sitäkin kautta olen oppinut paljon. Olen myös ratsastanut todella monilla erilaisilla hevosilla ja poneilla (mistä kertoo jo se, että viime syksynä yhden kisaviikonlopun aikana starttasin kahdeksalla eri hevosella) ja oppinut niiltä valtavasti sekä erilaisia taitoja että eläinrakkautta.
 
Hyvien opettajien silmien alla on tullut käytyä myös, koulupuolella mm: Håkan Wahlman (kuuluttaa HIHS:ssa), Kikko Kalliokoski, Ville Vaurio sekä "kotiopettajat" Minkki Peltonen, Sanna Siekkinen, Jonna Aaltonen jne.. Estepuolella: Nina Fagerström, Terhi Toikka, Urmas Raag, Henrik Ehnrooth, Pinja Immonen & Sanna Backlund (näistä kolmesta tosin jo aikaa), Tahkon Päivi Merikari ja "kotiopettajana" Pia "Piude" Myrskog. Ei tule muita mieleen.. Tietysti vaikka kenen muun opettajan tunneilla on tullut käytyä, mutta tuossa sellaisia, joita ehkä parhaiten tunnetaan?

Valokuvausta olen harrastanut nyt myös monen vuoden ajan ja ihan lähiaikoina
edessä on Canonin 7D-rungon hankinta!
Tässä Fernet Hauholla kesällä 2012.
Ja viimeisenä muttei vähäisimpänä Satisfaction samaiselta tallilta.
K: Onko sinulla jotain tiettyjä koulu- tai esteratsastajia joiden tyylistä pidät erityisen paljon? Tai valmentajia?
V: Tykkään tietysti Ninan tyylistä, mutta myös sveitsiläiset Pius Schwizer ja Steve Guerdat ratsastavat todella siististi. Tähän listaan vielä kanadalainen Erik Lamaze (Hicksteadin kanssa olivat ehdottomasti suosikkiratsukkoni), jonka kanssa olen muuten ollut samassa porukassa viettämässä iltaa :D Koulupuolella Edward Galin ja Totilaksen yhteistyö oli sellaista, jota en ole muilla vielä nähnyt.

K: Mikäli ostaisit nyt hevosen, minkälaista etsisit? Nuorta vai iäkkäämpää opetusmestaria? Allrounderia, koulu- vai estehevosta? Hevosta, joka liikkuu isosti ja näyttävästi vai ehkä hieman vaatimattomampaa ja helpommin läjättävää? Olettaen, että budjetti ei olisi ongelma ja elämäntilanne olisi sellainen, että hevosen ostaminen olisi järkevää.
V: Ostaisin kolme hevosta. Ensimmäinen olisi kokenut ja kaiken nähnyt, mutta parhaassa iässä oleva isojen ratojen estetykki, jonka kanssa pystyisin kehittymään niin pitkälle kuin oma tasoni vain riittäisi - eikä hevoselta loppuisi kapasiteetti kesken! Se olisi ketterä, pienikokoinen, tuulennopea ja ehdottomasti tarkka hyppääjä. Toinen hevonen olisi upea kouluratsu, joka olisi kuin edellinen, mutta kouluversiona: lihaksikas, isoliikkeinen, kaiken jo osaava, näyttävä ja yksinkertaisesti vaan upea! Kolmas hevonen olisi sitten nuori ja hyväsukuinen projekti, jolla olisi kapasiteettia, muttei juurikaan kokemusta. Sen kanssa pääsisin testaamaan, kuinka hyvin saisin rakennettua itselleni kisatykin tulevaisuuden varalle. Nuori olisi sellainen 4-6-vuotias vähän ilkikurinen ja varsamainen hevonen, jolla olisi kuitenkin suuri sydän ja halua opetella uutta.
 
Jos pitäisi valita vain yksi noista, ottaisin kolmosen tai ykkösen :)
 
K: Saako sinne Stephexiin anoa minkä ikäinen vain ? Miten se anomus lähetetään ja mitä siihen kuuluisi kirjoittaa ?
V: Luulisin, etteivät ota alle 16-vuotiaita töihin, sillä työ on raskasta (uskokaa tai älkää) ja vaatii kestävyyttä enemmänkin henkisesti kuin fyysisesti. Työhakemuksen voi lähettää Stephexin sihteerille Ellenille tai soittamalla heille suoraan. Osoitteet ja numerot löytyy Stephexin kotisivuilta. Kirjoitat hakemukseen syyt miksi haluat töihin, millaiseksi ajanjaksoksi, jotain itsestäsi ja mitä nyt ikinä mieleen tuleekaan :)

15 kommenttia

 1. Vautsi, ihan tosi hienoja kuvia! :)

  http://pokerijaelli.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 2. Oli vähän ärsyttävää, kun useassa kysymyksessä luki että siihen on jo vastattu. Olisit vaan jättänyt ne pois, ne vaan veivät tilaa ja hankaloittivat lukua aika paljonkin. Jos vastaus on saatu, se on saatu eikä sitä tarvitse erikseen mainita. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin pitkään laitanko noita tuonne sekaan, mutta sitten ajattelin että joku suuttuu jos jätän kysymyksen pois :D ensi kerralla osaan siis toimia toisin! :)

   Poista
 3. Tuntuu, että sulla on aina kauheen palava halu päästä ilmottaa kaikille mitä kaikkea niin erityistä oot kokenut. Esim tuossa kun kerroit kirjotuksistasi, niin piti vielä erikseen mainita että siitä psykologiasta tuli laudatur, sekä olet viettänyt iltaa Pius Schwizerin kanssa. Saatan kuulostaa kateelliselta, mutta sitä en todellakaan ole. Pisti vain ärsyttävästi silmään (ja on aiemminkin) tuo rasittava ylimääräinen hehkutus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi että olet saanut kirjoituksista sellaisen kuvan. En kuitenkaan tarkoituksella ole tuonut itseäni esille, ja pahoittelen jos näin on päässyt mielestäsi käymään! Toivottavasti teksteissä on muuten jotain luettavaa, jotteivät nuo pienet "ylimääräiset hehkutukset" pilaa lukuiloa kokonaan :)

   Voin jatkossa kiinnittää huomiota tarkemmin siihen, etten tuo itsestäni mitään "erityistä" esiin, vaikka mielestäni nuo kaksi mainitsemaa asiaasi on varsin tavallisia ja hyvinkin jokaisen kohdalle mahdollisuuksien salliessa tapahtuvia asioita :) Korjattanee kuitenkin sen verran, ettei kyseessä ollut Pius vaan Erik.

   Poista
  2. Voi katkera anonyymi sentään! Kylläpäs pienestä ihmiset vetävät herneet nenään :-) jatka Aada ihmeessä kirjoittelua ihan samalla tavalla kuin aikaisemmin, sillä teksteissäsi et todellakaan hehkuta mitään ylimääräistä! Toiset ihmiset saisivat iloita toisen onnistumisista, mutta ilmeisesti kuuluu meidän suomalaisten luonteeseen katkeroitua kaikesta tai löytää turhista asioista sanottavaa.

   Sain käsityksen, että olet etsimässä hevosta? Jos näin on, tsemppiä hevosen hankintaan ja muista pitää meidät lukijat ajan tasalla! Vaikka ymmärrän kyllä, mikäli et halua tuoda asioita esiin ennen niiden varmistumista - muuten kimpussa on varmaan joukko yllä olevan anonyymin kaltaisia valittajia ties mistä aiheesta :-D

   Terkuin, tällä kertaa anonyymi pitkäaikainen sennulukija (jottei kyseinen anonyymi hyökkää oman harrastelublogini pieniin virheisiin)

   Poista
  3. En siis tarkoittanut pahalla, todellakaan. Halusin vain mainita, sillä eikö palautteet aina ole tervetulleita. Ihanaa, että osasit ottaa palautteen hyvin vastaan, jotkut olisivat varmaan vastanneet hieman hyökkäävästi ja kärttyisesti.

   Mainittanee vielä, että on erittäin ihailtavaa, että joku saa tuollaisen mahdollisuuden päästä ulkomaille töihin! Olet taitava ja esimerkillinen ratsastaja :)

   Poista
  4. Kyllä, palautteet on aina tervetulleita - niin risut kuin ruusutkin! :) pyrin vastaamaan kaikille lukijoilleni samalla tavalla kuin haluaisin itsellenikin sanottavan, sillä turha mesoaminen suunnasta tai toisesta on mielestäni turhaa.

   Kiitos paljon vielä palautteestasi ja tästä viimeisimmästä kommentista, et arvaakkaan kuinka piristi iltaa näin huomisiin kirjoituksiin panikoidessa.. :D

   Poista
  5. Eiköhän joku ois kuitenkin kysyny kirjotusten tuloksia :)

   Poista
 4. Kyllä, olemme jo tajunneeet miljoonannen kerran että olet viettänyt iltaa Eric Lamazen kanssa! Liikaa on liikaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah, ite en oo kyllä nähnyt kertaakaan aikaisemmin vaikka oon blogia jo tovin seurannut että tuskin sitä on täällä hehkutettu :D rauhottukaa jo kateelliset..

   Poista
  2. mä ainaki kaks tän lisäks

   Poista
 5. Sun blogi on vaan niin ihana! (: Tykkään siitä että kirjoitat pitkiä postauksia.

  Mutta mitä mieltä olet, turvaliivillä vai ilman? Hyppään 6-8-vuotiaalla (172cm) puoliverisellä ruunalla, joka hyppää rehellisesti, mutta joka ei ole hirveän kokenut hyppääjä. Ja hevoseen ei oikein voi luottaa kun ei koskaan tiedä mitä keksii. En itse ole hirveän kokenut hyppääjä, viime vuonna olin esteleirillä ja hyppäsin rataa ja se oli melkein ensimmäinen kokemus. Kesällä ja nyt syksyllä on tullut hypättyä enemmän tällä pv ruunalla. Ollaan nyt hypätty sellaista 60-80cm lyhyttä kolmen, neljän esteen rataa. Kerran olen tippunut esteen jälkeen kun hevonen hyppäsi liian läheltä estettä. Toisen kerran meinasi samalla lailla käydä mutta huomasin ennen hyppyä ettei askeleet mahdu ja pysyin kyydissä (:

  Niin mulle sitten sanottii (jonkun verran kokenut hevosihminen) että hanki turvaliivi et jos tuut alas niin ei käy pahemmin. Oon kuullut juttua että just turvaliivin kanssa joltaan on murtunut niska yms. Niiinn mitä mieltä sä olet? (:

  http://veerauh.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 6. Valmentaako urmas raag suomeksi?

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat