keskiviikko 4. kesäkuuta 2014

#357: Hippolan esteklinikka

Pahoittelen kovasti, kun tämän postauksen tekeminen venyi näin kamalan pitkälle. Bloggaamisen nyrkkisääntöhän lienee, että kaiken pitäisi olla hyvin reaaliaikaista ja vanhentuneista asioista ei kannata enää kirjoittaa.. Mulla kuitenkin oli vielä eilen, tiistaina, viimeinen pääsykoe ja siksi halusin jättää blogin vähemmälle huomiolle ajastettujen postauksien avulla.
 
Monet teistä ovat varmasti lukeneet postauksia klinikan annista muista Hippolan tai vierailevien ratsukoiden blogeista, joten en halua kertoa siitä sen kummemmin enää tässä vaiheessa. Ratsastin itse viimeisessä ryhmässä Anniinan ja Rosannen kanssa, valmentajanannamme toimi Johanna "Johku" Mikkola. Johku on tuttu henkilö itselleni vuosien varrelta Team Eurohorsesin kisoista ratamestarihommista, joten osasin odottaa häneltä tietynlaista valmennustyyliä ja hän tiesi meidät Champin kanssa ratsukkona entuudestaan.
 
Keksittiin kaverini kanssa loistava paikka eväiden syömiselle, hah.. :D Ja tietty pullaa, koska mun 2kk kestänyt herkkulakko oli vihdoin ohi <3
Kaikkien kuvien, joissa ei vesileimaa näy, c. Susanna Niemi! Ja muut http://www.lillivoitto.fi. Sain kuvia myös muilta ihanilta lukijoilta, mutta julkaisen niitä muissa postauksissa, jotta yhteen postaukseen ei tule liikaa kuvia :)
 
Olimme paikan päällä hyvissä ajoin, joten Champ sai syödä päiväheiniään trailerissa sillä välin, kun seurasimme itse muita ryhmiä. Antti Jurvanen valmensi kaksi ensimmäistä ja Johku sitten kaksi jälkimmäistä. Kun oman ryhmäni alkuun oli noin tunti, otimme Champin ulos trailerista kävelemään ja varustimme sen sitten ratsastuskuntoon. Hevonen oli ihan innoissaan ja verrytellessäni sitä kentällä oli kaikki sen mielestä jotenkin tosi jännittävää. Ajattelin, että Champ saattaisi kytätä maneesissa olevia erikoisesteitä ja kiellellä niille, niin kuin se teki yhdessä valmennuksessa ollessaan kipeä vatsastaan. Onneksi se ei katsonut mitään!
 
Aloitimme Johkun silmien alla ravissa tehden kiemurauria kentällä pienillä kaarteilla. Ajatuksena oli, että tekisimme mahdollisimman usean kaarteen ja ajattelisimme jopa käännöksen jälkeen hieman paluuta vanhaan suuntaan ennen kääntämistä uuteen kierrokseen. Hevosten tuli olla pohkeiden ja ohjan välissä suorana, jotta ne eivät kaatuneet kumpaankaan suuntaan, vaan pysyivät niin lineaarisesti kuin horisontaalisestikin suorassa. Tämä tehtävä on mulle itselleni todella hyödyllinen, sillä olen itse horisontaalisesti vino solisluun katkeamisen vuoksi (toinen hartiani on 2cm lyhempi ja matalammalla kuin toinen) - mun on pakko suoristautua itse, jotta hevonenkin voi olla suora!


 
Teimme samaa laukassa, aluksi vaihdot ravin kautta. Huomio tuli kiinnittää yhä edelleen suoruuteen, mutta myös siihen, ettei hevonen saanut jäädä etupainoiseksi siirtymisissä. Kun ravivaihdot onnistuivat, saimme tehdä suunnanmuutokset suoraan vaihdolla. Itse olen tottunut tekemään vaihdot aina "vähän sinne päin" osana suunnanmuutosta, enkä niinkään yhtenä tiettynä liikkeenä, joten sain heti noottia vaihtojen laadukkuudesta. Vaihdan laukan usein melko voimakkaalla pohkeella ja samalla irroten itse satulasta, uusi sisäkäsi hieman lukittuneena paikalleen. Tällöin Champ vaihtaa laukan vähän paikalleen jääden. Johku neuvoi istumaan tiiviisti satulassa ajatellen kädellä ja jalalla eteen vaihdon läpi, jolloin vaihdoista tuli sujuvia ja suorempia.
 
Hyppäämisen aloitimme pienellä pystyllä, jota nostimme jonkin verran verryttelyhyppyjen aikana. Tulin kaksi ensimmäistä kertaa vähän leikaten linjaa estettä kohden, jolloin en saanut hyvää ponnistuspaikkaa. Kolmannesta kerrasta eteenpäin tajusin ottaa tilaa enemmän kaarteesta, jolloin pääsin sisään esteelle paljon sujuvammin. Verryttelimme myös okserilla muutaman hypyn, joissa ei ollut mitään ihmeellistä.
 Itse tehtävät olivat älyttömän kivoja ja pidin niitä todella hyvinä harjoituksina meille! Teimme kolmen askeleen pysty-pysty -linjaa, josta piti jatkaa kaarevasti pystylle ja samaa toisin päin. Näissä korostui erot siinä, miten mikäkin vaikuttaa tuleville esteille: jos ratsastin pienen hypyn kolmen askeleen linjan ensimmäiselle, jouduit ratsastamaan voimakkaasti eteenpäin päästäksesi perille kakkoselle, jolloin kääntäminen kaarevasti kolmannelle pystylle tuli hankalaksi. Ja kun tästä piti jatkaa vielä kaarevalla tiellä nopeasti suoralla linjalla olevalle okserille, vaikeutui tehtävä entisestään!
 
Klinikan loppupuolella teimme vielä hieman täyspitkää rataa: yksittäinen sateenkaaripysty, josta kaarevasti kolmen askeleen pysty-pysty -linjalle. Lyhyen sivun kautta pitkällä sivulla pysty-okseri -sarja, josta jatkettiin takaisin kaarevasti sateenkaaripystylle. Siitä nopean käännöksen jälkeen suoristus okserille, josta kaarevasti toiselle okserille ja vasemmalle. Diagonaalilla taas kolmen askeleen pysty-pysty -linja, josta sateenkaaripystyn ympäri kaareva tie vesimattopystylle, josta kaareva tie okserille. Tekemistä siis riitti! Johku sanoi, että tämän tason teitä hän rakentaa oikeastaan vasta 130cm-luokista ylöspäin, eli tehtävät olivat suhteellisen haastavia, vaikkakin korkeudet pysyivät pieninä 100-110cm välissä.
 
 
 
Linkit molempiin videoihin: ensimmäinen ja toinen.
 
Lopuksi teimme vielä ns. uusintatien: kolmen askeleen pysty-pysty -linjalta ennen sateenkaaripystyä kaareva tie vesimattopystylle, josta kaareva tie okserille. Ensimmäisellä kerralla tein juurikin pienen hypyn ensimmäiselle esteelle ja jouduin ratsastamaan kunnolla eteen kakkoselle, jolloin jäin vähän tappelemaan laukan kanssa kohti vesimattopystyä ja unohdin ratsastaa kaarteen. Hevonen tuli ihan pieneen askeleeseen ja melkein pysähtyi, mutta hyppäsi kiltisti puhtaasti yli ja jatkoi tyytyväisenä vielä viimeisenkin esteen. Katsomossa kyllä nauratti ja Johku sanoikin, että suurin osa hevoista olisi lyönyt liinat kiinni ja sanonut "mene itse!". Champ on kyllä niin mahtava, se varmaan ajatteli, että tänään jumpataan!
 
Olin erittäin tyytyväinen klinikan antiin ja sain siitä todella paljon itsekin irti. Toivottavasti myös te katsojat saitte uusia ideoita treeniinne! Huomasin ainakin, että Champ on nyt hyvässä kunnossa, sillä se tuntui todella hyvältä hypätessä. Tämän viikon pidämme taukoa estevalmennuksista, sillä ensi viikolla on luvassa Mikael Forstenin estevalmennukset tiistaina ja keskiviikkona, jonka jälkeen hyppään varmaankin perjantaina heidän kisoissaan 110cm luokan. Mutta sitä ennen on luvassa kesälomailua ja nauttimista lämpimistä säistä!
 
Jos olit paikalla klinikassa, mitä pidit sen sisällöstä? Saitko vinkkejä treeniin? :)
 
 

23 kommenttia

 1. Hyvä postaus! Olisiko mahdollista saada linkit videoihin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos puhelimella katsoo niin videot aukeavat kun kaksoisklikkaat niitä :) näin ainakin minulla

   Poista
  2. Mulla näkyy vain valkoinen laatikko, eikä sitä voi klikata :/ T. Eka ano

   Poista
  3. Juu laitan linkit kohta :)

   Poista
 2. Ois mahtavaa jos kuvaisit jonkinlaista videopostausta! :) Champ o suber söpö! ♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tarkoitus olisi kuvata ihan lähipäivinä :)

   Poista
 3. Voisitko laittaa linkin videoon, koska se ei valitettavasti näkynyt. :/ Johku on minun mielestäni todella hyvä opettaja/valmentaja, koska itse käyn Johkun tunneilla Peikin tallilla.

  VastaaPoista
 4. Klinikka oli mielestäni tosi kiva ja hyödyllinen! Pakko sanoa että aika mahtavan hevosen oot itselles löytänyt :) vikassa tehtävässä vissiin tokavikalla kerralla kun champ paineli menemään yli metrisen esteen, sen vesimaton melkeen paikaltaan ja yleisöäkin jo vähän nauratti niin tajusi kyllä miten rehellinen ja kiltti hevonen se on :) Ja sinä ratsastit kyllä tosi siististi ja sovit hevoselles kuin nenä päähän. Ei voinut kuin ihailla teidän menoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, parempaa hevosta mulle saisi hakea! Se opettaa mulle niin paljon ihan kaikessa, ottamatta kuitenkaan virheistä nenäänsä. Saan olla niin onnellinen! Kiitos paljon :)

   Poista
 5. Olin siellä takana katsomossa, niin sellanen asia tuli mieleen, että sä olit ainoa joka toi hevosen suoraan sille valko-vihreä-punaisella okserille :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aijaa, hassua :D jotain oon siis ehkä oppinut!

   Poista
  2. Kiinnitin ihan samaan asiaan huomiota! :D istuin juuri siinä kohdassa josta oli suora linja kyseiselle esteelle ja lähes jokainen ratsukko tuli sille oikoen ja huonolla tiellä :D

   Poista
  3. Huomasin itsekkin että melkein kaikki tulivat oikoen ja huonolla tiellä juuri kyseiselle linjalle :D Klinikkaon kyllä kiva ja hyödyllinen!

   Poista
  4. Aika jännä, luulisi että sille oltais osattu ratsastaa suoraan :D

   Poista
 6. Minkä kokonen sun kypärä on? Onko napakka, vai hieman löysä? Laskeutuuko pehmuste ihan niskaan asti? Vähän vertailua, kun itsellä kanssa tuo kypärä (viikko sitten ostin) ja mietin miltä sen pitäisi näyttää..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koko on 57, mikä mulla on muissakin kypärissä. On tosi napakka, mä pidän esim leukahihnaa niin löysällä kuin pystyy ja silti pysyy hyvin päässä. Aluksi jopa vähän puristi kun ottaa uutena käyttöön, mutta muokkautuu pään mukaan. Tulee ihan alas niin, että mahtuu ponnari vielä, mutta esim lettiä en saa kypärän alle :)

   Poista
  2. Okei, kiitos :) Itse luulin, että olen jo ottanut liian pienen kypärän kun jää korvan alaosa sen hihnan alle piiloon, mutta sitten kuulinkin jo, että ei laskeudu niin alas, kuin esimerkiksi eurohunter. Joten kai se sopiva on. On ainakin napakka :D Ja ekoja kertoja vasta päässä, että varmaan vielä muokkautuu :)

   Poista
  3. Joo mulla ei oo mitään musitikuvaa miltä muut kypärät tuntuvat päässä, kun oon omistanut noita samanlaisia vuodesta 2009 asti :D mutta eiköhän muokkaannu!

   Poista
 7. Tosi hyvältä näyttäää! Kysyn nyt asiaa joka on mua kauan aikaa häirinnyt... :D Sun hevosen nimihän on Champ (ET VARMAAN TIENNY?) nii lausutaanko se niinku tsamp vai khamp? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se lausutaan samalla tavalla kuin champion alku eli vähän kuin englanninkielinen verbi jump tai sitten vähän kuin tshamp, muttei noin terävänä :D vaikee selittää!

   Poista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat