tiistai 1. maaliskuuta 2016

#700: Sopivasti säässä kuin säässä

Hyvät tallivaatteet ovat harrastuksemme suola. Mikään ei ole niin ikävää kuin palella liian vähissä vaatteissa talvipakkasilla kylmässä maneesissa tai ratsastaa kengillä, jotka hiertävät kantapäihin rakot. Kehnoilla hanskoilla ohjat lipsuvat käsistä kesken valmennuksen, eikä joustamattomien ratsastushousujen kanssa parane syödä tuhtia ateriaa ennen tallille menoa. On siis sanomattakin selvää, että oikeanlaiset vaatteet ja varusteet tekevät harrastuksestamme monella tapaa helpompaa ja mukavampaa!

Arvostukseni hyvistä tallivaatteista on vaihtunut reilusti viimeisen parin vuoden aikana. Teiniaikoinani en varmasti laittanut päälleni mitään sellaista, mikä ei ollut muiden tallilaisten mielestä muodissa. Kaikki vaatteet ja varusteet piti olla viimeisen päälle mietittyjä riippumatta siitä, oliko ulkona millainen sää. Ihan totta, vedin ohuilla nahkahanskoilla paukkupakkasillakin, koska en halunnut laittaa paksuja talviratsastushanskoja käsiini - nehän näyttivät ihan typeriltä! Nyt kun asiaa miettii, on niiden säähän sopimattomien varusteiden käyttö ollut paljon typerämmän näköistä kuin oikeasti säähän sopivien, joskaan ei välttämättä niin muodikkaiden vastaavien. Iän kertyessä olen tullut paljon mukavuudenhaluisemmaksi. Okei, en voi sanoa kerryttäneeni vielä kovin laajaa elämänkokemusta näiden reilun 21 vuoden ajalta, mutta järkeä on tullut päähän paljon nuoruusvuosia enemmän. Vaikka tiedostan edelleen olevani monella saralla hieman pinnallinen, ei jokaisen tallivaatteen tarvitse enää olla sitä viimeisintä muotia ja kalleinta merkkiä. Nykyään haluan panostaa paitsi laatuun, myös mukavuuteen. Tokikaan en voi väittää, ettenkö vieläkin pyri hankkimaan varusteita, jotka miellyttävät omaa silmääni. Tietysti! Mutta niin siinä vain on käynyt, että monista halvempienkin merkkien vaatteista on tullut omia suosikkejani tallipukeutumiseen. 

Kevään lähestyessä on syytä miettiä tallipukeutumista tarkemmin. Ainakin täällä Etelä-Suomessa on jo ollut jaksoja, jolloin lämpömittari on ollut reilusti plussan puolella pidempiäkin aikoja. Lumet kerkesivät sulaa välissä kokonaan pois, jolloin maastoilimme tallilla pelkässä hupparissa, ilman hanskoja ja ohuet ratsastushousut jalassa. Eihän se ollut kovin fiksu veto, sillä kotiin palattiin umpijäässä. Aurinkoiset päivät hämäävätkin helposti ihmisiä pukeutumaan kevyemmin kuin tarve vielä olisi. Vielä ei siis kannata heittää talvivaatteita varastoon, vaan suunnitella pukeutumistaan hieman pidemmälle.

Sain Veljekset Wahlstenilta viime kuussa sponsorituotteena Horse Comfortin ulkotakin, joka kuuluu merkin Premium-mallistoon. Takki on uutuustuote, joten sitä ei vielä löydy Wahlstenin nykyisestä kuvastosta. Sain takin itselleni jo hyvä tovi sitten, joten olen kerennyt käyttämään sitä erilaisissa olosuhteissa ja testannut, miten se toimii hyvinkin vaihtelevilla säillä.

Tämä Horse Comfortin takki sopisi myös siviilivaatteeksi!
Näin talvikaudella pyrin perustamaan tallipukeutumiseni hyvään aluskerrastoon. Urheilua varten suunniteltu kerrasto paitsi lämmittää, myös siirtää kosteuden iholta eteenpäin ja hengittää paremmin kuin esimerkiksi normaalit neuleet. Kerrastopaidan päälle puen aina fleecen tai jo aiemmin viime vuonna esittelemäni hybriditakin. Ylävartalon puketumisen kruunaa takki, joka vaihtelee lämpötilan mukaan: ihan kovimmilla pakkasilla puen päälleni paksun untuvatakin, nyt viime aikoina olen pärjännyt paremmin kuin hyvin toppatakilla. 

Horse Comfortin uutuustakki on melko ohut, sillä sen on vanuvuorellinen. Ajattelin automaattisesti, että takki olisi ihan liian kylmä näille parin asteen pakkassäille, mutta jouduin muuttamaan ajatustani totaallisesti. Voin sanoa, että lämmintä riitti! Vaikka takki on todella kevyt (oikeasti, se ei paina juuri mitään ja menee todella pieneen tilaan kaappiin sullottuna, heh), lämmittää se ihan samalla tavoin kuin vähän paksumpikin takki. Varsinaisessa elementissään tämä on varmasti keväämmällä ja syksyllä, jolloin alle ei tarvitsisi kuin jonkin kevyen neulepuseron tai vastaavan vaatekappaleen. 

Musta väri on tallivaatteissa itselleni vieras väri ja mietin hetken, näytänkö tyhmältä siihen pukeutuneena - onhan jokainen tallivaatteeni enemmän tai vähemmän ruskea tai tummansininen. Tässäkin kohden jouduin nielemään mielipiteeni kahteen eri kertaan. Kun törmäsin kaveriini tallilla kyseinen Horse Comfortin takki päälläni, kysyi kaverini lähestulkoon ensimmäisenä, mikä takki mulla oli, kun se näytti niin kivalta. Samoin kävi äitini kanssa: "no nyt sä näytät fiksulta, etkä enää sellaiselta hempukalta!". Kiitos äiti.. Mutta pakko sanoa, että takki on onnistuttu tekemään niin kivan malliseksi, että sitä voisi käyttää hyvin myös siviilivaatteena. Ratsastukseen se sopii pituudestaan huolimatta hyvin, sillä takin takaosassa on halkio, jonka saa napilla kiinni ja auki sen mukaan, mikä tarve milloinkin on.Eipä siitä taida päästä yli tai ympäri; mulla on nyt uusi suosikkivaate tälle keväälle. Wahlstenin uuden kuvaston julkaisua odottelen kylläkin innolla, sillä kuten monien muidenkin ratsastustarvikeliikkeiden, myös sen kuvastosta löytyy aina jos jotakin uutta ja mielenkiintoista vaatetta, varustetta ja vempelettä. Harmillista on tietysti se, että vuosien varrella kaikkea tarpeellista on kertynyt nurkkiin sen verran paljon, että sitä kolmattakymmenettä satulahuopaa ei enää viitsi noin vain ostaa :D 

Kuvissa näkuvää Horse Comfortin Premium -takkia saa siis Veljekset Wahlstenilta hintaan 179 euroa. Takin väri on musta ja mulla on kuvissa päällä takki koossa S. Se on muutenkin tuntunut sopivan mulle kyseisen merkin vaatteissa oikein passelisti, sillä kaikki muutkin vaatteeni taitavat olla kyseistä kokoa. Ja mikä parasta, vaikka takki on suunniteltu sopivaan käyttöön, ei se silti ole ulkonäöltään yhtään hassumpi! Tätä kehtaisi pitää päällänsä myös se teiniaikojen Aada, jolle ei tuntunut kelpaavan ihan mikä tahansa tallivaatetus..

Mitä asioita sinä arvostat tallivaatteissa? 
Miten pukeudut kevättalvella tallille?

31 kommenttia

 1. Itse nuorena joutui pukemaan tallille ne huonoimmat ulkoiluvaatteet joita ei enää voinu koulussa käyttää! Eli ne, mitä äiti lupas tallikäyttöön!
  Nyt aikuisena ymmärtää hyvien vaatteiden merkityksen, kun saa ostaa mitä itse haluaa (on varaa). Ei oo jääny ikävä niitä toppavaatteita, jotka oli heti märkiä eivätkä hengittäneet yhtään :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä ihan totta! Mäkin vedin alkuharrastuksen juuri niissä vaatteissa, jotka eivät enää normiarkeen kelvanneet :)

   Poista
 2. Ratsupuolella tykätään pukeutua siististi ja vähän välillä merkkienkin takia. Vähän sain katseita kun ison tallin harjoituskisoihin menin itselleni mukavissa, merkittömissä, ihan peruskuteissa. Monet ihmiset kategorioi ihmiset pukeutumisen perusteella. Onneksi mua ei asia niin haittaa, jokainen käyttää rahansa mihin haluaa. Mulle 179€ takista on liikaa kun olen tottunut kirppikseltä tallivaatteet ostamaan. Käytän rahani johonkin järkevämpään, hepalle hyvin voi ostaa vähän laadukkaampia varusteita. :)ja oikeasti hyvä auto ja traileri on hommattu&maksettu. Joskus oli jossain kirjassa maininta että aina ennen kun ostaa jotain pitäisi miettiä kuinka monta tuntia töitä joudut tekemään asian maksamiseksi. Se kummasti rajoittanut omaakin ostelua. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä hyvä pitää mielessä (työtunnit)! Ja hyvät varusteet hevoselle ovat ehdottomasti munkin mielestä kaikesta tärkeimpiä :)

   Poista
 3. Viime syksynä kun näin tosta takista prototyypin niin olin ihan sitä mieltä että se on sun näköinen takki :D ja kappas, onhan se!

  VastaaPoista
 4. Nuorempana kans piti olla mahdollisimman hienoa ja kallista, ja aina jäässä! Nykyisin lämmittävä ja käytännöllisyys on lähempänä sydäntä, tietysti olen itekin sen verran pinnallinen, että mieluummin pukeudun laatu- ja merkkitavaraan. Tosin ne kestävät aivan erilailla, kuin muut. Tosin ratsastushousujen ja saappaiden käyttöä en ole muuttanut, olipa pakkasta miten paljon tahansa, niihin on sullouduttava. En pysty ratsastamaan toppahousuissa, en saa tarpeeksi hyvää tuntumaa hevoseen ja nilkat eivät kestä ratsastusta ilman saappaiden tukea. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä voisin allekirjoittaa tämän kokonaan! Tosin ratsastan paljon myös kumppareilla, jos vaan höntsäilen :)

   Poista
 5. Itse olen vielä nuori, teini-iässä ja aina olen lähtenyt tallille säänmukaisissa vaatteissa. Suurin osa ratsastuskamoistani on halpoja Horzen tuotteita ja tosi hyviä, lisäksi ostan paljon kirppareilta. :) On niin paljon mukavampaa lähteä talvella ratsastamaan toppahousuissa ja paksuissa hanskoissa kuin viimeisimmän muodin mukaan!
  Kevättalvella pukeudun tallille toppavaatteissa, ihmiset usein luulee että aurinkoisilla keleillä ei olisi kylmä, mutta kyllä on! Vasta viime viikolla olen uskaltanut vaihtaa paksun nailontakkini ohuempaan untuvatakkiin, jolla onneksi jo pärjää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Fiksua toimintaa :) kevät on tosiaan petollista aikaa!

   Poista
 6. Itselleni kaikista tärkein ja oleellisin vaatekappale on laadukkaat käsineet. Sairastan pahaa atopiaa, ja ilman hanskoja ratsastus ei tule kuulonkaan, ja toisaalta saumat eivät saa painaa ja talvella ei saa palella. Perus Roeckelit ovat paras löytö ikinä. Eivät hierrä niin mistään ja ohja pysyy kädessä. Aiemmin ostin kympin halpishanskoja vaan enpä enää. Talvella kunnon rukkaset, jotkut Hööksin ikivanhat ovat olleet yllättävän lämpimät.

  ps. Olen miettinyt miten sun vaatteet näyttää kuvissa ja videoissa aina niin puhtailta! Itse onnistun sotkemaan vaatteeni joka kerta parinkymmenen ensimmäisen minuutin aikana tallilla, heh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hanskat ovat kyllä tärkeä vaatekappale! Ja no, onhan noi likaisia aina, mutta pesen sitten suhteellisen usein ;)

   Poista
 7. Tllilla kun käytiin oltiin oikesti lumiukkoja. Topparatsastus housujen alle ratsastushousut ja niitten alle pitkset. Ja ei tullu kylmä. Tai maastossa käytiin. Maneesi jäätys vaikka lanattiin yms. Ja ei siellä tallilla kukaan kato minkä merkkiset vaatteet sulla on. Tai täällä maalla ei ainakaan.

  VastaaPoista
 8. Tllilla kun käytiin oltiin oikesti lumiukkoja. Topparatsastus housujen alle ratsastushousut ja niitten alle pitkset. Ja ei tullu kylmä. Tai maastossa käytiin. Maneesi jäätys vaikka lanattiin yms. Ja ei siellä tallilla kukaan kato minkä merkkiset vaatteet sulla on. Tai täällä maalla ei ainakaan.

  VastaaPoista
 9. Tallilla kun käytiin oltiin oikesti lumiukkoja. Siis sillon ku oli 30 asyetra pakkasta. Topparatsastus housujen alle ratsastushousut ja niitten alle pitkset. Ja ei tullu kylmä. Tai maastossa käytiin. Maneesi jäätys vaikka lanattiin yms. Ja ei siellä tallilla kukaan kato minkä merkkiset vaatteet sulla on. Tai täällä maalla ei ainakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, täällä oli vähän sellainen kulttuuri, että mitä hienommat vaatteet oli päällä, sitä "parempi" ratsastaja oli :D

   Poista
 10. Ihana takki♥ Ja onhan talvitallivaatteetkin muotia jollain tapaa ;) hevosihmismaailman muotia :D

  VastaaPoista
 11. Ihana takki♥ Ja onhan talvitallivaatteetkin muotia jollain tapaa ;) hevosihmismaailman muotia :D

  VastaaPoista
 12. Moikka! Oletko tulossa Helsinki Horse Fairiin ja jos olet, minä päivinä? Voiko sinua tulla moikkaamaan jos satut kävelemään vastaan? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun piti olla siellä pe-su yöt ja su päivä, mutta nyt oon 39 asteen kuumeessa (keuhkokuume-epäily) niin saas nähdä pääsenkö :(

   Poista
  2. Voi että! :o parane pian!

   Poista
 13. Minäkin olen vielä nuori, (19 päivän päästä 13 vuotta), ja mullakin oli tos pari vuotta sitten sitä että mitä hitsii mä lautan päälle ja joka ikisen ratsastustunnin jälkeen ihan jäässä.... Nykyään olen itekkin ymmärtänyt että on paljon mukavampi ja saa ratsastuksesta enemmän irti kun pukeutuu sään mukaisesti;)!

  Alotin vasta pari viikkoo sitten lukee tätä sun blogii (kaverin suosittelemaan) ja ihastuin heti:3! Champkin on NIIN IHANA��!

  Oot sairaan hyvä bloggaaja :3

  Terveisiä Champille<3!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. *laitan
   *suosittelemana

   Poista
  2. Tervetuloa lukijaksi! Hienoa, että tajusit pukeutua säiden mukaan :)

   Poista
 14. Minä myös kuulun kategoriaan, joka käytti niitä vaatteita joita ei muualla kehdannut pitää. Nyt olen saanut oikeastaan uusittua kaikki ja vain laatutavaraa. Tosin kaikki ei läheskään "hevosmerkkejä". Kuoripuku on ykkönen. Kestää tuulet ja tuiskut sekä kaatosateen. Alle kerrospukeutuen hyvät vaatteet niin pärjään sinne vähän reilu -10 asteeseen hyvin, mutta voi käyttää myös kesällä. Olen satsannut siis priimaan myös kerrastoissa jne. Kyllähän se niin on, että kun pääsee kunnon vaatteiden makuun niin hankala alkaa käyttää niitä ei hengittäviä tai muutoin huonoja vaatteita. Harrastaminen muuttuu vain entistä mukavammaksi, kun voi rauhassa hiotakin ilman pelkoa, että kohta palelee tai sateessa keskittyä olennaiseen eikä siihen, että vesi virtaa selkää pitkin joko veden tai hien muodossa. Vaatteet myös kestävät kauemmin, joten sanonta "köyhällä ei ole vara ostaa halpaa" pitää monesti myös kutinsa.

  Monta työtuntia olen saanut tähän harrastukseen tehdä, mutta myös sanonta "harrastukselle ei pidä laskea hintaa" on mielestäni myös osuva. Sitä mitä tämä harrastus antaa, ei rahalla voi mitata.

  VastaaPoista
 15. Itse arvostan mukavuutta ja sopivaa hintaa :) 100e takista esimerkiksi on aivan liikaa, koska sopivia löytyy halvemmallakin! Ulkonäkö ei ole niin tärkeää, vaan se että itsellä on hyvä olla.

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat