maanantai 26. tammikuuta 2015

#490: Erilainen valmennuspostaus

Jälleen yksi valmennuspostaus, mutta ehkä te kestätte ;) Tällä kertaa yritin keksiä jotain vähän erilaista tapaa kertoa valmennuksesta, sillä monet valmennuspostaukset toistavat sitä samaa tutuksi tullutta kaavaa. Mitä pidätte tällaisesta tyylistä kirjoittaa valmennuksen kulusta? Itselleni tämä oli ainakin kivaa vaihtelua, mutta vanha malli on kyllä helpompi toteuttaa..
 
Torstaiseen tapaan vietimme Champin kanssa illan estevalmennuksessa. Jo toistamiseen saimme kokea harvinaista herkkua ja olimme valmennuksessa yksin ilman muita ratsukoita. Tämä on samalla äärettömän opettavaista (kaikki valmentajan huomio kiinnittyy juuri omaan tekemiseeni), mutta samalla todella rankkaa (juurikin samasta syystä). Kerroin edellisessä estevalmennuspostauksessa talven olevan loistavaa treeniaikaa ja sillä teemalla me jatkoimme myös tällä kerralla: tekniikkaharjoituksia vähän erilaisemmilla tehtävillä.

Tässä rata, jota hyppäsimme. Esteet on numeroitu 1-8, eikä suinkaan esim. 3a-c,
sillä se on helpompi hahmottaa noin :)
Maneesiin nousi pystyyn seuraavanlainen tehtävä: pitkällä sivulla reilusti uran sisäpuolella pysty-okseri -linja 17,20m välillä, lyhyen sivun kautta diagonaalilla kolmoissarja yhden askeleen välein (esteet oli rakennettu suoraan linjaan lyhyen sivun kanssa eli ne piti hypätä vinoon), toisella pitkällä sivulla uran sisäpuolella pysty-pysty -sarja yhdellä laukka-askeleella ja viimeisenä vielä kolmoissarjan b-osa vinoon diagonaalilla yksittäin.
 
 
MITÄ HARJOITUKSELLA HALUTTIIN SAADA AIKAAN?
 • Vinoesteillä hevosen on oikeasti oltava ohjan ja pohkeen välissä, sillä muuten esteelle ei pääse perille asti. Hevonen kun voi helposti livahtaa ohi sille suunnalle, jonne este on avoimempi.
 • Vinoon hypättävät esteet ovat aina paitsi ratsastajalle, myös hevoselle visuaalisesti haastavampia.
 • Vinoon hypätessä esteelle on tultava keskelle, aivan kuten suoraan lähestyessäkin. Se voi kuitenkin olla suoraa estettä vaikeampaa, sillä vino este vie automaattisesti hevosta enemmän toiseen reunaan.
 • Harjoituksella haluttiin testata, että hevonen on ratsastajan avuilla. Samalla normaaleihin harjoituksiin tuli lisää haastetta.
   
MIKÄ ON AIEMMIN OLLUT HAASTAVAA VASTAAVANLAISILLA TEHTÄVILLÄ?
 • Itselleni okserit ovat pystyjä vaikeampia, sillä pienessä päässäni kuvittelen osuvani takatolppaan. Champ kyllä suoristaa itsensä todella näppärästi hypyssä, vaikka hyppäisin okseria vinolla lähestymisellä!
 • En ole hypännyt Champin kanssa aiemmin kuin muutamia kertoja vinoja lähestymisiä, joten en muista aiempien ongelmien virallista listaa. Aikoinaan hyppäsimme tällaisia tehtäviä ratsastuskoulussa vähän helpommalla tasolla: pienemmillä esteillä ja hevosilla, jotka olivat enemmän "automaatteja". Silloin ongelmana oli varmasti useimmiten pitää hevonen suorana esteelle asti, jottei se mennyt ohi.
   
 
 
 
 
Aloitimme tunnin tulemalla kolmoissarjaa laukassa pelkkinä puomeina niin, että väleihin tuli kaksi laukkaa. Ensin Champ katsoi vinopuomeja vähän normaalia enemmän, mutta muuten tehtävässä ei ollut mitään ihmeellistä. Itse hyppäämisen aloitimme vinoilla lähestymisillä kolmoissarjan b-osalle ja sen jälkeen okserille, minkä jälkeen siirryimme linjalle, sarjalle ja lopulta kolmoissarjalle. Kaiken tämän jälkeen tulimme rataa yhtenä pötkönä.
 
 
MIKÄ OLI HAASTAVAA VALMENNUKSEN AIKANA?
 • Alkutunnista ratsastin todella paljon taaksepäin esteitä kohden. Vaikka esteet olivat matalia, pitäisi mun silti sallia hevosen laukata rennossa laukassa sen sijaan, että nypin hevosen laukan pois ennen esteitä.
 • Edellisen päivän kouluvalmennuksessa tappelin kädellä hevosta vasten moneen otteeseen ja se näkyi esteillä: hevonen oli ajoittain vähän vahva, mutta käytin silti suhteessa liikaa kättä, enkä osannut rentouttaa olkavarsia mukautumaan hevosen liikkeisiin.
 • Yritin korjata nyppimisen ratsastamalla hevoseen liikaa painetta, mikä kostautui siinä, että ratkaisin esteitä kohden tilanteita typerästi ratsastamalla eteen-taakse ja vielä tuuppaamalla estettä kohden.
 • Jos hevonen tuli lähelle, mun oli vaikeaa pitää oma ylävartalo tarpeeksi pystyssä, jotta hevonen olisi päässyt hyppyyn pienestä askeleesta huolimatta. Nyt makasin kaulalla useaan otteeseen, jolloin työ oli hevoselle tuplasti hankalampaa.


Ja yhä edelleen joudun käyttämään vanhoja kuvia, kun uusia ei ole. Eli halukkaat kuvaustaitoiset ihmiset, laittakaa viestiä tulemaan - meitä saa tulla kuvaamaan koska vain :)

 
MITEN ONNISTUIN KORJAAMAAN VIRHEET?
 • Kerran Piude kyllästyi siihen, että nypin hevosen ihan liian lähelle esteitä ja käski mut itse nostamaan pudonneen puomin. Sen jälkeen en enää ratsastanut niin paljon taaksepäin ja esimerkiksi 17,2m linja sujui hyvin neljällä laukalla, vaikka se tuntui aluksi todella pitkältä.
 • Sain parannettua ylävartalon asentoa myös niillä kerroilla, kun hevonen tuli vähän lähelle. Korjauksen yritin tehdä aktivoimalla vatsalihakset paremmin ponnistuksessa eli se lähti keskivartalon hallinnan kautta.
   
MIKÄ ONNISTUI VALMENNUKSESSA?
 • Itse vinot lähestymiset eivät tuntuneet vaikeilta, vaikka aluksi hirvittivätkin. Olin oikein tyytyväinen siihen, että vino lähestyminen kolmoissarjalle ei tuottanut ongelmia itse vinouden suhteen: Piude sanoikin, etten nyt voi enää todeta, etten pääsisi normaalille kolmoissarjalle.
 • Esteet olivat lopuksi 110-130cm korkeudella, eikä suuria ongelmia ollut radan aikana. Tietysti korjattavaa löytyy aina ja viimeisellä radalla olisin saanut ottaa ensimmäiselle linjalle yhden puolipidätteen lisää, tulla rauhallisemmin sisään kolmoissarjalle ja ratsastaa viimeisen sarjan sisään huolellisemmin (nyt a-osalle tuli niin iso hyppy, että b-osan hyppy jäi laa'aksi). Kokonaisuudessaan olin kuitenkin tyytyväinen, sillä tehtävä oli omaan tasooni nähden jo haastava.


Mitä piditte tällaisesta valmennuspostauksesta?
Oletteko te hypänneet vastaavanlaisia tehtäviä?

38 kommenttia

 1. Tosi kiva tällainen erilainen postaus!;):)

  VastaaPoista
 2. Mua nauratti tää puominnostamisepisodi kun aloin miettiä, että ehkä mulla menee itsenäiset estetreenit juuri sen takia paremmin kun joudun ihan itse koota neloset takaisin kannattimilleen. :D Hyvältä näytti hypyt, keep it up!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha joo, en kyllä enää ratsastanut niin pahasti taaksepäin sen jälkeen :D kiitti!

   Poista
 3. Missäs sinä asut? (: kuvausta vaan mietin, kun jos on tarpeeksi lähellä niin voisin tulla kuvaamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hevonen asuu Nurmijärvellä :) julkisilla ei pääse kovinkaan lähelle, mutta voin tarvittaessa noutaa bussiasemalta!

   Poista
 4. Hitsi, oletan Champin tallin sijainnin perusteella että välimatka olisi aivan liian pitkä. Harmittaa, kun monet kirjoittelee hevosblogeissaan ettei löydy kuvaajia, mutta täällä yksi joka tulisi kysymättäkin kuvailemaan! :D harmi että välimatka on liian pitkä, sillä ehdottomasti olisi kiva kuvata ja kehittyä siinäkin suhteessa. Muuten olisi ihan ok vielä, muttei omaa autoa löydy vielä. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten kiva, että olisit valmis tulemaan kuvaamaan ja ajattelet siitä vielä noin positiivisesti :) toivottavasti lähelläsi asuu bloggaajia/harrastajia, jotka haluavat kuvia! Ja kerro sitten kun auton hankit, kyllä meitä saa myöhemminkin tulla kuvaamaan ;)

   Poista
 5. Kivasti toteutettu postaus. Jotenkin tosi selkeä! :)

  Haha, tulisin mielelläni kuvaamaan, jos välimatkaa olisi noin 100km vähemmän... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Juu, ilmeisesti asut aika kaukana täältä :D

   Poista
 6. Tällein mäkin jaksoin lukea valmennuspostauksen joten mielellään tälläsiä jatkossakin :)

  VastaaPoista
 7. Tykkäsin ite enemmän vanhemmasta tavasta kirjoittaa valmennuspostaukset, nyt ei jotenki miellyttäny lukea :D :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Selvä, kiitos mielipiteestä :) Vanhat ovat ainakin itselleni helpompia kirjoittaa!

   Poista
 8. Ihana kuinka jotenkin koiramainen Champ on :D Innosta piukeana

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, se hyppelehtii välillä innosta piukeena :D

   Poista
 9. Pakko tulla kertomaan mielipiteeni. Olen nyt parissa videossa kiinnittänyt huomiota sinun käsiin ja myötäämiseen. Pakko siis kertoa omasta mielestäni todella hyvä näkemys minkä erän valmentaja sanoi kaverilleni. Kaverini ratsasti herkällä tammalla joka meinasi olla aina vähän liiankin innoissaan. Tämä valmentaja sitten sanoi heti ensimmäisenä kaverilleni että hänen tulee oppia erottamaan lähteekö hevonen viemään vai onko se lähtevinään. Tämä kuulemma johti siihen, että kaverini piti ohjia todella lyhyenä koko ajan jonka takia ei päässyt mukautumaan hyppyyn kunnolla, koska ohjathan oli jo niin kireällä ettei hän voinut enää myödätä ellei ota korvista kiinni josta seurasi se, että hevonenhan vetää silloin ratsastajan irti satulasta. Kun hän pari päivää hyppäsi tämän valmentajan tunneilla niin huomasimme todellakin miten paljon tuo neuvo auttoi nimittäin heillä oli todella paljon ongelmia kieltojen ja muiden tammamaisuuksien kanssa. Suosittelen joskus kokeilemaan, että menet hieman pidemmillä ohjilla ja pidät kädet siinä satulan luona ja vasta hypyssä viet sitä kättä eteenpäin (:

  Mutta on teillä silti hienon näköistä menoa! Ajattelin silti vain kertoa tämän jos siitä sattuisi olemaan jotain hyötyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Champ ei ole sellainen esteillä, että se lähtisi viemään/yrittäisi edes lähteä. Se on itseasiassa todella kiva ratsastaa esteelle, koska se imee, muttei todellakaan ole pois kontrollista ja jalkaa voi tarvittaessa huoletta käyttää :)

   Mulle on monen ammattilaisen neuvosta pyydetty pitämään ohjia lyhyinä, ihan vain siksi, että vien omat kädet enemmän eteen ja jotta hevosen pää pysyy ylhäällä. Toki silloin pitää oman käden myös olla siellä edessä, eikä pysyä vanhalla paikallaan. Se, miksi en myötää välillä tarpeeksi, johtuu enemmänkin siitä etten saa tarpeeksi painoa jalustimille. Siihen ei auta ohjien pidentäminen, sillä silloin en voisi ratsastaa välejä niin hyvin. Totta on tietysti myös se, että lyhyiden ohjien kanssa saatan ratsastaa hevoseen helposti liikaa painetta. Mutta ne on niitä asioita, mitkä pitää yrittää korjata pois :)

   Kiitos vinkistä silti! Ennen tosiaan ratsastin pidemmällä ohjalla esteillä.

   Poista
 10. Tää oli hyvä postaus!

  VastaaPoista
 11. Piude vaikuttaa tosi kivata valmentajalta ! Sen kuvan mitä oon saanut niin osaava ja hyvällä tavalla tiukka "ei anna mitään ilmaiseksi". Tsemppiä tuleviin treeneihin !:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, Piude kyllä vaatii oman tason verran asioita toteutumaan :) Kiitos kovasti!

   Poista
 12. Hyvältä näytti! Mitkä saappaat sulla muuten on käytössä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on MH:n supreme high rider-saappaat, jotka sain joululahjaksi muistaakseni vuonna 2009? :) Kiitti!

   Poista
 13. Tasaisen näköistä menoa, tuollaista ratsastusta on aina mukava katsoa! (: Jos joskus on mahdollista, niin olisi kiva nähdä kuinka Champ irtohyppää? (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos :) Mä en näe mitään tarvetta irtohypyttää hevosta, joka on jo kokenut estehevonen ja jolla pystyy hyppäämään ratsastajan kanssa. Irtohypytys on yleensäkin vain nuoria hevosia varten :)

   Poista
 14. Mielenkiintoinen ja kivasti kirjoitettu postaus. Mun mielestä treenipostauksia ei ole koskaan liikaa. :) Olen aina välillä lueskellut blogiasi ja näin lukijan näkökulmasta huomaan, kuinka olette kehittyneet ratsukkona todella paljon. Tsemppiä myös jatkoon!

  VastaaPoista
 15. Muutama vuosi sitten kun vielä hyppäsin aika usein ponillani kotona yksin, joutu sitä ponin selästä laskeutumaan aina puomien pudotessa. Sitte se muuttui siihen ettei enään puomit tippunu ja tarvi vaan käydä nostamasa esteiden korkeutta. Tuon ponin erikoisuus on, että kotona liikun, muualla en.. :D Nyt tosiaan poni täyttää 27v, että en oo hypänny kun silloin tällöin mielen virkistykseksi. Tosin tuon uuden ylläpitohevosen kanssa pitäisi alkaa hyppäämään.. :D Mutta tosi hyvältä näyttää teiän meno!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja joo, kyllä tuon jälkeen ratsastin itsekin vähän paremmin :D

   Poista
 16. Täällä olisi yksi harrastekuvaaja vailla kuvattavia. Asun itse Espoossa ja mulla on auto käytettävissä, joten voisin hyvinkin tulla kuvailemaan mikäli saadaan aikataulut sovitettua. Omat opiskeluni ovat sen verran vaihtelevia, että melkein mikä tahansa päivä ja kellonaika voisi sopia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei laitatko mulle s-postia osoitteeseen aadalatti@gmail.com tai Facebookissa (Aada Lätti), niin sovitaan enemmän sitä kautta :)

   Poista
 17. Kiva postaus! Mutta sellainen toive videoiden muokkaamiseen, että voisitko leikata pätkiä silleen että valmentajan kommentit kuuluisivat kokonaan? Puolikkaista/keskenjäävistä lauseista ei saa oikein mitään irti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti :) Mä en itse pätkinyt tähän videoon näitä klippejä ollenkaan, sillä kuvaaja oli kuvannut nämä tällaisenaan. Jos jatkossa videolla kuuluu valmentajan puhetta, yritän pitää sen "kokonaisena" :)

   Poista
 18. Super kiva tapa tehdä treenipostaus! Tykkään muutenkin lukea aina teidän treeneistä, kun jaksat videonkin joka kerta laittaa. Champ näyttää innokkaalta ja valmiilta kauden koitoksiin, jotenkin paremmalta kuin aiemmin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos :) Toivottavasti kausi menee meillä hyvin!

   Poista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat