tiistai 3. joulukuuta 2013

Joulukalenterin 3. luukku - Champin ruokinta


Tällaista postausta on toivottu vaikka kuinka usein, joten nyt osana joulukalenteria voin sen toteuttaa. En kuitenkaan aio kertoa kovin analyyttisesti jokaisen lisäravinteen tai muun tarkoitusta, mutta näistä ns. epätavallisemmista jutuista koitan valoittaa hieman tilannetta.
 
Ensiksi kuitenkin kysymys teille lukijoille: mitä teidän hevosenne syö?
 
Olen pyrkinyt pitämään Champin ruokinnan mahdollisimman samanlaisena koko sen ajan, kun se on mulla ollut. Pääasiana ruokinnassa on tietysti aina ollut hyvä heinä, jota on ollut tarpeeksi saatavilla. Equstomissa Champ ei oikein syönyt heiniään, vaan levitteli niitä yön aikana jonkin verran ympäri karsinaansa. Täällä Provinciassa tätä ongelmaa ei todella ole ollut, vaan ruuna on ahminut aivan kaikki heinänkorret viimeistä murusta myöten ja imuroi sen jälkeen vielä varmuuden vuoksi karsinan uudelleen. Ajattelin tietysti aluksi, että hevoselle saisi heittää heinää niin paljon kuin se jaksaa syödä (kuten Equstomissa oli), mutta täällä heinän määrää on pitänyt hieman rajoitta - mulla oli nimittäin vähän läski hevonen yhdessä vaiheessa.. Tarkkoja kilomääriä en osaa sanoa, mutta hevoset saavat heinää neljästi päivässä.
 
Champ saa aamulla heinän lisäksi litran litistettyä kauraa, jota se saa myös päivisin. Päiväannos on pienempi silloin, kun hevonen liikkuu vähemmän. Siirryin litistettyyn kauraan muuttaessamme Provincialle, sillä se kuului tallipaikan hintaan ja edellisen täysrehumme pääraaka-aineena oli kaura, joten oli hyvin todennäköistä, että kaura myös sopisi Champille sellaisenaankin.
 
Tältä näyttää puuro valmistusvaiheessaan: pellavaa turvotettuna, öljyä, elektrolyytit, shy feeder, suola, MSMjne. ja ADE!
Iltavati onkin sitten se osa ruoista, jotka teen itse joka päivä valmiiksi iltatallintekijää odottamaan. Turvotan ensin 2dl pellavarouhetta kuumassa vedessä, jonka jälkeen sekoitan mukaan kaikki lisäravinteet. Champ saa silloin tällöin Shy Feederiä eli B-vitamiinia 25ml/pv. B-vitamiinia hevonen tarvitsee esimerkiksi rankkojen kilpailujaksojen, kuljetuksen tai karvanlähdön aikaan. Shy Feeder on aivan älyttömän hyvän makuista ja juon sitä välillä itsekin, se maistuu ihan mansikkatoffeelta :D
 
ADE-vitamiiniliuosta Champ saa kerran viikossa, mutta jätän sen pois pullon loputtua. ADE-vitamiineja annetaan hevosille varsinkin pidemmän tallijaksojen yhteydessä ja silloin, kun hevosella ratsastetaan katetussa ympäristössä tai sitä ruokitaan esikuivatulla säilöheinällä. Yleisellä tasolla A-vitamiini auttaa ylläpitämään hevosen vastustuskykyä, D-vitamiini edesauttaa luuston tervettä kehitystä ja E-vitamiini (+seleeni) auttaa lihaksiston kasvua.
 
Champ syö iltapuurossaan myös MSM:ää ja glukosamiinia, joiden tehtävänä on ennaltaehkäistä vammoja nivelissä ja vahvistaa niiden toimintaa. Syötän sille Criollon valmistetta, jossa on mukana myös hyaluronihappoa sekä kondroitiinisulfaattia. MSM:n syöttämisestä ja tarvittavista määristä kiistellään aina, mutta olen nähnyt parhaaksi noudattaa ammattilaisten antamia ohjeita ja jättää nimettöminä huutelevien "asiantuntijoiden" mietteet omaan valoonsa.
 
Ainiin, iltapuuroon kuuluu myös öljyä noin 1-3dl päivässä riippuen siitä, millainen Champ on sillä hetkellä energia- ja lihavuusasteeltaan. Nyt se syö noin 1-2dl ja kesällä se sai öljyä vähän enemmän. En ole lähtenyt ostamaan mitään erikoisvalmistettuja superenergiajuttuja hevoskaupoista, vaan meillä mennään ihan perinteisellä kaupan öljyllä, mitä ihmisetkin käyttävät. Tämän lisäksi puuroon tulee vielä joka päivä 1rkl suolaa.
 
Tässä Champin iltapuuro valmiina, joskin nuo keskimmäiset nappulat ovat vääriä (vanha kuva) ja korvaantuneet TOPilla.
Kesäisin laitan puuroon myös elektrolyyttejä ja rankemman jakson aikana myös viileämmillä säillä. Elektrolyyttejä syötetään hevosille silloin, kun ne ovat rankemmassa treenissä tai ne hikoilevat muuten enemmän. Näin turvataan riittävä suolojen saanti. Mikäli hevosella on elektrolyyttivaje, se ei pysty parhaaseen suoritukseensa ja pahimmassa tapauksessa esimerkiksi lihaskrampit ovat mahdollisia.
 
Iltapuurossa on mukana myös meidän kavio-ongelmien vuoksi EquiLifen Formula4Feetiä, joka on ollut oikea pelastus meille. Tämä kallis, mutta tehokas rehu sisältää järkyttävän listan kaikkea mahdollista vitamiinilisää ja muuta, kuten biotiinia. Koska syötämme tätä, ei hevonen tarvitse ollenkaan kivennäisiä. Formula4Feetiä meille suositteli jo viime keväänä Hyvinkään hevossairaala ja sen jälkeen moni muukin ammattilainen.
 
Kun nuo kaikki on sekoitettu yhdeksi mössöksi, tulee mukaan Criollon TOPpia puolisen litraa sekä litistettyä kauraa vähän vaihdellen ½-1 litra. Tietysti mukaan laitetaan vielä muutama porkkana! Sitten ruoka on valmis odottamaan nälkäistä hevosta :)

32 kommenttia

 1. Tää oli hyvä postaus! :) itsellä ei ole omaa hevosta mutta tulevaisuutta ajatellen hyvää informaatiota sain!

  elamanikuvina.blogspot.fi

  VastaaPoista
 2. Hyvä postaus! Meillä poni syö aamuisin puoli litraa peacemakeria ja iltaisin pellava puuroa. Sille annetaan myös puuron sekaan merisuolaa ruokalusikallinen. Niin ja vuonohevonen on kyseessä:)

  VastaaPoista
 3. Hei jos annat öljyä, niin tarkistappa että e vitamiinia tulee tarpeeksi :) Öljyn syöttö nimittäin lisää e vitamiinin tarvetta huomattavasti, olisikohan ollut 100mg e vitamiinia/dl öljyä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, laajan verenkuvan mukaan (otetaan 2krt/vuodessa) kaikki arvot olleet hyviä :)

   Poista
 4. Meillä on tosi yksinkertainen ruokinta. Meillä hevoset syö lähes vapaan heinän slowfeedingistä, syövät n. 15kg päivässä per häntä.

  Beeda syö lisäksi 2l kauraa, 3dl (kuivamäärä) pellavaa ja kivennäiset + elektoryylit, vitskut yms. Talvikaudella syö 1l (kuivamäärä) melassia.

  Unelma syö heinän lisäksi 2dl pellavaa ja kivennäiset ja elektrolyytit. Ada saa vain kivennäiset.

  VastaaPoista
 5. Kiva ja selkeä postaus :) Mun hepat syö kauraa, Havensin mysliä ja illalla pellavaa ja melassileikettä turvotettuna, johon päälle sitten lisäravinteet yms

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! millaisia havensin rehut ovat olleet? :)

   Poista
  2. Mä oon ollu kyllä tosi tyytyväinen! Eron muihin rehuihin olen huomannut esim karvan kiillossa jne ja omaankin käteen tuntuvat laadukkailta ja niitä tekisi itekin mieli syödä :D voin siis lämpimästi suositella! Valikoimaakin on ihan kiitettävästi erilaisiin tarpeisiin.

   Poista
 6. Ihan mielenkiinnosta kyselen, että kuinka paljon nykyisellä ja edellisellä tallilla hevoset pääsivät tarhailemaan? Ja saako ne talvisin vettä tarhailun aikana? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Edellisellä talviaikaan menivät ulos n 8 jälkeen ja sisälle viime kahdelta, uudella tallilla menee ulos 12 jaa isälle 18 kun on iltapäivätarhassa :) ei saa vettä

   Poista
 7. Kiva postaus ja minun ponini saa illalla litran kauraa ja litran builder mixiä + lese, kiv. ja suola. Nyt vasta ruvennut aamulla saamaan sapuskaa joten kauraa ja Builder mixiä yhteensä vain puoli litraa. Poni on todella sportti mallia.

  VastaaPoista
 8. Meillä saa heinää aika reilusti, määrää en kanssa ihan tiedä. Iltaisin saa 0,5l peacemakeria, koska muut saavat silloin kauraa. Iltaruokinta on vaihtumassa racingin proteiiniin. lisäksi saa puuron, jossa 3,5dl pellavaa (kuiva), 3dl soijaa, mutta soija vähenee tai jätetään pois, sitten kun alkaa saamaan proteiinia. Lisäksi puuroon tulee biotiini, suola, msm, c-vit. rauhottavaa yrttivalmistetta, mineraalia, kuureittain monivitamiinia ja valkosipulia.

  VastaaPoista
 9. Mun poni saa iltaisin 3kg heinää ja aamu/päiväheiniksi 5kg. Lisäksi se syö aamuin ja illoin litran kauraa, litran speedpoweria, litran lusernea, myoplastia kuureina ja elektrolyyttiä tarvittaessa. lisäksi tarpeen vaatiessa myös biotiinia, valkosipulia ym :)

  VastaaPoista
 10. Mun poni saa tosi helpon ruuan :) kivennäistä(1dl), merisuolaa ja peacemakeria(1dl). Ja kaiken helpottaa viellä sekin että se on vapaalla heinällä :D

  VastaaPoista
 11. Tosi kiva postaus! Mistä ostat noita Criollon rehuja? Olisin itse halukas kokeilemaan niitä, mutta en ole löytänyt niitä mistään pk-seudulla...

  Omat hevoseni syövät tällä hetkellä: 2,5 l kauraa, 0,5 l soijarouhetta, 2 dl pellavaa, 1 l krafft energy plussaa sekä MSM ja e-vitamiinia. Tämä 12-v kouluhevonen, joka liikkuu melko raskaasti n, 10-12 h/viikossa.

  Nuorempi 4-v hevonen saa 2 l kauraa, sekä 1,5l krafft protein plussaa ja 2dl pellavarouhetta sekä e-vitamiinia. Heinää molemmat saavat 4 krt päivässä, yhteensä n. 10 kg, kesäisin molemmille tottakai elektrolyytit sekä merisuolaa lisäksi :)

  VastaaPoista
 12. Mun hevoset saa heinää 4 kertaa päivässä,kauraa,kivennäisenä mineral plussaa, pellavaa. Tamma saa suolalisän,kun ei syö suolakiveä oikeastaa ollenkaa ja ruuna saa sinkki-kupari jauhetta.

  VastaaPoista
 13. Heinää kolme kertaa päivässä ja illalla puoli litraa kauraa ja 2desiä kivennäistä, ei se hevonen mitään muita extra rehuja tarvitse :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riippuu aivan hevosesta ja käyttötarkoituksesta ;)

   Poista
  2. Eka kerta kun kommentoin eikä kai olisi kannattanutkaan kommentoida sitäkään, kun vastauskin on erittäin "halveksuvan" ja sen kuuloinen, että en tietäisi hevosista mitään. (no ainakin tiedän, etten jatkossa kommentoi)
   Miksi kysyit sitten postauksessasi "miten teidän hevoset syö", jos ei saa vastata ilman että vastaat hieman viisastelevan kuuloisesti. Kerroin miten hevoseni syö ja se ei tarvitse extra rehuja, niin miksi pädet sitten asiaan... /:

   Poista
  3. Pahoitteluni, jos vastauksestani sait halveksuvan/viisastelevan kuvan - ei ollut todellakaan tarkoitus!

   Viittasin tuossa vastauksessani kommenttisi "ei se hevonen mitään muita extra rehuja tarvitse"-kohtaan, kun se kuulosti mielestäni hyvin yleistävältä ja siltä, että olet yleisesti kaikista hevosista sitä mieltä. Ja kuten vastasin, olen itse sitä mieltä, että hevosen rehujen ja etenkin extrarehujen tarve riippuu aivan siitä, millainen hevonen on kyseessä ja mikä sen käyttötarkoitus on. Esimerkiksi oma hevosesi pärjää loistavasti hyvin pelkistetyllä ruokinnalla ja loistavaa että niin on, mutta samalla tavalla joku toinen hevonen voi vaatia vähän extraa ihan terveytensä vuoksi, ei siksi, että omistaja haluaa. Hevoset kun ovat yksilöitä, kuten tiedät :) Tietysti aina olisi hyvä pyrkiä yksinkertaiseen ruokavalioon!

   Toivottavasti tämä avasi hieman kommenttiani ja kommentoit myös jatkossa blogiini aina, kun siltä tuntuu ja jaat mielipiteitäsi, sillä se kuuluu tähän bloggaamismaailmaan! Hyvää itsenäisyyspäivää :)

   Poista
  4. Eipä mitään (: Nooh puhun usein aika yleistävän kuuloisesti vaikka tarkoittaisinkin vain yhtä asiaa/juttua ja siksi mut ymmärretään usein väärin! Jep, hepat on yksilöitä ja jotkut tarvii enemmän ja jotkut taas vähemmän. Mä oon ylpee siitä että meitin hevonen ei tarvitse extra rehui vaikka on jo 16v ja liikkuu 4-7x viikossa :)

   Ehkä joskus tällä omalla käyttäjä nimelläkin julkaisen kommentin ja samoin hyvää itsenäisyyspäivää sinne!

   Poista
 14. Todella kiva postaus.tykkään just tälläsista!

  VastaaPoista
 15. Tosi kiva postaus Tykkään tälläsistä paljon !! :)

  VastaaPoista
 16. tosi hyvä ja informatiivinen postaus! :) kiitos!

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat