torstai 10. heinäkuuta 2014

#376: Klinikkareissu

Tässä välissä olen laittanut julkaisuun jos jonkinlaista postausta, sillä olen pitänyt blogista "vapaata" reilun viikon verran matkustellessani muualla Suomessa ja tehden yhtä jos toista tärkeää alta pois. Siksi pääsenkin vasta nyt vastaamaan kommentteihinne ja ennen kaikkea kertomaan viikon takaisesta klinikkakäynnistämme!
 
Tasan viikko sitten torstaina kävimme Champin kanssa suunnitellusti klinikalla, jonka ajan olin varannut jo muutama viikko aikaisemmin syistä, joita selitin paremmin tässä postauksessa. Lyhyesti vielä kuitenkin: hevonen on ollut nyt keväällä esteillä enemmän tai vähemmän omituinen, eikä ole hypännyt niin hyvin kuin voisi. Mitään radikaalia ei kuitenkaan ole tapahtunut muutamia kieltoja lukuunottamatta, eikä mitään ulkoista ongelmaa ole havaittavissa (esimerkiksi jalkojen lämpö, aristus, turvotus tms.). Halusin kuitenkin käydä tässä vaiheessa tarkistuttamassa tilanteen ammattilaisella, jotta suuremmilta ongelmilta vältyttäisiin.
 
Esitin ensin Champin lyhyesti kaikissa askellajeissa ja otimme sitten muutamia hyppyjä molempiin suuntiin kaarevalla ympyräuralla pystylle, joka on itselleni se kaikista vaikein lähestyminen. Pystyyn päädyimme siksi, kun sille on kaikki meidän esteongelmat yleensä tulleet. Lopulta este oli noin 120cm korkea, eikä se tuottanut meille mitään ongelmia. Oli aivan sama, toinko hevosen liian lähelle tai kauas tai ihan normaaliin paikkaan - Champ hyppäsi aivan älyttömän hyviä hyppyjä ja mulla oli jopa vaikeuksia pysyä välillä kyydissä, kun se avasi takaa sen verran isosti. Hetkeäkään ruuna ei miettinyt kieltämistä huonommistakaan paikoista ja se oli äärettömän varovainen hypyissään. Eläinlääkäri kysyikin sitten, että onko tämä nyt se kipeä hevonen.. Vähän oli mullakin selittämistä.
 
Champin kanssa eväsretkellä tuolloin torstaina klinikan jälkeen. Kaikki alla olevat kuvat
on otettu klinikkareissulta ja puhelinlaadulla, kuten tämäkin otos.. Pahoittelen laatua :)

Koska ratsastuksessa ei tullut mitään esille, otimme satulan ja suojat pois kliinistä tutkimista varten. Champ aristi yhtä kohtaa selässään ja taivutuksissa reagoi hieman oej sekä ristikkäiseen takaseen, kuitenkin lievästi. Päätimme tietenkin kuvata molemmat etuset, selän sekä takajaloista polvet ja kintereet. Katsoimme ensin vertailun vuoksi kuvia vuosilta 2011-2013, joita mulla oli mukana Champista entuudestaan (kaikista jaloista, selästä, kaularangasta..). Otimme yhteensä 15-17 kuvaa (tarkkaa lukumäärää en muista) ja ne olivat kaikki moitteettomia, mitään muutoksia ei ollut havaittavissa ja esimerkiksi kintereet olivat todella siistit.
 
Koska Champ kuitenkin reagoi taivutuksessa noihin edellä mainittuihin seikkoihin, piikitti eläinlääkäri sen etujalat, kintereet ja selästä sen kohdan, johon se reagoi. Laitoimme sellaisen seoksen, mikä ei ollut kovinkaan vahvaa ja kyse oli enemmänkin huoltamisesta kuin minkään korjaamisesta. Kun hevosta piikittää, kuuluisi neulaa pistäessä nivelestä tulla ulos öljymäistä ainesta, mutta Champilla etusista ja kintereistä tuli ihan veden kaltaista nestettä. Se kertoo, että kyseinen nivel on rasittunut. Kyseessä oli siis ilmeisesti lievä tulehdus, mikäli osasin tulkita asian oikein.
 
Tämä oli mulle suurempaakin suurempi helpotus! Kyselin tietysti heti, kuinka pitkän sairasloman tämä homma vaatii ja vastaukseksi annettiin itselleni melkoinen yllätys: seuraava päivä kävelyä, sitten normaaliin liikuntaan muutaman päivän kuluessa. Oho! Luulin, että joutuisin seisottamaan hevosta karsinassa monta päivää ja kävellä sitten viikon päivät maasta käsin, mutta onneksi näin ei kuitenkaan ollut. Koska olin poissa maisemista perjantaista maanantaihin, sai Champ silti kävellä koko viikonlopun yli ja kiipesin sen selkään vasta tiistaina.
 

 
Hevonen tuntui tuolloin ratsastuksessa ravissa elastisemmalta kuin koskaan aiemmin. En tietenkään tehnyt paljon ja oikeastaan vain suoralla uralla, mutta se jousto, mikä ravissa oli, tuli itselleni yllätyksenä. Odotan innolla tulevia päiviä, kun alan ratsastamaan oikeasti kunnolla ja näen paremmin, miten hoidot ovat vaikuttaneet.
 
Champ on luonnostaan melko suorajalkainen takaosastaan ja sen aktivoimiseen pitää osata käyttää kaikki taitonsa. Voi siis olla, että takaset ovat vähitellen kipeytyneet, jolloin hevonen on luonnostaan siirtänyt enemmän painoa etusilleen ja siksi selkäkin oli kipeä. Sehän olisikin hienoa, jos kaikki vaivat korjaantuvat kuskin opetellessa ratsastamaan paremmin ;) Helppo, joskaan ei niin nopea ratkaisu!
 
Kyselin tietysti myös, pitääkö meidän käydä nyt ns. "vuosihuollossa" laittamassa hevosta kuntoon vai miten jatkossa toimitaan. Eläinlääkäri totesi, ettei tarvitse, ellei hevonen ala tuntua siltä. Eli näillä näkymin tämä oli melko yksinkertainen case! En tietysti ole vielä hypännyt eli vanha sananlasku "älä nuolaise ennen kuin tipahtaa" pitää edelleen paikkaansa.. Mutta toivotaan parasta ja pelätään pahinta. Näillä näkymin olen kuitenkin menossa tässä kuussa Sea Horse Weekiin hyppäämään torstaina alueluokkia, jos vain saan alle edes muutaman hyppykerran ennen kisapäivää. Silloin meidän kisatauoksi jäisi "vain" vajaa kolme kuukautta, heh.
 
Josko tämä tästä vielä iloksi muuttuu :)

17 kommenttia

 1. Onneksi ei ollut mitään vakavampaa! Estehevosillahan piikitetään aika useilla noi jalat puolen vuoden / vuoden välein :)

  VastaaPoista
 2. Onko sulla jotenki vähän motivaatio laskenu tän blogin suhteen, kun pitkäänaikaan ei oo näkyny niitä upeita laadukkaita kuvia. Nykyään näitä sun postauksia täydentää vain muutamat ehkä hieman epätarkat kuvat tai sit tosi ykspuoliset...:/ oottaisin niin niitä monipuolisii ja laadukkaita kuvia (ja varmaan moni muukin):)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä tarkoitat monipuolisilla kuvilla? Oon yrittänyt kuvata nyt kesällä pellolla ja laitumella, mutta jos tarkoitat esim niitä irtojuoksutuskuvia, niin en aio jatkossa sellaisia ottaa hevosen turvallisuuden vuoksi. Motivaatio ei tokikaan ole laskenut, mutta oon joutunut tekemään paljon ajastettuja postauksia pitkälle etukäteen juuri siksi, ettei mulla ole oikein aikaa roikkua netissä päivittäin koneen ääressä. Kuvauksia ei ole kerennyt oikein olla, sillä kuvaajan ja avustajan aikataulut eivät yleensä kohtaa tai hyviä kuvaussäitä on saanut odotella. Eli ehkä motivaatio on laskenut enemmänkin kuvaamisen kuin bloggaamisen suhteen :) mun pitäisi ostaa uusi linssi objektiin, jotta saisin täysin tarkkoja kuvia, enkä sitä ole vielä saanut aikaiseksi, valitettavasti..

   Poista
  2. Okeei:) No mä haastoin sut mun blogissa, niin jos jossain vaiheessa on aikaa, niin voisit vaikka tehdä tämmöisen haaste-postauksen ajastetuksi;) Nopee ja helppo ja ei vanhene, vaikka et heti tekiskään(:


   http://pinja-sofia.blogspot.fi/2014/07/kysymys-haaste.html

   Poista
 3. Tai sitte toi kieltely vaa johtuu susta :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä !! Älä syytä hevosta vaan kokeile etsiä vika itsestäsi

   Poista
  2. Niinhän mä tuolla tekstissä jo kirjoitinkin, että takasten kipeytyminen voi hyvin johtua omasta liian tehottomasta ratsastuksestani ja olisi super, jos se korjautuisi vaan paremmalla ratsastuksella. Champilla oli kuitenkin selvästi tulehdusta tms etusissa, kintereissä ja selän ligamenttiväli oli rasittunut, joten nekin voivat olla osasyy kieltämiseen - se, mistä ne johtuvat, on sitten varmasti sieltä satulan päältä johtuvaa ;) ratsastajan syy on ehdottomasti kiellot, jotka ovat esim liian pieneen askeleeseen vetäminen tai päätön tuuppaaminen, muttei se, jos hevonen kieltää 5m ennen estettä kääntyen 180 astetta ympäri hypäten sitten pystyyn. Se kertoo jostain, mikä pitää aina selvittää. Se on reilua hevostakin kohtaan :)

   Tämä vähän poikkesi aiheesta, mutta ihan totta, kyllä ne kiellot ovat pääosin aina ratsastajasta johtuvia. Huonontunut hyppy ja radikaali käytös ei sen sijaan, ainakaan yleensä!

   Poista
  3. No jopas on. Hevosenomistaja tuntee itse hevosensa, ja osaa miettiä mistä mahdollinen kielto johtui. Onko vika lähestymisessä, temmossa, vai onko kieltämisen syy jossain hevosen kehossa. Omat virheet tulee huomata, mutta niin tulee myös vika hevosessa.

   Toivottavasti selvisitte Aada nyt vain tällä reissulla :)

   Poista
 4. Ihana kuulla ettei löytynyt mitään sen vakavampaa ja pääsette toivottavasti nopeesti takas treeniin :) Ja edelleen mun mielestä pidät kyllä hyvää huolta Champista ja on ihan oikein käydä klinikalla, kun hevonen tuntuu oudolta.
  On se jännä miten tämmösillä ihanilla kesäkeleilläkin, kun elämä hymyilee, löytyy vaan aina noita negatiivisia puskista huutelijoita :D

  -Heidi

  VastaaPoista
 5. Oon kattellu et useammissaki kuvissa Champ kulkee aika etupainosena, mikä tietysti rasittaa etusia. Mutta varmaan valmentajasi mainitsee asiasta jos siihen on aihetta.

  VastaaPoista
 6. Tsemiä jatkoon! Hyvä ettei ollut mitään vakavampaa. Voittokin tosiaan piikitetään puolen vuoden välein, mutta siihen nyt on onneksi syy. Olisihan se vähän huolestuttavaa, jos niveltulehdus uusisi noin usein ilman, että sen aiheuttajaa löydettäisi. Meillä aina pikkusen pidempi saikku, varmaan laitetaan vähän vahvempaa ainetta niveleen. Viikkoa lepoa ja sitten 10pv päästä jo hyppykunnossa, eli ei tuokaan mikään pitkä saikku onneksi ole :)

  VastaaPoista
 7. Voivoi näitä anonyymejä :D mutta hyvä jos selvisitte "säikähdyksellä", ja tämä reissu jäisi vaikka viimeikseksi tällä erää (: Tsemppiä tulevaan!

  VastaaPoista
 8. Saako kysyä missä kävitte ja mitä maksoi? Olen näillä näkymin viemässä omaa tammaa joka "oireilee" ihan samalla tavalla. Kiva kuulla ettei Champilla ollut mitän vakavampaa, toivottavasti teidät näkee taas kisakentillä :) / Jessi

  VastaaPoista
 9. Hyvä ettei mitään vakavampaa:-D

  VastaaPoista
 10. käypäs tutustumassa Science of Motionin sivuihin, antaa aika paljon ajattelimisen aihetta hevosen biomekaniikasta, miten ratsastettuna hevonen kestää ja mtien jo oireilevaa tai vammautunutta hevosta pitäisi ratsastaa. Muodissa jo pitkään ollut Low deep and round (lievennys rullaukselle) on aika kovaa kyytiä etusille, eli painohan ei missään nimessä ole takasilal silloin kun hevonen kulkee turpa kohti ryntäitä, kaulan keskikohta korkeimpana kohtana ja säkä alhaalla. Ajatus siitä että hevosen tulis nousta sään edestä, sään edessä ei siis saisi olla kuoppaa vaan se kohta nimenomaan pitäisi nousta. HEvosen tulisi saada liikkua niin että se ponnistaa etujaloilla ylös maasta, lavat irtonaisina,takajalkojen nivelet taas koukistuisivat mahd paljon ja askeleessa olisi viive. Takajalkoja pitäisi pystyä niin nopeuttamaan kuin hidastamaankin. ja hevosen nousta kohti ratsastajaa, täyttää satula ja nousta sään edestä. Ja tietenkin kaikki tämä kevyenä, joustavana, notkeana, ja höyhenen kevyenä edestä.

  VastaaPoista
 11. Hei pakko kysyä, ei liity tähän kyllä postaukeen, (http://aadanhevoselamaa.blogspot.fi/2014/05/344-toukokuun-sponsoripostaus.html <-- vaan tähän) mutta mietin vaan, että kun tuolla w-profilen sivuilla ei ole mitään kovin selkeitä kuvia noista jalustinhinhoista, eikä noissa kuvein hihnoissa näy olevan noita koristemerkkejäkään hihnojen päissä, että onhan nuo sun hihnat siis juuri noi missä on naylon sisällä ja ulkopuoli nahkaa :)? olisin nimittäin kovin kiinnostunut tilaamaan ne ja ois kiva sit et posti tois sit oikeenlaiset:D

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat