lauantai 6. syyskuuta 2014

#408: Oivalluksia estevalmennuksessa

Keskiviikkona vuorossa oli joka viikkoinen estevalmennus. Meidän tuntia ennen maneesi oli varattu kouluvalmennukselle, joten olin paikalla hyvissä ajoin kävelemässä sekä alkuverryttelemässä ennen kouluvalmennuksen loppumista - näin pääsimme heti tilaisuuden tullen rakentamaan esterataa niin, että hevonen oli jo valmiiksi lämmitelty.
 
Maneesin pystytettiin lopulta seuraavanlainen rata: pitkällä sivulla olevalle pystylle, josta kaarevalla tiellä maneesin keskellä olevalle vesimatolle, josta kaarevalla tiellä pystylle (tämä siis ikään kuin s-kiemura), lyhyen sivun kautta pitkällä sivulla olevalle okserille, josta suoralla linjalla pystylle. Pystyltä jatkettiin lyhyen sivun kautta diagonaalilla olevalle okserille, josta kaarevalla tiellä takaisin ensimmäinen okseri toisesta suunnasta. Tästä lyhyen sivun kautta tuo s-kiemura toisesta suunnasta vielä loppuun. S-kiemuran ensimmäinen ja viimeinen pysty olivat siitä "erikoisia", että laitoimme niihin maahan siniset lankut ikään kuin vesiesteen tyyppisesti.
 
Kaikki postauksen kuvat ja videot c. Vilma Töyräs (http://vilmakaroliina.kuvat.fi) ISO KIITOS :) 
Tulin alkuverryttelyssä muutaman kerran maassa olevan sinisen lankun yli, kun se Champia niin kovasti "pelotti".


 
Jälleen kuolaimena toimi D-rengaskuminivelkuolain, joka on herättänyt jonkun verran ihmettelyä teidän lukijoiden keskuudessa. Kerta kerralta tämä kuolainvalinta on kuitenkin tuntunut paremmalta ja se alkaa vähitellen tulemaan tutuksi myös itselleni. Päätimmekin yhdessä valmentajan kanssa, että ostan kuolaimen itselleni ja se tulee siis olemaan estekuolaimena ainakin toistaiseksi. Onneksi sain lunastettua tuotteen käytettynä, sillä uutena sen hinta olisi ollut melko suolainen..
 
Aloitimme alkuverryttelyjen jälkeen pystyllä, jota tulimme matalana. Kun olimme tulleet muutamia hyppyjä tähän, otimme tehtäväksi jatkaa lyhyen sivun kautta pystylle ja pysäyttää hevonen suoralla linjalla ennen okseria. Näistä kerroista mulla ei oikeastaan ole mitään sen kummempaa kerrottavaa, sillä meno oli aika tasaista ja estekorkeuksien ollessa pieniä virheet eivät korostuneet. Champ kyttäsi aluksi vähän noita maassa olevia sinisiä lainelankkuja esteiden alla, mutta kun käytin kahden hypyn ponnistusvaiheessa raippaa kerran napakasti, ei hevonen yrittänyt mennä ohi tai kieltää. 
 
Itse rataa tulimme aluksi matalana ja siitä mulla onkin nämä kuvat tässä postauksessa. Mun piti kiinnittää huomiota siihen, etten päästänyt tempoa liian suureksi niin pienillä esteillä. Hieman miettimistä tuottivat myös välit, sillä niihin piti ottaa tiestä ja laukasta riippuen joko vähän kiinni tai sallia vähän enemmän eteen. Kerran tein tyhmän virheen ja myötäsin ylävartalolla ponnistusvaiheessa liikaa eteen, jolloin hevosen hyppykaari suuntautui ylöspäin menemisen sijaan enemmän eteen ja näin ollen okserin etupuomi tuli mukaan. Se, että makaa hevosen kaulalla, ei koskaan ainakaan helpota hevosen tehtävää selviytyä esteistä puhtaasti yli. Eli vaikka ylävartalon tulee olla liikkeen mukana, ei se saa olla liian nopea ja matala.
 


 
 

Nostimme kahdeksi viimeiseksi ratakierrokseksi korkeutta ajatellen sunnuntain aluekisoja Keravalla. Ensimmäisellä kierroksella jäin ratsastamaan okseri-pysty -suoralle vähän liikaa kädellä kiinni jo kaarteesta ulos ja "korjasin" virheen ratsastamalla sitten yksittäiselle okserille kaarteesta voimakkaasti eteen. Kumpikaan ei ollut hyvä vaihtoehto, mutta uudestaan tullessani sain korjattua molemmat kelvollisiksi: eli jatkamaan ensimmäiselle laukkaa kaarteesta ja kolmannelle taas malttamaan kaarteen läpi.
 
Pitäisi vain muistaa pitää se ajatus mukana ratsastuksessa, sillä kyllä mä nämä asiat osaan keskittyessäni. Sunnuntaina yritän saada kisoissa saman fiiliksen eli hevosen kunnolla pohkeen eteen verryttelyssä ja lyhyt, mutta tehokas verryttely ennen radalle menoa ilman turhan pitkiä pitkin ohjin kävelyitä. Olisi ihan huippua saada alle pitkästä aikaa hyviä suorituksia, joten täytyy vain tsempata itsensä ratsastamaan hyvin ilman paineita. Sellaista tämä tässä vaiheessa on, oman henkisen puolen kanssa taistelemista ;)

12 kommenttia

 1. Todella kiva postaus! :)

  VastaaPoista
 2. Eikä mä en halua maneesiin hyppäämään.. Näyttää niin masentavalle..:D Meinasin muuten laittaa ihan saman otsikon postaukseen, onneks näin tän ekana niin ei ihan peräkkäin oo samoja otsikkoja. Hyvältä näytti teidän meno :)

  VastaaPoista
 3. Meette todella hienosti! Jälleen kiva postaus.

  VastaaPoista
 4. Hei, lähetin äsken mahdollisesti kommentin nimelläni, nimenä A tai koko nimellä, nimikirjaimet A.K. Kommenttini oli harkitsematon, pahoittelen sitä ja toivon ettet julkaise kommenttia. Ratsastat hienosti, tsemppiä kilpailuihin ja mukavaa syksyn jatkoa! A (toivon, ettet julkaise myöskään tätä kommenttia)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jepjep... vahingossa jäänyt oma nimi käyttäjäks niin johan ollaan kuset housussa pyytelemässä anteeks :D hyvän näköstä menoa teillä Aada :) !

   Poista
  2. Hahahha, ehkä vähän säälittää kommentoijan puolesta. Ei varmaan pyytelisi anteeksi jos olisi kirjoittanut sen ensimmäisen kommentin anonyyminä. Todella typerää ja lapsellista!

   Mutta olet Aada taitava ratsastaja, eleettömyyttäsi on aina ilo katsella :)

   Poista
  3. Ei tullut perille tuo ensimmäinen kommentti. Mä en julkaise mitään kommentteja, koska kommenttien valvonta ei ole käytössä, vaan kaikki kommentit tulevat blogiin heti ja ovat kaikkien nähtävillä.

   Kannattaa kirjoittaa kommentteja, jotka voit julkaista omalla nimelläsi. Toki jokainen meistä tekee virheitä, joten ei kannata hätääntyä :)

   Poista
 5. sinut on haastettu! :) http://sirajavenla.blogspot.fi/2014/09/haaste.html

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat