perjantai 19. syyskuuta 2014

#415: Inkivääri hevosen ruokinnassa?

Sain jo hyvä tovi sitten Chia de Gracialta pussillisen inkiväärijauhetta kokeiluun Champille. Nämä kaikki luonnon ravintoaineet ovat periaatteessa vielä hyvinkin tuntematon alue itselleni, joten mielenkiinnolla tutustun "alaan" tarkemmin. Champin ruokaan kuuluu tai on kuulunut toki paljon muitakin luonnontuotteita, kuten MSM:ää, ruusunmarjajauhetta, chian siemeniä sekä esimerkiksi kaikille tuttuja porkkanoita tai omenia.
 
Inkivääri onkin oikea luonnon teholisäravinne, sillä se ehkäisee erilaisia tulehdustauteja ja tukee nivelten liikkuvuutta. Jälleenmyyjän sivuilla kerrotaan myös, että inkivääri poistaa nestettä ja vähentää turvotusta. Niveltulehduksista kärsiville hevosille inkivääri voisi siis olla hyvä vaihtoehto. Champillahan piikitettiin heinäkuun alussa selkä ja jalat pienten tulehdusten vuoksi, joten tämä voi olla yksi tukikeino terveyden ylläpitämiseen. Kasvia on käytetty vuosituhansien ajan erilaisten vaivojen hoitoon niin eläimillä kuin ihmisilläkin.
 

  
Suoraan kopioituna Chia de Gracian sivuilta yksi osa tuoteselostusta menee näin: "Inkiväärin sisältämät karvasaineet lisäävät ruuansulatusnesteiden ja syljen eritystä, ja tästä syystä inkiväärillä voidaan tukea ruuansulatusta. Siitä voi olla apua myös astman ja allergioiden hoidossa ja sitä voidaan käyttää flunssaisen olon helpottamiseen. Inkiväärillä on myös elimistöä puhdistavia ominaisuuksia. Se laajentaa pintaverisuonia ja lisää samalla verenkiertoa." Champille inkivääriä suositeltiin juuri siksi, että se pystyisi tukemaan ruuansulatusteiden toimintaa.
 
Kyseessä on varsin voimakastuoksuinen jauhe, joten en ihmettele, vaikka jotkin hevoset arkailisivat ensin sen syömisessä. Meillä inkivääri on sekoitettu iltapuuroon ja ainakin toistaiseksi ruoka on kelvannut ihan samalla tavalla kuin ennenkin. Muutamat muutkin tallilaisemme ovat syöttäneet inkivääriä hevosilleen jo pidemmän aikaa ja olen aina silloin tällöin kysellyt heiltä, mikä tuon hajun takana onkaan ollut. Aina vastaus on ollut sama: inkivääri. Ja pakko myöntää, että itse ainakin olen pitänyt hajusta.
 
 
Koska inkivääri on antibioottinen kasvi, suositellaan sen syöttämistä kuureina. Syöttäminen kannattaa aina aloittaa varovasti ja lisätä määrää lopulta hevosen koosta ja tarpeista riippuen 1-3:een ruokalusikalliseen päivässä. Kantaville tai imettäville tammoille inkivääriä ei suositella. Chia de Gracialta inkivääriä saa tilattua 350g pakkauksissa hintaan 14,90€. Tuote on 100% jauhettua inkivääriä ja alkuperämaa on Nigeria.

Vaikka olen ollut hevosten parissa yli puolet elämästäni, en tunne tietäväni tarpeeksi eri osa-alueista hevosen hoitoon tai muuhun liittyen. Varsinkin kaikki hyvinvointiin liittyvät asiat (no, kaikki varmasti liittyy jollakin tapaa hyvinvointiin) kiinnostavat ja siksi haluan oppia niistä jatkuvasti lisää. Olen siinä mielessä fiksu, että osaan sanoa ääneen, etten tiedä kaikkea ja näin ollen pystyn myös kysymään apua ja mielipiteitä muilta ihmisiltä. Siksi esitänkin teille nyt kysymyksen:
 
Oletteko te syöttäneet eläimillenne tai itsellenne inkivääriä? Millaisin tuloksin?

15 kommenttia

 1. Ponilleni syötän MSM inkivääriä ja ruusunmarjajauhetta nivelvaihoihin ja kyllä varmaan vähän on auttanut. Itse olen yrittänyt syödä inkivääriä mutta se on ollut liian kirpeää :D
  Syötätkö muuten Champille kuivattua nokkosta? Jos et niin suosittelen, sillä se tuo lisää reippautta ja 'puhtia' hevoseen. Mun poni on ihan super laiska liikkumaan ja kun alettiin syöttämään kuivattua nokkosta niin parin päivän päästä poni oli todella reipas ja herkkä. :) Eikä maksa mitään kun voi itse kerätä ja kuivattaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainiin ja sitten vielä äitinkin hevonen alkoi liikkua todella paljon paremmin noiden nokkosten jälkeen ja se meinasi ennen mennä aina etupainoisena eikä sitä millään meinannut saada ryhdikkääksi ja sitten kun se sai nokkosia niin se liikkui parin päivän päästä hyvin ryhdikkäänä, paino takajaloilla ja jaksoi paljon pidempään (:

   Poista
  2. Aika mahtavaa, että on teillä on ollut noin suuri apu nokkosesta! Mä en ole syöttänyt sitä Champille koskaan, sillä kukaan tuttuni ei ole sitä syöttänyt ja siksi hyvin tuntematon alue vielä mulle :)

   Poista
 2. Voisitko tehdä vaikka oman postauksen missä kerrot msm, ruusunmarjasta yms?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen tehnytkin, viime keväänä vissiin :) Löytynee tuolta linkit-osiosta?

   Poista
 3. Mä en kestä inkivääriä missään muodossa, aina on kitalaki ihan auki ja suuta polttaa. Pipari on ainoa missä se menee, mutta jos sitä on liikaa, jää silti syömättä :D Wokeista tms pitää aina kaivaa ne pois, ja mulla on yksi musta tee missä on inkivääriä, se on melkein pahin mahdollinen kun valmiiksi kuumassa juomassa on inkivääri mukana :D Paljon syötynä se ärsyttää myös mahaa. Tosi varovasti kannattaa siis syöttää, se on todella vahva juuri joka kuivattuna ja jauhettuna vahvistuu entisestään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. oho, sähän oot herkkä! :D mä en ole syönyt sitä itse ollenkaan, tai siis varmaan on ollut mausteena joskus, mutten ns. oo sitä ikinä huomannut sen kummemmin. Mä olen ehkä maailman nirsoin kaikelle vihanneksille tai muille, joita ruoassa on, joten en kyllä varmaan edes söisi, jos se olisi esim. paloina :D

   Poista
 4. Mä syön inkiväärijuuria raakana :l

  VastaaPoista
 5. Itse käytän sitä silloin, kun on kurkku kipeä. Mulla se on ainakin auttanut kurkku kipuun. :)

  VastaaPoista
 6. ei ole hevosta mille olisin voinut kokeilla inkivääriä, mutta itse käytän sitä juuri talvella. Omaan huonon ääreisverenkierron, joten koko ajan on kylmä. Inkivääri tee lämmittää pitkään :) se myös piristää niin paljon että lopetin kokonaan kahvin juonnin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi vitsi, pitääkin kokeilla tuota ittelleni! :)

   Poista
 7. Itsekkin tästä kiinnostuin kun iäkkään hevosen omistan ja haluan pitää sen nivelet liikkuvina. Tätä suositeltiin syöttämään kuureina mutta missään ei lue minkä mittaisia kuureja. Viikko, kaksi, kuukausi vai koko pussi? D:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei!
   Inkivääriä voi syöttää noin 1-3 rkl päivässä. Ruokalusikan annostuksella 350g pussi kestää vajaan kuukauden ja on ihan hyvä kuurimitta.

   Poista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat