sunnuntai 27. lokakuuta 2013

#243: Lentokone vauhdissa!

Kirjoitin postauksen perjantaina, mutta julkaisin vasta tänään sunnuntaina kuvien lisäämisen jälkeen! Aikasuhteet siis pielessä :)
_______________

 Torstaina olin jälleen hyppäämässä puoli yhdeksän aikaan illalla. Tuo aika on varattu meille esteratsastajille Piuden valmennukseen niin, ettei silloin tule muita ratsastajia maneesiin palloilemaan esteiden sekaan. Aika on muuten ihan hyvä, mutta koska tunti loppuu yleensä vasta puoli kymmenen jälkeen ja talli sulkeutuu puoli yhdeltätoista, tulee mulle itselleni aina järkyttävä kiire hoitaa hevonen ja putsata kaikki varusteeni.. Kahdesti olen jo saanut lähtöpassit yöheinien tieltä, pitänee vähän kiristää tahtia!
 
Tosiaan, maanantaina hyppäsin viimeksi Piuden tunnilla ja teimme silloin okseri-okseri-okseri -jumppalinjaa yhden askeleen väleillä. Tällä kertaa mukana oli myös kaksi muuta ratsukkoa, joten ratsastimme jumpan sijaan pientä rataa! Piude lupasi meille viimeksi vesimaton ja sen myös saimme, tämän lisäksi esteistä löytyi portti ja muut olivatkin sitten peruspuomeilla varustettuja.
 
 
Tein heti tunnin aluksi tyhmän virheen: menin näyttämään hevoselle vesimattoa. Champ ei oikeasti kyttää yhtään mitään erikoisesteitä ratsastaessa/lähestyessä estettä (kopkop, nyt kun menin ääneen sanomaan..), mutta annas olla, kun menin sitä käynnissä oikein näyttämään! Ruuna parka meni ihan lukkoon ja alkoi stressaamaan kaikkea mahdollista, minkä jälkeen siitä tuli ihan älyttön sählä. Se "kyttäsi" jopa aluksi ihan normaalia ponnistuspuomia, mitä ei ole koskaan ikinä mulla ollessaan tehnyt! Stressaaminen näkyi myös siinä, että Champ hikosi todella voimakkaasti kaulastaan. Vähitellen ruuna onneksi rauhoittui ja sitä pääsi ratsastamaan paremmin ohjan ja pohkeen väliin.
 
Valittelin Piudelle, että aina, kun joku kysyy "kuka on Champin entinen omistaja tai mitä se on hypännyt" en osaa vastata, koska en muista tarkalleen. Olen aina sanonut, että Champ on kisannut kansainvälisiä 130cm-luokkia puhtaasti, mikä on ollutkin totta. Piude sitten tiesi kertoa, että on tuo ruuna hypännyt muutamia 140cm-luokkiakin Hollannissa.. No kiva! Taas vähän viisaampana eteenpäin.


 
Takaisin tuntiin: teimme aluksi normaalille pystylle alkuverkkaa niin, että pystyn edessä ja sen takana oli n. 2,2m etäisyydellä maapuomit. Champ halutaan näiden puomien avulla laskeutumaan hieman nopeammin hypystään, kun se välillä jää liihottelemaan liikaa esteen taakse laskeutumisvaiheessa. Kun olimme verrytelleet pystyllä, lähdimme tulemaan ensin vesimattoa (joka ei tuottanut ongelmia) ja sitten rataa: okseri suoralla, pysty diagonaalilla, suoralla linjalla portti ja vesimatto sekä lyhyen sivun kautta diagonaalilta pysty ja kaarevalla linjalla takaisin portille.
 
Alun stressaaminen näkyi hirveänä säheltämisenä omassa menossani. Tein ihan päättömiä ratkaisuja johtuen rytmin puutteesta: ratsastin joko liikaa eteen tai otin askeleen liikaa. Videolla nuo eivät näytä pahalta, mutta selkään tuntui hölmöltä. Champ rokottaa aina vähän lähelle tulleista hypyistä ponnistamalla todella voimakkaasti takasilla ja mahdollisesti potkaisemalla taaksepäin, jolloin horjahdan selässä hassun näköisesti. Tämä ei tunnu selkään juuri miltään, mutta taas näyttää tosi tyhmältä! Piudekin sanoi, että silloin, kun saan rytmin kuntoon, onnistun itse kuitenkin heilumaan ja huojumaan suuntaan ja toiseen. Tässä se taas nähdään - keskivartalotreeni, täältä tullaan!Haha, tälle mä nauroin :D
Lopputunnista Piude käski mun laskea mielessäni rytmiä ja sanoinkin tekeväni niin aina, tosin hieman vaihtelevalla menestyksellä, sillä rytmiähän pitäisi laskea "yksi, kaksi, yksi, kaksi", mutta menen aina välillä sekaisin ja teen sen tyylillä "yksi, kaksi, yksi, kaksi, kolme.. eikun yksi.. eikun..", jolloin rytmi häviää :D Mulle vähän naurettiin tän jälkeen..
 
Päätettiin lähteä ensi viikon lauantaina Eholle hyppäämään 100cm ja 110cm. Pitkästä aikaa kisaamaan siis! Olimme tänään Jennan kanssa maastoilemassa ihan uusissa maisemissa reilun tunnin verran ja oli niin rentouttavaa. Champ käyttäytyi hienosti, vaikkakin kerran ruuna kääntyi 180 astetta ja ampaisi täysiä pakoon kohti juoksevaa sekä haukkuvaa saksanpaimenkoiraa + kerran se innostui laukkasuoralla niin, että alkoi pukittelemaan ja vinkumaan sekä yritti olla out-of-control, mutta sain sen onneksi pidettyä kurissa. Meitä ei pelottanut autot tai kova tuuli, tosin lampaat olivat vähän jännittäviä aluksi..Kaikkien kuvien C. Vilma T. - http://vilmakaroliina.kuvat.fi - kiitos! :)
Eläinlääkäri kävi tänään myös tutkimassa Champin takajalat ja totesi, ettei niissä ole mitään, mistä pitäisi huolestua. Tänä syksynä on kuulemma ollut paljon jalkojenturvotteluhevosia ja aina on epäilty virusta, jonka vuoksi Champista otettiin verikokeet. Pyysin ottamaan samalla laajan verenkuvan, jotta voin tarkastaa ruokinnan sopivuuden veriarvoista ja muuttaa tarvittaessa suhteita uusiksi. Sain verenkuvan tulokset alkuillasta ja kaikki oli normaalisti - ei virusta, tulehdusarvot hyvät (jes, hammas normaali!), kaikki muut arvot normaalissa skaalassa. Eläinlääkäri epäili turvottelun johtuvan joko uudesta ruoasta, pohjasta tai jostain tallinvaihdokseen liittyvästä ja kehotti jatkamaan kuten nytkin, eli normaalia liikutusta ja kylmäystä.
 
Kunhan tuo mystinen turvottelu loppuu, alkaa meillä pikkuhiljaa olla kaikki taas normaalisti - kaviotkin näyttävät tällä hetkellä siedettäviltä! Jospa meidän sairasteluhistoria nollaantuisi herkeksi ja pääsisimme vihdoin nauttimaan kunnolla treenaamisesta ja siitä mitä me molemmat rakastetaan niin paljon: kilpailemisesta! :)

39 kommenttia

 1. Kiva kuulla että olette päässeet taas takaisin kunnon treeniin ja kisojakin suunnitelmissa! :) Teillä on ollu niin harmittavan paljon sairastumisia niin toivotaan että nyt ja ens kaudella on kaikki kunnossa. Champ on kuitenkin tosi hieno ja sä älyttömän hyvä ratsastaja että potentiaalia teillä riittäisi :)

  VastaaPoista
 2. Mitkä on sun tavotteet ens kaudelle?

  VastaaPoista
 3. Meilläki on tommonen aurinkokuvioinen lankku, tosin vähän korkeempana :D

  VastaaPoista
 4. Ihanaa että pääsitte takaisin kunnon treeniin! :) On aina niin lannistavaa kun on suunnitellut joitain kisoja tai valmennuksia sun muita ja sitten hevoselle tulee jotain... Mutta onneksi olette taas takaisin treenissä :) Ja ihan sairaan hyviä kuvia!! Varsinki kun on maneesissa otettu, niin tosi onnistuneita! :)
  http://edistysaskeleita.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. sepä se, jos jotain oon oppinut niin ainakin sen, ettei kannata suunnitella kauheesti mitään etukäteen ;D

   Poista
 5. kamalan huonolaatuisia kuvia ja tuo vilma vielä kuvittelee pääsevänsä ammattikuvaajaksi...... ja paskat xD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. itse et nähtävästi ole kuvannut maneesissa :----) se on niin pirun vaikeaa 'hyvälle' kuvaajallekin
   Eri ano

   Poista
  2. hyväkään kuvaaja ei aina saa vain hyviä kuvia, hyppäävästä hevosesta, pimeällä, ja maeesissa (jossa ei ole niinkirkkaat valot kuin esim hihsissä hallissa) ei kuvista tietenkäään voi saada yhä hviä kuin aurinkoisella säällä kesällä ulkona... Edes ammattikuvaaja, huippukameralla ei välttämättä saa yhtään sen parempia kuvia.

   Poista
  3. Hyviähän nuo on, sanoo isänikin, joka on ammattikuvaaja. Mene itse ottamaan pimeään maneesiin nopeasti hyppäävistä hevosista kuvia, saatko parempia?

   Poista
  4. Ei ole todellakaan mitään helppoa hommaa, ja eihän Vilma mikään ammattikuvaaja ole mutta lupaava alku! Annetaan tytön tehdä ja unelmoida mitä haluaa :)

   Poista
  5. Minun mielestä nuo kuvat ovat oikein hyviä olosuhteihin verrattuna et saisi itse tuskin noin hyviä kuvia. Kaikki muutkin kuvat Vilman sivustolla on todellla hienoja ja näkee että Vilmalla on taiteellista silmää kuvauksessa. Hienoa työtä ja stemppiä tulevaisuuden haasteisiin!

   Poista
  6. Ensimmäinen anonyymi on erittäin tervetullut kuvaamaan meidän maneesiin samoihin olosuhteisiin pimeällä ja keltaisilla valoilla :) Katsotaan, saako kuvista mitään selvää!

   Poista
 6. Kiva postaus:) + bannerinhan on pitkään ollut, mutta nyt pisti silmään tuo että tuossa pienellä valkoisella, kun olet kirjoittanut niin kuuluuko siinä alussa olla kaksi'''t-kirjainta:D?

  VastaaPoista
 7. kiva postaus :) pidät ranteita tai siis nyrkkei tosi oudosti

  VastaaPoista
 8. Hienosti kyllä meette! :) Hyvä, että Champ vaikuttaa terveeltä! :) Hei, kysyisin sitä että miten oot oppinut näkemään hyppypaikat? Niinku siis kestikö sulla kauan ennenkun aloit näkee paikkoja, vai olitko ns. "luonnonlahjakkuus"? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon oppinut ihan ajan kanssa, en muista milloin siitä tuli ns. normaali rutiini. Nykyään tietysti tuon edelleen huonoihin paikkoihin, mutta nään jo kauan ennen estettä, että nyt kyllä menee päin mäntyä ja sanonkin sen ennen estettä jo ääneen :D

   Poista
 9. Voitko tehä postauksen sun tavotteista ens kaudelle? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mm vastasinkin jo ylempänä, että puhtaita ja siistejä 120cm ratoja rutiinilla :) vaikea sanoa, mennään ihan sen mukaan miten pysytään kisakunnossa!

   Poista
 10. Mukavannäköistä menoa!:) Luen usein puhelimella blogeja eikä ainakaan mun Lumia pyöritä nuita videoita tässä blogissa jostain syystä. :'( Niin voisitko ottaa tavaksi, että laitat videon alle aina linkin YouTubeen niin pääsis tällä puhe-elimelläkin ne sitä kautta katsomaan? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mullaki lumia, nii ei näytä noita videoita! Mut hienosti meette! :)

   Poista
  2. joo mä yritän jatkossa muistaa! :)

   Poista
 11. Osaatko sanoa millä välillä tuo sarja on?:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ja milla kameralla ja putkella noi on otettu?

   Poista
  2. ei tossa ole sarjaa? :) suhteutettujen välejä en kysynyt. ja Vilmalla on 60D Canonilta ja sitten sama putki kuin mulla eli lukee mun UKK:ssa!

   Poista
 12. Champ on saman tyyppinen hyppätessä kuin mun heppa! Esteelle lähestyessä ilme kauhean innostunut ja muutenkin tosi innokas! :D Ja sillä on myös saman lainen, isohko, korkee laukka kuin Champilla! :)

  VastaaPoista
 13. Champ on kyllä hieno hevonen, mutta mielestäni nuo suitset eivät sovi sille ollenkaan. Oletko miettinyt erityylisiä vai minkä takia champilla käytetään juuri tuollaisia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottakai olen miettinyt syyn noiden käyttämiselle ja meillä on se syynä, että hevonen toimii noilla paljon normaalia enkkulaista paremmin :) silloin ei katsota sitä, mitä ulkonäkö sanoo.

   Poista
 14. VIUUU ! Iha vammasta pälliä ku en päässy kuvaa mut haluun tulla pian !! Tungen sinne väkisin heheho. Tui ootte nii hienoi ♥

  VastaaPoista
 15. ou sä et leikannu noit mun kohtii... :'D Mut hienot! :)

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat