keskiviikko 28. tammikuuta 2015

#491: Klippausoperaatio ja paljon muuta

Yleensä yritän pitää postauksen sisällön sellaisena, että yhtä postausta kohden kerron ns. yhdestä asiasta tai tapahtumasta. Tämä postaus tulee kuitenkin sisältämään yhtä jos toista, sillä mulle on kertynyt koneelle paljon materiaalia sellaisista asioista, mistä en enää omaa postausta viitsi tehdä. Mutta eiköhän mennä asiaan!
 
Lauantaina klippasin kolme tallimme hevosta - oikea puuha-aamu siis. Saavuin tallille seitsemän jälkeen ja aloitin Champista: sillä oli jo valmiiksi lyhyt karva, mutta siistin pienet "haituvat", joita se oli kasvattanut sinne tänne. Jalkoihin karvaa oli kerennyt kasvaa jo enemmän, joten niissä eron huomasi selviten. Champ on yleisesti todella helppo klipattava ja operaatio on siksi vaivaton. Päätä ajellessa se yrittää lähinnä syödä klipperin, eikä se pelkää siitä lähtevää ääntä ollenkaan. Korvien seudun joudun kikkailemaan erilaisin konstein, jotta saan siistittyä niskan edes välttäväksi. En ole kuitenkaan koskaan joutunut käyttämään huulipuristinta tai muita apuvälineitä, sen verran helppo tapaus ruuna on.
 
Champ nautti klippauksen jälkeen melassivedestä.
Aamulla kukonlaulun aikaan ei poseeraus huvittanut..
Tältä Champin jalat näyttivät ennen klippaamista.
Champin klippaus oli valmis nopeammin kuin olin kuvitellut, joten pääsin seuraavan hevosen kimppuun sovittua aiemmin. Nämä Champin jälkeen klipattavat hevoset klippasin muuten kokonaan, mutta jalat ja pään jätin klippaamatta (toiselta otin pään puoliksi ja toiselle jätin vatsaan karvat). Oman hevosen jälkeen nämä olivat hieman kipakampia tapauksia ja sain olla välillä tarkkana, etten saanut kaviosta. Onneksi nekin osasivat seisoa hyvin paikallaan, kun turvan edessä oli heinää ja vieressä omistaja komentamassa tarpeen mukaan.
 
Lauantaina Champilla olikin muuten vapaapäivä ja klippaamisen jälkeen se meni nukkumaan karsinaansa. Hevonen oli ahminut klippauksen aikana itsensä täyteen heinää, joten sillä taisi olla aamupäiväunien aika! Klippauksien välissä kävin viemässä ruunalle melassivettä karsinaan ja se joi sen makuullaan, kun ei viitsinyt nousta seisomaan. Itse lähdin klippauksien jälkeen vielä loppupäiväksi "oikeisiin töihin" ja illalla kavereiden kanssa syömään ja viihteelle.
 
Tässä hevosen karva ennen klippausta. Tästä kuvasta on vaikea nähdä mitään syytä klippaamiselle, sillä ne "haituvat" eivät kunnolla kameran läpi näy.
Ja nyt on hevonen klipattu!
Lähikuva klippauksen jälkeen.
Sunnuntaina kävin heti aamusta katsomassa yhden estevalmennuksen, minkä jälkeen ratsastin Champilla tunnin verran ihan tavallista sileätyöskentelyä sekä pieniä kavaletteja, joita maneesissa oli muiden jäljiltä. Hevonen oli yllättävän kiva ratsastaa, joten odotin innolla maanantain kouluvalmennusta. Edellinen kouluvalmennushan meni penkin alle (tässä linkki postaukseen ja tässä linkki videoon, jota blogger ei antanut lisätä tähän postaukseen...), joten vähän ristiriitaisissa tunnelmissa kapusin maanantaina hevosen kyytiin. Jonnan piti alun perin ratsastaa Champilla itse, mutta vaihdoimme kuitenkin osia.
 
Pakko sanoa suoraan, että en olisi voinut olla tyytyväisempi koulutunnin jälkeen! Hevonen tuntui hyvältä ja ratsastin ajoittain jopa siedettävästi. Teimme paljon lyhyitä kiemurauria ravissa ja laukassa, siirtymisiä ravista käyntiin ja takaisin sekä lopuksi laukassa avotaivutusta, jossa laukkaa piti samalla koota. Laukan "kokoaminen" avotaivutuksen sisällä on siitä tehokasta, että hevosen sisätakajalkaa saa silloin huijattua helpommin polkemaan alle ja raipalla voi samalla auttaa takaosan päälle laukan tahdissa. Tein vielä pari kertaa tätä kokoamista ihan isolla pääty-ympyrällä ja ai vitsi, miten Champ tuntui istuvan pieniä pätkiä kunnolla takaosan päälle! Sain taputtaa molemmin käsin hevosen kaulaa ilman, että se lähti eteenpäin. Hiljaa hyvä tulee :)
 
Klipatut jalat näyttävät tältä.

Tämä kuva on laadultaan surkea, mutta se oli silti pakko lisätä! Champilla on nimittäin hauska tapa juoda: se pitää sen kieltä tuolla tavoin hampaiden välissä ja imee sitä samalla, kun se juo.
Tämän viikon ohjelma on seuraava: tänään keskiviikkona hyppään estevalmennuksessa ja torstaina menemme Lohjalle harjoittelemaan rataa. Perjantaina ratsastan Champilla sileällä varmaan jotain jumppaavia tehtäviä ja viikonloppu menee maastossa ja maneesissa, säistä riippuen.
 
Otimme maanantaina Champista vähän erilaisia kuvia, joten loppuviikosta luvassa on ns. "studiokuvia" hevosista! En kyllä ihan onnistunut toteutuksessa, sillä aikaa oli 10 minuuttia ennen omaa valmennustuntia.. Pitää yrittää joskus uudelleen paremman ajan kanssa. Toivon myös todella, että lunta sataisi maahan kunnolla ja pääsisin pellolle treenaamaan. No, aina saa toivoa..
 
Montako kertaa te olette klipanneet hevosenne tänä talvena?

29 kommenttia

 1. Apua en kestä tota, että Champ juo makuultaan! :D mä en oo klipannu kuin kerran, tosin just eilen katoin tammaa, että pitäis klipata kun rupeaa karva olemaan sen verran pitkä ja hikoaa "liikaa" treeneissä. Samalla pitäisi varmaan klipa tallin muutkin hevoset, siinä on vaan kiitettävä urakka, koska hevosia on 14 kappaletta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, siinä menisi hetki kun kaikki vetelisi kerralla :D

   Poista
 2. Meillä ei oo koskaan klipattu hevosta :)

  VastaaPoista
 3. Heh, meijän edesmennyt nyffe teki tota samaa kieli hampaan välissä, se myös piti sellaista "luskutus" ääntä, aivan kun yrittäisi pitää parhaat mehut viimeiseen asti. Se lempiherkku olis appelsiini ja teki sen kanssa samaa :)

  VastaaPoista
 4. Pesetkö aina Champin klippauksen jälkeen niinku kuuluis?:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämpimämmillä säillä joo, mutta näin keskitalvella en :)

   Poista
 5. Monet hevoset pitävät muuten kieltään huulien välissä juodessaan. Meidän tallilla ainakin melkein kaikki hepat pitää noin (;

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aijaa, mä en ole koskaan aiemmin kiinnittänyt huomiota :D

   Poista
 6. Minunkin hevonen tekee aina kielellä noin juomisen jälkeen, ajattelen aina, että se "kuivaa" kielensä :D

  VastaaPoista
 7. Meidän tallilla yksi heppa tekee ton saman kielijutun jos se saa jotain herkkua. Se saattaa pitää kieltä hampaiden välissä pitkänkin aikaa, ja antaa ihmisen ottaa siitä sormilla kiinni ja edelleen katsoo vaan korvat höröllä, että löytyiskö lisää porkkanaa... :D

  VastaaPoista
 8. Tarkoitus olisi klipata poni, muttei ole tähän saakka ainakaan löytynyt keltään lainaan klipperiä :)

  VastaaPoista
 9. Kiva postaus:)) mä näin sut silloin sunnuntaina, olin se tyyppi joka rysäytteli niitä esteitä :DD

  VastaaPoista
 10. Klippaatko jalat ja pään isolla koneella?

  VastaaPoista
 11. menetö koskaan ilman satulaa tai ihan tosi rennosti ettet pyydä champilta mitään? en ole nimittäin koskaan nähnyt sun menevän esim. ilman satulaa tai vaikka ratsastavan riimulla (tiedän kyllä että ihan kaikilla hevosilla ei pelkästään riimulla voi ratsastaa). älä ota tätä mitenkään pahalla, sillä pahaa en tällä tarkoita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muista että Aada ei välttämättä kaikkea blogiin kerro, vaikka joskus menisikin ilman satulaa rennosti :)

   Poista
  2. Joo kyllä mä aina silloin tällöin hömpöttelen ilman satulaa, mutta en mä viitsi sellaisesta omaa postausta tehdä :D Champilla on viikossa yleensä yksi vapaapäivä ja yksi maastopäivä (maastossa ei vaadita mitään ja näillä keleillä se on usein pelkkää käyntiä), kesällä maastopäiviä voi olla kaksikin, kun päästään enemmän ravaamaan ja laukkaamaan. Kerran/pari kuussa juoksutan tai menen ilman satulaa, mutta en siis kovin säännöllisesti. Oon käynyt Champin kanssa maastossakin ilman satulaa useampaan otteeseen, ratsastanut pelkällä riimulla ja kaverin kanssa mentiin sillä kerran kaksi päällä yhtä aikaa :D on sitä tullut kaikkea kokeiltua..

   Poista
 12. Kaksi viimeistä kuvaa ovat hauskoja ! ihana Champ.
  Vaikka postauksessa olikin tekstiä monesta asiasta, se oli silti mielestäni selkeä :)

  VastaaPoista
 13. Tarkasti klippaat! :) Käytätkö jalkoja klippaamisessa erilaista terää, kuin mitä sitten hevosta normaalisti klipatessa? Aiotko kesälläkin klipata Champin samalla tavalla? Hieno heppa sulla! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vedän koko hevosen samalla klipperillä ja samoilla terillä, mulla on tosin kahta eri pituutta eli riippuen kerrasta, saatan vaihtaa lyhyempään tai pidempään :) ja juu, kyllä olen klipannut kesät talvet samalla tavalla! Kiitti :)

   Poista
 14. Mitä klipperiä käytät ? :)

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat