sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

#320: Itku pitkästä ilosta, vai?

No ei nyt ehkä ihan kuitenkaan, onneksi! Tässä olisi vain hirveästi asiaa teille selviteltävänä, enkä oikein tiedä mistä aloittaa. Pahoittelen siis jo näin alkuun, jos teksti on jotenkin sekavaa tai etenee epäloogisessa järjestyksessä.
 
Champ on ollut viimeisen puolen vuoden aikana aina vain parempi ja parempi ratsastaa, olemme menneet eteenpäin ratsukkona isoin harppauksin niin sileällä kuin estepuolellakin. Kaikki on tuntunut koko ajan vaivattomammalta ja paremmalta, eikä siihen ole tullut muutosta nytkään. Meillä on kuitenkin nyt edessä pieni pakkoloma, sillä tallissamme kiertää normaali keväinen hevosvirus ja se on ilmeisesti jollakin tavalla iskenyt myös Champiin. Pahus!
 
Uusien kuvien puutteessa saatte tyytyä vanhoihin kuviin. Tämä on ensimmäiseltä viikolta Champin Suomessa oloaikana!
Muutama päivä ennen viimeisimpiä Ypäjän kisoja Champilla meni vatsa löysäksi, mutta ajattelin oireen johtuvan säilöheinän vaihtelevista ph-arvoista tai esimerkiksi maan sulamisesta, jolloin Champin kaltainen syöttöporsas (yhtä ahne) syö maasta ihan kaikenlaista ylimääräistä ja hevosen suuhun kuulumatonta. Hevonen oli ehkä aavistuksen verran vaisu, muttei kuitenkaan väsyneen oloinen tai millään tapaa kipeä muuten. Ypäjällä kisat menivät oikein hyvin ja eikä hevosen vatsakaan ollut huonona, mutta kotiin palattuamme asia lähinnä paheni vatsan osalta. Syötin sille jo heti ennen kisoja Tehobaktia, jos se olisi auttanut vatsan bakteerikannan normalisointiin.
 
Hevonen on koko tämän viikon ollut oikein pirteä ja yhteistyökykyinen, mutta kuitenkin hieman "hidas" ratsastaessa. Eilen olimme pitkästä aikaa koulutunnilla ja alun hitauden jälkeen hevonen oli todella mahtava ratsastaa, siitä irtosi taas sitä koko kropan läpi menevää ravia ja kuskikin joutui toden teolla töihin! Alun hitaus johtui varmasti pitkälti omasta hitaudestani ja lusmuilustani sileätyöskentelyä kohtaan (kyllä, en saisi mennä koskaan ilman valmentajaa, koska jään helposti vain matkustelemaan), mutta näin jälkikäteen ajateltuna myös hevosella saattoi olla haluttomuutta liikkua reaktiivisesti.
 
 
Champilta otettiin maanantaina laaja verenkuva niin sanotusti tarkistuksena. Otan laajan verenkuvan siltä aina puolen vuoden välein tarkastaakseni veriarvot eli kyse ei ollut mistään epäilyistä mitään tautia kohtaan. Veriarvoissa kaikki oli normaalisti, joten en ajatellut asiaa sen enempää. Muutama päivä myöhemmin kuitenkin selvisi, että ruunan karsinanaapurilla oli verikokeissa näkynyt selkeä virus, sillä arvot olivat normaalia alhaisempia. Tällä hevosella oireina oli ollut muutama köhäisy ja pieni yhden päivän kestänyt alakuloisuus, mutta suurimpana ehdottomasti vatsan sekaisin oleminen. Muuten se oli ollut ihan normaali reipas itsensä ja mm. riekkunut juoksuttaessa innoissaan.
 
Meillä oli tänään rataharjoitukset kotitallilla ja sanoin valmentajalleni ennen hevosen selkään kapuamista huomioitani liittyen edellä mainitsemiini asioihin. Piude totesi, että kannattaa ehdottomasti tarkkailla tilannetta, vaikkei hevonen vaisu ollutkaan. Alkuverryttelin Champin ihan normaalisti ja se olikin normaali energinen itsensä. Hypyissä se oli kuitenkin jotenkin todella voimaton, eikä se tuntunut ponnistavan takaa hyppyihin juuri ollenkaan. Ulkopuolisen silmiin meno olisi varmasti näyttänyt ihan normaalilta, mutta hevosen hyvin tunteva ihminen näki siinä selvän eron. Tulimme kerran lyhyen radan ja päätimme, ettei hypätä yhtään enempää. Hevonen hyppäsi kuitenkin ihan korvat hörössä ja periaatteessa innoissaan, mutta selkään hypyt eivät tuntuneet hyviltä ja meno oli voimatonta.
 
Pieni pönttöpää, kohta taas täydessä iskussa ♥
Nyt Champ on kävelyliikunnalla ainakin neljä päivää, jonka jälkeen katsotaan tilannetta uudelleen. Virukset ovat ihan normaaleja tähän vuodenaikaan, mutta ne kannattaa kuitenkin aina ottaa vakavasti jälkitautien vuoksi. Tallillamme on noin 30 yksityishevosta, joista kahdella virus on todettu, joten on melko selvää, että se tulee kiertämään jonkinasteisena jokaisen hevosen läpi ennen kuin sen saa taltutettua kokonaan. Viikon päästä ajattelin ottaa uudelleen laajan verenkuvan ihan vain varmistaakseni, ettei siinä näy mitään ihmeellistä.
 
Että sellaista. Onneksi Champ on hyvä sairastaja ja tyytyy oikein mielellään myös nautiskelemaan pitkistä rapsutteluhetkistä ja maastoilusta (okei, viimeksi se piti pakottaa viikon maastoilun jälkeen pois tallilta raipan kanssa..). Meillä ei ollut suunnitelmissa mitään kisoja tai erikoisempia valmennuksia tässä lähiaikoina, joten mikään kiire senkään suhteen ei ole. Nyt vain parannellaan hevonen kuntoon ja toivotaan, että virus lähtee tallilta kokonaan pois :)

12 kommenttia

 1. Toivotaan, että kaikki menee hyvin, ja Champ ei saisi sitä viirusta, ainakaan niin pahana. Ei oo kivaa, kun tää viel ton kavio ongelman lisäks :/

  VastaaPoista
 2. Onko ton edellisen postauksen kuvat tampereen alue kisoista lauantaina vai mistä?

  VastaaPoista
 3. Voi hitsit !! No toivotaan että Champ parantelee itsensä kuntoon! Ja on sulla kyllä suurenmoinen hevonen ♥♥.
  Hyvä blogi ja mielenkiintoista tekstiä!! :)

  VastaaPoista
 4. Voi ei :'( toivottavasti Champiin ei nyt tartuse virus. Mutta sulla kyllä aivan todella hieno heppa♥ kamalat pöpöt nuo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. se tarttuu varmaan jokaiseen tuolla tallilla jollakin asteella, mutta toivottavasti ei tuon kummemmin champiin :( kiitos paljon <3

   Poista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat