keskiviikko 16. heinäkuuta 2014

#380: Kouluvalmennuksessa

Mulla oli maanantaina pitkästä aikaa kouluvalmennus Jonnan ohjauksessa! Tai oikeastaan edellisestä kerrasta taisi olla aikaa vain kaksi viikkoa, mutta se tuntui ainakin ikuisuudelta omasta mielestäni.. En saanut paikalle kuvaajaa, joten tämän postauksen yhteyteen liitin kuvia viime viikon torstain ratsastuksesta, jolloin kaverini kuvasi ratsastustani kesäkuvausten jälkeen. Älkää siis ihmetelkö, miksi Champilla on letit päässään! Tuo kuvausratsastuskerta oli muuten ensimmäinen kunnollinen ratsastuskerta klinikkakäynnin jälkeen, joten hevonen ei ollut kovin hyvä ratsastaa ja kuvat ovatkin sitten sitä laatua.. Ja istuntani oli ihan kauhea, tuli muuten koulutunti tarpeen!

Meillä oli ollut estevalmennus edellisenä päivänä, joten päätimme jo valmennuksen alussa, ettemme tekisi ihan hirveästi asioita. Champ oli melko väsyneen oloinen, sillä lämpötila oli kohonnut johonkin +25 asteen tienoille siitä huolimatta, että koko päiväksi oli luvattu sadetta. Olin myös menossa seuraavana keskiviikkona estevalmennukseen, joten en halunnut rasittaa hevosta ihan hirveästi.

 
Aloitimme tunnin ravissa ympyrällä ja kun hevonen oli jotenkuten avuilla kevyessä ravissa, jatkoin suorille urille avotaivutuksia tehden. Champ oli vähän jäykkä, mikä johtui todennäköisesti edellisen päivän hyppäämisestä, sillä edellisestä hyppykerrasta (kunnollisesta) oli kulunut kuitenkin jonkin aikaa. Jatkoimme avotaivutuksia niin kauan, että hevonen "antoi periksi" ja malttoi suorittaa tehtävän kunnollisesti. Jos Champ kokee tehtävän vaikeana, se yleensä pyrkii vaihtamaan askellajia laukkaan. Näin kävi myös nyt, mutta paniikinomainen raviinsiirtymisen sijaan Jonna käski jatkaa avotaivutuksen ratsastamista laukassa ja siirtää hevonen raviin vasta, kun se on rentoutunut. Näin tuosta laukkaamisesta ei tehdä isoa numeroa ja hevonen ei hätäänny nostaessaan laukkaa.

Avotaivutuksissa suurin ongelmani on aina se, että ratsastan sitä liian suurella poikituksella, taivutuksella tai liian suuressa tempossa. Muutamia hyviä pätkiä saimme molempiin kierroksiin ja sitten annoimmekin hevoselle pienen kävelytauon.


Laukassa tarkoitus oli vain jatkaa samaa tehtävää, mutta koska Champ ei rentoutunut niin hyvin kuin halusimme, työstimme sitä avotaivutuksien lisäksi myös vastalaukassa. Laukassa taivutin välillä liikaa, jolloin ulkolapa pääsi karkaamaan ja hevonen vaihtoi laukkaa. Champ on todella vaihtoherkkä hevonen, joka rokottaa heti, jos kuski istuu vinossa tai antaa vääriä apuja - tosin vain silloin, kun sitä kokoaa ja paineistaa enemmän. Matalammassa ja pidemmässä muodossa se menee pyydettyä laukkaa vaikka maailman tappiin asti.. Tosin silloin se on kilometrin mittainen ja kaukana kouluratsastuksesta!

Emme nostaneet hevosta hirveän ylös missään vaiheessa tuntia, vaan annoimme sen olla siinä kohtaa, missä se itse pysyi rennoimpana. Turha kerjätä verta nenästään hevosella, joka on jo vähän väsynyt! Ravissa muoto oli aika syvä, mutta laukassa sain ottaa ohjia kunnolla lyhyemmiksi. Kun menimme laukassa avotaivutusta, ei väsymys näkynyt hevosessa juuri ollenkaan. Aina suoristaessani uralle avotaivutusta varten, lähti Champ kuin telkkä pöntöstä! Tai todennäköisempi vaihtoehto oli, että hevonen oli niin väsynyt, että olisi mieluumin mennyt kovaa kuin koonnut yhtään..


Menimme yhteensä vain ehkä 45 minuutin ajan, mutta teimme työskentelyt tehokkaasti. Pitkien loppukäyntien jälkeen hevonen pääsi suihkuun ja nautiskelemaan puhtaasta turpeesta karsinassa piehtaroimisen merkeissä. Voi että, miten nuutuneelta hevonen näytti! Seuraavana päivänä menimmekin pitkän maastolenkin, joka sisälsi pääosin käyntiä ja ihan pienet pätkät ravia sekä laukkaa. Yleensä Champ innostuu maastossa älyttömästi, mutta nyt se tyytyi vain kävelemään rauhassa. Kuumat säät tekevät tehtävänsä hyvin :)

12 kommenttia

 1. Kiva postaus Ja tosi hyvä tää sun blogi!:)

  VastaaPoista
 2. Jos 80 cm esteet ovat kavaletteja esteratsastajan silmään, niin kouluratsastajan silmään tämä ei ole koulua, vaan vääntöä, tai pikemminkin perustyöskentelyä sileällä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos ei kisaa niin paljon koulua niin kouluvalmennus voi olla sellainen että mennään pohkeenväistö, laukkaa,ravia ja koulua kuvioita? :D

   Poista
  2. Juu ei tämä ole kouluratsastusta nähnytkään, perusratsastusta sieltä huonoimmasta päästä :) "perusratsastusvalmennus" vaan on melkoinen sanahirviö, eikä sitä varmastikaan moni ymmärtäisi. Siksi käytän tässä yhteydessä yhtä virheellisesti tätä kouluvalmennus-termiä kuin kutsun 80cm esteitä kavaleteiksi ;)

   Poista
 3. Kuinka paljon noi koulu ja estevalmennukset maksaa? Ymmärrän jos et sano hintaa mutta ovatko kalliita? Uskon kyllä että rahalle saa vastinetta mutta onko opiskelijalle kalliita? Pystytkö siis käymään vaikka pari kertaa viikossa? Toivottavasti ymmärrät mitä ajan takaa. :D

  VastaaPoista
 4. Onko ohjan pituus tavallaan suoraan verrannollinen muodon pituuteen? D: Siis jos haluaa ratsastaa hevosta korkeampaan muotoon niin periaatteessa vaan lyhentää ohjia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei meillä ainakaan ole suoraan verrannollinen, mutta usein minun hevonen kokoaa laukassa ihan istunnalla ja laukan jälkeen kulkee korkeammassa muodossa, jolloin joudun kyllä ohjia lyhentämään, ihan siksi että hevonen lyhenee ja polkee paremmin alle, jolloin se ei ole enää kilometrin mittanen

   Poista
  2. Näin mää aattelinki että se ei oo vaan ohjan pituudesta kii, mutta tuo istunta on vaan joku mystisin juttu ikinä. Miten sä sitten istut että se hevonen sitten siitä kokoaa? En osaa ees muotoilla tuota kysymystä oikein ja yleensä tämmösiin vastataan että mee valmennukseen/kysy valmentajalta tai jtn ja harva vastaa ns. "oikeasti".

   Poista
 5. Joo kyllä se on enemmän muista asioista kiinni kuin ohjasta. Kuten juuri istunnasta.

  VastaaPoista
 6. 5 kuva on hauska ja 8 kuvassa Se näyttää menevän hyvin mun silmään! :)

  VastaaPoista
 7. Kuka teijän kouluvalmentajan nimi on ? :)

  VastaaPoista
 8. Laitoin sulle sähköpostii siitä rintaremmimartingaalista.

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat