keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Joulukalenterin 4. luukku - kisoihin valmistautuminen


Joulukalenterin x luukku päästää teidät kurkistamaan kokeneen Susanna Rautasen mietteisiin kilpahevosten valmistautumisesta kisoihin. Monia lukijoita varmasti kiinnostaa, miten ammattilaiset valmistelevat kilpahevostensa viikko-ohjelman ennen kisaviikonloppua - tässä pieni maistiainen!
____________

"Este- ja kenttäratsastaja Susanna Rautanen pyörittää omaa tallia, joka valmistui maaliskuussa 2012 ja on siitä asti kasvanut ja monipuolistunut toiminnaltaan Suomessa. Toimikuvaan Susannalla kuuluu asiakkaiden hevosten kilpailutus sekä myyntitallin pito. Kokemusta hevosten parissa kilpailemisesta ja esimerkiksi nuorten hevosten nostamisesta isompiin luokkiin hänellä on ulkomailta monesta eri tallista ympäri Eurooppaa, muiden muassa Tanskasta, Ruotsista ja Saksasta. Ulkomailla Susanna kisasi vuodesta 2008 alkaen aina 150cm tasolle asti. Lisää Susannasta ja hänen yrityksestään voi lukea osoitteesta http://skriding.com!"

Kisoihin valmistautumien on aina hevoskohtaista, mutta tässä pieni kurkistus siihen, miten hevonen yleisesti valmisteltaisiin ennen kisoja. Yleensä en pidä vapaapäiviä hevosilla juuri ennen kisoja ollenkaan, vaan vasta kisojen jälkeen. Poikkeuksena voi olla esimerkiksi nelivuotias nuori hevonen, jos se tuntuu erityisen väsyneeltä.

Susanna Ypäjällä kansallisissa estekisoissa. Kuva c. Vaasan urheilukuvaus
Kaikki kuitenkin lähtee siitä, miltä hevonen tuntuu: treeni tulee ajoittaa niin, että hevonen on kisoissa energinen, mutta kuuliainen. Ja onnistuakseen tässä hevoset tulee oppia tuntemaan hyvin. Jos hevoset ovat villejä hypätessä, lisätään ohjelmaan extrahyppyjä ja jos hevonen taas on tuntuu tasaiselta ja hyvältä, otetaan hyppyjä normaalia vähemmän. Eli valmistautuminen ei ole edes samalla hevosella aina samanlainen, koska vireystilat muuttuvat. Tärkeää on osata tulkita hevosta! Kisa-aamuina hevoset laitetaan vielä ulos tarhaan, jos on aikaa tai vaihtoehtoisesti aamuratsastetaan. Tämän aamuliikutuksen hoitaisi hienoiten kävelykone, jos sellainen olisi tallilla!
Normaali viikko-ohjelma ennen kisoja aikuisella 120-130cm -luokkien hevosella:
Ma:                     Koulua
Ti:                       Koulua ja/tai maasto
Ke:                      Hyppytreeni, jumppaa, kavaletteja, ei rataa ennen kisoja
To:                      Maasto
Pe:                      Sileällä hevonen hyvin läpi avuille, puomit; vähän hyppyjä, jos tarpeen
La:                      Kisat
Su:                      Kisat
Ma:                     Palautuminen hoidetaan meillä hyvillä kävelyillä ja juoksutuksella chambonilla
Ti:                       Vapaa

10 kommenttia

 1. Tää oli kiva postaus, todella mielenkiintoinen lukea! :)

  VastaaPoista
 2. Tämä oli aika kiva kirjoitus! Hienoa että olet saanut Susannan kirjoittamaan näinkin pienen pintaraapaisun systeemistään ja ajatuksistaan hevosen valmistelusta. Etenkin tuo hevosen tulkinta oli tosi hyvä muistutus, sillä se on kaikista tärkein asia muistaa ihan jokapäiväisessäkin treenissä :)

  VastaaPoista
 3. Tosi kiva postaus!

  elamanikuvina.blogspot.fi

  VastaaPoista
 4. Tosi kiva postaus:))))))))

  VastaaPoista
 5. Ihana postaus :) ytimekkäästi saatu kaikki silleen, että minäkin jaksoin lukea kokonaan, eikä haitannut vaikka oli vähän kuvia ;)

  VastaaPoista
 6. nää sun asiantuntija postaukset on tosi kivoi ja hyvii!!!:)

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat