torstai 30. heinäkuuta 2015

#583: Hyppyjä uudella kentällä

Kisakausi on meidän osalta tällä hetkellä vilkkaimmillaan. Alkuvuodesta emme kisanneet ollenkaan mahaongelmien vuoksi ja kevätaika kului pääsykokeisiin päntätessä. Kesäkuun lopusta lähtien olen yrittänyt ottaa itseäni niskasta kiinni ja sulloa itseni kisatamineisiin säännöllisemmin, jotta saisin rutiinia paremmaksi loppukautta kohden.
 
Vaikka kisakaudella hyppyjä tulee viikonloppuisin enemmän, olen silti yrittänyt käydä mahdollisimman säännöllisesti valmennuksissa. Tänä kesänä meille on muodostunut asian tiimoilta pieni ongelma: joko minä tai valmentajani on jossain reissussa, eikä tunteja saada siksi sovittua. Viimeksi olen ollut estevalmennuksessa heinäkuun ensimmäisellä viikolla ja seuraavan kerran mahdollisuus tulee vastaan todennäköisesti vasta elokuun puolen välin jälkeen.
 
Tuo aikaväli kuulostaa todella pitkältä, varsinkin näin puhtaaksi kirjoitettuna. Salon kisoja ennen hyppäsin itsenäisesti ja sen jälkeen Champ sai viikon hyppylomaa. Tällä viikolla hyppäsin jälleen yksikseni ennen tulevan sunnuntain Tampereen kisoja, seuraava viikko on todennäköisesti taas hyppyvapaata ja sen jälkeen lähdenkin Saksaan ja hevonen jää "lomailemaan". Tuleva viikonloppu piti viettää Kemiössä, mutta kisajärjestäjä soitteli mulle maanantaiaamuna kisojen peruuntumisesta. Sen vuoksi matkaamme sunnuntaina Tampereelle ja lauantaina käymme pyörähtämässä meidän ensimmäiset koulukisat. Heh..
 
 
Mutta tämän postauksen aiheena on varsinaisesti tämän viikon hyppykerta. Lähdimme tälläkin kertaa kotoa pois lähitallillemme, jonne Champ muuttaa ensi kuun lopulla. Olin matkassa isäni ja Sallan kanssa, joten valmennusapua ei siis ollut saatavilla. Isä kyllä jaksaa kovasti muistuttaa yhdestä jos toisestakin ratsastusvirheestä, joita hän on kuullut valmentajieni mulle sanovan tuntien aikana ;) No, ainakin joku on neuvomassa.
 
Champ ei ollut aiemmin käynyt tallin uudella kentällä, joten suhtauduin hieman epäilevästi siihen, miten rentona ruuna uskaltaisi paikalla olla. Onnekseni hevonen ei hermoillut juuri yhtään - ainoastaan pitkähkö vesimatto tuotti aluksi pienen kyttäysreaktion. Aloitin ratsastuksen ihan samalla tavoin kuin sileällä normaalisti verrytellen hevosen pitkin ohjin käynnissä ja sen jälkeen ravissa sekä laukassa pidemmällä kaulalla. Varsinaista sileätyöskentelyä ennen hyppyjä tein normaalia ehkä vähän pidempään, sillä halusin saada hevosen kunnolla apujen väliin. Champ oli vähän hidas jalalle, mikä johtui pienestä jännittyneisyydestä, joten tein siirtymisiä käynnistä raviin ja ravista käyntiin, sekä temponvaihteluita askellajien sisällä. Ruuna sai liikkua sellaisessa muodossa kuin se itse halusi, en siis alkanut nostamaan sen niskaa ylemmäs kuin mitä se itse tarjosi. Jos olisin halunnut työstää hevosta ryhdikkäämmäksi, olisin voinut unohtaa hyppäämisen ja keskittyä siihen yhden tunnin verran. Joskus toiste sitten!
 Tässä näkee hyvin eron: tässä kuvassa olen liikkeen edellä ja makaan kaulalla, kun taas alemmassa istun vähän paremmin pystyssä.

Kentälle oli rakennettu sopivasti pieni rata, joten hyppäsin rataa ennen tehtäviä yksittäisenä. Aloitin puomi-kavaltetti -yhdistelmällä, joka oli rakennettu diagonaalille. Tulin sitä laukassa kahdeksikolla hakien hevosta mahdollisimman rennoksi, mutta kuitenkin teräväksi. Ongelmia oli varsinkin vasemmassa kierroksessa, jossa Champ kyttäsi kauempana olevaa vesimattoa ja lähti juoksemaan altani kavaletille käännyttäessä. Ratkaisin tilanteen aina kääntämällä hevosen voltille ja ottaen sen kertaalleen kunnolla kiinni, jonka jälkeen se malttoi keskittyä muhun, eikä kyttäillyt ympäristöä.
 
Kun hevonen oli mielestäni edes jotenkuten avuilla kavaletilla, siirryimme hyppäämään pystyä pitkällä lähestymisellä suoralla uralla. Kaikista vaikein lähestyminen mulle! Ensin este oli ristikkona, sitten tein pari hyppyä noin 90cm pystylle ja nostimme siitä estettä kymmenen senttiä kerrallaan ylös. Videolta näette hyvin, miten iso ero oli sillä, miten etenin kaarteesta esteelle. Kerran jäin vetämään kaarteesta asti tappaen laukan kohti estettä, jolloin ajauduimme ihan pohjaan. Seuraavalla kerralla uskalsin laukata enemmän estettä kohden ja hypystä tuli sujuvampi. Pysty oli lopuksi ehkä 130cm korkeudella, jonka jälkeen laskimme sen 120cm rataa varten.
 


Taputtelin Champia paljon ja yritin saada sille enemmän itseluottamusta.
Vesimattotreeniä ;)

Verryttelin vielä okserilla, joka oli sarjan b-osana. Tässä oli tärkeää päästä ratsastamaan esteelle mahdollisimman läheltä a-osaa, jotta hevonen olisi suorana ennen estettä. Videolta näkee hyvin ne hypyt, joissa osasin tehdä lähestymisen oikein ja hevonen oli suorana. Jos toin Champin vinoon, lähti hyppykin vinoon ja hevonen oli esteen päällä ihan kiemurassa. Onneksi mulla on niin kiltti hevonen, että se antaa tuollaisia virheitä vielä toistaiseksi anteeksi ja tsemppaa itse.
 
Rata oli seuraavanlainen: ensin lyhyellä sivulla lankkupysty, siitä diagonaalilla okseri, pitkällä sivulla pysty, diagonaalilla kavaletti ja siitä toisella diagonaalilla pysty-okseri -sarja kahdella laukka-askeleella. Ei siis mitenkään pitkä, mutta kuitenkin muutamia esteitä putkeen. Olisin voinut halutessani hypätä myös vesimattopystyn, mutta koska hevonen oli mennyt sen monta kertaa kiltisti kävellen, en halunnut aiheuttaa tilanteesta itselleni päänvaivaa ja pilata hyppykertaa omilla toilailuillani. Sitä vesimattoa kerkeää treenaamaan vaikka joka päivä sitten, kun tuolla asumme!
 

 
Aluksi rata oli alle metrissä, lukuunottamatta pystyä ja okseria, jotka olivat verryttelyesteitä. Radassa ei ollut mitään ihmeellistä, joten nostimme esteitä ylös: ensimmäinen ja toinen olivat 110cm, pysty 120cm ja sarjan a-osa noin 110cm, b-osa takaa 130cm. Tällä rundilla lähdin säätämään liikaa itse. Ensimmäinen hyppy oli ok, mutta toiselle esteelle eli okserille lähdin tuuppaamaan ilman mitään paikkaa kolme askelta ennen hyppyä. Champ veti tietysti liinat kiinni, sillä tuollaisen lähestymisen takia se olisi ollut esteen jälkeen ihan pois tasapainosta, eikä tiukka kaarre olisi onnistunut mitenkään päin. Ongelma ei ollut itse esteessä, vaan kadonneessa rytmissä, joten aloitin koko radan alusta. Tällä kerralla pidin ehkä vähän liikaa okserille ja jäin liian vahvasti kiinni hevoseen vielä pystyllekin (jonka takia Champ ei saanut tilaa hypylle ja kolautti puomia), mutta muuten niissä ei ollut sen suurempia ongelmia. Sarjalle tultaessa olin taas liian luottavainen ja jätin kokonaan ratsastamatta, jolloin hevonen pysähtyi. Ei mitään varsinaista syytä: en vain tukenut sitä loppuun asti, vaan heitin ohjat pois viimeisessä askeleessa. Uudestaan tullessa ratsastin taas vähän liian aggressiivisesti ja siksi puomi kolahti, vaikkei tiputuksia tullut.
 
Kävelin hetken ja tulin koko homman vielä kerran alusta asti, jolloin mitään ongelmia ei ollut. Kerrankin uskalsin sujua koko radan läpi eteen! Okei, toki olisin voinut istua esteiden jälkeen satulaan paremmin ja työstää kaarteet hevosta tasapainoisemmaksi, sekä tehdä sata muuta asiaa huolellisemmin, mutta kokonaisuuden kannalta tuo oli aikalailla sitä mun osaamistasoa yksin ratsastellessa. Koskaan ei voi tehdä täydellistä suoritusta, mutta johonkin pitää olla tyytyväinen. Viimeiseen rataan voin sanoa olevani, joten siihen oli hyvä lopettaa.
 


Linkki videoon. (Viimeinen rata)

 
Linkki videoon. (Kaikki hypyt ja aluverryttely)
 
Lopuksi kävimme hieman tutustumassa tallin pieneen hiekkapolkuun, jonka jälkeen pakkasimme hevosen autoon ja ajelimme kotiin. Olen kyllä todella innoissani uudelle tallille muutosta, sillä sieltä löytyy tuon ison kuitupohjaisen kentän lisäksi muiden muassa solarium, iso valoisa maneesi ja kohta valmistuva kävelytyskone. Vähän haikein mielin toki lähden nykyiseltä talliltamme, sillä olen tykännyt paikasta kovasti. Elämä vie kuitenkin eteenpäin.
 
Onko sulle tullut koskaan pitkiä valmennustaukoja? :)

39 kommenttia

 1. Miksi champ muuttaa? Onko tämä talli lähempänä kotiasi?
  Asutko muuten äidin ja isäsi kanssa? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään Puokalla suostuisi hevostani pitämään muunmuassa huonojen ratsastuspohjien vuoksi. Hongisojalla on lisäksi aina esteet valmiina eli ei tarvitse joka kerran rakentaa ja purkaa esteitä...

   Poista
  2. Ei ole lähempänä, muttei juuri kauempanakaan. Syy muutolle on, että meillä on uudella tallilla paremmat mahdollisuudet treenata esteitä opintojen alkamisen ohella.

   Asun kotona äitini ja isäpuoleni kanssa, mutta tarkoitus olisi muuttaa jossain vaiheessa omaan kämppään :)

   Poista
 2. Asutko lähellä keravaa?

  VastaaPoista
 3. Voisitko tehdä Champin varustepostauksen videolla :) ? Kiva postaus , ja hienoja kuvia !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsotaan, ehkä jossain välissä. Se on aika työläs projekti :) kiitti!

   Poista
  2. Se olisi kiva! Nyt tässä muuton ohella?;)

   Poista
  3. Katsotaan miten aikaa riittää silloin :)

   Poista
 4. Meillä on melko usein luvattoman pitkiä valmennustaukoja, sillä valmentajat kiertelevät ympäri suomea opettamassa :/ Toki tunneilla pääsee sitten käymään, mutta eihän se toki sama asia ole. Nytkin tuntuu, että koko homma leviää käsiin, kun koittaa paljon yksin väkertää.. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi harmi, toivottavasti pääset valmennuksiin pian :)

   Poista
 5. Champ ja sinä hyppäätte niin puhtaasti, lennokkaasti ja helponnäköisesti, etten kehtaa enää oman polleni selkään nousta :D!
  / withprinssi.blogspot.com

  VastaaPoista
 6. Sun ratsastusta on aina yhtä mukava katsella, niin siistiä ja eleetöntä! :-)

  VastaaPoista
 7. Mua ärsyttää, kun mun valmentajalla on just ensi viikolla loma, kun se olis mun viiminen lomaviikko ennen koulun alkua >:( No on se kyllä lomansa ansainnut.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainiin ja onko silmissäni hiekkaa vai onko Champero saanut lisää lihaksia?! Hyvässä kunnossa näyttää olevan :)

   Poista
  2. Joo, loma tekee kaikille hyvää :) ja enpä osaa sanoa, mutta kiva jos siltä näyttää!

   Poista
 8. Kuvassa 10 näkyy hyvin, kun pidät Champin kaulakaarella kavaletillä. Miksi?

  En tarkoita pahalla, kunhan vain ajattelin, ja kysyn. ((:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ratsastaja ei pidä hevosen päätä linkussa, esteilläkään.

   Poista
  2. Ensimmäiselle anonyymille: vaihdoin hevosen taipumisen vasemmasta oikeaan kavaletin päällä suunnan vaihtuessa, mulla oli vain ihan törkeän pitkät ohjat, kuten kuvasta näet :)

   Toinen anonyymi: En tajunnut kommenttiasi :D

   Poista
 9. No, valmennus ja valmennus...Käyn tunneila tosi harvoin, kun ratsastelen itsekseni lähes päivittäin. Viimeksi taisin olla tunnilla kisaratsuni kanssa kotona ennen meidän ensimmäisiä yhteisiä kisoja heinä tai elokuussa 2013 ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, säpä käyt harvoin! No eihän siinä jos tarvetta ei ole :)

   Poista
 10. Opettavaisia nuo vertauskuvat! Että miltä pitäisi näyttää ja miltä ei.

  Onko uudella tallilla, johon muutattte, tuttujasi? Entä hyviä valmentajia? Olisi kiva jos tekisit videopostauksen tallin ja maneesin yms tiloista sekä champin uudesta karsinasta, tiloista joissa säilytät tavaroitanne yms :)

  Muutenkin videopostaukset ois kivoja, vaikka tiiän kyllä et ne varmaa on aika työläitä.. Ja kiireinen kun muutenki oot :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että pidit kuvista! :)

   Uudella tallilla on joitakin tuttuja, mutta varmasti kaikki pian enemmän tai vähemmän tutumpia muuton myötä. En halua esitellä tallin tiloja sen enempää, sillä se ei mielestäni ole tämän blogin aihepiirinä. Eiköhän ympäristöä näy tulevissa kuvissa/videoissa sen verran, mitä tarpeen on :)

   Yritän toteuttaa videopostauksia mahdollisuuksieni mukaan!

   Poista
 11. Hongisoja? Meidän hevonen oli siellä viime talven. Tykkäsin paljon paikasta, ja välillä houkuttaisi paluumuuttaa, varsinkin talvea kohden. Nyt kun vihdoin oma, jonka asuinpaikasta voin päättää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä juuri. Paikka on kyllä muuttunut uusien omistajien myötä edukseen! :)

   Poista
 12. Videoitasi on mukava katsoa, kun ratsastus näyttää siistiltä ja avut ovat huomaamattomia. Isotkin esteet näyttävät helpoilta. Meno näyttää todella hyvältä, tsemppiä tuleviin kisoihin! Sinulla on myös todella nätti istunta !

  Tv. Mummomatkustaja

  VastaaPoista
 13. Moikka! Todella kiva blogi sulla, ja olet todella taitava, innolla odotan mitä susta vielä tuleekaan! :) En tiedä, oletko jossain jo tästä maininnutkin, mutta onko Champ Wahlstenilla "mainosheppana"? :D Selailin tämän vuoden kuvastoa ja huomasin siellä tutun näköisen hevosen...:) Tsemppiä tulevaan sulle ja Champille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon ihanista sanoista myös sulle! Ja tosiaan mun ottamia kuvia Champista näkyy Wahlstenin kuvastossa, sillä Wahlsten sponsoroi blogiani :)

   Poista
 14. Kiva postaus! Voisitko kirjoittaa postauksen vaikka monissa osissa, jossa kertoisit sun kaikista hoito-/vuokra-/ylläpitohevosista? (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Jotain tuollaista olenkin joskus tehnyt, tai ainakin yksittäisiä postauksia eri hevosista, jotka ovat elämäni aikana tässä harrastuksessa olleet mukana!

   Poista
 15. Mun hevonen asuu tosi lähellä Champin nykyistä ja tulevaa tallia, Nurmijärvellä! :) Olis tosi kiva nähä joskus !

  VastaaPoista
 16. Hyviä kuvia! Mutta pakko kysyä mitä nuo valkoiset jutut kentän taustalla on, en hahmota? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinne rakennetaan kävelytyskonetta :)

   Poista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat