maanantai 17. kesäkuuta 2013

#197: Maailman parhaimmat kisat takana + murheita

Vihdoin takaisin normaalissa päivärytmissä! Sunnuntai-iltana nimittäin palasin takaisin kotiin Helsingin Laaksolla järjestetyistä Pohjoismaiden Mestaruuskisoista, jotka kestivät joidenkin toimihenkilöiden osalta tiistaista sunnuntaihin, omalta osaltani vain perjantaista sunnuntaihin. No, niiden kolmenkin päivän aikana tuli aimo annos kisa-annostusta ja pakko sanoa, että olipa mukavat kisat tunnelmaltaan ja luokiltaan sateisesta säästä huolimatta!
 
Kertaan teille lyhyesti päivien tapahtumia, sillä olen nyt Janitalla ja lähdemme illalla katsomaan kaverimme ratsastustuntia Luhtajoelle. Perjantaina suunnistin Laaksolle aamupäivällä ja hengailin hetken tallialueella vaihtaen kuulumisia tuttujen ratsastajien kanssa, jonka jälkeen toimin hetkisen tallivahtina ennen verryttelyyn suunnistamista. Perjantaina olimme Sarinan kanssa esteluokkien aikaan ringmastereita eli sisäänheittäjiä/portin avaajia, tehtävänämme oli ilmoittaa tuomareille mahdollisista poisjäänneistä, muutoksista ja muusta vastaavasta. Lähtijöitä ei kisoissa ollut kauttaaltaan montaa, eikä aikataulu ollut kovinkaan tiukka, joten kerkesimme hyvin jutella tuttujen kanssa ja jutella niitä näitä. Aina luokkien välissä kävimme auttamassa ratojen rakennuksen kanssa sen mitä kerkesimme.
 
Laakson kentän kastelujärjestelmä kasteli meidät ainoana aurinkoisena päivänä..
Esteratsastajat rakensi vähän koulurataa, ei tullut mitään :D
Kingslandin uudet sadehanskat, suosittelen! Perjantain style...
Alkuillasta sain kuulla, että torstainen rokotus (influenssa + herpes) oli nostattanut Champille 38.8 asteen kuumeen aamulla, eikä se ollut syönyt torstai-illan heiniä ollenkaan. Lucianna hoito Champin ja mittasi sen kuumeen, eikä illalla lämpöä enää ollut. Ruunalta oli tosin lähtenyt kenkä vasemmasta takajalasta, miten tyhmää! Sen kaviot eivät kestä ollenkaan kengättömyyttä, sillä se ontuu välittömästi ja kaviot lohkeavat lopullisesti. Sain kuitenkin muutaman puhelun jälkeen lainaksi "töppösen" kavioon. Perjantaina muuten satoi enemmän tai vähemmän kaatamalla koko ajan, oltiin ihan uitettuja koiria illalla..
 
Menimme Fian ja Sarinan kanssa perjantaista lauantaihin yöksi meille kotiin, sillä matka on sen verran lyhyt. Pesimme illalla vähän vaatteita ja valmistimme (rasvaista) ruokaa, jonka jälkeen kellahdimme nukkumaan: Sarina ja Fiia olivat molemmat nukkuneet edellisten kolmen yön aikana yhteensä noin kymmenisen tuntia, joten heitä väsytti toden teolla! Aamulla sain myös kuulla, ettei Champin töppönen pysy sen jalassa ollenkaan, sillä se oli sille ihan liian iso. Esteluokat alkoivat aamulla kahdeksan aikaan ja sainkin sitten luvan lähteä kouluradan rakennuksen jälkeen puolen päivän jälkeen Hööksiin ostamaan uuden töppösen ja viemään sen tallille.
 
Champin uusi tossu :D
Lähdimme Sarinan kanssa pikapikaa ensin mäkkäriin hakemaan ruokaa, jonka jälkeen ajoimme Hööksiin ja siitä Equstomiin. Vaikka töppönen oli aivan liian hintava (kaikkinensa n. 180€), oli se kyllä tarpeellinen, sillä nyt Champ pystyi kävelemään normaalisti. Huh.. Lämpöä ruunalla ei enää ollut, onneksi.
 
Palattuamme takaisin Laaksolle kolmen maissa PM-luokan rata oli rakennettu lähes valmiiksi. Koska aikaa seuraavan luokan alkuun oli tunti, oli aikaa verkassa hengailuun jälleen. Kaikeksi yllätykseksi Tiina eli Nina Fagerströmin hevosenhoitaja tupsahti paikalle Kustin, Setan ja Saran sekä Katrin kanssa. Vaihdoimme kuulumisia Ninan uudesta työstä, Champista ja muusta elämästä. Ja Seta oli yhtä mukavuudenhaluinen kuin ennenkin :D Olipa hauska nähdä heitäkin, nyt kun Tiina oli lomailemassa Suomessa.
 
Illalla kisat loppuivat noin seitsemän maissa ja olimme tallialueella noin kahdeksan jälkeen. Seuraava yö oli tarkoitus yöpyä tallialueen asuntovaunussa. Aikomuksena oli lähteä baariin ja aloimme laittautumaan kuntoon illan mittaan. Jonna ja Suvi heittivät meidät Helsinkiin vähän yhdeksän jälkeen, jonka jälkeen palloilimme Esplanadin puistossa sekä Kampissa lämmittelemässä odottaen baariin menemistä. Aluksi suunnitelmissa oli mennä Vanhalle Ylioppilastalolle Summer Heat-bileisiin, mutta menimme kuitenkin lopulta Tigeriin, sillä pääsimme sinne vippeinä. Unohdin henkkarini tallialueelle, joten odotimme puoleen yöhön asti, että sain ne itselleni muiden mukana. Tigeriin pääsimme vippinä, kun siellä juhlistettiin Paul Arguksen syntymäpäiviä. Mukana oli muutenkin tuttua porukkaa, mm. Ville Kulkas, Tomas Kiviranta, Rosa Ruutsalo, Kullo Kender, Viivi Monto ja monia muita ratsastajia sekä ennen kaikkea hevosenhoitajia. Meillä oli ihan älyttömän hauskaa hyvän musiikin ja seuran ansiosta.
 
Kohta baariin!
Sarina edustaa :DD
Tää oli ehdottomasti maailman kaunein hevonen koskaan! Aivan sairaan nätti :)
Tallialueelle suuntasimme takaisin joskus neljän maissa ja sen jälkeen jatkoilimme hetken aikaa hevosautoilla. Aamulla herätys oli jo ennen kuutta (kiitos väärin asettamani herätysajan), joten unta tuli osaltamme puolisen tuntia (Sarinalla n. 10 minuuttia :D). Eikun vain reippaasti töihin lappaamaan lantalaa tiiviimmäksi ja kahdeksalta verryttelyyn..  Päivä meni silti oikein mukavasti, tosin viimeisen luokan aikana taivas repesi ja kastuimme vajaassa tunnissa aivan likomäriksi saappaiden sisälmyksiä myöten. Saimme kentän esteet purettua ja pakattua ne kontteihin kuuteen mennessä, jonka jälkeen näytimme lähinnä uitetuilta koirilta mutakerroksinemme. Hah! 
 
Kotiin päästyäni nautin jälleen hyvästä ruoasta ja kuumasta suihkusta, jonka jälkeen suuntasin nukkumaan ennen kahdeksaa. Maanantaina herätys oli kahdeksalta eli nukuin 12h putkeen, eikä tehnyt edes tiukkaa! Sain yhdeksältä puhelun lähteä viemään isäpuolelleni aurinkolaseja Helsingin ydinkeskustaan, joten hain Janitan mukaan ja lähdimme panikoimaan kännykän navigaattorin avustuksella. Luulin jo monesti ajavani a) jonkun päälle b) väärään paikkaan c) liikennesääntöjen vastaisesti, mutta lopulta päädyimme kuitenkin oikeaan osoitteeseen sihteerin puhelinneuvonnan opastuksella ja parkkeerasimme auton pelastustielle. No ainakin pelastimme Askon kalastusretken, vaikka siellä taisikin olla loppujen lopuksi sadesää.
 
Rasvasinta ruokaa koskaan! 3 pussia nuudeleita, 3 pakettia pekonia ja 2 purkkia ruokakermaa, namii..
Laakson tunnelmat sunnuntaina radan purun jälkeen. Väsynyttä(kö)?
Helsingistä jatkoimme matkaa Hipposportiin ja Horzeen, jonne tuhlasin saamani lahjakortit. Mukaan tarttui satulavyö, Kingslandin sukat ja sadetakki (viikonlopusta viisastuneena), satulasaippuaa, kalsiumia ja muuta tarpeellista.
 
Tallille päästyämme totesin, ettei Champilla mene kovin hyvin. Jalka, josta kenkä oli lähtenyt irti, oli muuttunut aivan tukiksi ja lämpimäksi. Oikeasti, en ole koskaan nähnyt hevosella niin turvonnutta jalkaa - siitä ei nähnyt eikä tuntenut mitään jänteitä ja jalka oli kintereen yläpuolelta vuohiseen asti samanpaksuinen. Mitään suurta ontumista ei kuitenkaan ollut, mikäli Champilla oli töppönen jalassaan. Turvotusta ei kuulemma ollut vielä tarhasta pois ottaessa n. 13 aikaan, joten parissa tunnissa jalka oli turvonnut suuresti. Soitin Piudelle ja pyysin Sannaa katsomaan jalkaa, jonka jälkeen menimme kylmäämään sitä ja kävelimme hetken, sitten taas kylmät jalkaan. Turvotus oli kuin imppariturvotusta, mutta haavaa ei ollut missään. Soitin Hyvinkään hevossairaalaan ja he sanoivat, että kyseessä saattaa olla paiseen aiheuttamaa turvotusta. Saimme huomiseksi ajan 9:30, jolloin Jaska on paikalla mahdollisen paiseen avaamiseksi. Varmasti ainakin sulffakuuri on tarpeen, mutta tarkempaa diagnoosia en ala tekemään ilman eläinlääkärin lausuntoa.
 
Maanantaiaamuna vielä huolettomana..
tukkijalka jo vähemmän turvonneena :(
Champin mielipide kylmästä
Kouluratsu! No ei, vaan animalintex-haude yötä varten..
Että sellaista. Champin verinäytteet tulivat ja kaikki arvot olivat hyvät, natriumin saantia voisi hieman lisätä. Huomenna olen taas viisaampi jalan ja parin muun asian suhteen, niistä sitten lisää tuonnempana. Alan vähitellen ymmärtää sanontaa "hevoseton on huoleton", meillä nimittäin näiden viimeisen kahden kuukauden aikana on tainnut olla noin kolme huoletonta päivää. Ei kauheasti naurata, mutta sitä se elämä on, tingin sitten itse muusta :)

23 kommenttia

 1. Noi kengättömien tossut on tosi näppäriä noin kengällisellekin jos tulee tuollei irtokenkä. Cavallon Sportit on ihan kivat muutenkin käytössä, noillahan pystyy ratsastamaankin ihan normaalisti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko muuten toi säärystin sulla väärinpäin kun toi tarra on noin korkealla? Senhän kuuluisi olla n. puolessa välissä kaviota.

   Poista
  2. Ei oo väärinpäin vaan joku viis kokoo liian pieni kun myyjä myi mulle hieman liian pienenä noi :D ne nyt onneksi suojaa hieman vuohiskuopan alareunaa bootsin mahd hankaamiselta ja saa kelvata tämän parin pv ajan, kun eivät kiristä, vaikkeivät oikein olekaan :)

   Poista
  3. Aa :) Jos säärystin on huono niin liimapinteliä kantojen alle ohuesti, tosi hyvä korvike tuolle neopreenilärpäkkeelle.

   Poista
  4. (Miesten) villasukat on myös hyviä säärystimiä :)

   Poista
 2. voisiko jalan arkominen johtua siitä että kavio on kulunut ilman kenkää hirmu lyhyeksi ja hermo liian lähellä maata? Äiti sattui näkemään kuvan ja on opiskellut kengättömien vuolua yms. ja sanoi, että näyttää kulunen tosi lyhyeksi, eikä olisi ihme jos sitä arkoisi. toivotaan, että syy löytyy ja paranee nopeasti! :) hauskan näköne viikonloppu ollu teillä! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ja lisään vielä, että mä en asiasta paljoakaan ymmärrä, mutta tossa se mikä tuli mieleen, että voisi myös olla mahdollista :D

   Poista
  2. Toi kuva on otettu ihan yläkuvakulmasta ja kavio näyttää siinä 2/3 pienemmältä melkeen kun on. Toki kulunut liikaa (koska lohjennut reunoilta), ja arkominen johtuu juuri siitä :) onneksi kengitys saatiin nopeasti

   Poista
 3. Tiedän niin tuon tunteen kun heppa kinkkaa kengän lähtiessä :| omalla ponilla on kanssa pakko pitää pohjallisia, ja jos kenkä irtoaa niin se on ihan kolmijalkainen.. Eikä mitkään ihmerehut saa aikaan minkäänlaisia muutoksia, paitsi rahapussille.. Eli jos yhtään lohduttaa, et ole ainut kaviottoman hevosen omistaja :D Mutta eiköhän Champille vielä löydy joku hyvä ratkaisu :) Meillä pohjalliset ovat olleet ainut toimiva apu, mutta eipä niistäkään ole mitään apua jos heppa polkee tossut jalasta..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, toivottavasti teillä menee parempaan suuntaan myös :)

   Poista
 4. Harmi et Champin jalka on nyt vähän huonossa kunossa... Näin sut muute kisoissa :)

  VastaaPoista
 5. Moi!oon se tyttö Laakolta, joka kysy että ootko se bloggaaja! Ja voi eii toi jalka :( ja toi hevonen oli kyllä hirmu nätti! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha jee, oli hauskaa että joku tunnisti :D Champpi kiittää <3

   Poista
 6. Huii minkä näkönen toi Champin jalka! Raukka.. Toivottavasti ei oo mitää kauheen vakavaa.
  Voisiko tänään tulla postausta siitä hevossairaalareissusta? Tai huomenna yms? :)
  Pikaisia paranemisia Champille<3!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu tuolla onkin noita, varmaan huomasit :) Champ kiittää <3

   Poista
 7. Pikaisia paranemisia Champille ♥

  VastaaPoista
 8. Parane pian Champ<3 ja " mahtavat" KL: llän hanskat:):):):):)

  VastaaPoista
 9. Hei!
  Osaisitko neuvoa että mikä satulamerkki sopisi kaareva (lähes notko) selkäiselle ja pyöreärunkoiselle hevoselle? Tosi vaikeaa löytää satulaa ;) Ja tosi kiva blogi! :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en valitettavasti tiedä satuloista juuri mitään :(

   Poista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat