tiistai 10. helmikuuta 2015

#497: Mitä Champin harjapakista löytyy?

Blogitallin viikon haastepostauksen ideana on tällä kertaa esitellä harjapakin sisältö. Olen saanut tämän vuoden puolella muutamia pyyntöjä esitellä harjojani muutenkin, joten siltä osin tämä haaste sopi hyvin omaan postaustahtiini. Eikun toteuttamaan siis!
 
Syksyllä esittelin teille hieman harjapakkini sisältöä postauksessa, jossa kerroin syksyn "suursiivouksesta" ja siitä, miten esimerkiksi juuri harjapakki pääsi kokonaisvaltaiseen puhdistukseen. Mulle onkin tärkeää huolehtia siitä, että kaikki hevosvarusteeni on siistissä kunnossa: harjapakissa ei saa olla mitään "turhaa" tavaraa, ylimääräistä likaa tai tavarat epäjärjestyksessä - ainakaan pitkäkestoisesti. Meillä on itseasiassa nyt keväämmällä tarkoituksena järjestää yhden päivän mittainen supersiivouspäivä, jolloin omistajat siivoaisivat, putsaisivat/pesisivät/rasvaisivat ja järjestelisivät kaikki (siis ihan kaikki, riimuista kaapin pohjilta löytyviin loimiin saakka) hevostavaransa kerralla. Olen haastanut tähän päivään mukaan tallimme nuorta väkeä ja sanonut, että aamulla aloitetaan ja kotiin lähdetään vasta sitten, kun kaikki on valmista. Saa nähdä, kuinka moni loppujen lopuksi tarttuu haasteeseen ;)
 

 
Mulla on harjapakissa harjojen lisäksi sellaisia tarvikkeita, joita saatan tarvita viikoittain ja siksi pidän niitä helposti saatavilla. Harjapakkiin ei tietenkään mahdu kaikkea, joten paljon tavaraa löytyy muista laatikoista ja hyllyiltä, josta sitten niitä tarpeen mukaan käyttöön otetaan. Nyt kuitenkin itse sisällön pariin:
 
 1. KUMISUKA/PIIKKISUKA: Kumisuka on meillä jatkuvassa käytössä, sillä ennen varsinaista harjaamista pyörittelen sillä Champin läpi. Kumisualla saa irrotettua likaa helposti, mutta näin talvisin se on myös erittäin hyvä rapsutusväline - likaa kun ei loimen alle samalla tavalla kerry. Piikkisukaa käytän harvemmin, lähinnä harjan tai hännän selvittämiseen.
 2. PEHMEÄT HARJAT: Tuo tummempi harja on suosikkiharjani ja käytän sitä päivittäin. Sopivan pehmeä, mutta kuitenkin jämäkkä ja ajaa tehtävänsä loistavasti. Vaaleampi harja on käytössä todella harvoin, lähinnä silloin, kun hoitajia on samanaikaisesti enemmän kuin yksi.
 3. MAGIC BRUSHIT: Näillä harjaan silloin tällöin häntää tai harjaa ja olen kyllä tykännyt kovasti. Monet käyttävät näitä karvanlähdön aikaan, mutta Champilla on niin lyhyt karva, ettei niistä ole siihen touhuun juurikaan iloa.
 4. PÖLYHARJA: Luonnonharjaksesta valmistettu pölyharja on ihan paras väline viimeisen silauksen saamista varten, mutta varsinainen lika ei sillä irtoa. Kuten kaikki harjani, myös tämä on todella vanha ja kestänyt käytössä ikuisuuden.
 5. KOVAT HARJAT: Näitä on myös kaksin kappalein, tuo numeron kohdalla oleva, sekä taaempana näkyvä punainen. Tällä harmaaharjaksisella putsaan yleensä jalustimet, suojat ja kengät ja tietysti myös hevosta, jos se on kovin kurainen syksyisin. Punaista käytän klipperin terien putsaamisessa.
 6. TUFF STUFF: Champilla käytettiin tätä kavionkovettajaa vielä viime kesänä, mutta olen luopunut sen käytöstä syksyn myötä. Ainetta laitetaan hevosen kaviolle kolmisen kertaa viikossa ja se todella on toiminut. Nyt se on meidän harjapakissa vähän turhana, mutten viitsi viedä sitä säilöön kylmään, ettei se jäädy.
 7. COTHIVET & TERRA-POLY: Aineita, jotka helpottavat jokaisen hevosenomistajan elämää. Cothivet on omasta mielestäni ehdottomasti paras desinfioiva haavasumute, vaikka kallista onkin. Terra-Poly sen sijaan on bakteerien aiheuttamiin ihotulehduksiin/haavainfektioihin käytettävää voidetta. Esimerkiksi pienempiin haavoihin, jotka eivät välttämättä vaadi Animalintex-haudetta, voin käyttää näitä aineita.
 8. BABY OIL & LETITYSGEELI: Baby oil eli vauvaöljy on hevosvalokuvaajan unelmatuote. Sitä voi sipaista hevosen turpaan ja silmien ympärille, jolloin tummat alueet korostuvat paremmin. Jotkut käyttävät tämän sijaan ihan perinteistä ruokaöljyäkin. Letitysgeeli sen sijaan on tehty helpottamaan letitystä, mutta itse en ole eroa huomannut ja siksi sitä ei oikeastaan tarvitse käyttää..
 9. LETITYSKUMINAUHAT: Näitä voi tarvita itse letittämisen lisäksi vaikka mihin! Hyvä siis olla "aina valmiina".
 10. SATULASAIPPUA: Mulla on käytössä Stubbenin satulasaippua, sillä se on yksinkertaisesti parhaaksi todettua näin omassa käytössäni. Pesen varusteet päivittäin satulaa lukuun ottamatta, joten yksi purkki ei kauaa kestä.
 11. NAHKARASVA: Samaa merkkiä kuin satulasaippua. Yritän rasvata nahkavarusteet pari kertaa kuussa, jotta ne olisivat taipuisia ja pysyisivät parempana pidempään. Välillä tämä tosin vähän jää, joten tässä asiassa voisin petrata!
 12. KUUMEMITTARI: Hevoselta on hyvä mittailla lämpöä aina silloin tällöin, joten kuumemittari on helposti saatavilla harjapakissa. Kun tietää hevosen normaalin lämmön, on helpompi reagoida sairastapauksissa.
 13. PÄÄHARJA JA KAVIOKOUKKU: Pääharjaa en käytä koskaan, joten en tiedä edes miksi se on mulla tuolla pakissa. Kaviokoukku on tietysti tarpeellinen kapistus, jota tulee käytettyä päivittäin hevosen kavioita puhdistaessa.
 14. JOUHIHARJA JA "HARJAVEITSI": Tämän kuvan jouhiharja on korvaantunut toisenlaisella, vähän ehjemmällä versiolla, mutta idea on sama: selvittää hevosen harja ja häntä siisteiksi. Harjaveitselle en keksinyt parempaa nimitystä, mutta ideana on siis siistiä sillä hevosen harjaa nyppimisen sijaan ilman, että se näyttää saksilla leikatulta. Nyt pieni paljastus: leikkaan aina Champin harjan saksilla, enkä koskaan nypi sitä.
 
Tällainen on siis Champin harjapakki. Jos haluat osallistua Blogitallin haasteeseen, kannattaa käydä lukemassa tämä ohje ja tehdä aiheesta oma postaus! Yksi postaus voittaa 1hevosvoiman sponsoroiman harjasetin ja yllätyspalkinnon.
 
Miten teidän harjapakkinne sisältö eroaa Champin harjapakista?

18 kommenttia

 1. Meiltä harjapakista löytyy kaikenlaista :D
  Tiedätkö yhtään, millä saisi magic brushista karvat pois? Kun ei meinaa millään tulla puhtaaksi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse paukutan lattiaa vasten piikit alaspäin niin karvat tippuu kyllä pois :'D

   Poista
  2. Imurilla :DDDDDDDD tai nyppii jollain tooosi pienel kammal sillee

   Poista
  3. Mä kaivelen kaviokoukulla!

   Poista
  4. Mä en osaa sanoa, kun Champista ei niin paljon karvaa irtoa :D mutta tässä onkin jo tullut hyviä ehdotuksia!

   Poista
 2. Nyppimisveitsi on yleisempi nimitys harjaveitselle ainakin täälläpäin! :)

  VastaaPoista
 3. Miul on kaikenmaailman harjoja pakissa sekä helosan,Linimentti ja sakset :D

  VastaaPoista
 4. Itse säilytän kaikki tökötit (paitsi helosan) toisessa laatikossa. Muuten samanlainen sisältö pääosin :) hikiviila vielä lisänä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hikiviila on muuten kätevä säilyttää pakissa!

   Poista
 5. Tuli vaan mieleen, kun olimme satulapajalla ja tehtiin mittatilaus suitsia, niin suutari sanoi, että varusteita ei kannatta rasvata kuin 2krt/vuosi. :)

  VastaaPoista
 6. Miten noissa kuvissa on noin kesäistä ?? ;-)

  VastaaPoista
 7. Moikka! Mistä tuota kavionkovettajaa Tuff tuff:ii saa? Hevosellani on pehmeät kaviot ja jos kerta on toimiva niin miksipä en kokeilisi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me ostettiin sitä kengittäjältä, mutten tiedä, mistä muualta saisi :)

   Poista
 8. Hei, miten tuo stubbenin satulasaippua, pitääkö pestä viellä vedellä pois? :)

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat