sunnuntai 23. helmikuuta 2014

#309: Pinja Immosen valmennukset

Pitkästä aikaa vuorossa on valmennuspostausta! Meillä oli nimittäin kolmisen viikkoa taukoa estevalmennuksista, kun Champ rokotettiin ja sen jälkeen valmentajani lähti pois Suomesta hetkeksi aikaa. Olin toki hypännyt itsenäisesti jotakin pieniä jumppatehtäviä sekä työskennellyt kerran tai kaksi viikkoon puomien kanssa, mutta mistään varsinaisesta hyppäämisestä ei kuitenkaan ole voinut puhua.
 
Sain Pinja Immosen tulemaan paikan päälle, vaikka kiireinen oli hänenkin aikataulunsa. Kiitos siis siitä! Meitä oli valmennuksessa kolme ja pääsimmekin oikein tehotreeniin alkaen puomeista, päättyen erilaisiin ratavariaatioihin. Pinja kysyi multa etukäteen, mitä haluaisin harjoitella, ja vastaus olikin heti valmiina - rataa! Ensi viikolla vuorossa on nimittäin Ypäjän kisat ja edellisen kerran olen hypännyt kunnolla rataa isompana Nina Fagerströmin valmennuksessa joulukuussa..
 
Alkuverryttelyä puomitehtävällä

Aloitimme tunnin aivan älyttömän hyvällä puomitehtävällä, joka ei valitettavasti tullut videolle. Tehtävänä oli tulla kolme puomia ympyrän kaarella ja kaartaa saman tien toiselle ympyrälle kolme puomia, eli ikään kuin s-kirjaimen muotoista tietä. Oli muuten hankalaa, mutta todella hyvää treeniä! Hevosen piti taipua ja samalla polkea kunnolla alleen, sillä välit olivat melko ahtaat isolle hevoselle. Ensimmäisillä kerroilla Champ pysähtyi puomien eteen ja ihmetteli niiden outoa järjestystä (se näytti lähinnä siltä kuin puomit olisi vain viskottu ympäriinsä), mutta saimme molempiin suuntiin muutamia tasaisia toistoja. Tätä harjoitusta aion kyllä käyttää jatkossakin!
 
Puomeja tulimme myös laukassa niin, että ne olivat innariväleillä ympyrän kaarella: kaksi ensimmäistä kaarella ja keskimmäiset kolme suoremmalla linjalla. Tämä ei tuottanut meille vaikeuksia, kunhan muistin ratsastaa ensimmäiselle puomille sopivan paikan niin, ettei hevosen tarvinnut harppoa tai jarruttaa seuraavilla puomeilla. Jatkoimme tehtävää lisäämällä neljänneksi puomiksi esteen ja sen jälkeen vielä yhden puomin, sekä samaa toisesta suunnasta. Tästä kohtaa eteenpäin kaikki onkin videolla, näette sieltä tarkemmin.
 

Heppa otti vähän isomman hypyn ja kuski olikin heti pois tasapainosta.. Hah! :D
Pinja sanoi viimeksi valmennuksessa ollessamme, että Champ tarvitsisi saada paremmin takajalkojensa päälle ja aktiivisemmaksi takaa kaarteissa, jolloin sen hypyt olisivat voimakkaampia ja lähestyminen helpompaa. Lähdimme samalla ajatuksella liikkeelle myös tänään: ei painetta tai vauhtia, vaan aktiivinen takaosa. Ei niin helppoa miltä kuulostaa! Onneksi mukana on ihmisiä, jotka osaavat - heiltä oppia on hyvä saada.
 
Kun alkuverryttely oli valmis, lähdimme hyppäämään muutaman kerran pienet tehtävät radasta. Olimme rakentaneet kapean portin, leveän portin, vesimaton ja palikat vähän erikoisimmiksi esteiksi osaksi rataa, jotta saisimme vähän jotakin kisatilannetta vastaavaa mukaan. Aloitimme ensin pieneltä korkeudelta, ehkä noin 80-90cm korkeudelta ja nostimme sitten esteitä noin metriin. Tulin kaksi erilaista variaatiota radoista vielä metristä reiluun 110cm korkeudella.
 
Radoissa oli paljon vaihtelevuuksia sillä, miten mikäkin sujui. Aina kun keskityin, onnistuin säilyttämään hyvän tempon ja ratalaukan ilman, että hevonen oli pohkeen takana. Ratarutiinin puutteessa lähdin kuitenkin helposti myös vain lyhentämään ja lyhentämään niin, että otin välillä yhden askeleen liikaa joihinkin väleihin. Aluksi mulla oli myös hirvittäviä vaikeuksia pysyä kyydissä hypyissä, sillä tuntui, että joka raaja oli hypyn päällä eri ilmansuunnissa.. Loppua kohden sain homman jujusta kiinni ja viimeinen rata sujuikin taas oikein hyvin, lukuun ottamatta viimeistä linjaa, jolle rupesin lyhentämään kaarteesta. Uudelleen korjatessa homma sujuikin hyvin, tosin sitä ei tullut enää videolle. Näillä korkeuksilla vähän pienemmästä askeleesta lähteminen tuen kanssa ei ole Champille mikään ongelma, mutta jos edessä olisi iso 120-130cm okseri, ei sekään enää pystyisi kaikkeen.
 
 
 
Mulle ehdottomasti haastavinta on organisoitua aina esteen jälkeen tarpeeksi nopeasti niin, että pääsen jo kaarteeseen tasapainoisella hevosella. Champ tykkää lähteä esteen jälkeen eteen ja kun itse tuppaan jäädä kevyeen istuntaan vain kellumaan, on tulos aika mielenkiintoinen. Pinja halusikin, että tasapainotan hevosen heti esteen jälkeen ja jatkan sitten rennosti aktiivista laukkaa seuraavalle esteelle. Ongelman tässä tuottivat myös nuo micklemit, joita siis testasin ensimmäisen kerran hypätessä. Niiden kanssa Champ on paljon kumimaisempi suusta ja pidätteet tulevat vähän hitaammin läpi - remonttiturpiksen kanssa se nimittäin on yleensä hieman terävämpi ja jopa tyhjempi edestä. Toisaalta käteen tuo micklem tuntui paljon paremmalta sitten, kun olin saanut ideasta itse kiinni.
 
Kaiken kaikkiaan valmennuksesta jäi oikein positiivinen fiilis ja lähden hyvillä mielin Ypäjälle ensi perjantaina. Huomenna menemme jälleen kouluvalmennuksen merkeissä ja torstaina otamme viimeiset hypyt ennen lauantain startteja. On muuten tosi kiva lähteä hevosen kanssa yöreissuun kisojen merkeissä, sillä sitä en olekaan itse aikaisemmin kokenut. Eli jos te haluatte:
 
Antakaahan vinkkejä, mitä täytyy erityisesti muistaa ottaa mukaan viikonloppukisoihin!
 
Toivottavasti jaksoitte lukea tällaisen ei-niin-hyvälaatuisia kuvia ja pitkän videon sisältävän postauksen. Musta oli ainakin hauska kirjoittaa taas pitkästä aikaa vähän analyyttisempää juttua. Ensi viikolla on luvassa syvällisempi mielipidepostaus, johon sain idean eilen illalla. Siihen asti, hyvää alkavaa viikkoa kaikille :) Käykäähän katsomassa myös Siirin blogin arvonta!

49 kommenttia

 1. Ihana postaus!:)Oon Kyl kade ku pääset huippuratsastajien valkkuihin!
  Sovitte Champin kanssa tosi hyvin yhteen ja toivon teille menestystä ja ihania hetkiä yhdessä!<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitti tosi paljon :) eikun rohkeesti säkin eri valmentajien tunneille!

   Poista
  2. Noh jos ton lämppärin kans uskaltautuis;)

   Poista
 2. Vau hyppäätte tosi hienosti! :) minkä kokosia esteitä oot hypänny champin kanssa ja mikä on sun korkein hyyppäämä este? :) kiva postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon hypännyt korkeimmillaan 145cm okserin useammalla hevosella, myös Champilla, mutta ratana ollaan menty sen kanssa 110-125cm korkeudella. En nää syytä hypätä korkeutta, sillä hevonen kyllä pääsee, mutta se ei kehitä kuskia, kun ei sillä tasolla kuitenkaan vielä olla :)

   Poista
 3. Viikonloppukisoihin pitää ajatella kaikkea! Kaikkea kaksin kappalein tai reilusti (heinät yms ruuat). Kannattaa miettiä, mitä tarvitsee omissa hevosenhoitorutiineissa tallilla. Taluttelua varten voi ottaa myös riisutun version suitsista niin helpompi pukea päälle + haavanhoitovermeet :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo, pitää ainakin muistaa ottaa jesaria mukaan, sitä tarttee aina! :D kunhan muistais hevosen, pääsisi aika pitkälle jo sillä..

   Poista
 4. Ypäjällä kiva kun jokainen osallistuja saa heinäpaalin :)

  VastaaPoista
 5. champ näyttää tos videolt läskilt :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ollaan molemmat champin kans nyt vähän lihotuskuurilla... ;)

   ei kun oikeesti, ei se ole mikään läski (kuten sanoit), vaan aikalailla hyvä. ei saa toki yhtään lihoakaan, muttei juuri laihtua. jostainhan se lihas on kasvatettava, ei sitä tyhjästä nyhjästä, vai miten se sanonta menikään.. :D

   Poista
 6. Siis mitä, monelta oikeen lähette ypikselle? Meillä oli tarkoitus lähteä myös mutta nähtiin tämä liian aikaiseksi vielä. Mutta niin, viikonloppukisoihin kannattaa tehdä joku lista ja kirjoittaa ne tärkeimmät ylös ja ehkä siinä tulee/muistaa lisää tärkeitä asioita listattavana ennenkuin lähtee kisoihin. On syytä olla ainakin mukana varaosia esim yhdet ylimääräiset ohjat mukaan. Kantsii miettii just semmosta mikä saattaisi mennä rikki jne. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lähdetään perjantaina joskus 18 aikaan, kun meen sinne töihin ja ei tuu lauantaina niin aikainen herätys :)

   Joo, pitää tehdä kyllä joku lista, koska muuten unohdan varmasti jotain!

   Poista
  2. Aa noniin, totta! Ku ekat luokat alkaa jo siinä 8 maissa.

   Poista
 7. Pystytkö linkkaamaan tuota videota kun en pysty tässä sitä katsomaan ? :) ja olette niiin upea pari <3

  VastaaPoista
 8. Siis sun postaukset on niin ihanaa luettavaa mun silmille ♥ kirjoitat asiat selvästi ja mitä niihin on aina nähty vaivaa. Jatka samaan malliin!! ;) ja mulla ei näy tota videota :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. voi kiitos kivasta kommentista <3 mä linkkaan sen tohon postaukseen :)

   Poista
 9. Saisitko laitettua nuo videot siten, että puhelimellakin ne näkis? ((:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin kokeilla, mutten tiedä mistä ne saa vaihdettua? :)

   Poista
 10. Ratsastat tosi nätisti!
  Onnea kisoihin! :)

  VastaaPoista
 11. Siistin näköstä menoa ja tsemppiä kisoihin! :) Pinja oli viikonloppuna täällä lahdessa valmentamassa ja katoin että sillä on tosi kivan näkösiä tehtäviä! Muutenki siitä on kuullu sen verran hyvää että jospa se tänne joskus vielä tulee niin vois itekki uskaltautua valmennukseen! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä tykkään myös tosi paljon Pinjan valmennuksista, hän on aika samanlainen kuin Nina ja Piude :) kiitos!

   Poista
 12. Voisitko tehdä niistä kisoista videopostauksen/koosteen? :)

  VastaaPoista
 13. Kivan näköstä kun tekin hyppelitte nyt kunnolla! Oon pitkään halunnut kysyä, että miks et vaihda ja ulkoasua+banneria? =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla ei ole ollut aikaa toteuttaa uutta ulkoasua, eikä tämä vanhakaan ole ollut kuin muutaman kuukauden vasta. Oon aika huono vaihtamaan ulkoasua usein :D

   Poista
 14. Sä ratsastat tosi hyvin ja sovitte champin kanssa hyvin yhteen. :) teetkö videopostausta kisoista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitti :) yritetään tehdä, saa nähdä miten keretään!

   Poista
 15. Onko champ ikinä kieltänyt sun kanssa? Teidän meno näyttää aina niin hyvältä ja varmalta, sekä vauhdikkaalta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ei se ole ikinä kieltänyt (kopkop), kerran viime toukokuussa se meni ehkä 70cm pystystä ohi, kun ratsastin sille niin huonon tien, ettei hevonen edes nähnyt koko estettä.. :D

   Poista
 16. Teidän meno on aina niin ihanan ja ns.huolettoman näköistä! Mä niin toivon, että teille tulee kiva reissu ja hyvät radat:)

  VastaaPoista
 17. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 18. Hyvältä näyttää! Ootte kyllä niin hieno pari :) Tsemppiä kisoihin!

  VastaaPoista
 19. Hyvinhän tuo meni:) Tsemiä kisoihin!!

  VastaaPoista
 20. Hienosti meette! Oot hyvin siisti ratsastaja :) mut en kyllä ihmettele että ei välillä pidätteet onnistuneet niin hyvin koska hevosen kieli lerputti useamman kerran ulkona mitä en ole ainkaan aikaisemmin nähnyt et tekis remonttiturpiksen kaa ...vai?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitti :) kyllä se tekee sitä samalla tavalla rempankin kanssa, mutta enemmän vas suupielen puolelle :)

   Poista
 21. Mekin ollaan tulossa. Pakkaus : Heinä, heinäverkko, juottoämpäri, ruokakuppi, väkirehut, greenline + pellavarouhe, vati + kauha + "lusikka" , suojat, bootsit, satula, suitset, panssari, numerolappu, harjat, BoT- loimet/suojat jne, satulasaippu + muutama pyyhe ja sieni, yrttilinimentti, huovat, sisäloimi, alkukäyntiloimi, sadeloimi, kypärä, ratsastustakki, saappaat, kannukset, housut, urheilurintaliivit ( !!) , kisapaita, paksu takki, paksut housut, hanskat, myssy, omat suihkutarvikkeet jne, petivatteet, pyjaama, laturi, pyyhe, puhelin, särkylääkkeet/laastarit, kampa + pinnit. Unohdinko jotain? Hevonen? ;) Näillä olen tähän asti hyvin pärjännyt. / Jessi

  VastaaPoista
 22. Menonne näytti videolla todella hyvältä ja se oli mukavaa katsottavaa! Hienoa, kun pääset huippuvalmentajien valmennuksiin niin kehitytte Champin kanssa kokoajan korkeammalle tasolle!
  Toivottavasti kisat menevät hyvin, tsemppiä!

  VastaaPoista
 23. Voi vitsi kuinka tasasen ja rennon näköstä menoa teillä taas :) ootte kyl Champin kaa tosi hyvä pari! Löysin sun blogin vasta n. kk sitten ja ahmisin melkeen koko blogin parin viikon aikana. Sulla on tosi hyvä kirjoitustyyli ja intohimo tätä lajia kohtaan paistaa sun kirjotuksista. Ihana Aada ihana Champ! :)
  -Heidi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. voi kiitos paljon ja tervetuloa lukijaksi :) aika nopea oot ollut login läpikäymisessä!

   Poista
 24. Millä tallilla champ asuu?

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat