torstai 22. marraskuuta 2012

#106: Shit happens

Otsikko kertoo hyvin fiiliksistä tällä hetkellä. Ärsyttää, harmittaa ja sattuu aivan tajuttoman paljon - kohteena oikea solisluu. Täällä Hollannissa ollessani siis tapahtui pieni arviointivirhe ja nyt mulla on solisluu katki kahdesta kohtaa, toisin sanoen kolmessa osassa. Kantositeen kanssa yksikätisenä mennään seuraavat 4-6 viikkoa. Onneksi ei pidempään, sillä jo puoli tuntia tapaturman jälkeen olin kyllästynyt pakkolomailuun ja halusin palata takaisin selkään.
 
Muuten tämä matka on sujunut hyvin. Kokeilin eilen illalla kahta hevosta, joista toinen, 7-vuotias erittäin kiva 120cm-luokkia hypännyt kimo tamma valloitti olemuksellaan, rehellisyydellään ja kapasiteetillaan. Tänään meidän oli tarkoitus kokeilla yhteensä noin 13 hevosta, mutta kolmannen kohdalla sattui tämä onnettomuus. Ensin kuitenkin tämän aamun hevosista: molemmat olivat todella kivoja viisivuotiaita, joilla oli kapasiteettia hypätä tulevaisuudessa kilpaa. Toisella (rautias ruuna) oli kisattu 120cm-luokkia ja se oli kivaliikkeinen, vähän laiha ja lihakseton, mutta näyttävä ja rauhallinen. Toinen oli raaempi tummanruunikko tamma, joka oli laadukas, mutta totaalisesti projekti. Se oli kisannut 100cm asti, mutta sillä oli hyvä hyppy ja se oli aika säpäkkä.
 
Videot alla: 1. nelivuotias, jolla kaaduin (alempana onnettomuusvideo), 2. ja 3. Viisivuotias tummanruunikko tamma, 4. rautias viisvee ruuna. Kimosta tammasta keskiviikolta mulla on video vain kännykässä, joten se ehkä myöhemmin. Se oli kuitenkin niin kiva, että varmaan laitan joskus esille.
 
 
 
 
 
Meidän oli tarkoitus katsella hevosia noin 5-10 ikävuoden väliltä ja tasoltaan noin 120cm estepuolelta, mutta kokeilin myös paria nelivuotiasta. Tämä, jonka kanssa tapaturma sattui, oli nelivuotias, mutta vaikutti olemukseltaan ja ratsastettavuudeltaan paljon vanhemmalta. Se oli kisannut metriä ja teki juuri niin kuin ratsastaja  pyysi. Tamma oli vähän hidas avuille ja sen takia hieman pohkeen takana, eikä se tuntunut alkujaan hevoselta, jonka voisin ostaa. Ajattelin kuitenkin ottaa muutaman hypyn, ihan vaan vertailumielessä, mutta siihen homma sitten jäikin! Lähestyimme siis aivan tavallista, noin 90-100cm okseria laukassa, ja ponnistuspaikka jäi hieman kauas. Hevonen ei saanut ollenkaan etusiaan mukaan hyppyyn, vaan ponnisti takajaloillaan ns. suoraan esteen sekaan. Se kaatui nenilleen maahan ja oli lähellä, ettei mun päälle. Tulin itse oikea kylki edellä, mutta kuten videossa näkyy, aluksi käteen ei juurikaan sattunut. Hetken käveltyäni ja tarkastettuani hevosen, huomasin, että oikea olkapää pistelee ja kokeiltuani sitä kädellä, tajusin, että luu törröttää ulospäin. Pyysin muita katsomaan kättä ja sitten pyörryin muutamaksi kymmeneksi sekunniksi. Seuraavista hetkistä muistikuvina on, kun olin polviltani maassa ja kävelin toimistoon, näin kaiken sumeana tai mustana. Yritä siinä selittää englanniksi, että kaikki on ok, mutta solisluun kohta on kipeä :D
 
 
No, reissu sai uuden käänteen ja sairaalassa meni iltapäivä. Harmitti hirveästi, että ratsastus jää nyt hetkeksi. Tullaan kuitenkin uudelleen heti, kun käsi paranee. Huomenna yritän mennä katsomaan tallille hevosia muuten vaan, ja iltapäivällä mennään kaupungille. Lauantaina tarkoitus olisi lähteä ennen paluulentoa seuraamaan kisoja lähistölle, joten tekemistä riittää silti! Ainoa miinuspuoli on, että en pysty liikuttamaan oikeaa kättäni yhtään ja kirjoittaminen on näin ollen hankalaa - koneella tai käsin. Liikkuminen sattuu myös, sillä tunnen, kuinka irtonaiset luunpalat liikkuvat paikoiltaan.. Ällöttävää! Kipu on suuri myös siksi, etteivät saamani lääkkeet auta yhtään. En myöskään pysty ottamaan paitaa pois tai pesemään hiuksia, joten näytän lauantaina varmaan melkoiselta hirviöltä :D
 
Tässä teille lyhyt selostus matkan tähänastisesta sisällöstä, en pysty pidemmin kirjoittamaan, sillä tähänkin meni yhdellä kädellä neljä tuntia ja vatsa kurnii (huom: yhdellä kädellä on vaikeaa syödä ja kirjoittaa samalla, outoa..!). Pyrin pitämään teidät ajan tasalla, ja koska ratsastukseen tulee pakkoloma, saatte varmaan liudan erikoispostauksia, jotta blogiin saadaan edes jotain eloa tälle ajalle. Ehdotuksia siis tulemaan!
 
Onko teille sattunut luunmurtumia/muita vakavahkoja onnettomuuksia ratsastaessa? Kauan paraneminen kesti?

96 kommenttia

 1. Voi ei miten huono tuuri!! :( Toivottavasti paranet pian ja pääset jatkamaan hepan etsintää. Tsemiä :)

  VastaaPoista
 2. Eikää, paranemisia!

  Itse oon tippunut hevosen selästä oman ranteeni päälle, ja se sitten murtui. Paraneminen kesti pyöreästi 2kk :/

  VastaaPoista
 3. näyttää hurjalta, paranemisia! :(

  VastaaPoista
 4. Itellä murtui ranne (ei hevosten kanssa).Paraneminen täsin on kestännyt sen 2vuotta mutta 2kk meni että pysty toimimaan kipsin oton jälkeen hyvin käden kanssa.

  VastaaPoista
 5. Itellä meni koko polvilumpio tohjoksi kun tunli vähän samaan tyyliin alas kuin sie tos videossa.Pääsin vuoden tauon jälkeen hevosen selkään ja nyt ei oo enää riskejä et se polvilupio olis tohjo koskas sen nykyään muovinen lumpio.

  VastaaPoista
 6. Auts, näytti kyllä hurjalta :/
  Paranemisia!

  VastaaPoista
 7. Tsemppiä, kyllä se siitä paranee kun vaan maltat kuunnella kehoasi sen kanssa. Ja aluks oikeesti otat sen verran lääkkeitä et pääset eroon kivusta. Ei oo pahempaa kuin se et sattuu ja sattuu, pahimmillaan se jää kipumuistiin ja muistuttaa sit itsestään tosi ilkeissä paikoissa...

  Ite mursin jalkani (vas nilkka) 4,5 vk sitten lentäessäni hevoseltani. Täysin oma moka oli, kammoa ei jääny. Ku kaveri oli saanu hevosen kiinni, mä vielä nousin takaisin selkään, en aatellu et jalka olis murtunu, vaikka tunsin kuinka se turpos sisäreunalta. Ratsastin vielä käynnissä ja ravissa (alas istuen ilman jalustimia), ja sit hevosen hoidon jälkeen vasta ensi kertaa kenkä pois ja kylmää turvonneen kohdan päälle. Sairaalakeikkahan tästäkin tuli, leikata se piti.

  Nyt on yhä kipsi jalassa, mut oon jo toista viikkoa ratsailla - tosin vasta tällä viikolla lääkärin luvalla :)

  Hevostelutarinoitani ja monenmoista löytyy blogistani: http://fiksumpaa.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. toi kipumuisti vähän pelottaa, totta.. :/ sähän oot nopeesti selkään noussut! hyvä, ettei mitään kammoja jäänyt :)

   Poista
 8. Voi ei :(
  Itselläni murtui tämän vuoden elokuussa 3 kylkiluuta.. Olin ratsastamassa pellolla innokkaalla ponilla. Olin 2 vikkoa ratsastamatta, mutta kun olin about viikon tai kaksi ratsastanut niin oikeaan kylkeen tuli todella kipeä ja pistävä kipu kuin lihasjumi. Mutta se vain paheni ja paheni ja kun mentiin röntgeniin niin siellä näkyi keuhkopussissa n.7dl verta....
  Ja sitten jouduin leikkauksee ja yms. Ja siinä meni taas pariviikkoa joten about kuukausi.

  VastaaPoista
 9. Voi miten kurjaa! :( Niin se vaan neljäkin viikkoa kuulostaa pitkältä ajalta, kun on tuommoisesta kyse.. Eikä sekään varmaan paljoa lohduta, että onneksi ei tuon pahemmin käynyt.

  Mutta olipas kivannäköinen hevonen tuo tummanruunikko! Ei näyttäisi pöllömmältä kouluaitojenkaan sisällä.. ;) Mutta toivotaan, että pääset jatkamaan etsintöjä mahdollisimman pian. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. niin kuulostaa, mutta katsotaan miten kestän :) se kyllä on, jos tää käsi ei estäis, arvaa olisko kohta suomessa...

   Poista
 10. Itse sain juuri käden pois kipsistä, tosin minulla murheena vain pikkurilli joten ei mitään kovin suurta.. Kerran on minulle nuorempana käynyt pahasti, kädestä meni molemmat luut poikki jolloin olin 6 viikkoa olkapäästä alaspäin kipsattuna. Maltat vain parannella kättä rauhassa etkä tee niinkuin minä, touhusin nyt pikkurillin ollessa rikki ihan normaalisti mistä johtuen ei ole parantunut kunnolla ja sormi on mm. hieman erikoisessa asennossa. Toi 5v tamma oli muuten tosi kivän näköinen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. niin pitäis malttaa rauhassa parannella.. kiitti :)

   Poista
 11. Tsemppiä! Hyi, mulla kulki kylmät väreet selkää pitkin kun puhuit noiden luun päiden liikkumisesta. Aika hurjan näköinen kaatuminen, onneksi ei pahemmin käynyt. Ihailtavan hyvin muuten olit koko ajan liikkeessä mukana, siihen asti että hevonen meni ympäri.

  Itse olen kerran pudonnut pukeista suoraan päälleni. Vähän samankaltaien ajatus kävi, hevonen oli vähän ylikierroksilla kisaverkassa ja ajattelin ottaa yhden hypyn kokeeksi ja katsoa mitä käy. Siinä menikin sitten kaikki pieleen ja lopputuloksena tosiaan hevonen heitti korkealle ilmaan. Kaikki paikalla olleet pelkäsivät jo niskan murtumista ja päädyinkin ambulanssilla sairaalaan. Vammat onneksi olivat vähäisemmät ja selvisin aivotärähdyksellä, kipeällä niskalla ja erittäin mustalla silmällä. Osuin poski edellä maahan, joten naama oli sen näköinenkin. Muistona on vain pieni kova kohta poskessa. Kahden viikon kuluttua olin jo hevosen selässä takaisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. näytti joo hurjalta hevosen kannalta, onneksi ei sattunut pahemmin! voi kauheeta, tossa olisi voinut käydä vaikka kuinka pahasti :o

   Poista
 12. Höh,harmi että noin kävi! :(
  Itsekin oon kaatunu esteellä hevosen kanssa, hevonen meni niskoilleen ja kaatui melkein mun päälle. Onneks ei siinä käyny kuinkaa. Mut aina ei voi olla onni matkassa. Paranemisia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja tuo tummanruunikko tamma näyttää kyllä tosi kivalta liikkeiltään.

   Poista
  2. niin näyttää, ja oli myös :) kiitos!

   Poista
 13. Hui kauhee! Onneks ei käyny pahemmin eikä heppa pyörähtäny sun päälle :s höh. Noh, tsemppiä! Näytti tosi kivalta toi ruunikko tamma tuo se mulle, hih :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. haha sulla on jo hyvä heppa, voin ottaa ton itte :D jos saan sille eka jonkun ratsastaa 2kk ajaks, jep..

   Poista
 14. Mulla meni 3 vuotta sitten vasemmasta kädestä solisluu kahdesta kohtaa poikki. Tipuin estevalmennuksessa hevosen selästä ja sairaalassa tuli vietettyä se kuutisen tuntia. Sanoivat ennenkuin kotiin päästivät, että jos se tulee ihon läpi. Niin palatkaa takaisin.. Oli tosi kipeä, ja paitaa ei päältä pois saanut ilman kyyneliä, mutta kyllä sen kesti.. :/
  Pikaista toipumista ja harmi, että juuri tuolla reissussa näin kävi :/

  VastaaPoista
 15. Ainiin ja 8vkoa oli kantoside ja liikuntakielto:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hyh :( jep, ikäväähän tää on, mutta elämää.. kiitos :)

   Poista
 16. Hyi hirvitys miltä tuo kaatuminen näytti!! :o Onneksi ei kuitenkaan tuon pahemmin sattunut. Vaikka ikävää tietysti, että noinkin paljon. Koita pärjätä :( Kannattaa käydä heti Suomessa lääkärissä uudestaan, jos kipuja on vieläkin.

  Miten muuten tuo kantosidesysteemi toimii, tai siis miten pidetään huoli, että luu luutuu oikein? Kun eikai siinä solisluun päällä mitään kipsiä ole? :D

  Itseltäni ei ole (ihme ja kumma) näiden 16 harrastusvuoden aikana murtunut yhtään luuta. Ei hevosten kanssa eikä muutenkaan... Pahin juttu mitä on käynyt on aivotärähdys. Helpolla olen päässyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla ne katto röntgenissä, ja sanoivat sitten, että olen niin nuori vielä - luutuvat itsekseen oikealle kohdalle, kävin sitten kontrollissa 8viikon päästä. jäihän siihen pieni luu "kuhmu" mutta se ei muuten haittaa, kun jossain tietyissä venyttely liikkeissä.

   Mutta mainitsivat vielä, että jos olisin ollut vanhempi joku 35-> tai jotain, niin olisi pitänyt leikata, koska luut eivät palaudu enään samalla tavalla kuin nuorilla lapsilla.

   :D

   Poista
  2. joo kattoo mitä ne lääkärit toteaa suomessa :) kiitos molemmille! :)

   Poista
 17. mulla murtui käsi kun tipuin shettikseltä ja käsi oli kipsissä 5 viikkoo :) paranemisia!

  VastaaPoista
 18. EIKÄ :( Onpa kurjaa, että just nyt kävi näin.. mutta kyllähän tällä harrastuksella aina riskinsä on..
  Kannattaa kuitenkin parannella rauhassa, jotta parantuu kunnolla ja ei tule mitään jälkiharmeja.
  Itsehän mursin sormeni aikoinaan kisoissa (tamma nenilleen esteeltä alas ja ohja repäisi sormea) ja arvauskeskuksen mokan + ehkä vähän sen takia, että hyppäsin lasta sormessa viikon päästä kisoissa (äärimmäisen fiksuna) tuo sormi luutui väärään asentoon ja on mutkalla kolmeen eri suuntaan ylimmästä nivelestä.. Malttia ja paranemisia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. totta, maltti on valttia, mutta se on hankala uskoa nyt.. hyi kauheeta, kuullostaa kauhealta!! kiitos :)

   Poista
 19. Ai herranen aika minkä näköinen kaatuminen :s! Pikaista parantumista sulle! Btw, toi 5 v tummanruunikko on todella ryhdikkään näköinen! ;) Upea!

  VastaaPoista
 20. Multakin murtunut solisluu tosin yhdestä kohtaa. Ensimmäisen viikon oli kipeä, sen jälkeen vain jonkin verran sattui, kun nosteli kättä ynm. Ainoastaan rasituksesta kipeyty pidemmän aikaa niska ja selkälihakset, kun kannatteli kättä omituisesti. 3 viikon jälkeen pysty käymään jo shoppailemassa ja tallilla harjailemassa ja taluttelemassa hevosta sekä ajamaan autoa. Olin 6 viikkoo saikulla, mutta olisin kyllä pystynyt palaamaan töihin 4 viikon jälkeenkin. Hevosen selkään uskallauduin vasta parin kuukauden jälkeen, mutta uskon, että pystyt ratsastaan jo aiemmin, jos on rauhallinen hevonen (toisin kuin omani). Käsi toimi täysin normaalisti vasta puolen vuoden jälkeen. Ja vinkiksi vaan, että mulla solisluuhun ei sattunut, kun makas vaan sohvalla, mutta jos kävelet ja istut pysty asennossa niin varmaan tuntuu ikävältä. Paranemisia :)

  VastaaPoista
 21. Onni onnettomuudessa, syksyn kirjoitukset ohi;)

  VastaaPoista
 22. Onneksi ei käynyt pahemmin. :) Hollanti on onnettomuuksien mekka! :D Minullekin juurikin kyseisessä maassa tapahtui onnettomuus. Olin kisoissa verryttelemässä ja ravasin uran sisäpuolta, kun uralla vieressämme ollut hevonen alkoi aivan silmittömästi potkia omaa hevostani päin. Osui jalkaani, jolloin sääri- ja pohjeluuni katkesivat ja tulivat kaikenlisäksi lihaksesta läpi ulos asti. Jalka leikattiin heti ja vajaan puoli vuotta kävelin kepeillä, elämäni tylsintä aikaa! Tapaturma sattui alkuvuodesta ja kesällä olin taas hevosen selässä ja kisoissa. Onneksi maltoin antaa parantua kunnolla, nyt jalka on melkein samanlainen kuin toinenkin, eikä rajoita elämää ollenkaan.

  Tsemppiä sinulle parantumiseen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. oho, kauheeta tommonen! niin se eläinten kanssa sattuu ja tapahtuu.. kiitos :)

   Poista
 23. Auts D: Onneks ei kuitenkaan pahemmin käynyt. Mulla ei oo mitään kai murtunu, kerran ehkä sormi, en tiiä murtuko kun ei käyty kuvauttamassa mutta ihan tarpeeks ainakin sattu jos vähänkään mihinkään osui. :D

  VastaaPoista
 24. Minulla murtui n.4 vuotta sitten selkärangan ja lantion välisestä hakasia sisältävästä sarananikamasta muutama hakanen. Muutama hakanen täysin pois paikoiltaan, , osa vaan vinoon mennyt, ja muutamassa murtumaa... Eli suomeksi selkärangan alin nikama täysin paskana.

  Tätä ei voitu leikata, vaikka olin jo 13v... noin vajaaseen puoleen vuoteen en ratsastanut, koska joka ikinen liike sattui niin, että itku tuli. Autossa kun menee, niin kaikki töyssyt ja jopa kytkimen käyttö saivat selässä tuntumaan helvetilliseltä...

  Käyn edelleen tästä fysioterapiassa pari kertaa kuussa. Enää ei haittaa normaalia elämää, mutta esteitä en kauheasti voi hypätä, sillä jos tulee töksähtävä laskeutuminen, ei ole kyyneleet kaukana. EN myöskään pysty tekemään tiettyjä jumppaliikkeitä, esim kuperkeikka tai kynttilä (noustaan siis seisomaan hartioille, jalat suoraan ylös) eivät onnistu, koska laskeutuminen sattuu selkään. Pääsen siis nousemaan kynttilään, mutta laskeutuminen siitä on helvetillistä...

  Rajoittaa siis tietyssä määrin elämääni, mutta pärjään ;)

  Pikkusiskolla murtui kanssa aikanaan aika moni paikka, kun kerran lensi poninsa selästä. Oikea olkavarsiluu meni poikki, ja luun säröt poissa paikaltaan, mutta ei voitu leikata, koska täytti vasta puolen vuoden päästä 10v... ja on edelleen muhkura kädessä. Ja sisko on nyt 14. Samassa onnettomuudessa murtui molemmat peukalot ja ne meni sijoiltaakin. Noin 3-4kk meni parantua täysin. Enää ei ole omaa ponia siskollani, ja käy kävelemässä poneillamme ehkä joskus ja jouluna. Ei siis enää harrasta ratsastusta.

  Ja tuorein tähän päälle: Viime vuonna hevonen potkaisi minua reiteen ja leukaan, kun ahne otus vain puolusti ruokaansa ja jäin väliin. Ei mikään murtunut, mutta edelleen leuassa pieni lommo ja reidessä kavion muotoinen painauma. Meni etureisi lihas paskaksi, ei onneksi murtunut.

  Joskus aikanaan kun lensin yhden ponin selästä, kun hyppäsi pystyyn pahasti. Tuli joko kavio tai jalustin, en tiedä, päin naamaa ja poskiluussa pieni irtopala, ja kun osaa oikeasta kohtaa tunnustella, huomaa, että poskipää ei olekkaan niin tasainen, kuin ensi silmäykseltä näyttää. Nyt jo luutunut paikoilleen, ei voitu leikata, koska olin alle 10v. Oli vaan naama kipee monta kuukautta ja toinen puoli naamasta musta kuukauden verran + silmän valkuainen ihan punainen, koska verta. Oli kiva käydä koulussa, kun kaverit katto sun silmän olevan täynnä verta...

  ... Tässä nämä pahimmat?? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. en voi muuta sanoa kuin että KAUHEETA miten on sattunu kaikkea :D

   Poista
 25. Itseltäni murtui kädestä värttinäluu (jos nyt oikein muistan)pari vuotta sitten, mutta tosin se ei murtunut heppailessa vaan ajoin pyörällä aivan suoraa tietä, kunnes olin yhtäkkiä mukkelis makkelis pyörä hajalla ja käsi poikki..:D Käsi oli ensinmäisen viikon kamalan kipeä ja sitä sattui kääntää, mutta halusin silti mennä urhoollisesti ainakin talleilemaan, mutta ratsastamaan en pystynyt neljään viikkoon. Silloin harmitti, koska heppakesä oli juuri parhaimmillaan!:D Vihdoin kun pääsin takaisin valmennuksiin valmentajani nauroi ja sanoi: " Ja jotkut väittävät ratsastusta vaaralliseksi". :D Mutta älä huoli lääkäreillä on tapana hiukan liioitella sillä mullekkin sanottiin etten pysty kuuteen viikkoon ratsastamaan, mutta minähän keikuin siellä selässä jo neljän viikon kuluttua!(:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla kävi sama vas käteen 2010 talvella, tuttu kuvio :) tais olla vaan 3vk kipsissä, jos en väärin muista?

   Poista
 26. ittelle on käyny tollee ihan samalla tavalla. hevonen lähti liian kaukaa ja etujalat petti alta. vasen solisluu poikki ja leikkauspöytä kutsu ku ei meinannu luutua oikeen. käsi tais olla noin 10 vko kantositeessä että toivottavasti selviät vähemällä, pikaista paranemista!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. voi ei, toivottavasti tää on nopeemmin kunnossa.. :/

   Poista
 27. Itselläni ei onneksi ole käynyt mitään vakavaa. Ja hyvä niin! Ikinä ei ole ollut luita katki ja sairaalassa en ole ollut syntymän jälkeen (: Venähdyksiä sun muita on ollut vaikka kuinka paljon. Hevoselta on pettänyt etujalat ravissa ja tulin kuperkeikalla alas, kaksi kertaa olen esteen jälkeen tippunut jne. Enkä juo edes paljoa maitoa. Ja nyt kun noita muita kommentteja lueskelin niin olen aika hyvin selvinnyt ainakin tähän asti:DD

  VastaaPoista
 28. Mul ei oo sattunu mitää vakavaa,mut kaaduin kans kerran kun olin ratsastustunnilla ja se hevonen jolla meni tais kompastuu tai jotain, mutta ei käyny muuta kuin että selkä oli sinä päivänä kipeä :( Paranemisia sulle ! :)

  VastaaPoista
 29. Voi ei! Paranemisia! Tiedän tunteen...

  Itellänikin murtui viime kesänä siis oikea solisluu, tosin vaan yhestä kohtaa. Meillä oli vuokralla hevosia ja ratsastettiin maastossa ja putosin suoraan olkapää edellä. Mulla ei ollut juuri yhtään kipeä, tosin popsin särkylääkkeitä aluks niin usein kun niitä sai ottaa, ja vaatteiden vaihto oli ihan kauheaa!:D Kantositeessä neljä viikkoa, mutta heti sinä päivänä, kun sain sen pois olin tallilla ja parin päivän päästä ratsailla. Kokeilin siellä lääkärissä nostaa kättä ylös, mutta en saanut edes nostettua puoleen väliin :DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mä olin jo tänään harjailee heppoja, ihmeen hyvin lääkkeet auttaa sittenkin tai sitten turruin jo kipuun :D kiitos!

   Poista
 30. voi kauhea tuo kaatuminen! :( toivottavasti paranee pian! no muä oon vaa tippunu niskä edel sillain että koko selkä ja niskä oli niin kipeet että pienet portaatkin piti kontata--> en pystyny kääntää päätä/ selkää viikkoon. ja mulla sanotaan olevan korkea kipukynnys. sattuhan se mutta en mä mtn särkylääkkeitä ollu ottanu. viimeks syöny särky lääkkeitä varmaan 3 vuotta sitte.

  sulla on ihana blogi ja liityin nyt lukija joukkoon :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. toittavasti joo :) oho, kuulostaa pahalta! tuliko jotain vaurioita? ja kiitos!

   Poista
  2. no ei tietääkseni mitän pysyvää :) toivottavasti ei sullekkan :D

   Poista
 31. voi ei, paranemisia!

  itselläni ei ole paikkoja murtunut, mutta vakavan aivotärähdyksen olen saanut, kun ponin kanssa lensin maastossa asfaltille. Koko päivä on ihan sumea, en muista siitä yhtään mitään! käteen mulla tuli iso ja syväkin haava ja koko käsi oli oikeastaan kipeä. siinä jouduin kantosidettä käyttämään viikon verran. aika hyvin kaikki paikat paranivat, ainoastaan pysyvä "vamma" mikä on jäänyt, niin muisti on huononi jonkin verran.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. voi ei, aivotärähdys ei oo ikinä hyväksi :/ sitä sattuu hevosten kanssa..! kiitti :)

   Poista
 32. kauheen kuulosta, eikä mikää halpareisuu varmaa ku joutuu eestaas lentelee :( mul on vaa ranne murtunu ja sillon oli kipsis 3 viikkoo ja kesti lopullinen toipuminen noin 2-4kk. käy kattoo mun hevos blogi ja liity lukijaks jos kiinnostaa---Z kamutonkaikkikaikes.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tullut ei, mutta onneksi ei käynyt pahemmin ja ihmishenkeä/eläintä ei raha korvaa. Hyvä, että ranteesi on nyt ok! :)

   Poista
 33. Hyi miten säikähdin kun sä tipuit noin! Se hevonenhan veti melkein kuperkeikan o.O

  Paranemisia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. niin veti, näytti hevosen kannalta pahalta, mutta onneks sillä kaikki ok (varmistettiin vielä tänään). kiitti :)

   Poista
 34. Hui :O paranemisia !
  Itelleni ei oo mitään kauheen vakavaa käynyt koskaan kerran tipuin niin että mursin häntaluuni, kesti yli vuosi ennenkuin se oli täysin parantunut ja toisen kerran kun putosin pahemmin oli viime kesä kun olin leirillä ja tipuin leirin toiseksi viimesenä päivänä esteen jälkeen kun hypystä tuli iso ja en mukautunut siihen joten seuraavana olin maassa ja otin ranteella vastaan ja sen seurauksena pieni murtuma ranteeseen ja meinasin pyörtyä mutta sanoin itselleni että ''älä nyt ida pyörry'' ja yritin epätoivoisesti kävellä istumaan opettajan ja leiriavustajan seurana, näkö sumeni, alkoi heikottaa ja kipu oli niin kamala että sne takia meinasin pyörtyä, siitä seurasi parin kuukauden hyppykammo vaikka ei käynyt edes pahemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitti :) häntäluu on kyllä tosi ikävä, koska haittaa miltein kaikessa ja tosi kipee. ja tuo tajunnan hämärtyminen on hirveetä!

   Poista
 35. voi hitsi! :/ kauheelta näytti! paranemisia sulle :)

  VastaaPoista
 36. Mulla murtu viime joulukuussa nilkka. Tiputtuani huomasin jalkani olevan väärässä asennossa, siis osottavan aivan väärään ja luonnottomaan suuntaan. Paniikissa väänsin sen ITSE oikeaan asentoon takaisin. No ambulanssilla sairaalaan ja leikkaus 8 viikkoa ratsastamatta. Onneks mulla ei oo ollu oikeestaan ollenkaan kauheita kipuja! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja lisätäkseni tuohon, että kun ei tunne tuota kipua heti. Mäkin olin nousemasta maasta sillon kun multa murtu se jalka, mutta huomattuani sen jalan tajusin, että nyt on kyllä paikat hajalla. En edes tuntenut mitään kipua sillä hetkellä.

   Poista
  2. Hyi että, meni ihan kylmät väreet kun luin tuosta nilkan vääntämisestä! Itte en pystyisi moiseen.. Kipua ei vissiin tunne heti, kun mulla meni ranne, nauroin vaan. Taisin olla silloin(kin?) shokissa.. :/

   Poista
 37. AU! no mut paranemisii, kyllä se siitä sitte :) onks muute solbackal jotai ratsastuskoulutoimintaa viel? tai onks se vaihtunu johki?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei siellä oo enääyhtään mitään, tyhjillään on. Ja ei vaihtunut, loppu kokonaan :)

   Poista
 38. Auts. Mulla ei oo (ainakaan vielä) mitään pahoja tippumis kokemuksia.
  Mutta nytten mulla on 1 kuukauden ratsastuskielto, kun viimeviikolla oli leikkaus, ärsyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, no kuukausi menee (toivottavasti) nopeaa tahtia :)

   Poista
 39. Hui kamala! :o Mulle ei oo koskaan käyny mitään pahoja tippumisia, mutta ehkä sitten joskus.. :D
  Koita nyt parannella ja nauti vielä loppulomastasi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi ei ole, hyvä niin! Ja kiitos, nautin kyllä :)

   Poista
 40. Mulla kävi niin, että tippuilin aika useasti hevosten selästä ja aina tietysti perse eellä. Noh, häntäluu oli kipee ja lääkärissäkin käytiin, mutta "ei voida kuvata kun olet noin nuori vielä", noh sitten vedettiin 1600g ibumaxia puoli vuotta. Sitten muutaman vuoden jälkeen kyllästyin kunnanlääkäreihin ja menin yksityiselle. Sieltä SUORAAN (kirjaimellisesti, hyvä kun lääkäriä ehdin tervehtimään) röntgeniin, jossa selvisi että häntäluu oli mennyt palasiksi. No se me oltiin jo aikoja sitten arvattukkin, mutta sitten selvisi että lannerangan ensimmäiseen nikamaan oli tullut myös murtuma. Silloin en vielä tiennyt, mutta vähän aikaa sitten kuulin että lanneranka murtuneena jo pelkkä istuminen voi aiheuttaa pysyvän vammautumisen...

  Nykyään kärsin vieläkin selkäkivuista lähes päivittäin, häntäluu on aina kipeänä kun johonkin tärähtää, ja kaiken kukkuraksi häntäluu on luutunut niin väärin, että esim synnyttämistä en voi ikinä ajatellakkaan.

  Miten niinkin turhasta luusta kuin häntäluu, voi ollakkin niin paljon vaivaa :DD

  VastaaPoista
 41. Voi ei mien huono tuuri ! Luulin otsikon perusteella, että ei oo löyny heppaa tms mutta olikin käyny pikkusen pahempi juttu! Teki ihan pahaa kattoo toi video kun niin pahalta näytti.. Voi sua raukkaa ja heppa raukkaa.. Menikö hepalla askeleet sekasin?.. Mutta ei kumminkaan hepalle sattunut mitään pahempaa ? Ku ihmettelin kun se ei noussut heti? Miten myyjä muuten suhtautu tohon haaveriin?

  VastaaPoista
 42. Auts.. :S itselläni murtui lannerangasta nikama kun tipuin jättimäisestä pukkirodeosta. 3kk tukiliivi päällä ja ratsastuskieltoa nelisen kuukautta.. :P

  VastaaPoista
 43. Itse kaaduin samana päivänä oman hevoseni kanssa, kun sähköt katkesivat ja luultavasti hevoseni hyppäsi pystyyn eikä enään hahmotanut miten oli laskeutumassa ja kaatusimme :/ sitä ei kukaan tiedä mitä kävi, kun oli niin pimeää. Itselleni ei kuitenkaan käynyt mitään eikä luultavasti hevosellenikaan mutta sinulle taisi käydä jotain meidän kummankin puolesta.. Pikaista paranemista! =)

  VastaaPoista
 44. multa katkesi kanssa juuri oikea solisluu kaksi viikkoa sitten ypäjällä estevalmennuksessa.... ihan sairaan tyhmäähän tää on, mullakin 6 viikon saikku... paranemisia sulle :)!

  VastaaPoista
 45. Aika järkyttävän näkönen toi kaatuminen :o harmi kun meni reissus pilalle! mutta paranemisia! :)

  VastaaPoista
 46. Mulla murtui vuonna 2007 polvilumpio ja sen seurauksena on jääny sentin verran väärälle paikalle, ja miinuksena tosiaan, se ei tule koskaan kuntoon. Jotkut asiat olen joutunut sen takia jättämään pois, kävelemään pystyn hyvin mutta huomaa että on vino.

  www.choicesofmylife.blogspot.com

  VastaaPoista
 47. Auts:( Aika jännä sattuma, kaaduttiin meinaan just samalla tavalla ylläpitohevosen kanssa eilen. Kaveri sano että näytti just samalta, nyt jotenkin videolta katottuna näytti ihan hirveeltä... Hevonen on jo 21v, ontu aluks jalkaa muttei ihme kyllä käynyt pahemmin. Mullakin vaa venähti käsi. Näytti kyl kamalalta, harmi sun käden kannalta. :s

  VastaaPoista
 48. kommaan nyt vähän jäljessä, kun tätä sun blogia katselin!:D Mutta niin mun äidilläni murtui solisluu samanlailla kun sulla ja sille ekaksi sanottiin että ei tarvitse leikata,mutta loppuen lopuksi se oli pakko leikata... Sinne siis pistettiin metallilevy pitämään niitä luita yhdessä kiinni. Sillä meni noin kaksi kolme kuukautta kuntoutukseen ja nyt siitä on noin viisi vuotta aikaa ja kyllä mun äidillä on vielä kipuja jos nostaa käden esim korkealle ja joskus se käsi puutuu todella helposti jne :) Mutta onneksi sulla tuo kipukynnys on korkealla mitä näitä muita postauksia luin!:)

  P.S. en ymmärrä miten en ole aikasemmin löytänyt sun blogia kun tää on ihan huippu! :))

  VastaaPoista
 49. Apua! Toi näytti pahalta, onneksi ei pahemmin käynyt :(

  Itse joskus mursin niskani (olin tosin pyörtynyt jäädessäni maahan-) hypätessäni innokkaalla ja aika nuorella hevosella joka sitten sääti vähän omaansa, hyppy meni ihan päin mäntyä. Nousin vasta vuoden tai vähän yli päästä takaisin selkään,. Kammoa ei jäänyt ihme ja kumma :o

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat