lauantai 27. huhtikuuta 2013

#179: Klinikkareissu viime tiistaina

Kävimme Champin kanssa klinikalla viime tiistaina, josta aion nyt kertoa teille hieman. Syy klinikkareissuun oli toiselta hevoselta saatu potku, joka sattui seuraavaan tapaan: olimme sunnuntaina maastoilemassa iltasella kahden muun ratsukon kanssa ja kerkesimme edetä rauhallista tahtia noin puolen tunnin ajan pitkin lähimaastoja, kunnes toinen ratsuista käänsi takaosansa sekunnin sadasosassa ja monotti Champin oikeaan takajalkaan ikävän tällin. Kävelimme tuossa tilanteessa "lomittain", emme siis peräkkäin emmekä aivan vierekkäin. Hevosen omistaja puhuikin juuri ennen potkua, että tästä hevosesta ei koskaan ota selvää, jos se meinaa monottaa toista. Emme edes olleet kovin lähellä toisiamme, mutta näin siis kävi. Harmi!
 
Potkun jälkeen molemmat hevoset pelästyivät, sillä potkaisijan ei selvästi ollut tarkoitus osua kohteeseensa ja Champ pelästyi saamaansa potkua. Se lähti laukkaamaan "päättömästi", mutta sain sen pysäytettyä nopeasti. Heti tämän jälkeen laskeuduin maahan ja tarkistin jalan, sillä Champ oli laukannut aivan kolmijalkaisena ja piti seisoessaankin jalkaansa ylhäällä. Potku osui takapolven alapuolelle, ja siihen tuli monia reikiä hokkien vuoksi: verta tuli siis melkoisesti. Totesin, etteivät haavat olleet kauhean syviä ja koska hevonen käveli tämän jälkeen normaalisti, jatkoimme kävellen matkaa tallille.
 
Isä otti hieman kuvia klinikalta, mutta laatu ei ole kummoinen asetusten vuoksi.

Rötgenissä, mulla oli hieno suoja päällä..
Ultralaite, tässä kuvaa Champin jalasta!
Maaston jälkeen pesin haavat Betadinella, kylmäsin jalkaa pitkään ja laitoin vielä haavojen päälle Terra-polya. Toistin saman myös maanantaina kahdesti, mutta koska jalka oli edelleen herkkä ja jäykkä takapolven kohdalta, soitin Hyvinkään hevossairaalaan (ensin varmaan kymmenen kertaa Vermoon ja muutaman kerran EKK:lle..) ja varasin meille ajan tiistaina. Olin silloin tallilla ja meille ehdotettiin aikaa puoli kahdeksitoista: kello oli tuolloin kymmenen, isä (kuski) töissä, traikku kotona ja kaikki levällään - no, klinikalle selvisimme kuitenkin ajoissa, minuuttia vaille! Sain muuten todella ymmärtäväiseltä esimieheltäni luvan tulla myöhempään töihin, joten ISO kiitos siitä hänelle!
 
Klinikalla menin ensin potilastoimistoon selvittämään käytännönasioita, jonka jälkeen otimme hevosen traikusta ulos klinikan sisätiloihin. Kaksi eläinlääkäriä tuli tutkimaan ruunan. Aluksi he kyselivät hieman tapahtuneesta ja oireista, sitten näytin Champin liikkeessä käytävää pitkin. Potilaskertomukseen kirjattiin sen ontuvan käynnissä lievästi, ravissa 2/5. Taivutusta ei tehty jalan selvän herkkyyden vuoksi, joten Champ rauhoitettiin nopeasti ja siirryimme ottamaan röntgenkuvat. Raukka oli niin nukuksissa, että sitä piti tasapainottaa hännästä ja se nojasi koko päänsä painolla käsiini! Voi toista :)
 
Röntgenkuvia otettiin yhteensä kolme, eikä niistä mistään (luustosta) löytynyt mitään poikkeavaa. Kuvat otti röntgenhoitaja ja eläinlääkärit katsoivat ne myös. Tämän jälkeen siirryimme ultraamaan jalkaa. Ultraus kesti yllättävän pitkään, sillä potkukohta ultrattiin joka suunnasta useampaan kertaan, jonka lisäksi myös lähialue tutkittiin. Tässäkään mitään ei löytynyt eli kaikki lihasten ligamentit jne. olivat kunnossa. Olin niin iloinen, ettei sanoin voi kuvata! Kyselin vielä hieman kavioiden kuntoon liittyen sopivasta rehulisästä ja eläinlääkäri suositteli Formula Feediä. Biotiinista ei kuulemma ole mitään haittaa, mutta sitä ei ole tutkittu virallisesti, toisin kuin tuota aiemmin mainittuani tuotetta. Syötän nyt ainakin tämän biotiinipurkin loppuun ja katson sitten, jatkanko samalla linjalla vai vaihdanko toiseen.
 
"mitenniin oon höntti?"
"IHANAA OLLA ILMAN LOIMEA!"Leikkasin Champille kesätukan :3
Ohjeeksi saimme seisottaa Champia kahden viikon ajan sairastarhassa sekä kylmätä oman jaksamisen mukaan. Metacam-kuurin (tulehduskipulääkettä) ruuna sai kymmenen päivän ajalle. Keskustelin molempien valmentajieni kanssa ja he sanoivat, että jos hevonen on kerta täysin kunnossa, ei sitä ole järkeä seisottaa kahta viikkoa: tällöin kudosnesteet vain kerääntyisivät potkukohtaan ja hidastaisivat paranemista. Nyt olen siis kävelyttänyt Champia kahdesti päivässä 15 minuutin ajan sekä kylmännyt jalkaa kahdesti päivässä 30-40 minuuttia kerrallaan, vähitellen ruuna varoo jalkaansa yhä vähemmän koskiessa. Nyt siihen saa jo painaa kunnolla ilman, että ruuna nostaa jalkaa ilmaan. Kyseessä oli siis vain todella kova tälli lihakseen, joka on pitkään kipeä..
 
Champ tykkää todella liikkua ja puuhastella, joten voitte kuvitella, miten turhautunut se on ollut viime päivinä. Tänään se yritti juosta taluttaessa ja se on muutenkin yrittänyt syödä ihan kaikkea, lähtien kentän kartioista kukkapuskiin. Yksi päivä se vain istui jonkin aikaa kentällä, kun se ei halunnutkaan piehtaroida, muttei myöskään nousta ylös.. Juntti! Ja sairastarhassa se ei mahdu riehumaan, joten se on lähinnä vinkunut, heitellyt päätään ja pomppinut itsensä ympäri.. Hmm.
 
No nyt on mennyt melkein viikkoa tuosta potkusta, joten enää ei pitkä aika siihen, kun palaillaan taas normaaliin elämään. Onneksi selvisimme pelkällä säikähdyksellä, ainakin näillä näkymin - joten muistakaa olla varovaisia aina hevosten kanssa, olipa mukana kuinka "varma" toinen hevonen tahansa! Aina voi sattua jotain, eikä tulos välttämättä ole näin onnekas..
 
Teksti saattaa olla aika täynnä virheitä, sillä hieman väsyttää. Siitä lisää seuraavassa postauksessa!

4 kommenttia

 1. hyvä että ei ollu mitään vakavaa! :) nopeaa parantumista sinne ;) meillä auttoi poneille kavioiden "kaunintamiseen" kivennäinen ja vitamiinit. paljon paremmassa kunnossa. myös kun ne saa suolakiveä joka päivä lipsiä niin kaviot pysyvät sisäpuolelta paremassa kunnossa. myös turpeen vaihtaminen purupellettiin sai ponien kaviot sileiksi, eikä niissä ole "halkeemiä/naarmuja" en tiiä sitte siitä mikä toisille hepoille toimii :)

  VastaaPoista
 2. Hyvä ettei Champille sattunut mitään vakavempaa ! Haha, Nuuttikin harrastelee tota istumista ;) Se vaihtaa piehtaroidessa puoltakin silleen istuallaan ja saattaa istuskella piehtaroinnin jälkeen piiiiiitkän tovin :D hassuja elukoita !

  VastaaPoista
 3. Onneksi ei käynyt pahemmin!

  VastaaPoista
 4. Hyvä että Champ on kunnossa!:)

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat