sunnuntai 6. heinäkuuta 2014

#374: Viikon blogihaaste - Viikko-ohjelma

 
Tiia kirjoittaa blogissaan "viikon blogihaaste" -postaussarjaa, jossa hän haastaa bloggaajat tekemään kerran viikossa hänen antamastaan aiheesta postauksen. Jokin aika sitten Tiian aiheena oli hevosen viikko-ohjelma ja se oli mielestäni erittäin mielenkiintoinen aihe, josta halusin kirjoittaa teille lukijoille täällä omassanikin blogissa. Kiitos siis Tiialle haasteesta!
 
OHJEET: "Kerro hevosesi viikko-ohjelma tai oman viikkosi ohjelma. Voit kertoa milloin kävit tallilla, mitä teit siellä ja milloin sinulla oli ratsastustunti. Oman hevosesi viikko-ohjelmaa kertoessa voit kertoa vähän yleisiä käytäntöjäsi mm. vapaapäivien, juoksuttamisen, hyppäämisen, kisaamisen ja maastakäsittelyn suhteen."
 
Kerron Champin viikko-ohjelmasta vähän ympäripyöreästi. En voi sanoa, että jokainen viikko olisi samanlainen, ehei! Suunnittelen yleensä jonkinlaisen arvion, jota noudatan sen mukaan, miltä hevonen tuntuu ja miten rankkaa edellisellä tai tulevalla viikolla on luvassa. Ensimmäinen mietittävä asia on se, onko viikolla luvassa kilpailuita tai muita rankempia treenejä, jotka vähentävät muiden rankkojen treenikertojen määrää. Mulla on siis aikalailla erikseen "kilpailuviikon" ohjelma ja "treeniviikon" ohjelma.
 

 
Treeniviikko koostuu yleensä seuraavanlaisesti: yksi estevalmennus, yksi kouluvalmennus, yksi puomi/kavalettipäivä, yksi maastoilupäivä, yksi kävelytyspäivä tai kokonainen vapaa ja kaksi itsenäistä sileäratsastusta sen mukaan, miltä hevonen tuntuu. Sileäratsastus voi korvautua maastoilulla tai toisella kävelypäivällä, toisaalta kavalettipäivä voi muuttua toiseksi estevalmennukseksi ja niin edelleen. Kaikki pitää aina tehdä hevosen ehdoilla, sillä väsynyt hevonen ei kehity ja toisaalta liian leppoisa tekeminen ei myöskään kehitä. Toki välillä on oltava kevyempiäkin viikkoja, mutta ne ovat asia erikseen.
 
Ideaalitilanne voisi olla vaikka tällainen: maanantaina ratsastan sileällä itsenäisesti ja jumppaan hevosta pidemmässä ja syvemmässä muodossa. Tiistaina vuorossa olisi rankempi kouluvalmennus ja keskiviikkona maastoilisin pitkään, esimerkiksi pari tuntia sisältäen paljon reipasta käyntiä ja jonkun verran ravia sekä laukkaa. Torstaina hyppäisin estevalmennuksessa ja perjantaina ratsastaisin maanantain tapaan jumppaavasti hevosen läpi ja rennoksi. Lauantaina käveltäisiin tai vietettäisiin vapaata ja sunnuntaina mentäisiin puomeja ja kavaletteja.
 
Kisaviikolla tilanne on tietysti ihan toinen. Tärkeää on ensinnäkin huomioida, onko kyseessä yhden vai esimerkiksi kolmen päivän kilpailut. Jos olen menossa yhden päivän kisoihin, ei treeniviikko-ohjelma muutu oikeastaan kuin päivien paikkojen vaihtamisella niin, että estevalmennus tai puomikerta korvautuu kisoilla.
 

 
Kolmen päivän kisoissa yritän miettiä kaiken mahdollisimman fiksusti niin, että hevonen jaksaa mahdollisimman hyvin kisat. Maanantaina voisi olla läpiratsastusta jumppaavasti ja tiistaina vapaapäivä. Keskiviikkona voisin käydä kouluvalmennuksessa, joka valmistelisi esteradalle: tavoitteena reaktiivinen ja hyvin avuilla oleva hevonen ilman, että se väsyy liikaa. Torstaina maastoilisin kunnolla ja perjantaina ratsastaisin hevosen kuten maanantaina, mutta kevyesti, joko kotona tai kisapaikalla. Lauantai ja sunnuntai menisikin sitten kisoissa hypellen.
 
Mutta kuten sanoin jo aiemmin, kaikki vaikuttaa kaikkeen ja harvoin suunnitelmat lopulta pitävät kovinkaan hyvin. Jos hevoselta irtoaa kenkä, saattaa se joutua seisomaan parikin päivää turhaan ja toisaalta välillä turhan energistä hevosta täytyy liikuttaa kunnolla kevyen maastoilun sijaan.
 
Miten teidän hevosenne viikko-ohjelma koostuu?

14 kommenttia

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat