keskiviikko 23. marraskuuta 2016

#818: Kohti ensi kauden kisoja

Marraskuun ei pitänyt masentaa, ei todellakaan. Kirjoitin vasta vähän aikaa sitten siitä, kuinka elämä on ihanaa ja oma pirteys tekee ihmeitä pimeänäkin vuodenaikana. No, asia ei sinänsä ole muuttunut tuosta mihinkään: elämä on edelleen ihanaa ja kaikki menee hyvin. Tämän viikon alussa heräsin kuitenkin siihen, että mulla oli jotenkin oudon tyhjä olo sisälläni. Pohdin asiaa hetken ja totesin, että mulla on jonkinasteinen someväsymys. 

Mikähän se sellainen mahtaa olla? Huomasitte varmaan, etten ole vastannut kahden viime postauksen kommentteihin kovin aktiivisesti. Jotenkin ei ole tehnyt mieli. En ole roikkunut puhelimella niin paljon kuin normaalisti, enkä varsinkaan avannut tietokonetta. Kavereiden whatsapp-keskustelut ovat saaneet jäädä, samoin esimerkiksi youtube-videoiden katseleminen. Snapchatissa mulla katkesi striikit melkein kaikilta kavereilta, joidenkin kanssa päiviä oli ehtinyt kertyä lähemmäs sataa. Mulle on tullut nyt kauhea tarve kokea ihmiskontakteja hetkessä, ihan vaikka soittaa sille kaverille sen viestin laittamisen sijaan. On ollut oikeasti rentouttavaa jutella puolentoista tunnin puheluita, ihan ilman mitään syytä. Ja jättää se puhelin autoon tallireissun ajaksi. Sopia tapaamisia ja nähdä kasvotusten. Suosittelen kaikille, tekee hyvää!

Kaikki postauksen kuvat c. Rosita, kiitos <3 Lapsi on terve, kun se leikkii :D
Tallireissustakin saa ihan eri tavalla irti, kun se puhelin ei ole koko ajan viemässä omaa huomiota. Tänään keskiviikkona mulla oli pitkästä aikaa sellainen tunne, että halusin laittaa tallilla hommat kuntoon. Olen aina ollut todella pedantti ja hoitanut hevosen varusteineen hyvin, mutta nyt viimeiset pari viikkoa on tullut tehtyä hommia mun kriteereillä katsottuna vähän vasemmalla kädellä. En ole esimerkiksi pessyt saippualla rehulaatikoitani, vaan harjannut ne pelkästään harjalla. Samoin esimerkiksi hevosen ruoka-astia oli jäänyt viime viikolta putsaamatta, onneksi Champ syö melko siististi ruokansa. Tänään ahkeroinkin sitten ilman sitä puhelinta ihan olan takaa, putsaten kaikki kipot, kupit ja laarit. Samalla Champ sai oikein superhuolellisen harjauksen, pesinpä hännänkin samalla ja hoivasin sen rivejä ajan kanssa. Ratsastaessa mulla oli oikein mukava hevonen, mitä nyt vähän vahva vasemmasta suupielestään, mutta kuitenkin innokkaana työnteossa. Varsinaista talliterapiaa siis.

Kovasti olisi hinku päästä kisaamaan, sillä edellisestä startista on kulunut ihan kamalan kauan aikaa. Suunnittelin meneväni viime viikon sunnuntaina seurakisoihin ratsastuskeskus Ainoon, mutta ajatukset kariutuivat auton puutteeseen. Oma vetoauto olisi aika kova juttu, mutta taidan ensin hankkia hieman tuota pääomaa tilille, jotta sellaisesta voisi edes alkaa haaveilemaan. Seuraava mahdollisuus taitaisi olla kisojen puolesta ensi viikon sunnuntaina (joulukuun puolella jo, huh!), sillä silloin olen vapaalla töistä. Selailin tässä samalla Kipaa ja huomasin, että silloin ei ole mitään järkeviä kisoja meitä ajatellen. No, sitten onkin jo joulukuun 11. päivä, jolloin voisin mennä Ainoon hyppäämään seurakisat. Olen tuolloin edellisenä päivänä Kuopiossa juhlistamassa veljeni ylioppilaslakkia, mutta pohdin nyt, josko lentäisin aamulla sinne ja illalla takaisin. Ehtisi perjantaina töissä iltavuoroon ja sunnuntaina kisaamaan.

Nämä kuvat otettiin ennen tuota mun someväsymys-huomiota, tässä sitä otetaan kuvaa snapchattiin :D
Ehkä fakta on se, että meidän kisakausi alkaa virallisesti vuodenvaihteen jälkeen. Joulukuussa Champ pitää rokottaa, joten siihen väliin tulee väkisinkin pientä taukoa - ja samalla mun työmäärä triplaantuu, joten joudun todennäköisesti olemaan viikonloput aika pitkälti kiinni töissä. Niin se työnteko haittaa harrastusta, hah! Sinänsä kisojen viivästyminen ei maata kaada, mutta koska valmennuksissa on nyt mennyt kivasti, olisi mukavaa käydä kokeilemassa omia taitojaan ihan virallisissakin merkeissä. Toisaalta, onhan tässä aikaa, turha sitä on väkisin tunkea omaa elämää täyteen tekemistä :) 

Haluaisin, että ensi kaudella meillä olisi tilanne, jossa pääsisimme tekemään ehjän kauden hallista ulos ja takaisin halliin. Sitä varten pitää treenata järjestelmällisesti, niin hevosta kuin ratsastajaakin. Hevosen osalta valmennus on nyt oikein hyvällä mallilla ja uskon, että tätä menoa jatkaessamme tulee oppiminen myös mun kohdalla olemaan nousujohteista. Hevosen osalta liikunnan tulee olla suunniteltua ja monipuolista, sen pitää pysyä terveenä ja motivoituneena. Olen tässä vajaan neljän vuoden aikana löytänyt mielestäni ihan tyydyttävän tavan liikuttaa Champia niin, että se pysyy tyytyväisenä työnteossa, mutta joutuu kuitenkin hommiin useamman kerran viikossa. Sitten vaan sormet ja varpaat ristiin, että meitä siunataan terveydellä ihan niin pitkälle kuin suinkin mahdollista!


Sitten vaihdettiin riimu päähän! Aluksi oli vähän ihmettelemistä hevosella, kuten ilmeestä näkee.
Mutta nopeasti hevonen tajusi, miten hauska juttu tämä olikaan!
Vähän liioittelen, mutta ei vitsi, miten lihavalta Champ näyttää :D Se oikeasti laihtui paljon ollessaan kipeä, joten syötin sitä vähän turhan reilusti. Nyt olen normalisoinut heinämäärää, mutta tuon pötsin sulattamiseen menee hetki..

Pelkkä hevosen fyysinen ja psyykkinen kunto ei riitä hyvään suoritukseen, sillä myös sen ratsastajan tulee olla kropaltaan ja mieleltään oikeassa tilassa. Ensi kausi on mulle ensimmäinen, jolloin aion oikeasti panostaa omaan tekemiseen täysillä. Tällä hetkellä käyn salilla kolmesti viikossa (päälle mahdolliset lihashuoltopäivät ja/tai lenkit), sillä mulle on suunniteltu ratsastusta tukeva treeniohjelma. Aion kertoa tästä myöhemmin lisää, mutta pakko sanoa, että oon ihan hurahtanut treenaamiseen. Siitä tulee jotenkin loistava fiilis, vaikka välillä väsyttääkin ennen salille lähtemistä. Uskon, että oikeanlaisella salitreenillä on suoria vaikutuksia omaan tekemiseeni hevosen selässä, kun pystyn hallitsemaan esimerkiksi keskivartaloa paremmin. Näitä mietteitä tulette varmasti kuulemaan pitkin talvea, sillä tämä on mullekin ihan uusi juttu.

Toinen, mikä mun pitää hoitaa kuntoon, on oma mieli. Haluan käydä psyykkisessä valmennuksessa jonkun alan ammattilaisen luona, juttelemassa aiheesta ja pohtimassa hieman itseäni kilpailijana. Kiinnostuin tästä jo kauan sitten, kun eräs kaverini kertoi hänen saaneen psyykkisestä valmennuksesta valtavasti irti omaa kilpailemista ajatellen. Jos jollain teistä on kokemusta aiheesta, kuulen mielelläni omakohtaisia kokemuksia ja myös suosituksia siitä, kenen puoleen mun kannattaisi tämän asian parissa kääntyä! 
Ohjasin Champia ilmann suitsia myös niin, että käänsin sitä harjasta haluamaani suuntaan. Toimi :P

Tähän postaukseen tuli nyt tuhat ja yksi asiaa, mutta olipahan mukavaa valuttaa mielestä asioita ilman sen kummempaa jäsentelyä. Mulla on ollut monia valmennuksia, joista kertoisin mielelläni, mutten ole saanut paikalle kuvaajaa. Ja ihan siitä perustallielämästä on aina vähän tylsää lähteä kertomaan mitään, vaikka te kovasti toivottekin videoita normaalista tallipäivästä. Sen verran voin paljastaa, että ajattelin kuvata perjantaina MyDayn, joka tulee sitten tulevaisuudessa myös blogin puolelle. Ja joulukalenteria teen, jos ehdin - ideoita ja videoita siihen on kyllä jo vaikka ja kuinka. Ja ehdotuksia saa myös laittaa tulemaan :)

Onko joku muu kärsinyt someväsymyksestä lähiaikoina?

18 kommenttia

 1. Hyvin kirjoitettu postaus, innolla luin!Jotakin samantyylistä väsymystä mullakin, en jaksa blogiin päivitellä, koska ei ole aikaa, koska luen kokeisiin :D

  VastaaPoista
 2. Ihana postaus, jälleen kerran.
  Mä ite vien joka kerta puhelimen mun hepan varustehyllylle, tallilla olemisen ajaksi (otan sen sinne siks, ku lähes aina oon yksin tallilla, tai jos teen jotain aamu- tai iltatallia, jos tarvii kattoo whatsappista jotain tarkempia ohjeita johonkin muilta heppojen omistajilta). Mut jokatapauksessa, koitan välttää tallilla muutenkin puhelimen kanssa olemista, vaan keskityn ja oon läsnä sen hevosen kaa ja siitä nauttii paljon enemmän :) Ja no nykypäivänä tekee vaan hyvää olla hetki irti puhelimesta. Itelläkin se puhelin ajautuu aina käteen jos se lähettyvillä on :D
  Mut muista, ettet ota mitään stressii tästä blogista, jos et jaksa tai ei huvita vastata kommentteihin tms. niin älä tee niin, koska ei tarvitse. Musta tuntuu et täs lähiaikoina on tullu niin paljon uutisia esim juuri vloggaajien ja bloggaajien burnout:eista ja vastaavista, kun on ottanut liikaa stressiä blogista/vlogeista. Mun mielestä se on ihan kamalaa, kun seuraajat ja lukijat ihan raivolla kommentoi että missä viipyy uutta postausta tai videota. Tulee vaan sellanen fiilis, etteikö ihmiset oikeesti osaa miettii sen toisen näkökulmaa, ettei aina ehkä jaksa tai kerkeä tai edes halua. Itse en bloggaa enkä vloggaa, mut osaan niin kuvitella sen fiiliksen kun seuraajat vaan kommentoi jatkuvasti, että mikset oo tehny sitä ja tätä.

  Mut vielä loppuun, et Champille sopii tollanen pieni pyöreys, tai ei se mun mielestä edes näytä lihavalta, no ainakin verrattuna omaan 22-vuotiaaseen suomenhevoseen, joka on muutenkin niin tankki rakenteeltaan + talvikarva :D. Mut Champ on kyllä niin ihanan näköinen hevonen, ja toi sen persoonallinen päämerkki :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tuo on kyllä ihan totta, että tallilla pitää pystyä irtaantumaan siitä puhelimesta ja somemaailmasta edes siksi aikaa, että saa nautittua itse paremmin ajasta hevosen kanssa :)

   Ja hyviä huomioita liittyen bloggaajien/vloggaajien stressiin. Mä en itse sanoisi, että blogi aiheuttaisi mulle stressiä, mutta toki haluaisin pystyä tekemään mahdollisimman laadukasta sisältöä viikoittain. Ja aina sitä ei ole helppoa tehdä, jos esimerkiksi kuvaajaa ei saa paikalle jne. Ja sitten alkaa harmittaa, kun ei viitsisi kuvattomia postauksia julkaista!

   No juu, eihän se nyt vielä mikään megalihava ole, mutta ei sen tarvitsisi enää lihoakaan :D Ihana persoona se kyllä on <3

   Poista
 3. Olis kiva jos kertoisit lisää tuosta tavasta liikuttaa Champia, minkä oot kehitellyt tässä neljän vuoden aikana :) vaikka osana joulukalenteria?

  VastaaPoista
 4. Suosittelen tuohon psyykkiseen valmennukseen lumilautailija ja mindfullness- coach Aleksi Litovaaraa :) kävin hänen luonaan Lauttasaaressa kisajännitystäni purkamassa joitain vuosia sitten ja voin suositella todella lämpimästi. Hänellä on kokemusta erityisesti esteratsastajien auttamisesta, onpa hän käynyt joskus ypäjälläkin luennoimassa. www.aleksilitovaara.com

  VastaaPoista
 5. Tosi hyvä postaus ja ihania kuvia!! Olet todella taitava kirjoittaja, siksi blogiasi on aina ilo lukea :) Mä ymmärrän hyvin että someväsymys voi iskeä välillä. Mullakin sitä ilmenee toisinaan, vaikka vietän oikeastaan somessa aika vähän aikaa (ainakin moniin muihin verrattuna). Suoraan sanoen mulla ei edes ole mitään muita sovelluksia käytössä kuin Facebook! En ole koskaan kokenut tarvitsevani niitä, mutta ei mulla ole toisaalta varsinaisesti mitään niitä vastaankaan, vaikka en itse käytä (siis esim. Instagram, Snapchat ynnä muut). Varmaan olisin liittynytkin niihin, jos olisin hiukan nuorempi (olen 24-vuotias).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, paljon kiitoksia! Ole onnellinen asemastasi, en usko, että olet menettänyt mitään relevanttia ollessasi erossa muista somekanavista. Mä teen kandia tästä aiheesta, tai siis tähän aiheeseen sivuten, kun nykyään sitä sosiaalista pääomaa tunnutaan keräävän pitkälti juuri somessa. Ohjaajani haluaisi, että jatkan tätä myös graduun juurikin empiirisen tutkimuksen kautta, mikä olisi siisti juttu. Mutta saas nähdä :)

   Poista
 6. Blogistas on tullut yksi mun lemppariblogeista, innolla aina luen postaukset ja ihailen siun motivaatiota ja pirteyttä ylipäätään! :) Siun postaukset on muutenkin tosi motivoivia ja jotenkin aina saa uutta intoa treenin kun lukee siun postauksia!

  VastaaPoista
 7. Voitko tehä joulukalenterin vaikka champin kaikista talleista missä ootte asunu ja miks vaihdoitte pois jne:)

  Sit ois kiva jos esittelisit sun kodin

  Perus tallipäivävideo tai ihan vaan höpöttelyvideo

  Sitten ois kiva jos kirjottaisit, että mitä mieltä olet meistä lukijoista ja ollaanko me annettu sulle hyviä neuvoja tai ajatuksia? Toivoisitko enemmän kommentteja ym?

  Ja seki ois kiva, että tekisit vaikka tavotteet ens vuoden jouluun (2017) asti ja sit katsottais vuoden päästä toteutuko ne

  Millainen kuvitelma/ajatus sulla on siihen varsaprojektiin jne..

  Millon teet taas kokkausvideoita? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ehdotuksista :) kokkausvideo tulee varmaan joulukalenteriin, jos sellaisen teen!

   Poista
 8. Tosi kiva postaus jälleen kerran ! Tykkään tosi paljon lukea sun blogia,niistä välittyy aina ihana positiivisuus ja saan aina motivaatiota omaan blogiin !
  Tuosta henkisestä valmentautumisesta, oma ratsatuksen opettajani on myös mindfullness valmentaja, ja olen hänen kanssaan pari kertaa ennen kisoja, ja pakko sanoa, että on kyllä auttanut omaan keskittymiseen ! Suosittelen !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ihana kuulla :) mä haluan kyllä käydä jossain henkisen valmentautumisen jutussa, pitää alkaa selvittämään näitä!

   Poista
 9. Sun postauksista oikein huokuu kuinka panostat elämääsi, etenkin heppailuun, sun pitäis tuoda enemmän julki tätä sun asennetta kaikkeen! Esim. lehtijuttu tmv :)
  Mulla on niin harvoin menoa (eilen poistuin ekaa kertaa koti-koulu linjalta liki kahteen viikkoon :D), että silloinkun on menoa niin ei edes käy puhelimen näprääminen mielessä vaikka se olisi taskussa. Silloin vain nauttii kun kerrankin on jotain elämää :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vautsi, kiitos tosi paljon tästä kommentista! :)

   Poista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat