maanantai 22. syyskuuta 2014

#417: Syksyn siivoustalkoot

Kuinka moni teistä ottaa itseään niskasta kiinni ja päättä puunata kaikki hevostarvikkeet vähintään kerran vuodessa? Itse kuulun niihin ihmisiin, jotka putsaavat kaikki käytetyt varusteet jokaisen käyttökerran jälkeen suojien saippuapesua myöten. Silti joka paikkaan kertyy kuukausien mittaan likaa ja pölyä - olemmehan tallilla.
 
Olen pyrkinyt ottamaan keväisin ja syksyisin tavaksi putsata kaikki hevoskamppeet kerralla puhtaiksi ja läpikäydä samalla varusteet järjestykseen. Esimerkiksi keväisin lähetän loimet pesulaan, jotta ne ovat syksyä varten puhtaita käyttöä varten ja muutenkin fiksumpi säilyttää kesän yli laatikoissa. Suursiivousten yhteydessä putsaan varusteet rasvauksen kera, järjestän tavarat yleisesti siististi paikoilleen ja käyn muutenkin läpi asioita: onko jotain korjattavaa, mitä puuttuu, mikä on ylimääräistä.
 
Tältä näytti harjapakki ennen putsaamista: likainen päältä ja sisältä!
Mulle on tärkeää, että pakkiin mahtuu tarpeeksi tavaraa.


Tässä koko sisältö komeudessaan: harjoja, haavojen puhdistusaineita ja kuumemmittari, hevosen siistimiseen tarvittavia välineitä sekä satulasaippua. Mulla on oma pakki lääkintäkamppeille, mutta nuo "lääkeaineet" ovat esillä aina juuri siksi, että Champ onnistuu saamaan itselleen pieniä naarmuja tuon tuosta.
Tällä tavalla lika kertyy purkkien kylkiin, vaikka niitä säilyttäisi pakin suojissa.

Viime viikolla aloitin tämän suursiivouksen, sillä mulla ei ole yhtä kokonaista päivää aikaa puunata kaikkea läpi. Aloitin putsaamisen harjalaatikkohyllystä ja jatkoin sitten omalle pienelle kaapilleni, jossa säilytän omien ratsastusvarusteideni lisäksi esimerkiksi linimentit ja muut aineet, jotka eivät kestä jäätymistä talvisin. Putsaamisen kohteiksi joutuivat myös ruoka-astiat, joissa säilytän Champin lisärehuja.
 
Perusidea on selvä: putsataan kaikki lika ja muu kertynyt ylimääräinen roina pois ja järjestellään sitten tavarat paikoilleen. Olen perusluonteeltani melkoisen pikkutarkka (tietyissä asioissa) ja siksi rakastan pitää järjestystä yllä. Toisaalta mulla on tapana jättää joskus ympäristö vähän "levälleen" ja kerryttää esimerkiksi oman huoneen pöydälle tai tuolille viikon verran kaikkea roinaa, ennen kuin saan siivousvimman ja järjestän samalla koko huoneen siistiksi. Helposti myös kerrytän nurkkiin tyhjiä purkkeja ja vermeitä vain siksi, että "niille voi olla joskus käyttöä".
 
Harjapakki sisältä ennen putsausta. Likaa on!
Ja sama ulkopuolelta. Meidän tallilla on paljon lintuja, joten vaikka pakki on hyllykössä, sotkevat linnut sitä silti.
Ja nämä kaksi alinta kuvaa ovat putsaamisen jälkeen - valmista tuli!


 
Vaikka putsaan harjat kumisuan kanssa jokaisen harjauskerran yhteydessä, kertyy harjapakkiin silti jatkuvasti likaa. Siispä otin kaikki harjat ulos ja pesin pakin veden kanssa sisältä ja ulkoa, minkä jälkeen tein perusteellisen putsauksen jokaiselle harjalle ja muulle tilpehöörille. Kerran vuodessa olisi hyvä pesaista harjat pesuaineen kera, jotta ne saisi ihan juuriaan myöten puhtaiksi. Mulla tämä on vähän venähtänyt, sillä kesällä se olisi ollut helpoin toteuttaa kuivattamismahdollisuuksien vuoksi. Kun käytän harjoja vain yhdellä hevosella, ei pesemistarve ole niin välttämätön. Silloin kun ostimme Champin pesin kaikki harjat ja muut pestävät varusteet desinfiointiaineen ja mäntysuovan kanssa, jotta ne olisivat puhtaita uudelle hevoselle.
 
Tulevina päivinä olisi tarkoitus käydä nahkavarusteiden kimppuun ja rasvata jokainen käytössä oleva remmi kunnolla. Mulla on viikonloppuna kolmipäiväiset kisat Ypäjällä, joten tämä on samalla hyvä syy puunata kaikki kisakuntoon. Nyt kun saisin vielä jostain sitä paljon kaivattua aikaa, niin pystyisin hyvin tekemään kaiken kerralla loppuun!
 
Joko te olette tehneet syyssiivouksen? Vai onko se vasta suunnitelmissa?

13 kommenttia

  1. Kiva postaus :) Mitä sää teetkään siellä horse showssa että oliko sulla jokin työvuoro :) ?

    VastaaPoista
  2. Kuinka paljon makso kaikkiem loimien pesetys?

    VastaaPoista
  3. Meillä kanssa suurinosa loimista pesty kesällä. Ulkoloimet heppa pitää niin siistinä ettei niissä ollut pestävää, mutta talliloimet pestiin. Onneksi ei tartte pesulaan lähettää, vaan pestiin itse painepesurilla ja mäntysuovalla ja puhdasta tuli. Pikkuhiljaa täällä myös siivottu, jotta saadaan talven tavarat kaapiin ja ylimääräiset viety pois tallilta.

    VastaaPoista
  4. Aijai huono omatunto iski :D itelläki tuo samanlainen harjapakki ja sinne tosiaan kertyy kaikennäköstä heinistä lähtien. Itsekkin kyllä tykkään laittaa uuteen järjestykseen tavaroita, kun niitä eka on kerryttäny loputtomiin. Pakko myöntää, että otin kyllä itseäni niskasta kiinni ja laitoin myyntiin itselle tarpeettomia tavaroita suht halvalla, ihan vaan sen takia, että pääsis eroon ja hyvin meni kaupaksi :)

    VastaaPoista
  5. Kiva postaus! Itse myös putsaan oman ponin varusteet jokaisen käyttökerran jälkeen satulasaippualla.

    VastaaPoista
  6. Tosi kiva postaus! :) Itsekkin tuo sama tapa että tykkään pitää kaiken järjestyksessä, mutta jotenkin kummasti se oman huoneen siivous vähän aina jää... Ja juuri tuo "sitä voi vielä joskus tarvita" on tuttu. :D Sulla on kiva blogi ja Champ on niin ihana ♥

    VastaaPoista
  7. Kiva postaus! Meidän tallilla oli viime viikonloppuna suursiivous, kaikki pestiin harjoja ja heppoja myöten. :)

    VastaaPoista
  8. Hei siulla on tuo harjapakki! Ite tilasin tollasen horzelta (joka ei kyl oo viel tullu) ni onko hyvä vai huono pakki? :) Ja on näköjään aika tilava! :)

    VastaaPoista
  9. Miksi uusin postaus on poistettu?? Bloglovin näyttää että olis postaus tullu mutta kun klikkaa niin sanoo että ei löydy postausta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ihmettelin samaa bloggerin puolella o_O

      Poista
    2. Mä kirjoitin sen tänään ja piti laittaa ajatukselle, mutta sit olinkin julkaissut vahingossa. Yritin laittaa sen kännykällä piiloon mutta poistin sen sitten vahingossa. Eli se tulee uudelleen huomenna vähän erilaisena, jos kerkeän illalla vielä kirjoittamaan. :)

      Poista
  10. Mihin katosi syysvirtaa riittää postaus?? :0

    VastaaPoista
  11. Samaa ihmettelen :)

    VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat