maanantai 5. lokakuuta 2015

#614: Champin kanssa laukkapiruetteja?!

Elokuun puolessa välissä sain yhteydenoton, jossa tiedusteltiin mun kiinnostusta osallistua Jaana Pohjolan ja Minna Lindströmin pitämään havaintoesitykseen Helsingin jäähallilla Horse Show'n yhteydessä järjestettävässä 4 Your Horse -tapahtumassa. Meidän ensimmäisistä treeneistä tämän asian tiimoilta on kulunut nyt aikaa reilun kolmen viikon verran.

Pohjustetaan aluksi hieman tilannetta, ennen kuin sukelletaan syvemmälle mun ja Champin rooliin. 4 Your Horse on hevosten hyvinvointitapahtuma, joka "tarjoaa laajaa tietoa ja monipuolista keskustelua hevosen hyvinvointikysymysten ja hevosurheilun ympärillä". Foorumi järjestetään tiistaina 20.10. eli samalla viikolla kuin Helsinki International Porsche Horse Show. Päivä alkaa luennoilla ja paneelikeskustelulla, joissa esiintyjinä ovat muiden muassa Andrew McLean, Tuire Kaimio ja Terhi Stegars. Ilta vietetään havaintoesitysten parissa, joita on yhteensä neljä - erilaisin teemoin ja esiintyjin. Ohjelmaan voi tutustua paremmin täällä

Minä ja Champ osallistumme havaintoesitykseen, jonka teemana on "klassinen ratsastus kohtaa tuplavahvisteen". Meidän kohdallamme tämä tarkoittaa sitä, että olemme yhdessä Jaanan ja Minnan kanssa opettaneet Champille erilaisia kouluratsastuksessakin esitettäviä liikkeitä positiivisen vahvisteen eli herkkujen avulla. Esityksessä tullaan näkemään myös paljon meitä kokeneempia ratsukoita, jotka pystyvät näyttämään asiaa hieman erilaisista näkökulmista. 

Tämä postaus on täynnä vanhoja kuvia, koska uusia tähän aiheeseen liittyviä ei valitettavasti ole saatavilla. Tässä kuva päivältä, jolloin Champ saapui Suomeen <3
Laakson aluekansalliset 2013.
Miksi suostuin lähtemään areenalle Champin kanssa? Päätös ei tullut ihan hetkessä, vaikka olin alusta asti vilpittömän kiinnostunut tarjouksesta ja innoissani ideasta. Mun piti punnita asiaa erilaisista näkökulmista: tällainen opettamistapa oli mulle itselleni täysin vieras, eli ensimmäinen kysymys oli, osaisinko opettaa mitään vastaavaa hevoselleni. Toisaalta mielessä pyöri ajatus, oppisiko Champ vaadittuja asioita tai joutuisinko vaatimaan siltä jotain sellaista, mihin se ei yksinkertaisesti kykene. Haittaisiko "temppukoulutus" meidän normaalia treenaamistamme vai voisiko siitä olla jotain hyötyä? Mitä mieltä valmentajani olisivat? Onko jäähalli ympäristönä sellainen, mihin haluan viedä Champin? Ja ennen kaikkea suurimpana kysymyksenä: uskaltaisinko laittaa itseni kaikkien arvosteltavaksi tilanteeseen, jossa olen kovin kokematon. 

Juteltuani asioista muutaman eri ihmisen kanssa tulin siihen tulokseen, että kannattaisi ainakin kokeilla. Positiivisten vahvisteiden käyttö on kiinnostanut mua aina, sillä olen nähnyt erilaisia naksuttimen avulla opetettuja temppuja muutamien ihmisten blogeissa ja saanut sitä kautta kimmoketta harjoitella vastaavia tehtäviä joskus itsekin. Koska en ole asian äärellä valveutunut, en kuitenkaan koskaan lähtenyt kokeilemaan näitä juttuja ominpäin. Ajattelin, että ehkä joskus vastaan tulee ihminen, jonka kanssa voisin kokeilla, mitä kaikkea Champille tällä tavoin pystyisi opettamaan. Ja kappas - niinhän siinä kävi.

Jaana ja Minna ovat käyneet opettamassa mulle näitä juttuja nyt kahdesti eli mistään valtaisasta treenaamisesta ei ole ollut kyse. Tämän lisäksi harjoittelin asiaa muutaman kerran itsenäisesti kotona, muun ratsastuksen yhteydessä. Kävelyviikkomme jälkeen olisi taas tarkoitus palata vähitellen naksuttimen kanssa hevosen selkään ja tehdä vielä muutaman kerran ennen jäähallille astelua harjoituksia, ihan vain muistuttaakseen hevosta opituista asioista. Jäähallille ei ole tarkoitus mennä näyttämään täydelliseksi hiottuja kouluratsastusliikkeitä, vaan nimenomaan hevonen, joka haluaa itse tarjota näitä asioita tietäen, että se palkitaan suorituksestaan. 


Kerava aluemestaruus 2013
Suunnitelmissa on, että esitämme Champin kanssa areenalla ainakin "laukkapiruetteja" ja ehkä muutamia sarjavaihtoja. Kokeilimme viimeksi myös ideaa passagesta ja piaffista, mutta koska treenit keskeytyivät nyt klinikkakäynnin vuoksi, en halua ottaa itselleni näistä asioista painetta ja keskitymme laukkatyöskentelyyn. Faktahan on myös se, että laukka on Champille kaikella tapaa helpompaa ja sen vuoksi se kykenee esittämään "piruetteja" vähän vähemmälläkin treenaamisella heti sen jälkeen, kun se tajusi jutun juonen. Passagen kaltaiset liikkeet (vaikkei tässä tietysti haeta mitään oikeaa passagea, vaan ravia, jossa olisi samantyylinen tahti) vaativat tältä hevoselta paljon enemmän.

Aloitimme laukkapiruettien treenaamisen ehdollistamalla ensin naksuttimen äänen herkun saamiseen. Asetin hevosta ulos, jonka jälkeen siirsin asetuksen sisälle ja pyysin hevosta etenemään enemmän samalla tarjoten kättä eteen. Joka kerta, kun Champ reagoi eteen ja venytti kaulaansa pidemmäksi, kuului naksuttimesta ääni ja hevonen palkittiin. Jaana ja Minna kertoivat, että kaikki asiat, jotka teemme, pitää aina lisätä jo vaaditun edelle, jotta hevonen ei ala ennakoimaan kesken liikkeen palkintoa. Laukkapiruetin viimeinen vaihe on aina ulosratsastus, joten siksi koulutus aloitettiin siitä, että ruuna palkittiin aina sen lisätessä vauhtia ja venyttäessä kaulaansa.

Seuraava vaihe oli puolikkaan kulman ratsastus: ensin asetus ulos, kulmaan tultaessa asetus sisälle, kulman ratsastus takaosakäännösmäisesti ja sitten taas eteen ja käsiä kohti hevosen suupieliä. Kun Champ reagoi eteen, se palkittiin. Jo muutaman toiston jälkeen hevonen tajusi jutun idean ja tarjosi tätä aina itse. Se on niin kovin perso porkkanalle ;) Kun kulmat sujuivat molempiin suuntiin, tehtiin kulman sijaan puolikas takaosakäännös ja sen jälkeen kokonainen. 

Eho 2013

Käännöksessä tärkeää on, että mun pitää ajatella sisäkättä vähän ylös ja sivulle eli ikään kuin viedä hevonen sivulle. Jalkaa ei tarvita juuri ollenkaan, sillä Champilla on melko hyvä oma moottori käännöksen läpi. Avut saavat olla isoja ja selkeitä, sillä ne ovat hevoselle kaikella tavoin mukavampia. Tarkoitus kun ei ole saada aikaan oppikirjamaista laukkapiruettia, vaan välittää yleisölle tunne siitä, että hevonen haluaa itse tehdä liikkeen. Näin on tosiaan käynyt sille mun ei tarvitse käynnissä kuin ajatella kääntymistä ja silloin Champ nostaa laukan kääntyen samalla vaikka kolme kierrosta putkeen laukkapiruettimaista käännöstä, laukaten sitten ulos käännöksestä ja saaden palkinnon.  

Vasen kierros on meille paljon helpompi ja siihen Champ voi esittää oikeinkin pätevän oloisia "piruetteja". Eihän niistä kouluradalla numeroja saisi, mutta kovin näppärästi ruuna istuu takaosansa päälle ja polkee paikallaan. Oikea kierros on heikempi, sillä vasen takajalka ei jaksa ponnistaa ulkojalkana tarpeeksi. Asiat pidetään hevoselle koko ajan helppoina ja miellyttävinä, joten siltä ei vaadita samanlaista suoritusta molempiin kierroksiin. Jaana sanoikin, että Champ on oikea malliesimerkki siitä, mitä he haluavat jäähallilla katsojille näyttää: ruuna keskittyy ratsastajaan kysyen, mitä tämä haluaa, mutta samanaikaisesti se katselee toisella mulkosilmällään kentän keskellä kävelevää avustajaa odottaen, koska herkkubaari aukeaa. 

Jännityksellä odotan tapahtumaa ja omaa esiintymistäni! Mitään paineita ei kannata ottaa, sillä tarkoitus on pitää hauskaa ja olla esiintymässä iloisin mielin. Me emme edes yritä näyttää kouluratsukoilta, vaan demonstroida sitä, miten hevonen voidaan saada haluamaan suorittaa näitä asioita ilman pakottamista. Toki me panostetaan ulkonäköön ja laitetaan ratsu kiiltäväksi! Olenkin saanut Veljekset Wahlstenilta upean edustushuovan tilaisuuteen - siinä on timanttikirjailtuna Champin nimi sekä W-Profile -teksti. Nyt vain odotellaan reilun kahden viikon verran. Sitten onkin edessä "näytön paikka"!

16 kommenttia

 1. Champ on kyllä söpö. Tos. Kolmas kuva on niiin ihana. Ja Champ on niin ihana et ei voi muuta sanoa. Milloin teillä on seuraavast kisat? Mut hyvää syksyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! En osaa vielä sanoa seuraavista kisoista, riippuu niin paljon töistäni :)

   Poista
 2. Ihan mahtavaa, että olet päässyt Jaanan oppiin ja suhtaudut asiaan näin myönteisen avoimesti! Tosi hienoa siis, että lähditte mukaan! Olisi ihana tulla katsomaan koko ohjelma, muttei valitettavasti taida onnistua. Toivottavasti joku siis videoi ainakin teidän osuutenne kokonaisuudessaan? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritän saada kuvaajan mukaan, mutta se riippuu ihan siitä, miten saadaan sureville omaisille sisäänpääsy ;)

   Poista
 3. Tiedätkö saatko mahdollisesti videota tapahtumassa teidän suorituksestanne? Ois kiva nähdä miten asiat käytännössä tapahtuu ja miten teillä meni :) tsemppiä ja nauttikaa tapahtumassa!
  Pirteää syksyä
  - Johanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole varma, mutta koitan toteuttaa :) kiitos samoin sulle!

   Poista
 4. Aivan mahtavaa! Ja kiitos kun tulette mukaan :)

  VastaaPoista
 5. Hienosti sisäistetty ja jaettu oleellinen. Ensi viikolla taas nähdään =)

  VastaaPoista
 6. Itsekin olen mennyt pari kertaa piruetteja ratsastustunnilla. Hauskaa puuhaa, etenkin kun hevoset osaavat sen. Olisi hauska nähdä teidän esityksen, harmi vaan kun en pääse paikanpäälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin olen joskus osaavalla hevosella tehnyt ja oli kyllä helppoa, kun hevonen osasi! :)

   Poista
 7. Tosi ihania kuvia<3 Champ on kyllä tosi söpö:)

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat