tiistai 23. kesäkuuta 2015

#567: Loimitusasiaa kesän kynnyksellä

Hevosten loimitus on yhä edelleen asia, joka puhuttaa jokaista hevosenomistajaa jollakin tasolla. Toiset ovat ehdottomasti kaikkea loimitusta vastaan ja toinen ääripää loimittaa hevosensa lämpöasteista riippumatta neljällä kerroksella. Olen bloggaushistoriani aikana pyrkinyt jättämään aiheen käsittelyn mahdollisimman vähälle, sillä tiedän miten paljon loimitus jakaa mielipiteitä ja nostattaa ihmisten pulssia, vaikkei syytä välttämättä olisi.
 
Tänään haluan kuitenkin sohaista kepillä muurahaispesään ja pohtia hieman loimien tarpeellisuutta kesällä. Kuten jokainen tietää, Suomen sekä on lyhyt ja vähäluminen. On kausia, jolloin vettä tulee taivaan täydeltä lämpötilojen pysytellessä visusti kymmenen asteen tuntumassa. Toisaalta auringon paistaessa pilvettömältä taivaalta voi elohopea kohota miltei kolmeenkymmeneen asteeseen. Lienee siis perusteltua väittää, ettei loimitusaika rajoitu pelkästään talveen - välillä se loimi pitää heittää hevosen selkään myös kesäisin.
 


 
Loimitus on aina puhtaasti hevosen tarpeista lähtevää. Kaatosateella ja kylmillä säillä paksukarvainen ja loimettomuuteen tottunut kylmäverinen pärjää loistavasti ilman ylimääräisiä kangaskappaleita, mutta klipattu tai muuten erityisen herkkä nelijalkainen saattaa tarvita suojaa ja lämmikettä yllensä. Meidän tallilta löytyy hevosia ja loimittajia laidasta laitaan: on yksilöitä, joille ei pueta loimea edes talven kovimmilla pakkasilla ja sitten on niitä, jotka saavat sadeloimet päälleen pienestäkin tuulenvireestä. Keski-Euroopassa ollessani totuin näkemään loimitusta kesäisin ihan päivittäin, sillä lämpiminäkin päivinä kivitallit olivat viileitä ja sisällä hevosilla oli lähes aina päällään talliloimet - ainakin öisin. Loimittaminen ei siis ole koskaan ollut itselleni minkäänlainen tabu.
 
Champin kotitalli on kivitalli, joten se on kesäisin mukavan viileä sisältä. Öisin ovien ollessa kiinni kohoaa lämpötila tietysti suuremmaksi, jolloin loimea ei todellakaan tarvita. Aamulla hevosten lähtiessä pihalle talli viilenee vähitellen ja iltaisin hevosten sisälle ottamisen jälkeen sisätilat voivat oikeasti olla paljon ulkolämpötilaa alempana. Niiden seuraavien tuntien aikana jotkut hevoset voisivat tarvita päälleen kevyttä talliloimea, mutta toisaalta loimen jättäminen yöksi voi tuntua ikävältä ajatukselta. Keväällä olin jättänyt Champille ohuen puuvillaloimen yöksi illan ollessa oikeasti viileä ja ruuna oli taiteillut itsensä nakuksi yön aikana tehden loimeen ison reiän. Sillä oli siis selkeästi ollut liian kuuma.
 

 
Pohdin asiaa hetken verran ja selailin erilaisia loimivaihtoehtoja. Olin pitkään miettinyt W-Healing Rugin hankintaa, sillä loimi olisi meille passeli kuljetukseen, alkuillan viileisiin säihin ja viileämmillä säillä kokopäiväisesti. Kyseessä on siis Veljekset Wahlstenin oman merkin loimi, jonka selkäosan keraaminen materiaali ja samaa ainetta sisältävä toppaus heijastavat hevosen omaa lämpöä takaisin hevoseen. Tästä seuraa voimakas lämpövaikutus hoidettavalle alueelle.
 
W-Healing tuotteet ovat mulle ja Champille ennestään tuttuja tallisuojien käytön ansiosta. Aiemmin mulla on ollut toisen valmistajan samalla idealla toimiva selänlämmitin, mutta sen virittäminen paikalleen oli aina melkoinen rumba. Loimen ansiosta hoitava alue ulottuu ihan loimen säkäosasta häntään asti ja se pysyy paikoillaan vaikka jatkuvassa käytössä. Tällaiset tuotteet on tietysti hyvä totuttaa hevoselle vähitellen, lyhyissä jaksoissa. Tuotteiden teknologian kerrotaan lisäävän verenkiertoa ja vähentävän näin turvotusta. Sitä voidaan käyttää ennaltaehkäisemään vammoja tai tukea jo syntyneiden vammojen paranemista.
 
Tässä näkyy hyvin tuon loimen materiaali: tuollaista verkkoa, josta näkyy läpi! Selkäosa on sitten keraamista ja lämpöä heijastavaa.

 
Miksi sitten kiinnostuin tästä loimesta? Champilla on aina ollut hierottaessa joitakin jumeja selässä, onneksi ihan pieniä. Se on pitkärunkoinen hevonen suorilla takajaloilla, enkä välttämättä saa sitä tarpeeksi aktiiviseksi takaosasta siten, että selkä olisi aina käytössä oikein. Herkillä hevosilla selkä on yleensä juuri se alue, joka on alttein kylmälle ja siksi se olisi hyvä suojata ensimmäisenä. Tässä kyseisessä W-Healing Rugissa vain selkäosa on keraamista materiaalia - muu loimen alue on verkkokangastyyppistä, hengittävää ja todella ilmavaa materiaalia, josta voi nähdä vaikka oman kätensä läpi. Loimi sopii siis loistavasti tällaisille vähän viileämmille kesäpäiville, jolloin normaali puuvillaloimi olisi liikaa, mutta jotain haluaisi kuitenkin laittaa selän suojaksi.
 
Olen pitänyt loimea Champilla nyt jopa vuorokauden ympäri ja todennut, että lämmittävän alueen kohdalta hevonen on oikeasti lämmin ja muuten normaalin "viileä". Lämpiminä päivinä Champ saa tietysti olla ilman loimea. W-Healing Rugin iso plussa on ehdottomasti se, että loimesta löytyy etusoljen ja vatsalenkkien lisäksi häntä- ja jalkalenkit! Tällaisissa kevyemmissä loimissa ei usein jalkalenkkejä näe, jolloin loimi voi liikkua hevosen päällä yllättävänkin paljon. Ainoa miinuspuoli, joka mulla tulee mieleen, on loimen etukiinnitys: yksi solki ei anna hirveästi säätövaraa, jolloin isolapaisille hevosille loimi voi helposti olla edestä vähän pieni, vaikka pituus olisikin muuten hyvä. Itse arvoin koiden 145cm ja 155cm väliltä, mutta onneksi valitsin isomman koon. Tämä on meille juuri passeli :) Hintaa loimelle Veljekset Wahlstenilla on 139 euroa ja sitä saa koissa 135-165cm.
 
Onko teidän hevosillanne keraamista materiaalia sisältäviä loimia?

28 kommenttia

  1. Me ostettiin tuo jo jonkin aikaa sitten, ja olen ihan tyytyväinen siihen. Hevonen yleensä hioo loimea karsinan seinää vasten, jos se tuntuu epämukavalta, mutta tähän asti ei ole hienut vielä yhtään! Käytetään kyllä samoin periaattein kuin sinä Champin kanssa, koska kivitalli on meilläkin ja siellä on päivisin aika vilpoisaa. En itse ajattele loimea mitenkään suurena asiana, mielestäni on asiallista laittaa loimi aina tarpeen tullessa, myös kesäisin. Mutta hyvä on tuo loimi! :)

    VastaaPoista
  2. Itse en pue hevosilleni kesällä minkäänlaisia loimia. Vain pakosta talvisin. En ymmärrä ihmisten loimitarvetta, kyllä se hevonen pärjää. En siis halua loukata, tai muuta. Halusin vain kertoa mielipiteeni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki hevoset eivät kyllä pärjää edes kesällä ilman loimea tai no tuskin ne kuolevat ilman loimea, mutta ainakin omani kesäsateella tärisee kylmyyttään, jos vähänkin tulee ja kyllä nykyisin laitan sille silloin loimen päälle, vaikka jonkun mielestä ei kukaan kesällä loimea tarvitsekkaan.

      Poista
    2. Itsekin loimitan vain hätätilanteessa enkä ikinä klippauta heppaa. Hevoset on pärjänny 300 vuottakin sitten ilman loimia niin miksi ei nyt sitten pärjäisi. Se on vaan sitä mitä ihmiset ajattelee "nyt mun mussukka paleltuu" tai "nyt ötökät syö sen". Mutta jooh eipä tätä maailman menoa tarvitse aina uskokaan. :)))

      Poista
    3. Jokaisella on oikeus mielipiteeseensä, se on ihan totta :)

      Pakko sanoa tuohon viimeisen anonyymin kommenttiin: vetoaminen siihen, että "300 vuotta sitten pärjättiin ilman/ennenkin pärjätty ilman" on kyllä kaikessa yksinkertaisuudessaan ehkä huonoin argumentti mihinkään. Tuolloin 300 vuotta sitten hevosten elinikä oli lyhyempi ja niillä oli paljon enemmän sairauksia. Mistähän lienee johtunut? Kaikki mitä ennen on tehty ei välttämättä ole enää nykyään oikein ;) mutta kuten sanottu, loimitusasia on jokaisen oma juttu ja on mielenkiintoista seurata, miten suurella tunteella monet loimittamista/loimettomuutta puolustavat.

      Poista
    4. Takerrun myös tuohon "300 vuotta sittenkin pärjättiin ilman loimia" kohtaan. Totta tuokin, mutta nykyään hevoset ja niiden käyttö on aivan erilaista kuin tuolloin. Hevosia tuodaan tänne kylmään suomeen kaukaakin etelässä, jossa ilmasto on aivan erilainen. On siis päivän selvää, että ainakin nämä hevoset tarvitsevat loimia. Omaa shetlanninponiani joudun valitettavasti loimittamaan ympäri vuoden, kesällä ihottuman takia on pakko käyttää ihottumaloimea ja talvella klippaus on välttämätön, sillä poni ei paksun karvansa takia kuiva millään voimakkaan hikoilemisen jälkeen. Anteeksi meni kommentti vähän ohi aiheen... En ole tuota loimea kokeillut, kylläkin vaikuttaa hyvältä, olen sitä paljon netissä katsellut! :)

      Poista
    5. ihanko tosissaan anonyymi uskoo että esim lyhytkarvainen arabi pärjää suomen jopa -30 pakkasilla ihan huolettomasti ilman loimea? Jalostuksen myötä tilanne ei ole enää se, että Suomessa olevat hevoset ovat sopeutuneet Suomen olosuhteisiin. Alkuperäisrodut tottakai voivat pärjätäkin ilman loimea, mutta on silkkaa typeryyttä palelluttaa hevonen koska "ei loimia tarvittu 300 vuotta sitten".

      Poista
    6. Olen kyllä täysin samaa mieltä viimeisen anon kanssa:) Juuri niin!

      Poista
  3. Odotin että tää olis ollut postaus loimittamisesta mutta tää olikin mainos :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. olihan tää myös loimittamisesta... vai onko luetunymmärtämisessä vikaa?

      Poista
  4. Meillä on yksi pitkäselkäinen ravuritamma jolla kaäytetään Back on trackin loimia ovat hyvin auttaneet selkäongelmien kanssa joita nyt ei ole kolmeen vuoteen ollut

    VastaaPoista
  5. Meillä hepat ulkona ilman loimea yötä päivää vaikka sataisi kaatamalla ja tuulisi, elää laumassa ja liikkuu ja syö eli pitää kuitenkin lämmön yllä. Talvisin herkille puetaan ohuet sadeloimet.

    VastaaPoista
  6. Meillä ei loimiteta oikeestaan ollenkaan kun shettis asuu pihatossa niin sateellakin vapaa pääsy ulos-sisään. Ja täällä etelä-Suomen talvissa ei niin kylmä tule et paksulla talvikarvalla varustettu shettis ei pärjäis. Tietty jos hikinen niin loimi selkään mutta ei oikeestaan muuten:)

    VastaaPoista
  7. Meillä kesällä kumpikaan hevosista ei tarvitse loimea. Syksysateilla ja räntäsateilla saavat molemmat sadeloimet, talvipakkasilla lämminverinen saa toppaloimen niskaan, shettis pärjää ilman, sekin saa jos on oikeasti kylmä esimerkiksi -25°c :)

    VastaaPoista
  8. Kahden kylmäverisen omistajana minulla taitaa olla aika helppoa tämän asian suhteen. Toinen ei tarvitse loimia koko vuonna paksune turkkineen ja toisella kesällä ihottumaloimi ja muuten fleecevuorellinen sadeloimi oikein hirveille säille ja mammuttipakkasille! Vaan niinhän se on, että loimitus pitäisi aina ajatella hevoskohtaisesti!

    VastaaPoista
  9. Meillä on arabialainen niin se on aikamoinem primadonna. Tarvitsee takin kyytiin sateella ja viileällä. Kesäöinä se ei yleensä käytä loimea, vain silloin kun on paljon ötököitä tai on luvattu rankkaa sadetta tai kylmää. Kivitalli meilläkin on niin tyttö talvella seisoskelee karsinassaan tallitoppis päällä kun tärisee kylmästä. Ulkona talvella ihan fleecevuorellisella toppaloimella. Me käytetään aika paljon loimia, mutta on paljon päiviä ja aikavälejä kun ei käytetä :)

    VastaaPoista
  10. Ite sain kuulla viime keväänä viimeksi, kuin 2 muuta tallilaista oli keskenään voivotellu kuin kamalaa eläinrääkkäystä loimittaa SUOMENHEVONEN tosiviileällä ilmalla ulos.
    Toinen heistä kertoi mulle tämän heidän keskustelunsa ihan päin naamaa.
    (Toki hyvä että kertoi, sainpahan faktat tiskiin ja aina parempi ku selän takana mutiseminen)
    Kerroin sitten, että meillä hevonen herkkä kylmälle, kipeyttää selän samantien. Että enemmän se on rääkkäystä pitää sitä tärisemässä pihalla selkä tiukkana ..

    Monet on mielipiteellä "Suomenhevonen kyllä pärjää säällä kuin säällä!!" mutta ei tajua että nekin on yksilöitä! Kyllä tuo minunkin hoidokki nuorempana pärjäsi ilman takkia pakkasellakin mutta iän myötä on alettu loimittaa, ihan hevosen hyvinvointia ajatellen.
    Täällä Napapiirillä ei kovin lämmintä vielä ole ollut ja sadepäivät on sisältäny myös kovan kylmän tuulen. Suokkimme on siis saanut takin päälle :) Vaikka kesä onkin.


    P.S. Samaa mieltä tuosta "ei hevosilla esihistoriassakaan ollut loimia", että tuo ehdottomasti maailman typerin argumentti! :D

    VastaaPoista
  11. Itse en ymmärrä ollenkaan, miksi loimittamisesta pitää joidenkin tehdä niin hirveän suuri haloo. Joskus kesäsäiden loimittaminen on minunkin mielestäni turhaa ja epäreilua hevoselle, esim. kahdenkymmenen asteen poutasäällä oli eräällä hevosella fleecevuorellinen kaulakappaleellinen sadeloimi.. Mutta yleensä ihmisillä, jotka loimittavat hevosiaan, on siihen myös järkevät perustelut. Ja sama toki toisinkin päin, toiset hevoset pärjäävät mainiosti ilman loimea.

    Itse olen harvemmin loimittanut hevostani kesäisin, mutta tänä kesänä täällä pohjoisemmassa Suomessa on satanut ihan jatkuvasti ja kun lämpöäkin on ollut usein vain 5-10 astetta, on loimitus todellakin ollut tarpeen. Märkänä tärisevää hevosta ei ole kiva katsoa..

    Tulipas tähän nyt tekstiä, mutta ei mulla siis sen kummempaa ollut sanottavana kuin että hyvä ja asiallinen postaus aiheesta! Ja voisinpa tähän samalla lisätä, kun tulee turhan harvoin kommentoitua, että sulla on älyttömän kiva blogi jossa on mukavan vaihtelevia ja mielenkiintosia juttuja :)
    Hyvää kesän jatkoa sulle ja Champille!

    VastaaPoista
  12. Meidän 19-vuotias suokki on pääosin ilman loimea hyvällä, sateettomalla säällä. Käytössä on kevyt fleecevuorellinen loimi sateella sekä navakammalla tuulella. Nyt etsinnässä on kokonaan vuoreton sadeloimi, jonka voi heittää päälle esimerkiksi viileällä ja sateisella kesäsäällä, kun ei kuitenkaan sitä fleecevuorta sinne väliin viitsisi pistää hiostamaan. Nyt kesällä ei ole mitään loimia toistaiseksi käyttänyt, kun se vuoreton on etsinnässä... Ötökkäloimia sun muita ei tarvitse, kun ei hyönteiset sen enempää onneksi kiusaa! Lisäksi hän käyttää pikkupakkasilla samaista fleecevuorellista ja kovemmilla pakkasilla ihan toppaloimea. Treenin jälkeen käytetään cooleria, joka kuivaa hurjan nopeasti! Cooleri on muutenkin osoittautunut tosi hyväksi, koska kuivattaa juurikin nopeasti ja lisäksi pitää kuitenkin lihakset lämpimänä. Hikisenä kun ei etenkään näin vanhaa hevosta viitsi ulos tyrkätä...

    Meidänkin talli on kivitalli. Joskus tosi kovilla pakkasilla olen loimen jättänyt, sekä coolerin jälkeen saattanut heittää vielä fleecen yöksi.

    Hyvä postaus taas, Aada! :)

    VastaaPoista
  13. Loimittaminen jakaa kyllä tosi paljon mielipiteitä! Oma mielipide on että riippuu hevosesta jotkut tarvii loimen kesäsateellakin ja joku ei hätkähdä 20 asteen pakkasesta että pitää vaan miettiä sitä omaa hevosta ja sen loimittamisen tarvetta. Omaa shettistä en juuri loimita koska se ei sitä tarvitse , mutta entiselle lämppärille laitoin loimen kyllä kovimmilla pakkasilla, kovalla tuulella yms. Kummatkin on asunu/asuu pihatossa niin sadeloimen tarvetta ei oo tarvinnu miettiä:)

    Hyvä postaus! Ja hyvää kesänjatkoa sulle ja Champille

    VastaaPoista
  14. Melkeen ahistaa miten hyökkäävää porukka on aina loimiasioista puhuttaessa :D Mulla on oma mielipide, aikalailla samanlainen kun sulla, mutta en mä rupea muiden loimituksiin puuhhumaan (ellei hevonen ihan selkeesti palele tai ole liian kuumissaan niin saatan sitten ystävällisesti vinkata). Musta kaikista ärsyttävintä on toisen tuomitseminen, ja yleensä just nää "kannuksetta, kengättä, kuolaimetta. loimetta, satulatta....." -tyypit on niitä kenen mielestä heidän mielipiteensä on ainoa oikea (ja samalla hevonen palelee kaatosateessa). Hevosia on niin paljon erilaisia, ettei mitenkään kaikille käy aina samanlainen loimtus, ja klipatuilla hevosilla pitää aina muistaa että palelee herkemmin kun ei ole juuri mitään lämmikettä. Mulle pääasia on että hevonen voi hyvin, ja asianmukainen loimitus tukee tätä :)

    VastaaPoista
  15. Meillä hevonen saa toppaloimen päälle talvella kun pakkasta on enemmän kuin -25 (eli viime talvena kaksi kertaa). Hevonen ja ponit saa sitten loimen mikäli sataa räntää tai ne ovat hikisiä. Ja ehkä kylmällä sateisella ilmalla joskus sadeloimen. Kesällä loimitus on vähäistä eli sadeloimi/fleece vain muutaman kerran kesässä päälle paitsi poni suojautuu ötököiltä ihottumaloimella välillä, mutta saa olla myös ilman sitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mutta ymmärrän, että klipatut hevoset ja muuten herkät tarvitsevat sen loimen. Hevonen on huomattavasti viluisempi kuin ponit ja jos hevonen tärisee sateessa se saa loimen selkäänsä

      Poista
  16. Meillä on vastaavanlainen BOT-loimi, joka on käytännössä aina päällä suoritusten jälkeen. Käytännössä selän jäykkyydet ovat kadonneet "kokonaan" + verkkoloimi ei kuitenkaan grillaa hevosta. Kuten kirjoittajakin viittaa, niin jokaisella asiaan oma mielipide, ja tämän lisäksi kaikkiin tilanteisiin sopivaa ratkaisua en ole vielä nähnyt millään ratsastuksen osa-alueella.

    VastaaPoista
  17. Me loimitetaan hevoset aina sateella, pakkasella ja lumisateella. Jos on ollut lämmin ilma vaikka satanut, ja sen vuoksi ei loimea, niin sitten laitetaan hetkeksi talliin kuivumaan. (Meidän hepat siis on melkein aina ulkona, sillä asuvat pihatossa, mutta karsinoita myös hyvä olla varmuuden vuoksi)

    VastaaPoista
  18. Minulla on ollut hankinnassa Back on Trackin selänlämmitin hevoselleni. Tämä loimi kuitenkin herätti kiinnostusta, koska vaikuttaa kätevämmältä kuin selänlämmitin koska on loimi. Kannatatko tämän ostamista (onko siis samantehoinen) vai BoTin selänlämmitintä? Hintaluokka on melko sama. :)

    VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat