maanantai 7. huhtikuuta 2014

#328: Esteratsastaja koulutunnilla

Heh, koska viime viikolla julkaisemani aprillipilapostaus kouluratsastajaksi ryhtymisestä ei innostanut kovinkaan monia lukijoita, on vuorossa kouluvalmennuspostaus esteratsastajan osalta! Ei siis niin minkäänlaista kouluratsastuksen glamouria, vaan raakaa perustyötä esimerkiksi siirtymisten ja takaosan väistättämisen saralla..
 
Jonna oli pitämässä mulle valmennusta viime viikolla ja sain kuin sainkin kaverini kuvaamaan tuntia videolle. Olimme sopineet tunnin kentälle, joten luvassa oli vuoden ensimmäinen valmennus ulkona. Champ oli alkuun aivan järkyttävän jännittynyt (no hei, jos joku ratsastaa samaan aikaan täysiä pellolla, eihän pieni hevosparka voi ymmärtää, miksi hänen täytyy juosta aitojen sisällä kontrolloidusti..), mutta onnekseni olin varannut alkuverryttelyyn ja kävelyihin ruhtinaallisesti aikaa ja sain siksi ratsastettua hevosta edes aavistuksen rennommaksi kaikissa askellajeissa ennen valmennuksen alkua.

Kaikki kuvat tällä kertaa videolta otettuja. Pahoittelen laatua!

Videoita on muuten nyt paljon! Jaoin ne neljään osaan: alkuverryttelyyn, kahteen ravityöskentelyvideoon ja laukkaan. Jätin myös äänet päälle, jotta saatte katsottua ja kuunneltua kommentteja suoriltaan. Muutamasta kohdasta olen poistanut äänet, sillä niissä tuli ilmi jotakin sellaista tietoa muista ihmisistä, mikä ei tänne blogin puolelle kuulu. Älkää siis ihmetelkö :) Laatu on tosin tällä kertaa normaalia huonompi, sillä muuten lataus oli vienyt ikuisuuden.
 
Aloitimme tunnin tekemällä ympyrällä harjoitusravissa takaosan väistättämistä uran ulkopuolelle. Alku oli erittäin hankalaa, sillä tässä harjoituksessa todella korostuu Champin takaosan voimattomuus. Ruunan on hankalaa viedä sisätakajalka ristiin mahan alle ja se yrittää kaikella mahdollisella tavalla luistaa töistään menemällä mutkalle milloin mistäkin tai kiihdyttämällä tahtia. Kun tähän yhdistetään vielä oma hitauteni apujen käytössä, on yhtälö aika toivoton.. Toistojen kautta tehtävä alkoi kuitenkin vähitellen sujumaan.

 
 
 
Kun sain hevosen väistämään takaosaansa uran ulkopuolelle, lisäsimme väistöjen sisään siirtymiset käyntiin ja takaisin raviin. Tässä haasteena oli varsinkin oikeaan kierrokseen se, ettei Champ lähtenyt ravin sijasta laukkaan epäjohdonmukaisten apujeni ja sen helpomman suorittamisen vuoksi. Toisaalta silloin, kun hevonen siirtyi raviin, saattoi se lähteä liikkeelle ns. etuosa edellä ilman takajalalta lähtevää ponnistusta. Muutama hyvä siirtyminen saatiin ja sen jälkeen tehtiin vielä muutamia siirtymisiä ilman väistöä - olipa muuten helppoja!
 
Väistöjen aikana mulla oli tunne, että Champ oli tyhjähkö edestä ja sen ravi menisi liikaa ylöspäin eli selkä ei ollut kunnolla mukana. Kun hevonen vähitellen tuli paremmin avuille, muuttui ravi selkään ihan eri tuntuiseksi: letkeämmäksi, tahdikkaammaksi ja toisaalta eteenpäinpyrkivämmäksi. Mulle tuli kuuma ja vatsalihakseni huusivat, kun jouduin todella töihin keskivartalosta. Sain myös palautetta olkavarsien jännittämisestä, mikä ilmenee kyynärpäiden irtoamisena kyljistä.. Perinteinen saksalainen painonnostaja siis, heh!
 
 

Ennen kävelytaukoa teimme vielä voltteja ympyrän sisälle. Mun piti tarkkailla sitä, ettei hevonen kaatunut sisäjalkaa vasten tai työntänyt ulkolapaansa pois, saati käännä takaosaansa sisälle. Toisaalta haasteena oli myös se, että käänsin itse tarpeeksi tasaisesti koko voltin ajan ja muistin asettaa kunnolla hevosta sisälle. Asetus täytyy olla kunnollinen, vaikka se tapahtuukin vain niskasta ja on periaatteessa melko huomaamaton - ei siis taivuttamista! Jään helposti varsinkin oikeassa kierroksessa liikaa kiinni ulko-ohjaan, jolloin hevonen ei yksinkertaisesti pääse asettumaan oikealle tarvittavaa määrää.
 
Laukassa lähdimme tekemään heti pienempää ympyrää ajatuksella hieman kokoavammasta laukasta. Tarkoitus ei siis ollut ratsastaa minkäänlaista piruettia (ei sillä, että minä tai hevoseni siihen ikinä pystyttäisi), mutta ajatus oli vähän harjoituspiruetin suuntaan: niin pientä ympyrää laukan kokoamista ajatellen kuin mahdollista vain oli. Ajatus ympyrällä oli hieman sulkutaivutuksen tapainen, eli takaosaa sai tuoda uran sisäpuolelle. Kaikki kokoava liike tuli lähteä omista vatsalihaksista. Champ hidastaa laukkaa hyvin istunnan avulla, mutta sillä ei ole tarpeeksi voimaa takaosassa koota laukkaa pitkäjakoisesti.

 
Still-kuvaa laukkaympyrältä, jossa yritin kovin kääntää hevosta ja koota laukkaa.. Hah!
Selkään tuntui, että menin melko pientä ympyrää, mutta videolta katsottuna ympyrä oli melko suuri. En uskaltanut lähteä kääntämään itse tarpeeksi, mutta ne pätkät, kun uskalsin, onnistuivat melko kivasti! Tunsin hyvin, kuinka Champ joutui ponnistamaan takajaloillaan kunnolla ja tuomaan niitä kroppansa alle - edes sen yhden askeleen ajan. Tällaisia tehtäviä ei kannata tehdä voimattomalla hevosella kovinkaan usein, sillä ne rikkovat helposti hevosen. Jumppaavina harjoitteina ne ovat hyviä, mutta verta ei kannata kaivaa nenästään. Esteradalla voimaa toki tulee takaosassa olla, mutta varsinaisia piruetteja ei tarvita.
 
Tällaista siis tällä kertaa! Videot ovat pitkiä, mutta laitoin niihin oikeastaan ihan kaiken materiaalin, mitä kameraan oli tallentunut (pois jäi vain muutamia selityspätkiä). Seuraavaksi on luvassa postausta Tampereen hevosmessuilta. Oliko joku paikan päällä?

23 kommenttia

 1. Hienoa, että panostat kouluunkin. Hyvä treeni kyllä näkyy Champin lihaksistossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos, kiva kuulla :) sileätyöskentelyn parantuminen lisää toivottavasti hevosen käyttöikää!

   Poista
 2. Mä olin paikanpäällä tampereella ja otin sun kanssa yhteiskuvankin! :)

  VastaaPoista
 3. Olet kyllä niitä vähemmistöön jo kuuluvia mahtavia esteratsastajia, jotka jaksavat panostaa riittävästi myös sileällä työskentelyyn. Hienoa, ja kyllähän se teidän yhteistyöstännekin loistaa! Keep going! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos :) Mä toivon, että se sileätyöskentelyn parantuminen (vähitellen.. ehkä?) edesauttaa tulevaisuudessa sitä, että pääsee sujumaan radalla paremmin ja toisaalta pitää hevosen terveenä!

   Poista
 4. Ois kiva jos vaihtaisit ulkoasua keväisemmäksi/kesäisemmäksi! :) Tää on joulunen/talvinen :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaipais kyllä vähän raikkaampaa ulkoasua vaihteeksi :)

   Poista
  2. Kyllä mä haluaisinkin, mutta en vaan millään kerkeä tehdä ja sitten en osaa :( Katsotaan, katsotaan..

   Poista
 5. Tosi siistiä ratsastusta ! Sopisitte hyvin kouluradoillekkin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ehkä me joku he c käydään kotikisoissa kääntymässä ;)

   Poista
 6. Mä olin messuilla eilen ja tosi kivaa oli! :) näin sut siellä :D

  ida-adalmiina.blogspot.fi

  VastaaPoista
 7. Kiitos taas, tosi kiva ja opettavainen postaus, ihan kuin ois ollu paikanpäällä katsomassa (: Hienoja olette, ratsastat tosi siististi (:

  VastaaPoista
 8. Älyttömän kiva postaus! Näistä saa hyvin vinkkejä itsellekin :)
  Teidän meno näyttää tosi hyvältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tosi kiva, että sait hyötyä sinne ruudun taakse asti! se on aina Super positiivista palautetta mulle :)

   Poista
 9. Täällä ilmoittautuu yks johon sun aprillipila meni kyllä täydestä! En tajua miten en ymmärtänyt mikä päivä oli ja pohdin vaan mielessäni että miten sä saat sun estehevosen innostumaan pelkästä tuuppailusta... hohhoijaa. Siis voihan estehevosella koulua rastastaa ja kisoissakin käydä mutta monen kohdalla tuntuis aikamoiselta tuhlaukselta vaihtaa lajia kokonaan. Useat estehevoset kun selvästi niin kovasti tykkäävät siitä omasta lajistaan...
  Ens vuonna sitten uudestaan ;).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. haha voi apua, yritin vielä kirjoittaa niin, ettei kukaan oikeasti jää siihen uskoon :D no mutta joo, champilla menis varmaan hermot semmoseen koulutuuppailuun ja alkaisi sitten pomppimaan kouluaitojen yli, jos ei muita tikkuja laitettais eteen ;)

   Poista
 10. Olipa todella hyvä postaus! Olet kyllä äärettömän taitava ratsastaja, ihanaa katsoa tuollaista menoa. :) Ja näistä todella saa vinkkejä myös itselleen, minäkin luin ihan ajatuksella ja koitan heti huomenna toteuttaa näitä juttuja. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. voi miten ihanaa kuulla, tällainen on parasta palautetta mulle! tsemppiä treeniin :)

   Poista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat