tiistai 24. maaliskuuta 2015

#519: Kontrollitähystys klinikalla

Täällä postailee nyt entistäkin iloisempi bloggaaja! Kevät on menossa hyvää vauhtia eteen päin, viikonloppuna lähden omalta osaltani vuoden ensimmäisiin Ypäjän kansallisiin kisoihin hommiin ja tallissa seisoo aivan mahtava hevonen. Champ on ollut nyt ihan super kiva hypätä ja ratsastaa muutenkin, voisin hehkuttaa sitä ihan loputtomiin. Mulla on kuitenkin hirveästi valmennuspostauksia rästissä, koska en viitsi julkaista niitä putkeen. Kerrotaan tähän väliin meidän klinikkakäynnistä! :)

Viime viikon tiistaina kävimme klinikalla kontrollitähystyksessä. Kuvio oli sama kuin kolme viikkoa aiemmin: hevonen paastosi ensin kuusitoista tuntia, kuskasimme sen Hyvinkäälle ja se tähystettiin. Lähdin paikalle odottavaisin mielin, sillä Champ oli tuntunut ratsastaessa paremmalta kuin ennen lääkehoitoa ja elättelin toiveita siitä, että mahahaava olisi parantumassa.
 
Hyvinkäällä meitä odotti sama eläinlääkäri kuin edelliselläkin kerralla. Kerroin lyhyesti kuulumiset eli sen, miltä hevonen oli tuntunut viikkojen aikana ja mitä se tällä hetkellä syö. Etenimme aivan kuten edelliselläkin kerralla rauhoituksen, tähystyksen ja ohjeiden kanssa. Itse tähystysprojekti kesti edelliskertaa kauemmin, sillä sen hetkinen laite oli lainassa Kuopiosta ja ensimmäistä kertaa käytössä Hyvinkäällä. Kapistus ei toiminut heti kuten piti, mutta Champ onneksi malttoi kohtuullisen hyvin koko touhun ajan.
 
Meillä oli Champin kanssa klinikalla pussailuhetki!
... Tosin Champ ei ihan ymmärtänyt tätä ideaa :D


Miten hevonen voi näyttää tältä? :D
Tässä kuvaa tähystyksestä. Kuvassa on ilmeisesti hevosen ruokatorvi?
Tulos oli mieluinen: mahahaava on lähtenyt paranemaan oikein hyvin! Ne alueet, jotka olivat aikaisemmin kirkkaanpunaisia ja haavaumilla, olivat nyt haaleanoransseja ja haavaumat olivat parantuneet lähestulkoon kokonaan. Muutama pieni kohta oli edelleen "rikki", joten jatkamme lääkekuuria kolmen viikon ajan ja menemme sitten uudelleen tähystykseen. On parempi pelata aina varman päälle näissä asioissa ja hoitaa sairaus kunnolla pois alta, ettei se uusiudu heti lääkityksen loputtua.
 
Eläinlääkäri kehui taas reipasta potilasta ja antoi kotiin seuraavat ohjeet: liikuntaa ja treeni normaalisti, lääkitys kuten ennen (paitsi Gastrogardia yhden ruiskun sijaan vain puolikas päivässä), ruokinta kuten olen nytkin tehnyt ja kilpailut toistaiseksi pois mielestä. Huhtikuussa suuntaamme uudelleen klinikalle ja toivon, että tuo kolmas tähystys riittää varmistamaan sen, että haavaumat ovat parantuneet kokonaan ja pääsemme toukokuussa miettimään kilpailukauden aloittamista. Huh, en malttaisi odottaa! Toivotaan nyt kaikki sormet ja varpaat ristissä, että tulos olisi kaikille mieluinen :)
 
Miten nopeasti teidän mahahaavahevoset paranivat?

15 kommenttia

 1. Vastaukset
  1. Champ syö heinää 4x päivässä, joista aamu- ja iltaheinät verkosta. Lisäksi aina kun tulen tallille, saa se pienen extra-annoksen. Aamulla se syö 1/2 litraa selectediä ja 1mit GNF, päivällä 1/2 litraa selectediä ja illalla puuron, jossa on 2dl pellavaa, vajaa 1/2 litraa selectediä, 1/2 litraa TOPpia, 1mit GNF, sitten öljyä, suolaa, MSM, biotiini. Ja porkkanoita joskus makupaloina :)

   Poista
 2. mun mahahaava hevosella meni vuoden verran parantumiseen. ja yks kesä täysin laitumella

  VastaaPoista
 3. Julkaise vaan ne valmennuspostaukset, niitä täällä eniten odotetaan :)
  Hienoa kuulla, että Champin maha voi jo paremmin!

  VastaaPoista
 4. Laitettiinko Champille kontrolli heti lääkekuurin loppumisen jälkeen? Meillähän todettiin tolla pullaponillakin mahahaava, tosin lievä. Saatiin kahen viikon GG kuuri, mutta kontrolli laitettiin kuuden viikon päähän. Tämä sen vuosi, että eläinlääkäri epäili haavaumien kyllä paranevan tolla GG kuurilla, mutta se, onko elinolosuhteet ja ruokinta muuttunut tarpeeksi mahaystävälliseksi ei olisi tossa heti kuurin loputtua näkynyt... On nää vaikeita, kun kaikilla eläinlääkäreillä tuntuu olevan vähän omat mielipiteet asioihin :D Meillä tosiaan kuuri loppuu huomenna, mutta sittenki joudutaan vielä kolme ja puol viikkoa jännäämään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ell näkemykset eroavat aika runsaasti toisistaan :D meillä ensimmäinen kontrolli oli 3vk päästä ensimmäisestä tähystyksestä ja seuraava tästä 3,5vk päästä, koko sen ajan hevonen syö sekä GG että antepsin. Varmaan mennään sitten pari kuukautta ilman tähystystä ja kokoaikaista lääkintää (jos siis kaikki parantuneet) ja kesällä tähystetään uudelleen varmuuden vuoksi :)

   Tsemppiä hirmuisesti sulle, toivottavasti poni on parantunut hyvin! :)

   Poista
 5. Meillä parani mahahaava omeprazol (GG:a vastaava ihmislääke) lääkitykselle kuukaudessa. Lääke oli vähän työläämpi syöttää kun GG mutta ilmeisesti toimi ihan yhtä hyvin. 6 viikon päästä lääkityksen aloittamisesta oli kontrolli ja haavauma oli täysin parantunut. Me saatin ensimmäisen käynnin jälkeen ohjeeksi liikutaa hevosta kevyesti kontrolliin asti. Jännää tosiaan kuinka eläinlääkäreiden ohjeet eroavat aika paljon toisistaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, meille tarjottiin vaihtoehdoksi myös tuota omeprazolia GG:n sijaan, mutta haluttiin se helppokäyttöisyytensä vuoksi tähän kohtaan :) varmaan jatkossa syötetään sitten ihmisten versiota, kisoissa ja muualla valmennuksissa. On se juu hassua, miten erilaisia ohjeita ell antavat! :D

   Poista
 6. Champ on reipas kaveri, joten eiköhän se parane tuosta! ;) Toivottavasti pääsette kisaamaan pian! :)

  VastaaPoista
 7. Tuossa kuvassa taitaa näkyä pylorus, eli paikka josta ohutsuoli alkaa. Oletko ottanut huomioon, että mahahaavan hoidossa yleensä oleellisempaa on olosuhteiden muuttuminen kuin lääkitys? Lääkityshän parantaa kyllä haavat, mutta jos hevosen elämä muuten ei muutu (eli stressitekijöitä ei poisteta), uusii se aika varmasti. Jos siis mahahaavan aiheuttajaa ei poisteta, lääkityksestä ei ole kuin hetkellinen apu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki tiedän, sanoinkin jo joskus aiemmin että tämä on vähän tällaista hakuammuntaa, mikä voi mahahaavaa aiheuttaa Champin kohdalla. Oliko se siirtyminen kauraruokintaan (ylipäänsä ruokinnan muutos kokonaan) ja tallinvaihto samalla kertaa, kilpailut vai mikä. Muutettiin ruokinta tärkkelyksettömäksi (tai niin alhaisille määrille kuin vaan mahdollista), laitettiin heinät verkkoon näin aluksi ja katsotaan sitten kesällä uudelleen, jos mahahaava uusii, että muutetaanko muutakin. Entinen tallimme oli oikea rauhallisuuden tyysija kun hevonen asui ulkokarsinassa, nykyisessä tallissa hevosia enemmän ja hälinää iltaisin oikeastaan jatkuvasti. Champ vaikuttaa siellä kuitenkin todella rauhalliselta ja rennolta, eikä stressaa ulospäin, joten en usko syyn olevan yksin siinä :) eihän noista koskaan tiedä!

   Poista
 8. Voi jes, ihania uutisia! Kyllä se on vaan mahtava tunne, kun hevonen muuttuu, etenkin jos ratsastuksessa aukeaa sellaiset asiat, jotka ennen on tuntunut työläiltä ja vaikeilta! Tsemppiä Champille, ja treeneissä Hongisojalla hevonen näytti mielestäni todella hyvältä radalla :)

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat