perjantai 10. tammikuuta 2014

#292: Estevalmennus videoiden kera

Meillä oli torstai-iltana estevalmennus tuttuun tapaan puoli yhdeksästä puoli kymmeneen ja äitini pystyi tulemaan paikalle kuvaamaan sitä hieman videolle, jotta näkisin omaa ratsastustani jälleen ruudulta käsin. Yritän tässä kirjoittaa hieman tarkemman selostuksen valmennuksen kulusta, mutta aika rientää ja kohta olisi lähdettävä näin perjantai-illan kunniaksi kouluvalmennukseen! Jos en saa postausta valmiiksi tänään, julkaisen tämän vasta lauantaiaamulla ennen töitä, joten älkää ihmetelkö aikamuotoja.
 
Vaikka valmennus itsessään meni hyvin, olin repiä hiukset päästäni ennen sen alkamista. Täksi päiväksi luvattiin tänne eteläänkin lunta ja pakkasta, joten fiksuna rupesin hyvissä ajoin ennen estevalmennusta virittelemään Champille hokkeja jalkoihin. Kaikki muut hokit sain suhteellisen vähällä raivoamisella jalkaan, mutta yksi hokki ei halunnut mennä paikoilleen millään. Väänsin ja käänsin sitä vaikka miten, meinasin melkein ruveta itkemään ja pinna oli palaa totaallisesti siinä vaiheessa, kun 40 minuuttia olin hokkien kanssa jo veivannut. Ei vaan yksinkertaisesti onnistunut! Lopulta luovutin (takkikin repesi siinä rytäkässä) ja alistuneena painelin myöhässä valmennukseen selittämään, ettei homma millään onnistu.


 
Piude sitten fiksuna kysäisi, että kai vedin reiät ensin jenkatapilla. Mun ilme olisi ehkä pitänyt ikuistaa, koska olin lähinnä "millä?". Sain sitten hävetä silmät päästäni, kun mulle selitettiin millaisesta työkalusta on kyse ja että se on ehdoton apuväline hokkien kiinnityksessä. Oikeasti, kaikki nämä vuodet olen pärjännyt loistavasti ilman tätäkin tietoa ja nyt tappelin yhden typerän hokin takia vaikka miten pitkään. Valmennuksen jälkeen laitoin sitten hokin kiinni oikeiden apuvälineiden kanssa minuutissa. Ei toki ärsyttänyt!
 
Itse valmennuksessa meitä oli vain kaksi, joten pääsimme oikein tehotreeniin. Aloitimme ravipuomeilla molemmista suunnista pitkällä sivulla ja tämän jälkeen teimmekin mulle ja Champille ratsukkona täysin uutta asiaa - käyntipuomeja! Näissä tarkoituksena oli antaa hevosen miettiä jokainen askel ilman pohjeapuja silläkin riskillä, että hevonen pysähtyisi. Ohjilla piti pitää hevonen suorassa ja odottaa, että se katsoisi jaloillensa sopivat paikat ylittää pienenpienet kavaletit käynnissä. Champ oli aluksi ihan ihmeissään ja selkeästi välinpitämättömänä kolisteli kaikkia puomeja tiputellen niitä, mutta kun se tajusi homman idean muutaman kerran jälkeen, ei se tuottanut enää ongelmia. Piudekin totesi, ettei se tyhmä ole..

 
Muutamaan otteeseen Champ pysähtyi puomin ja kavaletin päälle kuin miettimään, koska jalalla ei saanut tukea hevosta yhtään. Mulle käy helposti niin, että jään ratsastamaan Champia liikaa ja teen jokaisen askeleen sen puolesta, mikä ei tietenkään ole toivottavaa. Tulimme puomeja käynnissä neljä kertaa ja kahdella viimeisellä kerralla hevonen hidasti itse puomeille sovittaakseen jalkansa niiden yli hyvin ja heti puomien jälkeen se itse paransi rytmin sopivaksi. Tästä sen näkee, ettei kaikkea tarvitsisi tehdä hevosen puolesta!
 
Laukassa puomit nostettiin kavaleteiksi niin, että ne olivat vasemmassa kierroksessa väleillä pysty-kaksi laukkaa-pysty-kolme laukkaa-pysty-kolme laukkaa ja vastapäin tietysti toisesta suunnasta. Toinen tunnilla ollut ratsukko oli poni, joten välit olivat meille todella ahtaat. Se ei tietysti aina ole huono asia, sillä joudun kisoissakin varmasti tilanteisiin, joissa suhteutetut linjat jäävät pieniksi - Champilla kun on niin valtava laukka ratatempossa! Tehtävänäni oli katsoa, etten jäänyt jarruttamaan liikaa hypyssä, etten liioitellut hyppyjä omalla ylävartalollani ja että otin pidätteet tasaisesti molemmilla käsillä. Nämä kun tuottavat ongelmia mulle yleisimmin.


 
Kerran tulin oikeassa kierroksessa liian hitaasti sisään ensimmäiselle pystylle, minkä lisäksi jäin vielä pitämään liikaa ennen kakkosestettä ja halvaannuin ennen sitä totaalisesti. Olin itse lähtemässä hyppyyn kauempaa kuin Champ, mutta kilttinä hevosena se päätti yrittää ponnistaa siitä mistä pyysin. Se ei tosin saanut etusiaan mukaan ponnistukseen ja sen seurauksena ylitys oli melko koomisen näköinen! Hevonen ratkaisi tilanteen lisäämällä vauhtia ja kun olin itse pois tasapainosta, olivat kaksi viimeistä kavalettia melkoista rämpimistä ja perään Champ vielä vinkui. Pakko oli ladata tuo ihan omaksi videokseen, kun nauroin sille näin jälkikäteen niin makeasti!
 
Lopetimme valmennuksen oikeassa kierroksessa tultavaan linjaan, jossa pysty-pysty-okseri -väleissä oli kolme laukka-askelta. Aluksi välit olivat ahtaat ja Piude pidensikin niitä niin pitkään, että ne olivat normaalit hevoslaukkavälit ja pääsin etenemään "normaalisti", toki edelleenkään ratsastamatta eteen. Champ laskeutui ensimmäiseltä pystyltä aina mieluumin vasemmassa laukassa, sillä se on sille vahvempi laukka. Okserin jälkeen se vaihtoi yleensä laukan kaarteessa itse oikeaksi tai sitten vaihdoin sen itse, joskin muutamat kerrat vaihto tuli takaa askeleen tai pari jäljessä keikkuessani kyydissä vähän miten sattuu ja jättäessäni tarkan ratsastuksen narikkaan.. Hups! Hevosilla on harvoin täysin symmetriset puolet ja Champilla heikompi jalka on oikea takanen, se ei halua esimerkiksi väistöissä käyttää sitä yhtä tehokkaasti kuin vasenta, sillä siinä ei ole voimaa yhtä paljon.
 
Kun okseri oli jo esteen kokoinen, päätti Piude hieman jumpata Champin selkää hypyillä ja lyhensi okseria pituudeltaan samalla nostaen takapuomia selkeästi etupuomia ylemmäs. Emme hakeneet tällä todellakaan mitään korkeuhyppyä, vaan tarkoituksena oli saada Champ käyttämään koko kroppaansa hypyissä selän ja takajalkojen läpi. Pienet esteet kun eivät ruunalle ongelmia tuota ja se joutuu oikeasti työskentelemään vasta isommilla esteillä kokonaisuutena. Okserin takapuomi nousi lopulta reilun 140cm korkeudelle ja Champ imi niin innoissaan esteille, etten voinut itsekään kuin nauttia. Hypyt tuntuivat niin vaivattomilta kyytiin!
 
 
 Latasin videot tänään huonompilaatuisena, jotta ne kerkesivät latautua tätä postausta varten. Pahoitteluni :)

58 kommenttia

 1. Vähänkö hienosti teillä menee!:) Ootko hypänny Champilla miten isoja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ollaan menty aina ihan sopivan kokoisia, ratana varmaan 110-120 kotona ja kisoissa 110cm :)

   Poista
 2. Wau! meettee niin hienosti ja Champilla ei näytä tuntuvan edes 140cm missään ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. nojuu ei se tälle hevoselle tunnu, kun kisannut isoa 140 tasoa, mutta kuskille kyllä :D

   Poista
 3. Wouu ootte niin hienoja! Mutta haha Aada nauran tolle jengatappijutulle, jopa minä tiesin mihin sitä käytetään... :DD No, oppia ikä kaikki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tunnen itteni ihan luuseriks XD

   Poista
  2. Mäkään en ikinä ollu kuullukkaan mistään jenkatapeista, että mäkin olin tota lukiessani vähän sillai et "Öööö... Siis mitä on jenkatapit?"

   Poista
 4. Wow meette tosi hienosti ja Champ hyppää niin vaivattoman näköisesti noin isotkin esteet ! :)

  VastaaPoista
 5. Hirmu hyvän näkösesti meni teillä :)! Champ menee nii kevyen näkösesti ja kuulosesti noitte esteitte yli ku Voitto aina ähkii ja röhisee :Ddd

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. sanoppa muuta Tiia, mut jospa voitto aatteli, että se on possu? little big ;) hahah no ei vaiskaan! :)

   Poista
  2. tiia joo haha mut champ vinkuu XD porsaita äidin oomme kaikki vai miten se meni!

   Poista
 6. Meneepä se kevyen näköisesti! Hienoa :)

  VastaaPoista
 7. Voii te ootte kehittyny niiin paljon :3 Capu hyppää niin kevyesti :)!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. huh onneks on, se oli melkoista räpeltämistä aluks meinaa :D tuu joskus kokeilee jundee tänne!!

   Poista
 8. Tiedätkö, kun olin lukenut ekan kappaleen, olin jo tulossa kommentoimaan, että millä sä ne hokit ruuvaat ;). Toinen kappale sitten kertoi, että asia oli jo selvinnyt. Mutta mä vinkkaisin vielä helpommasta tavasta:

  Biltemasta kannattaa hakea tämä:

  http://www.biltema.fi/fi/Etsi/?query=hokki

  Ja tämänkaltainen:

  http://www.biltema.fi/fi/Tyokalut/Kasityokalut/Hylsy--ja-Veto-tyokalu/Lukkohylsyt-ja-vaantimet/Raikkavaannin-71315/

  Tämä on niin superhyvä tapa.

  Ja jos joudut kesällä käyttämään nurmihokkeja, kannattaa hokkireiät avata rauhassa kotona ja kiinnittää suojahokit. Kisapaikalla hokkien vaihtaminen käy hetkessä, kun reiät ovat täysin auki.

  Mä luulen, että tämä on ravipuolella ihan perusjuttu, mutta tuntuu, että ratsupuolella todella paljon käytetään vielä niitä aivan surkeanonnettomia hokkiavaimia, jotka vielä maksaa enemmän kuin hokkihylsy ja räikkäväännin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hei kiitti tosi paljon noista vinkeistä! ehkä mun hokkiongelmat ratkee nyt kertaheitolla :D

   Poista
  2. Joo räikkäväännin on ihan ehdoton!
   nimim. hokitin kerran neljä hevosta putkeen vajaa 15cm varrella varustetulla miniavaimella. ei ollu hauskaa kenelläkään :D

   Poista
 9. pikkujuttu vaan et ei noi provincian alutolpat oo lähellekään 140cm korkeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mä voin käydä ne ihan sua varten mittaamassa senttimitalla huomenna ennen töitä, jos se helpottaa sun oloa. laitan tähän sitten illalla kuvan tuloksesta, muista käydä vilkaisemassa ;)

   Poista
  2. Pakkohan noiden tolppien on olla yli 140cm korkeita, koska esim tossa ekassa kuvassahan Piude seisoo tolpan kohdalla ja on samanmittainen kuin se tolppa, enkä mä usko että Piude on ihan niin lyhyt :D

   Mut hienosti veditte Aada ja ihana vinkuintiaani-Champ ! :'D

   Poista
  3. Kyl noi tolpat on lähemmäs 150cm :)

   Tosi hienosti meette! Sun esteistunta on tosi kiva:) miten pystyt hallitsee sen hypyn jälkeen niin ettet lennä niin paljoa eteen?

   Poista
  4. Kyl noi tolpat on lähemmäs 150cm :)

   Tosi hienosti meette! Sun esteistunta on tosi kiva:) miten pystyt hallitsee sen hypyn jälkeen niin ettet lennä niin paljoa eteen?

   Poista
  5. mittasin tänään, tolpat on n. 156cm korkeita ;)

   Poista
  6. sillä matikalla noi esteet ei sit oo korkeimmillaan reilu 140 vaan ennemmin reilu 130 mut mitävälii

   Poista
 10. Mahtavan näköstä !:) haha ja voi ku nauroin tolle vinkumis videolle :D

  VastaaPoista
 11. Wau! Upea pari, hieno hevonen ja hyvä ratsastaja!:)

  VastaaPoista
 12. Täytyy sanoa, että ei sun istunnasta oikein edes huomaa, että et oo tottunut hyppään noin isoja! Tai en tiedä, kuinka isoja oot hypännyt, mutta luultavasti tuon korkuisten hyppääminen ei ihan rutiinia taida olla sulle? Hienosti kyllä istut siä selässä ja on ihana katsoa tätä teidän kehitystä.

  Tuli mieleen, että huomasko Champista loppuraveissa, että oli päässyt käyttämään kunnolla selkäänsä? Eli liikkuiko jotenkin paremmin, kuin yleensä loppuraveissa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ei nuo isommat rutiinilla mene, kun pari kertaa vuodessa pääsee maximissaan hyppäämään ;) mutta kiva ettei näytä niin pahalta ulospäin!

   kiitos paljon :) en kiinnittänyt asiaan mitään huomiota, kun en tullut ajatelleeksi asiaa tuolta kannalta! pitääkin kiinnittää huomiota ensi kerralla :)

   Poista
 13. Millainen valmentaja Piude on ? Usein tapaa häntä kisoissa verkkovalvojana ym ja on silloin hieman ylimielinen. Näytää kuitenkin omaavan huumoria :) /Jessi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo piude on paljon kisoissa stewardina! Tosi hyvä valmentaja - tarpeeksi tiukka, mutta kuitenkin oikeudenmukainen ja oikeissa paikoissa huumoriakin mukana :)

   Poista
 14. Kiva postaus ja hienon näköistä menoa :) Ratsastat aina niin tasaisesti ja siististi! Tykkään lukea näitä sun postauksia, koska näistä saa kivasti vinkkiä omiin treeneihin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. voi kiitos! Kiva kun on vinkkiä omaankin treeniisi :)

   Poista
 15. "surullisen kuuluisa ulko-ooohja".... :D

  VastaaPoista
 16. Wau upeeta menoa! :)

  VastaaPoista
 17. Hienosti menette!! Harmi kun nään vain 2 ensimmäistä kuvaa :( Kun mulla ei näy noita muista..

  VastaaPoista
 18. Hienosti :D Mutta voisitko joskus irtohypyttää tuolla maneesissa, ja ottaa videota siitä? :3 Olisi kiva nähdä! Ja vielä kivempaa olisi kunn koittasit vähän että miten uskaltaa korkeutta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. en nää järkevänä irtohypyttää kokenutta estehevosta, koska siitä ei ole mitään varsinaista hyötyä hevoselle. Tai toisaalta hypätä korkeutta, sillä siinä on vaan riskinä rikkoa hevonen ja kuski, mikäli hypätään liian isoja tasoon nähden :)

   Poista
 19. Vaaau, tosi upeesti meette :)! Ja ootte kyllä hirveesti kehittyny, Piude on varmaan tosi hyvä valmentaja ja te tosi hyviä valmennettavia ;)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. huh, onneksi ollaankin kehitytty! :D piuden, equstomin väen ja jonnan avulla tähän ollaan päästy ja matka sen kuin (toivottavasti) eteenpäin!

   Poista
 20. Ootko kenties laittanu väärän vuosiluvun videoihin? :D kiva postaus!

  VastaaPoista
 21. Ihan sairaan kivan näköstä menoa! ja hyvinhän sinä olet nuissa hypyissä mukana (varsinkin noissa isoimmissa!), mää varmaan tulisin kovaa kyytiä alas tuolta selästä jo metrin jälkeen... :DD Hieno Champ!

  VastaaPoista
 22. Oliko se niin, että teidän tallilla on puolipäivätarhaus? Meillä on tallin vaihto edessä ja tosi moni talli tarjoaa vain puolipäivätarhausta. Jotenkin inhottaa, että hevonen joutuisi möllöttömään tallissa niin kauan... :/ Mitä mieltä siis itse olet puolipäivätarhauksesta? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. meille puolipäivätarhaus sopii tosi hyvin, kun ei tuo hevonen siellä sen pidempään oikein viihdy. champ menee ulos 12 ja saa ulos päiväheinät, sisään tulee 18 jälkeen. Käyn itse ratsastamassa oikeastaan pieniä poikkeuksia lukuunottamatta aina aamuisin ennen tarhausaikaa tai vaihtoehtoisesti illalla tarhauksen jälkeen, joten heppa saa olla poissa karsinasta yhteensä ainakin 7h päivässä. hevoset on oikeastaan aika sopeutuvaisia, eli vaikka sun hevonen olisi ennen ollut kokopäivätarhassa, oppii se varmasti nopeasti puolipäivätarhaajaksikin. se on sitten eri asia, miten se sille sopii (tuleeko liikaa energiaa tms.) :)

   Poista
 23. Moi Aada!:)
  Mulla on ongelma blogissani. En saa tuota "tykkäsin" toimintoa tuonne postauksien loppuun. Olen laittanut sen mutta se ei tule siihen. Kaikki muut jutut tulee siihen paitsi tuo tykkää juttu. Osaatko neuvoa?:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en kyllä valitettavasti osaa yhtää neuvoa, kun en tiedä johtuuko siitä, ettet ole oikeaa nappia painanut vaiko siitä, että bloggerissa itsessään on joku vika. Kannattaa olla yhteydessä bloggerin tiimiin ja kysyä heiltä, missä vika saattaisi olla :)

   Poista
 24. Sulla Aada on aivan IHANA blogi! Sä oot tosi taitava kirjottamaan ja sulla on aina upeita kuvia joka postauksessa :) Mä ihmettelen tosi paljon miten sulla ei oo enempää lukijoita, koska tää sun blogi on vaan kertakaikkiaan täydellinen! Oot tosi siisti ja taitava ratsastaja, ja pääset varmasti Champin kanssa pitkälle :) Tsemppiä jatkoon!

  VastaaPoista
 25. Harmittaa kun itsekään en näe kuin kuvat. Videot olen ennen kyllä nähnyt, joten kumma juttu.

  VastaaPoista
 26. Blogisi on haastettu:D
  Osoite: http://kohti-unelmiani.blogspot.fi/

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat